חזיר ביו-מהונדס שמפריש פחות מזהמים
חזרזיר קטן אחד הלך לשוק. חזרזיר קטן שני נשאר בבית, והחזרזיר הקטן השלישי הונדס גנטית כדי שיפריש פחות פוספטים, עובדה שהופכת אותו לחזיר הידידותי ביותר לסביבה בעולם.
כמו כל בעלי החיים(*), תאים של חזירים דורשים פוספטים כדי ליצור DNA, לבנות קרומי תא ולהעביר אנרגיה בגופם. אבל חזירים לא מסוגלים לעכל חומר הקרוי Phytate, מולקולה כבדה-בפוספטים המצויה בדגנים, כך שחוואים מעשירים את המזון של החזירים בפוספטים טהורים או באנזים Phytase, אשר מפרק פוספטים שמישים מה-Phytate. ועל אף זאת, מפרישים החזירים כמעט את כל הפוספטים שהם אוכלים, וההפרשות האלה נשטפות אל הים, שם הן מזינות בקטריות ואצות שיוצרות "אזורי מוות" ללא חמצן, רוצחים משמעותיים של בעלי חיים ימיים.
החזיר-הסביבתי הוא הראשון (מזן יורקשייר, למען הדיוק) שמסוגל לעכל את ה-Phytate בעצמו. הפרויקט התחיל לפני עשור כאשר ססיל פורסברג, ביולוג באוניברסיטת גואלף באונטריו, קנדה, הנדס גנטית חזירים כך שבלוטות הרוק שלהם יפרישו אנזים Phytase. הפעולה מאפשרת לחזירים, עכשיו בדור השמיני שלהם, למצות את הפוספטים שלהם מדגנים בלבד, ולהפריש כארבעים אחוז פחות.
המעבר לעדרי חזירים-סביבתיים יהיה אמנם יקר לחוואים, אומר פורסברג, אבל בטווח הארוך, הפחתת תוספי המזון תחסוך 1.75$ לחזיר בשנה – חסכון משמעותי עבור חווה המגדלת 100,000 חזירים. פורסברג פנה למשרד החקלאות של ארצות הברית ולמשרד הבריאות הקנדי בבקשה לקבל אישור לשווק בשר חזיר-סביבתי למאכל. "לרוע המזל, זה עדיין לא חוקי לבצע מבחני טעימה, למרות הפיתוי", הוא אומר. "אבל אני מצפה שהוא יהיה טעים למדי".
עוד על חידושים בגליון דצמבר של מדע פופולרי – למבצע היכרות מיוחד לגולשי HWzone.co.il