מבנה הלוח – המשך
![]() |
בתמונה זו אנו רואים את אזור החיבורים של הלוח , המאגד את חיבורי הלוח למארז (מפסקי ההדלקה והאתחול וכן נוריות החיווי לדיסק הקשיח ולפעולת המערכת). משמאל לחיבורים אלו, אנו מוצאים שני מפסקים המהווים תחליף לחיבור מפסקים חיצוניים לאתחול ולכיבוי\הדלקה; פיצ\'ר זה נוח במיוחד כאשר הלוח מופעל ללא מארז בבדיקות מעבדה או רק לשם ניסוי.
המקום הריק משמאל למחברים מיועד לשבב ה-RAID המגיע בגרסאות היקרות יותר של הלוח (כמו גם ארבעת מחברי ה-SATA הנוספים).
![]() |
בתמונה זו ניתן לראות את הצ\'יפסט עם הקירור האקטיבי שעליו. יש לציין את העובדה שגוף הקירור נמוך בצורה משמעותית על מנת שלא להפריע לכרטיסי מסך הנמצאים בדיוק מעליו.
בצידה השמאלי התחתון של התמונה ניתן לראות את הסוללה והג\'מפר האחראי לאיפוס ה-CMOS. מיקומו של הג\'מפר נעשה בעיתי במיוחד כאשר מותקן לפחות התקן SATA אחד (במחבר 1 או 2), שכן מחבר ה-SATA חוסם לחלוטין את הג\'מפר ומונע גישה אליו.
נציין רק שמחברי ה-SATA הנראים בתמונה הינם מחברי SATA-II, ומחבר ה-FDD נמצא מתחתיהם.
![]() |
בתמונה זו ניתן לראות את מחברי ה-IDE של הלוח ואת מערכת המתח של המעבד. ראשית אנו חייבים לציין לטובה את העובדה שמחבר ה-ATX קרוב למחבר ה-12v ובכך מצמצם את סבך החוטים המגיעים ללוח מהספק. יתר על כן, רוב החיבורים מרוכזים בחלק זה של הלוח, כך שסידור החוטים לא יהווה בעיה מיוחדת.
עיצוב זה של הלוח מהווה לא רק יתרון אלא גם חסרון, שכן אזור מערכת המתח של המעבד נוטה להתחמם בקלות וריבוי הכבלים באזור זה יכול להוות מכשול בפני זרימת אוויר תקינה – במיוחד במארזים קטנים. הבדיקות שלנו הוכיחו כי חימום יתר של האזור הוא בעיה אמיתית, שכן בעת שימוש במתחים גבוהים, אזור אספקת המתח למעבד התחמם בצורה רצינית.
יש לציין כי הלוח מגיע עם קירור פסיבי למיצבי המתח (זאת לעומת לוחות אחרים באותה רמה שאינם כוללים קירור שכזה), אך גופי קירור אלו היושבים על מיצבי המתח, הם למעשה קבועים ומולחמים בכמה נקודות אל הלוח. אם וכאשר תרצו להחליף גופי קירור אלו, יהיה צורך לנתק הלחמות אלו, מה שעלול לגרום נזק ללוח האם.
![]() |
החלק המלהיב באמת של הלוח הוא המתחים שהוא יכול לספק, וזהו למעשה הלוח הראשון שמסוגל לספק יותר מ- 3.2v לזיכרון ללא עריכת שינויים מבניים ללוח או קניית כל רכיב נוסף. כל מה שנדרש כדי לנצל פ\'יצר זה הוא להעביר את קבוצת הג\'מפרים שבתמונה מקום אחד למטה – או אז תוכלו לספק לזכרון שלכם מתחים של עד 4v. מתחים גבוהים אלו שימושיים במיוחד עבור זכרונות העושים שימוש בשבבי BH5 או UTT החדשים יותר.
![]() |
כאמור, מיקום הזיכרון מעל המעבד בקצהו העליון של הלוח הינו חידוש מבחינת עיצוב הלוחות המסורתי וגם הוא מהווה יתרון בכמה רבדים, שכן ככל הנראה זה מה שמאפשר את תוספת המתח המשמעותית לזכרון. כידוע, אחת מתופעות הלוואי של תוספת מתח היא עליה בפליטת החום, ומיקום הזכרונות בלוח זה הוא נוח מאוד בכך שהוא מאפשר את קירורם הן באמצעות המאוורר האחורי של המארז, והן באמצעות המאוורר התחתון של ספק הכח (בספקים בהם מותקן מאוורר שכזה).