קירור בחנקן נוזלי
הקירור בחנקן נוזלי הוא אומנם הקירור החזק ביותר האפשרי כיום באמצעים פחות או יותר ביתיים אך גם הקל ביותר להבנה. היסוד חנקן (בסימנו הכימי N, או בשמו הלועזי Nitrogen), המהווה 70% מהאוויר אותו אנו נושמים, נמצא בטמפרטורת החדר במצב של גז. אך כאשר החנקן נדחס בלחץ מסוים, הוא עובר למצב צבירה נוזלי ואנו מקבלים חומר שנקרא (באופן מפתיע) חנקן נוזלי.
תהליך הדחיסה הוא תהליך אקסותרמי (במהלכו נפלט חום) ולכן הטמפרטורה של החנקן הנוזלי היא 196- מעלות (בנקודת הרתיחה שלו). מכך ניתן להבין כי אם נצליח באופן כלשהו לרכז כמות של חנקן נוזלי מעל לרכיב חם, הרי שנוכל לקרב את טמפרטורת הרכיב לטמפרטורת החנקן הנוזלי, כלומר 196- מעלות, וכידוע הורדת הטמפרטורה בהכרח תורמת לאוברקלוק.
יש לציין שהשימוש בחנקן נוזלי הוא מסוכן שכן כל מגע של החומר עם העור יגרום לכוויה, לכן יש להיעזר בכפפות מיוחדות או ביגוד מבודד. מחיר החנקן הנוזלי לא גבוה מאוד וניתן לרכוש כמה ליטרים מהחומר תמורת כמה עשרות שקלים, אם כי כמובן תצטרכו מיכל קיבול מיוחד לאכסון החומר. מיותר לציין כי החנקן, למרות היותו פתרון קירור מצוין, הינו פתרון קצר מועד שכן החומר מתכלה, לכן מטרת השימוש בחנקן היא בדרך כלל אך ורק לקביעת שיאים ולפעולה קצובה בזמן (לאחר מכן יש למלא מחדש את המערכת).
כפי שניתן לראות בתמונה, ציוד הקירור עצמו הוא מאוד בסיסי ומורכב למעשה מצינור נחושת חלול המורכב על גבי המעבד (ברצוננו להודות למשתמש Tycoon מהפורומים שלנו על הכנת הצינור עבורנו). הצינור ממולא בחנקן הנוזלי המקרר בתורו את המעבד.
החנקן נשפך על הצינור בעזרת כלי אחר (רצוי שיהיה גם כן כלי ייעודי), אך כשזה אינו בנמצא גם פינג\'אן לקפה יתאים
אחד הדברים אליהם יש לשים לב היא ההתעבות, שכן גם בעת השימוש בחנקן נוזלי – בדומה לקירור גז – נוצרת התעבות משמעותית של הלחות באוויר. כאשר הקירור פועל הלחות מצטברת בצורה של קרח ואינה מפריעה לפעולת המערכת אך לאחר הפסקת פעולת הקירור, הקרח נמס וטיפות המים עלולות לגעת במגעים וליצור קצר.
התוצאות
כצפוי, התוצאות של קירור החנקן הנוזלי היו הגבוהות ביותר אליהן הגענו עם מעבד ה-X6800, עם מהירות מקסימאלית של 4910MHz – תוספת של מעל 2000MHz לתדר המקורי של המעבד, מהירויות שדוחפות לקצה גבול היכולת הן את המעבד והן את לוח האם.
עם זאת, יש לציין כי המעבד שברשותנו כנראה אינו הדוגמה הטובה ביותר למעבד X6800 מוצלח שכן אוברקלוקרים אחרים ברחבי העולם הצליחו לשבור עם מעבד מסוג זה את מחסום ה-5GHz והשיא עומד כיום על למעלה מ-5.5GHz.
שמו לב כי הטמפרטורה אינה מדווחת כראוי, משום שהלוח אינו מצליח לפרש טמפרטורה נמוכה כל כך.
תוצאת ה-Super Pi שקיבלנו רחוקה כשנייה וחצי בלבד מהשיא העולמי, העומד כעת על 9 שניות בלבד (עד לפני שנה תוצאה שכזאת הייתה פנטזיה של ממש).
למרות ההצלחה להביא את הלוח והמעבד למהירויות המטורפות הללו עם החנקן הנוזלי, נתקלנו בבעיה רצינית. הלוח לא היה מסוגל להתמודד עם טמפרטורה מתחת ל-126- מעלות והיה מפסיק להגיב, על כן נאלצנו להשגיח כל הזמן על טמפרטורת המעבד לבל תרד מתחת לרף זה. יש לציין שהבעיה ככל הנראה אינה קשורה ישירות ללוח האם או למעבד אלא נובעת מתפקוד לקוי של אחד מחיישני הטמפרטורה הגורם לקריסת המערכת (יש צורך לבצע מוד כלשהו על מנת לעקוף את חיישן הטמפרטורה, בכדי להוריד את טמפרטורת המעבד נמוך יותר).