טור דעה
חובבי הגאדג'טים בארץ הקודש ניצבו מאז ומעולם בפני סוגיה לא פשוטה בבואם לרכוש נגן MP3 חדש – האם הוא תומך בעברית ומסוגל להציג כראוי את שמות להיטי הזמר העברי האהובים עלינו, או שמא כל שיראו על המסך הוא ג'יבריש ותווים מוזרים שראוי היה שלעולם לא היו מומצאים.
הבעיה נובעת, באופן טבעי, מגודלו היחסי של השוק הישראלי ביחס לשווקים אחרים בעולם – מרבית החברות לא יטרחו להשקיע משאבים בהמרת ממשק הנגן שלהן לעברית, בשביל שוק של כמה מאות אלפי לקוחות בלבד (וזו הערכה אופטימית).
במשך שנים קיבל הצרכן הישראלי בהכנעה את רוע הגזירה, אך לאחרונה עם הגידול המשמעותי שחל בשוק הגאדג'טים בארץ ובעולם, המגמה התהפכה וכיום מרבית הנגנים הממותגים בשוק מגיעים היישר מהיבואן עם תמיכה מלאה בעברית. החברה האחרונה שהטמיעה את השפה העברית במכשיריה היא סנדיסק, שחקנית חדשה יחסית בתחום הנגנים הניידים, אשר שחררה לאחרונה עדכון קושחה עבור נגני ה-Sansa מדגמי e200 ו-c200, המאפשר להציג בעברית את שמות הקבצים, האמנים ואפילו את התפריטים השונים של הנגנים.
בהודעה לעיתונות שהפיצה סנדיסק בארץ ניתן דגש על כך שעדכון הקושחה ניתן בחינם לכל בעלי הנגנים של החברה, ולא בכדי – בסוף החודש הקודם שחררה חברת ידע, יבואנית Apple בארץ, עדכון לנגני ה-iPod המוסיף תמיכה בעברית. לכאורה לא מדובר בידיעה מרעישה (או מעניינת) בפני עצמה, אלא שקיים הבדל מהותי בין העדכון של סנדיסק (או לצורך העניין כל חברה מוכרת אחרת, כגון Archos, iAudio ועוד) לבין העדכון שמפיצה ידע; בעוד שהחברות הנ"ל מציעות את התמיכה בעברית בחינם – כשירות ללקוחות, חברת ידע בחרה בשיטה אחרת: גביית תשלום עבור תמיכה בעברית בנגני ה-iPod.
ראשית אסייג ואומר כי רק לקוחות אשר רכשו נגני iPod בחו"ל או דרך יבוא פרטי כזה או אחר יצטרכו לשלם, ואילו לקוחות אשר רכשו את הנגן ישירות מידע מקבלים את העדכון ללא תשלום.
יחד עם זאת, מדובר בצעד אנטי-צרכני מובהק מצד ידע, אשר בתור הנציגה הרשמית של Apple בישראל, ניתן היה לצפות ממנה שתדאג גם לאינטרסים של החברה אותה היא מייצגת, ולא רק לאינטרסים שלה עצמה. מיותר לציין שגביית תשלום עבור שירות שניתן בחינם על ידי המתחרות של Apple משרת בדיוק את המטרה ההפוכה.
להגנתה של ידע, ניתן לטעון כי בניגוד לסנדיסק, iAudio, Archos ויצרניות אחרות אשר פיתחו את התמיכה בעברית בעצמן, Apple לא עשתה זאת, והעדכון שמפיצה ידע הוא פרי פיתוחה העצמאי (אם כי סביר להניח שהוא מבוסס על עדכון קודם שפותח על ידי ינון ימין, משתמש מן השורה, ונרכש על ידי ידע לקראת סוף שנת 2005). ידע שילמה על הפיתוח מכספה שלה ולכן זכותה המלאה לגבות כסף עבור העדכון מאנשים שרכשו את הנגן בחו"ל ולכן אינם נמנים, תאורטית, עם לקוחותיה.
כאן אנו מגיעים לתפקידה של Apple העולמית בנושא, שכן האחריות על המרת ממשק ה-iPod לעברית רובצת בראש ובראשונה על כתפי היצרן. בשיחות קודמות עם חברת ידע נטען בפנינו כי Apple לא מוכנה לתמוך רשמית בעברית בנגני ה-iPod, אך לאור נכונותן של יצרניות אחרות לעשות זאת (בעיקר בזכות לחצי היבואנים בארץ) אני תוהה האם באמת מדובר בעקשנות של החברה וזלזול בשוק הישראלי, או שמא לא הופעל מספיק לחץ מצד ידע עצמה.
כמובן שאיני מתכוון לדרוש מידע להפיץ את עדכון התמיכה בעברית לכולם ללא תשלום, ממש כפי שאין אני יכול לדרוש ממיקרוסופט לחלק את מערכת ההפעלה החדשה שלה, Windows Vista, בחינם; לא זו כוונתי ואני מכיר בזכותה של כל חברה מסחרית שאינה בעלת שאיפות לפשיטת רגל לגבות תשלום עבור מוצריה – זוהי דרכו של עולם. אך עם זאת, ברור שבמקרה המדובר הנזק (התדמיתי) ל-Apple בכלל ולידע בפרט עולה על התועלת.
בתור נציגתה הרשמית של Apple בישראל, ראוי היה שחברת ידע תעניק תמיכה שווה לכלל לקוחותיה של Apple בארץ, בין אם רכשו את נגני ה-iPod בישראל (ושלשלו מזומנים ישירות לכיסה של ידע) ובין אם לאו.
למזלם של אותם לקוחות שקנו את נגן ה-iPod שלהם בחו"ל ומעוניינים לגייר אותו מבלי לשלם על כך תוספת, קיים עדכון נוסף המוסיף תמיכה עברית לנגן, אשר פותח על ידי משתמש פרטי – עוז מילמן – ומופץ בחינם באתר HebPod.org. העדכון של עוז מאפשר הצגה של שמות קבצים, אמנים ותפריטים בעברית, ממש כמו העדכון הרשמי של ידע (אם כי שימו לב שהתקנת עדכון לא רשמי עלולה לגרור את ביטול האחריות על המכשיר).
בשורה התחתונה, החלטתה של ידע לגבות תשלום עבור תמיכה בעברית מלקוחות אשר רכשו נגני iPod שלא דרכה היא חוקית ולגיטימית, אך מצביעה באופן חד משמעי על הנורמות הבעייתיות של נותני השירות בארץ. טוב תעשה ידע אם תפיץ את העדכון בחינם לכל דורש ואת "הפיצוי" על כך תדרוש מהחברה שאכן אמורה לספק לה אותו, הלא היא Apple.
בתגובה אמר איציק רדשקוביץ, מנכ"ל ידע מחשבים, ל-HWzone: "במוצר של Apple אין עברית, וברגע שחברה מסוימת מפתחת מוצר, היא דורשת עליו תשלום."
האם פניתם ל-Apple וביקשתם שיממנו את הפיתוח?
"פנינו, ולא הצלחנו בפרויקט הזה. Apple לא עשתה לוקליזציה ל-iPod לעברית – האם אני מרוצה מזה? ברור שלא וברור שהייתי שמח אם הם היו לוקחים את זה על עצמם.
אם Apple הייתה מייצרת נגן עם תמיכה בעברית ובערבית, הייתי מאושר, אבל אל תשכח שזה מוצר כל כך פופולארי, ויש סינית ויש קוריאנית, ויש תור ארוך לפנינו."
האם שקלתם את הנזק למוניטין לעומת התועלת הכספית?
"אני לא חושב שזה קשור למוניטין שלנו בארץ, כי מי שקונה את זה בארץ קיבל את העדכון בחינם.
אתה חייב לזכור שכאשר צרכן ישראלי נכנס לחנות של Apple בניו יורק ומתעניין ב-iPod, אף אחד לא אומר לו שהמוצר כולל תמיכה בעברית.
אתה אומר לי "ידע לא נותנת פתרון", וזו הטעות, Apple לא נותנת פיתרון. האינטרנט מלא בפתרונות לא רשמיים וכל מיני פלאג-אינים שנמכרים בתשלום ומוסיפים עברית ל-iPod. ידע הולכת חצי דרך, ומציעה לקהל בארץ עדכון רשמי שנבדק ואושר."
ידע כבר שנים פוגעת באפל
אני מכיר את ידע, יצא לי בשרות הצבאי לעבוד (בלב ברירה9 על מחשבי MEC. יופי של מוצר, הצמיכה של ידע הייתה כזו נוראית ובלתי נסבלת, חברה חובבנית עם שרות לא מספק. אגב כל אחד ששואל אותי על אפל בארץ היום זה מה שאני אומר לו, "יופי של מחשב, אל תעיז לקנות בארץ בגלל האחריות של ידע".
לחברה יש קוצר ראיה שיווקי. מעניין אותי אפל מגדילה את האחיזה שלה בשוק העולמי, האם גם בארץ? אני משאר שלא, כדאי שידע יעשו בדק בית.
עברית חינם לכל סוגי האייפוד
http://www.hebpod.org/
ניסיתי על אייפוד דור 4 וגם על אייפוד דור 5.5
עובד נפלא בלי תקלות
עברית לכל התפרטים וגם לשמות של האמנים/שירים/אלבומים
מומלץ בחום
לא מבין מה אתה רוצה מ"ידע".
את כל התלונות שלך תפנה ל-Apple.
ומה אם הם לא היו מספיק את העדכון כלל?
חשבת לרגע על האופציה הזו? האם החברה היית זוכה לידיעה או ביקורת שלילית?
הרי חשוב על זה – רבים מנגני הMP3 לא תומכים בעברית. באה חברה כלשהי ומפתחת לנגן MP3 תמיכה בעברית ומוכרת אותו – איפה בדיוק חטאה במעשה?
היית מזכיר את ידע אם הם -לא- היו דואגים לעדכון עברית? אתה מזכיר אותם בשל שהם השקיעו כסף במוצר ועכשיו גם חלילה וחס – רוצים להרוויח עליו?!
העברית המובנית זה בונוס שהחברה החליטה לכלול ללקוחותיה ואם לא קנית ממנה אתה לא לקוח.
זה נכון שכנציגים השאיפה שלהם וגם של אפל עצמה – היא להוביל למיתוג המוצרים בארץ והפצתם אך גם כדי לבצע צעדים אלו לא תמיד צריך להיות נותני נדבות.
אזכיר שוב – מה אם הם לא היו מציעים את העדכון כלל?
מי בכלל צריך עיברית בנגנים..
תגובה ל-Zedprime
אתה מוזמן להזכר שלפני כמה שנים כל הזמן קטלו את אפל וגם את ידע שאין תמיכה בעברית לiPod.
ככה שכן, גם אם הם לא היו מציעים תמיכה בעברית, עדיין היו מביעים עליהם ביקורת.
ככה זה שהצרכנים מרגישים פגועים.
והשאלה המתבקשת: מה עם קריאייטיב?
אין תמיכה בעברית בנגנים של קריאייטיב,
לא שאני יודע. הלוואי ואני טועה.
אני טועה?
לא
אינך טועה.
לא מצאתי פתרון.
מילה מהחתול- גם ל A2 IAUDIO נותנים עברית
איך לעזאזל שכחתם לציין את הענקית IAUDIO שהיא כנראה החברה שמוכרת הכי הרבה נגנים בארץ מסדרת U3 G3 ו A2 אחרי IPOD ?! אז שתדעו מי שרוצה – גם לנגנים של IAUDIO יש תמיכה ועדכון FIRMWARE בעברית .
נ.בהחברה נקראת גם COWON (חברת האם).
שיט
איזה בעסה
אך במה ידע אשמה?
בכך שהיא מייבאת מוצר ללא תמיכה בעברית? אישית כצרכן אני לא מרוצה אך ורק כאשר מובטח לי דבר מסויים ואני מקבל משהו אחר. אולי אני תמים, אבל בשביל זה יש היצע רחב ושוק מגוון – אם משהו לא מתאים לי, אני פשוט ממשיך הלאה.
אני יכול להבין למה apple לא רואה אותנו ממטר, כפי שאני יכול להבין שיבואן יחליט לפתח מוצר (או לקנות לצורך העניין) ולמכור אותו בכסף. זה הכל לגיטי ולא מראה על שירות רע או זלזול בצרכן. זה שיש מוצרים אחרים יותר טובים (קרי, עונים על כל צרכי המשתמש שמחפש נגן MP3 עם תמיכה בעברית) – מעולה.
כל שאר היצרנים שכן מספקים תמיכה בעברית מובנית על נגנים (כגון SANDISK) – כן נותנים להורדה עדכון דומה בחינם? (למי שקנה מכשיר בחול) אם התשובה היא לא אזי היה צריך לתקוף אותם גם כן. זה נראה שהצרכן הישראלי תמיד חושב שמגיע לו – במקום לעשות את הדבר הנכון ולהצביע עם הארנק…
אבל לבוא בדרישות ליבואן שיתן תמיכה כלשהי למוצר שנרכש בחול? זה לא קורה בפלייסטיישן (ישפאר לא מכבדת אחריות של מוצר שלא נרכש דרכה) ואני מניח שזה גם לא קורה עם מחשבים ניידים (בשביל מה יש הרי הרחבה ל"אחריות בנלאומית" – גם עליה משלמים כסף נוסף על מחיר המוצר) – למה שפה זה יהיה שונה?
עדכון העברית הזה מהווה סוג של שירות לקונים הישרים בארץ, אינני מבין מה פגום בזה ברמת העקרון. תאמרו שזה מבריח קונים מאפל? בעיה של אפל וידע – זה הכל עסקים וכנראה שמבחינתם זו האופציה הנכונה והרווחית ביותר. ביננו – כל עוד קיים עדכון חינמי, רשמי או לא, זה לא מה שיוריד מכירות המוצר. אישית, כעובד בחנות משחקי וידאו שגם עוסקת ביבוא מוצרים לארץ – אני מבין את החלטת היבואן ומכבד אותה. תלונות צריכות לבוא מתוך רמייה – לא מתוך מדיניות מוצהרת שאין בה התנהגות דרקונית שלא מקובלת בשוק. חובת ההוכחה על הטוען שמדובר ב"נורמות בעייתיות של נותני שירות בארץ" שכן מי אמר (והוכיח) שהמצב שונה בחו"ל?
מילה לחתול – תקרא את הכתבה
iAudio מוזכרת במפורש, ולא פעם אחת.
thanks to sandisk
other can learn
ידע בכלל לא ניסתה לעשות עברית
יפה מאוד באמת למר מנכ"ל ידע שטרח לציין לנו שהוא שאל את אפל אם הם יעשו לו עברית.
אבל תענה לי על זה, למה ידע לא ניסתה ליצור עברית לנגן? למה היה צריך לחכות שגאון ישראלי (וכל הכבוד לו) יעשה את זה לבד? מה כל כך קשה לשכור מתכנת שיעשה את זה? צריך לחכות שמישהו יבוא אליהם עם אחד מוכן? פשוט חוצפה, הם לא מנסים לעשות כלום לשוק הבייתי, רק מעניין אותם כסף וכסף. גועל נפש. בכוונתי לתרגם את הכתבה הזו על כל תגובותיה ולשלוח לאפל, נראה מה הם יענו… אני לא מאמין שהתשובה שלהם תהייה כל כך קצרה כמו של מנכ"ל ידע.