המהרה
לפני שניגש למבחני הביצועים, נספר לכם על יכולת ההמהרה של המעבדים.
בדיקת ההמהרה במעבדים אלו היא מבין הדברים המעניינים יותר, שכן שני המעבדים מבוססים למעשה על אותה הליבה רק עם שוני קטן והוא גודל זיכרון המטמון. העלנו את שני המעבדים למהירות היציבה הגבוהה במעבדה שלנו. על מנת למצוא את המהירות היציבה, המעבדים טוגנו במשך 6 שעות בתוכנת Prime 95 במהירות המומהרת, ורק לאחר שעברו את הבדיקה, מהירות ה-OverClock הוכרזה כיציבה.
כפי שסיפרנו לכם בתחילת הסקירה, שני מעבדי ה-Athlon 64 שאנו סוקרים היום, מיוצרים בתהליך הייצור החדש של AMD, תהליך המסוגל לייצר מעבדים בליטוגרפיה של 90 ננומטר. אחד היתרונות של התהליך החדש, הוא צריכת חשמל נמוכה יותר, וכתוצאה מכך, פליטת חום נמוכה גם כן. אם כן, בוודאי אתם כבר מבינים מדוע ציפינו לראות תוצאות המהרה יפות מהמעבדים הללו.
ובקצרה, בשביל אלו מכם אשר אינם יודעים מה זה OverClocking, נסביר. המהרה היא פעולה אשר מעלה את מהירות העבודה של רכיבי המחשב מעבר למהירות הרגילה שלהם. ניתן להמהיר כל חלק במחשב למעשה, החל מהמעבד וכרטיס המסך, ועד לכונן הקשיח וכרטיס הרשת.
היצרן, מתחייב כלפי הלקוח שהרכיב (במקרה שלנו מעבד) מסוגל לעבוד כהלכה במהירות מסוימת (במקרה שלנו 2.2GHZ או 2.4GHz), אך לרוב אין זו המהירות הגבוהה ביותר בה מסוגל לעבוד הרכיב ללא בעיות. השאלה היא כיצד מוצאים מה התדר בו הרכיב מסוגל לעבוד, לפני שהוא יתחמם יותר מידי, יבצע שגיאות ואף יגרום לקריסת המחשב. יש לזכור, שגם שני רכיבים, מאותו יצרן ומאותו דגם, ייהנו לרוב מתוצאות המהרה שונות – הרבה מזל יש בעסק הזה, ולא תמיד ניתן לדעת כיצד הרכיב הספציפי שלכם יתנהג.
מספר גורמים משפיעים על יכולת ההמהרה של רכיבי המחשב. ראשית, חשוב להבין שמדובר במערכת ולא בחיבור של רכיבים שכל אחד מהם הוא אי בודד. כך, זיכרונות בעלי מאפיינים נמוכים, יגבילו את יכולות ההמהרה של המעבד, וכך גם לוח אם המבוסס על ערכת שבבים ישנה או פשוטה. על מנת לתת לרכיבים יכולת לעבוד במהירות גבוהה יותר, ניתן לתת להם גם תוספת של מתח חשמלי, אולם, זהו דבר מסוכן אם עושים זאת בלי לדעת איך וכמה – עשו זאת רק לאחר שלמדתם את הרכיב שלכם, והתייעצתם עם אנשים מבינים.
בנוסף, בגלל שביצוע המהרה גורר פליטת חום גבוהה יותר מהרכיב (והעלאת המתח גוררת זאת גם כן), ככל שאמצעי הקירור שלכם יהיה טוב יותר, תוכלו להגיע לתדרים גבוהים יותר.
ביצוע המהרה בצורה לא נכונה עלול גם לגרום לבעיות – קריסת המחשב, התחממות יתר שלו, ביצוע שגיאות ובמקרים נדירים מאוד (וכיום, כמעט נשכחים) – שריפת הרכיב. לכן, אם החלטתם לבצע OverClock במחשבכם על מנת לזכות בתוספת ביצועים משמעותית, עשו זאת בזהירות, לאחר שלמדתם טוב טוב את הנושא ובסבלנות. פורום קירור ואוברקלוקינג באתרנו פתוח תמיד לכל מי שמעוניין ללמוד ולהבין, ובכל מקרה, צוות האתר לא ייקח אחריות על ביצוע ההמהרה שלכם. חשוב לציין גם כי ביצוע המהרת רכיב כלשהו גורמת לתפוגת האחריות עליו, וכי הדבר מתבצע על אחריותכם בלבד.
בהמהרה ניסינו להשיג את המהירות הסופית הכי גבוהה, מבחינת התדר הסופי, הן על ידי העלאת הבאס והורדת המכפלה והן על ידי העלאת הבאס בלבד. מהירות הזיכרון הושארה כמה שיותר קרוב למקור, מהירות של 200MHz, ובתזמונים לא נגענו.
מעבד ה-+Athlon 64 3800 המבוסס על ליבת ה-Venice הגיע למהירות יפה של 2760MHz, וזאת על ידי העלאת הבאס ל-230MHz בלי לגעת במכפלה כלל – תוספת של 15% לתדר הסופי. כמובן הדבר הצריך תוספת מתח שהגיעה עד ל-1.6V. הזיכרון שלנו קיבל מחלק של 9/10 מה שנתן לו תדר של 207MHz – קרוב מספיק לתדר הרגיל שלו.
![]() |
מעבד ה-+Athlon 64 3700 המבוסס על ליבת ה-San Diego, הגיע למהירות מכובדת של 2600MHz, וזאת על ידי הורדת המכפלה ל-10 והעלאת הבאס ל-260MHz – תוספת של מעל ל-18% לתדר הסופי. העלאת התדר דרשה תוספת מתח, כך שמתח העבודה של המעבד עמד על 1.64V. הזיכרון שלנו קיבל הפעם מכפיל של 5/6 מה שנתן לו מהירות של 216MHz, מהירות כמעט וזהה למהירות הזיכרון שהוצמד למעבד ה-Venice.
![]() |
לאלו מכם שאוהבים לבדוק את גבולות המעבדים, בדקנו מהו הבאס הכי גבוה והמהירות הכי גבוהה בו מערכת ההפעלה עולה ומתפקדת אך לא יציבה. חשוב לציין שהזיכרון הוחזק תמיד באזור ה-200MHz וזאת על מנת שלא יגביל את המעבדים.
מעבד ה-+Athlon 64 3800 המבוסס על ליבת ה-Venice הצליח להגיע למהירות מרבית של 2900MHz, וזאת ללא הורדת מכפלה ומתח של 1.6V. הבאס הכי גבוה שקיבלנו הוא 287MHz כאשר המכפלה הורדה ל-10 והמתח הועלה ל-1.64V.
![]() | ![]() |
מעבד ה-+Athlon 64 3700 המבוסס על ליבת ה-San Diego, הצליח להגיע למהירות מרבית של 2783MHz וגם זאת ללא הורדת מכפלה ומתח של 1.64V. הבאס הכי גבוה שהצלחנו להגיע אליו הוא 278MHz כאשר המכפלה הורדה ל-10 והמתח הועלה ל-1.64V, כמו במקרה של ה-Venice.
![]() | ![]() |
תוצאות ההמהרה שלנו, מראות יפה מאוד שמעבדים אלו אכן מוגבלים לאזור 2.8GHz, הגבול אותו מאפשרת הטכנולוגיה של AMD. מעט מאוד מעבדים מדגמים אלו עברו ב-OverClock את תדר ה-3GHz, וגם זה בוצע על ידי קירור מאוד אגרסיבי – מה שמוכיח פחות או יותר את הטענה ש-AMD הגיעה לגבול התדר שלה.