לקחנו לביקורת את מתחרה ה-NUC החדש של חברת ECS – מחשב מיני תקציבי במיוחד שמקווה לקרוץ לקהל משתמשים רחב
המוצר שהבאנו לביקורת זאת מתמקד בעיקר בקהל שרוצה מחשב PC כמה שיותר קטן ובמחיר נגיש. אחד המוצרים הנפוצים ביותר בקטגוריה הזאת שקיים קיום הוא ה-NUC של אינטל. אמנם, מדובר בין היתר גם ב"הצעת הגשה" של אינטל ויצרניות שונות יכולות ליצר מחשבים בגודל זהה בעל יכולות שונות ובמחירים גמישים.
סדרת ה-Liva של יצרנית החומרה ECS היא כזאת שמיועדת להוות תחליף ל-NUC התקציבי של אינטל. כעת היא משיקה סדרת המשך למחשב ה-Liva Z בשם Liva Z2 וזאת הזדמנות ללמוד על תחליף NUC שכזה. מחשב ה-Liva Z2 שבביקורת עולה 250 דולר או כ-1,100 שקלים.
אריזה ותוכן – Liva Z2
בתוך אריזת המוצר מקבלים את מחשב המיני, מתאם עגינה בתקן VESA למסכים, שנאי חשמלי וברגים לצורך התקנת רכיבים נוספים במחשב.
מבט מקרוב ופרטים טכניים
מחשב ה-Liva Z2 שהגיע אלינו מגיע במימדים שדומים מאוד לאלו של מחשב ה-NUC:
- גובה: 5.6 ס"מ
- רוחב: 13.2 ס"מ
- עומק: 11.8 ס"מ
מחשב זה קיים בכמה גרסאות חומרה שונות ואנו קיבלנו את המתקדם שבחבורה עם המפרט הטכני הבא:
- מעבד: Pentium Silver N5000 4-Core 1.1Ghz up to 2.7Ghz
- מעבד גרפי: Intel UHD Graphics 605
- זיכרון: 4GB DDR4 SODIMM (ניתן להרחבה עד 8GB)
- אחסון: 64GB EMMC Flash
- קישוריות אלחוטית: WiFi AC433 + Bluetooth 4.2
- מערכת הפעלה: ללא
- תקופת אחריות: שנתיים
כפי שראיתם, ה-Liva Z2 נבדל ממחשבי מיני אחרים רבים בכך שהוא כבר כולל את כל מה שצריך בשביל להתחיל להשתמש בקופסא. הוא כבר מגיע מצויד ב-4GB של זיכרון מערכת ובאחסון פלאש מובנה של 64GB.
קדמת המחשב כוללת לא פחות מ-3 יציאות USB3.1 סטנדרטיות לצד יציאת USB 3.1 Type-C. ישנה גם יציאה משולבת לאוזניות ומיקרופון וכפתור הדלקה בעל נורת חיווי (משמאל).
בגב המחשב ישנה יציאת רשת קווית, שני יציאות USB2.0 סטנדרטיות, יציאת HDMI בתקן 2.0 לתמיכה ברזולוציית 4K 60FPS, יציאת VGA אנלוגית למסך ושקע לשנאי החשמלי.
יכולת חיבוריות משודרגת היא רק חלק מהיתרונות של מעבר לארכיטקטורת אינטל חדשה. מעבד ה-Pentium N5000 שייך טכנית לדור השמיני של אינטל וכך מביא איתו שלל חידושים. אחד מהם הוא יציאת ה-HDMI המשודרגת יחד עם כמות ממשקי ה-USB3.1 המאוד מכובדת שלא תמצאו במחשבי NUC סטנדרטיים.
יכולות שדרוג
פתיחת המכסה מתבצעת בקלות עם פתיחת ארבעה ברגים גדולים בתחתית המחשב המשמשים כרגלי המחשב. הדבר הראשון בו אנו נתקלים הוא מגש להוספה של אחסון למחשב. אמנם המחשב מגיע עם 64GB של אחסון פלאש, אך עדיף שאחסון זה ישמש בעיקר למערכת ההפעלה. ניתן להתקין כל כונן 2.5 אינצ' סטנדרטי המתאים למחשבים ניידים במחשב זה. כמובן שנמליץ בעיקר על כונן SSD תקציבי לצורך מהירות עבודה.
לאחר הסרת מגש אמצעי האחסון אנו ניגשים לאיזור בו מותקן זיכרון ה-RAM וגם כרטיס ה-WiFi של המחשב. רכיבים אלו בשונה ממחשבי מיני רבים מגיעים כבר מותקנים מהמפעל אך שהם יחסכו להם הוצאות מיותרות. הזיכרון המותקן הינו בנפח 4GB וניתן בסלוט הזיכרון הפנוי להתקין 4GB נוספים. אין תמיכה רשמית בנפח זיכרון העולה על 8GB סה"כ.
בצידו השני של הלוח המודפס נמצא המעבד של מחשב זה, ה-Pentium Silver N5000 בעל ארבע הליבות. מעבד זה מקורר בגוף אלומיניום גדול ולא כולל מאוורר כלל. מחשב ה-Liva Z2 הינו חרישי לחלוטין כתוצאה מכך.
ביצועי המחשב
בראש ובראשונה צריך להכיר את יכולות המעבד שבמרכז המחשב הזה, ה-Pentium N5000.
מדובר במעבד תקציבי בעל פליטת חום נמוכה במיוחד של עד 6 וואט וזה כולל גם את הליבה הגרפית המובנית שלו, ה-UHD 605. מעבד זה מכיל 4 ליבות הפועלות בתדר של בין 1.1Ghz לבין 2.7Ghz. העוצמה אמנם נשמעת גבוהה מאוד, אך אלו לא ליבות כמו שתמצאו במעבדי Core i5 או Core i7 אלא צרות יותר ובעלות יכולת עיבוד כללית נמוכה באופן משמעותי.
ניתן להשוות את המעבד הזה למרובעי הליבות הראשונים שהופיעו בעולם המחשבים הנייחים כמו ה-Core 2 Quad Q6600 או כמו מעבדי Core i3 דלי צריכת החשמל מדורות 3-4 של אינטל.
המעבד הזה מעולה ל:
- גלישה קלה באינטרנט, לרוב עד 3 טאבים גדושים
- האזנה למוזיקה
- צפיה אונליין בתוכן 1080P או בתוכן 4K מקומי
- משחקי דו-מימד ורטרו
- שרת הורדות ומצלמות אבטחה
לא תרצו להשתמש במחשב בסיסי שכזה למשחקים כבדים או אפילו כאלה שנחשבים לקלים יותר בעולם ה-PC דוגמת World of Warcraft. כמו כן, צפיה בתוכן 4K ביוטיוב תלויה מאוד באיכות הסרטון שכן במקרים מסויימים אתם עלולים להתקל בקרטועים ופריימים חסרים.
מחשב זה מגיע ללא מערכת הפעלה והמלצתי היא התקנה של חלונות 10 או לחלופין הפצות לינוקס שונות דוגמת מינט, אובונטו או פדורה. מערכת לינוקס קלה היא מפתח לשימוש מירבי במשאבי המחשב לצרכים רבים. אמליץ בחלונות לעבור למצב של ביצועים גבוהים במידה והשימוש במחשב נחשב לאינטנסיבי ביחס למה שהוא מסוגל להציע, או אפילו בכל מקרה במידה וישנו איוורור ראוי באיזור.
צריכת החשמל של המחשב נמדדה במצבים השונים כולל מאמץ מלא של ניגוד סרט ביוטיוב. ספק הכח שמגיע עם המחשב מתאים לצריכת חשמל של עד 65W. צריכת החשמל של המחשב לא עלתה על 11W בשום מצב כאשר נמדדה מהקיר. חשוב גם לזכור להשאיר מספיק מרווח בספק הכח גם לאמצעים אשר יחוברו ב-USB כך שאין בעיה עם חיבור של כל הממשקים הפנויים למכשירים אשר יקבלו את מלוא הזרם האפשרי. המעבד הינו מולחם ולא ניתן להחלפה.
חווית השימוש השוטפת נוחה למדי ולא הרגשתי בעוצמתו הצנועה של המחשב, מה שאני מחשיב כיתרון גדול כמשתמש שרגיל למחשבים בעלי עוצמת עיבוד אדירה.
הנה קצת על ביצועי הכונן הכלול במחשב ה-Liva Z2. מדובר בכונן מולחם אל לוח האם של המחשב בנפח של 64GB. ביצועיו גבוהים משמעותית מאלו של כל כונן קשיח מכאני סטנדרטי וזמני הגישה שלו נמוכים מאוד. הוא תורם משמעותית לתחושת חלקות השימוש השוטף ולכן אמליץ עליו ככונן ראשי אלא אם כן תחליטו להתקין כונן SSD מהיר יותר אל מגש ההרחבה במחשב. ניתן כמובן גם להשתמש באחת מבין יציאות ה-USB הרבות לכוננים חיצוניים לצרכי גיבוי.
בואו ונדבר מעט על מחיר ותמורה. מחשב ה-Liva Z2 בגרסה שעברה כאן ביקורת עולה 250 דולר או כ-1,100 שקלים. הוא כולל זיכרון בנפח 4GB וגם אחסון פלאש קטן המתאים להתקנת מערכת ההפעלה וכמה תוכנות.
כיום מדובר בתמורה יחסית טובה למחיר בעולם המיני מחשבים שכן ערכות מחשב הכוללות Core i3 אמנם עולות בדומה, אך על זיכרון ואחסון תאלצו לשלם. מחשבי מיני שלמים הכוללים גם WiFi לרוב יעלו החל מאיזור 1,300 שקלים. בין יתרונותיו הגדולים של מחשב זה היא העובדה שהינו חרישי לחלוטין ולא מפיק רעש שכן הוא לא כולל מאווררים. הוא מאוורר מאוד מכל צידיו לצורך כניסה ויציאה של אוויר מאיזור המעבד, ולכן מתאים למקומות בהם שקט מירבי רצוי.
מומלץ – ECS Liva Z2
את המחשב הזה נכניס לרשימת המומלצים שלנו. הוא מכיל ביצועים מתאימים לשימוש משרדי סטנדרטי, שקט לחלוטין ובעל אפשרויות שדרוג ראויות. השיפור שביצעה אינטל לסגמנט ה-Pentium מורגש וכך גם היצע החיבורים והשימושיות במחשב.
בהחלט יש לו את הנישה שלו.
לא פעם מבקשים משהו בסיסי ובעיקר קטן, וזה
עם ערכת מקלדת ועכבר אלחוטית נראה
בחירה טובה במחיר הנתון.
Beelink x55 אוכל אותו ב700 שקל.
Beelink x55 מגיע באותה תצורה, עם 8 ג'יגה זיכרון וחלונות 10 עם רשיון.
עם ווי פי, 4 חיבורי USB 3 ושני חיבורי HDMI.
וגם חיבור את'רנט קווי.
וכל זה ב-300₪ פחות.
גם 128GB איחסון ומעבד טיפה יותר חזק
איפה זה עולה 700?
עליאקספרס, לא כולל משלוח
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-Gemini-X55.html?spm=2114.search0104.0.0.47344303Md3sna&initiative_id=SB_20180924075519&site=glo&groupsort=1&SortType=price_asc&g=y&SearchText=Gemini+X55
חבל שאין שום אזכור לטמפרטורה.
מיני-מחשבים שהם Fanless הם דיי בעייתיים מבחינת טמפ' המעבד,
ונוטים להפסיק לעבוד או להאט את עצמם, עקב חום שעבר את סף טמפ' העבודה.
אפילו אם מרחיבים ל-8GB RAM, האם בכלל זה שווה לקנות את המחשבים האלה?
כמה טאבים אפשר לפתוח בכרום עם 8 ג'יגה בלי שיהיה מעבר לשימוש ב-PageFile? (לעומת מחשב עם 16 או 32)?
מוגבל מאוד. חוץ מעבודת משרד בסיסית לא כדאי.
Aliexpress 760 שקל כולל משלוח