אז מן הסתם שבעולם הזה, מי שכבר עומד בראש שרשרת מזון אחת ינסה להתפשט לשנייה, לא?
התופעה המדוברת הינה התפשטותן של חברות שונות לתחומים שכלל ועיקר לא נוגעים להן. במילים פשוטות יותר, מדובר ב"סינדרום גוגל" – חברות שמכניסות את האף למגזרים שאין להן נסיון בהם.
"מה הבעיה? מה רע בקצת תחרותיות, קצת יוזמה? הרי כולם מנסים להרוויח עוד כסף וזה יכול רק לתרום, הן לחברות והן למשתמשים!"
טעות מרה. פלישה לתחום חדש משמעה צורך בעוד לקוחות, עוד כסף, עוד שליטה. פלישה אכן יכולה להביא לתחרות בריאה, הורדת מחירים, ייעול מוצרים וגימיקים מגניבים. הבעיה טמונה, אם כך, בנזק שהיא יכולה לגרום.
הבאזז נעלם באופק |
זה כמו שחברת Lenovo, יצרנית המחשבים היוקרתית, החליטה בוקר אחד להיכנס לתחום קונסולות המשחקים, ועוד להתחרות בממשק הקינקט של מיקרוסופט עם 30 משחקים חינמיים משלהם. איזה רעיון טיפשי וחסר תועלת. מה כבר יכול לצאת מקינקט נוסף, אם החברה שמייצרת אותו בעלת אפס ידע בבניית משחקים ויכולה להקצות מעט מאוד משאבים בהשוואה לענקית הקליפורנית מיקרוסופט? אנו חוזים כי הקונסולה תיכשל בדיוק כפי שנכשלה הקונסולה הניידת N-Gage של נוקיה.
אבל חיזויים ונבואות בצד, יש לנו גם דוגמאות חיות – למשל גוגל ושירות ה-Buzz שלה. השירות היה אמור להיות מעין רשת חברתית כגון טוויטר או פייסבוק ואיך נגיד את זה בעדינות, לא עשה הרבה באזז, משום שלא הציע שום דבר חדש לעומת הפייסבוק והטוויטר. גוגל ניסתה להיכנס לשוק שכבר יש בו מכל טוב, ולא הצליחה להציע למשתמשים שום דבר ששווה להגר בשבילו. הבאזז הרגיש כמו נסיון בוטה לסחוט עוד קצת משתמשים לרשימה של גוגל, זה הרי מדאיג לדעת שמנסים להשתמש בך כפרה חולבת. חוץ מזה שמספיק שעות עבודה התבזבזו בגלל גוגל, אנחנו לא צריכים גם רשת חברתית נוספת על הראש.
גם כאן מככבת גוגל כדוגמא "למופת". גוגל מחזיקה בנתח יפה מכלל משתמשי תיבות הדואר האלקטרוני ברשת ושירות הג'ימייל שלה נחשב בעיני רבים לשירות הדוא"ל הנוח והמהיר ביותר. אולם גוגל הרגישה שתקשורת דרך אימיילים זה לא מספיק, והחליטה להתחרות ב-iPhone של Apple. אז היא שיחררה את ה-Nexus One, שהיה אמור להיות גרסא משודרגת ומשופרת ל-iPhone. אבל הוא לא כזה, ולא בגלל חסרונות באפליקציות, במסך או בפונקציות השונות. הוא פשוט נכשל בלהיות טלפון. את המסך לא יכולנו לראות באור יום, הרמקול היה באיכות נמוכה מאוד והיה קשה להשתמש במקלדת. גם פיצ'רים מדליקים ומערכת הפעלה חדשנית לא מנעו מהנקסוס לתפקד כטלפון גרוע.
נכשל בלהיות טלפון |
וזה לא שיריבתה של גוגל בשוק הסלולרי, Apple, היא דוגמא טובה יותר. Apple, שכבר שנים מתגאה ב-iPhone וב-iPod Touch כמכשירים משוכללים אשר סוחפים אחריהם גל מעריצים וקונים אדיר, החליטה לנסות טקטיקה חדשה – גדול יותר זה טוב יותר. תוך כדי שבירת חוקי הטכנולוגיה, אשר על פיהם התעשייה תייצר מרכיבים קטנים עד כמה שניתן, שחררה אפל את ה-iPad. מדובר ב-iPod Touch מגודל שיודע לעשות בדיוק את מה שה-Touch יודע… רק שהוא גדול להפליא כך שהשימוש באותן אפליקציות בהן השתמשנו ב-Touch הופך ללא-יעיל ומעצבן. הוא יכול לתפקד כ-GPS או כספר אלקטרוני… אבל זה כבר עשור שיש מכשירי GPS ומי שרוצה ספר יכול ללכת לספרייה העירונית ולקחת אחד, וזה אפילו יחסוך לכם מקום בתיק, או לקנות קורא ייעודי כדוגמת ה-Kindle המצליח. המסקנה היא שאם אין לך שום דבר טוב לייצר, אל תייצר שום דבר.
דוגמא נוספת למוצרים שנראים מגניב אבל בינוניים במקרה הטוב, היא חברת אביזרי הגיימינג החדשה – Roccat. החברה שיחררה לשוק מספר עכברי גיימינג לאחרונה כשמוצר הדגל שלהם הוא עכבר ה-Kone, עכבר שנראה מגניב לחלוטין עם כל מיני צבעים הניתנים לכוונון ולוגו גדול ונוצץ. המחיר שלו משקף עכבר מהמעמד הגבוה, עכבר שיכול להתחרות ראש בראש מול ענקי העכברים של Razer ו-Logitech. אם באמת היה מדובר בעכבר כזה, היינו יושבים בצד ולא אומרים כלום, אך זהו לא המקרה. ה-Kone הוא עכבר בינוני למדי וביצועיו מתאימים לעכברים שעלותם היא חצי ממנו. אין סיבה טובה לקנות את ה-Kone כשיש מגוון של עכברי רייזר ולוג'יטק בחצי מהמחיר, שגם יספקו ביצועים טובים יותר.
כשנכנסת חברה לתחום חדש ונכשלת בנסיון לכבוש נתח מהשוק, יוצא לה שם של חברה נחותה משאר החברות הותיקות. קודם כל, אף חברה לא רוצה שם רע וייתכן מצב בו החברה נוטשת את התחום החדש על מנת לא להפסיד עוד כסף, ואנחנו כצרכנים עלולים לפספס מוצרים טובים שהיו יכולים להגיע בהמשך הדרך. לדוגמא, אם שירות הסטרימינג בתשלום של YouTube (שנקנתה ע"י גוגל – קונספירציה, מישהו?) יכשל וגוגל תסגור את השירות, אנחנו עלולים לפספס סרטים וסדרות איכותיות מבית Fox ו-Walt Disney, ונאלץ לחכות לשידורים חוזרים שלהם בטלוויזיה או להשכיר אותם ב-DVD.
שנית, אנו כצרכנים עלולים לפספס מוצר שלמרות השם שיצא לו הוא דווקא מוצר טוב שיכול לענות על הצרכים שלנו. כמו שירות המשחקים החדשני OnLive למשל, שזכה לביקורות צוננות אך יכול להוות פיתרון משביע רצון לתושבי ארה"ב שמחפשים לשחק במשחקי וידאו מבלי לרוקן את הארנק על חומרת מחשב חדישה.
על הנקסוס..
הוצאתם אותו מה זה זוועה.
אבל כתבה נכונה יחסית למה שקרה בזמן האחרון אבל חוץ מהדוגמאות הרבות שקרו בשנה שנתיים האחרות זה הרבה פעמים מועיל
הרגשתי כאילו אני קורא חיבור לבגרות או משו כזה..
בכל מקרה, אני לא מבין מה אכפת לך.. כל עוד לא נגרם לך שום נזק אין לך סיבה להתלונן. גם אם יבואו חברות וייצרו מוצרים נחותים – אנחנו נדע לזהות אותם בעידן השיתוף שבו אנחנו חוקרים לפני כל קניה..
המאמר הזה היה נשמע די קטנוני בלי סיבה
אין חדש תחת השמש
למי המאמר מיועד? לא ידעתי שזהו אתר ליזמים ולבעלי עסק.
בכל מקרה, חברה, מהיותה חברה, הינה גוף כלכלי שמטרתו היא לגדול ולגדול. אי אפשר לעצור חברה בלי חברות אחרות לתחרות או הגבלה חוקתית… מה לעשות. ההשפעה של ההתפתחות על הצרכן ועל העולם זה הדבר האחרון שמעניין חברות. בכל מה שנוגע לנזק ממשי לחברה עקב כניסה לתחומים חדשים, שוב, מה לעשות, לאנשי עסקים יש עיניים גדולות, וזלזול בצרכן זה פשוט עסק משתלם ברוב המקרים.
ולסיום, גוגל הם השטן. לא, באמת. אני רק חושב שצריך לציין את זה יותר. מונופול סובב תחומים שונים של עסקים. מזכיר לכם קצת מדינה קומוניסטית? אולי זה בגלל שיש להם את הכח של ברית המועצות לשעבר.
ל-2
קשה לי מאוד להאמין שפספסת את ה-730 מילים שנוגעות לנזקים שהתופעה גורמת…
אחלה כתבה
נקודת מבט עסקית
שכחת להזכיר את המקור של חברות כמו נוקיה ונינטנדו. זה רק הגיוני שחברה תנסה להתפשט למוצרים ושווקים שונים, במיוחד כששם המותג שלה חזק.
מה עם הצד השני ?
זהו ? אין דינאמיקה יותר בעולם ?
כל "שרשראות המזון" ישארו קבועות ?
כשאפל נכנסה לשוק הטלפונים זה היה בדיוק אותו מקרה רק שזה הצליח. יש לחברות הגדולות מנהלים ויש להם סיבות שונו ומגוונות לצעדים העסקיים. לפעמים זה יוצר מוצר חדש ומפתיע ולפעמים סתם עוזר לעודד תחרותיות.
לא מסכים עם המאמר.
באמת לא הבנתי את הקטע
החלטת לשתפ את המחשבות שלך ?
מאמר תמוה ומיותר
זה אחד המאמרים המוזרים והתמוהים ביותר שהתפרסמו ב-HWZONE בשנים האחרונות.
לגישתו של הכותב, חדשנות צריכה להיוולד רק בחברות חדשות ויש לאסור על חברות קיימות לפתח ולשכלל מוצרים קיימים.
כמה חבל שגישה כזו מוצאת ביטוי באתר שחורט על דיגלו לפרסם מידע על מוצרים חדשים ומפתיעים.
גם המתקפה הספציפית של הכותב על חברת גוגל היא, בלשון המעטה, לא מדוייקת.
אולי הכותב שכח את דפדפן ה-CHROME המצויין, את מנגנון ה-DOCS, את מנגנון התרגום, את המפות, את GOOGLE EARTH ועוד.
כל המוצרים הללו לא ממש קשורים לליבת העסקים של גוגל (חיפוש) אבל יחד עם זאת הם אלה שהפכו אותה למה שהיא היום.
ומילה לגבי הנקסוס 1 — לגוגל לא היתה כוונה להפוך את המוצר הזה למתחרה ל-IPHONE אלא להראות באמצעותו הוכחת יכולת.
אם ניקח בחשבון את מספר המכשירים החדשים שיוצאים כמעט כל יום ומבוססים על אנדרויד הרי שגוגל דווקא הצליחה בגדול.
ילדותי מאוד החיבור ולא מדוייק
אין דבר כזה סינדרום גוגל
מאות שנים חברות התפשטו לתחומים שלא נגעו בהם
כתבה טובה
נהנתי לקרוא אבל האמת כבר מזמן אנחנו חיים בעולם הפלסטיק ומוצרים בנויים להתפרק עם הזמן גי גם ככה כל חצי שנה-שנה "מחדשים" אותם ככה זה כמעט בכל דבר
חכמים בדיעבד
אם נחזור לדוגמה של גוגל, שהיא התחילה רק! כמנוע חיפוש, ואז התפשטה לכיוון של האימייל, שעד אז היו כבר כמה גדולות ששלטו בתחום וגוגל שלחו את זרועות התמנון שלהם לכיוונים שונים ומשונים כולל הדפדפן המצליח שלהם ועוד שירותים אחרים מצליחים. אז לסמן כמה דברים שלא הצליחו ולהגיד שכל חברה צריכה להשאר בתחום שלה וזהו נשמע כמו רעיון של איזה משהו מתוסכל ולא יותר.
*וכן זה נראה שלגוגל עלה קצת השתן לראש והם יותר מידי בטוחים בעצמם, אבל מצד שני יש להם "קצת" קבלות.
במה אכלתה אותה?
נשמע כאילו קיבלת כוויה מאחד המוצרים או החברות
לא תמיד מדובר בפיפוס
לפעמים הדבר גורם לתחרות טובה שמורידה מחרים
תיקון טעות קטנה…
אנו נאלץ "לשכור" אותם ב- DVD, לא "להשכיר".
חזק וברוך
תמשיך כך…
יואב, לא מסכים
ישנם המון דוגמאות שכניסה לתחומים חדשים של חברות, דווקט הטיבה עם החברות ועם הצרכנים.
1. GMAIL – עד אז google היו נטו מנוע חיופש. פתיחת GMAIL הפילה בבת אחת מאות מונים את נפחי התיבות שכולם הציעו.
2. iPhone – מה לאפל ולסלולאר ? היום התשובה ברורה. היא לא היתה כזו לפני מספר שנים.
3. Sony playstation – סני בזמנו היתה רק יצרנית של מוצרי חשמל, והשליטה בתחום היתה אצל חברות אחרות. אותו הדבר ניתן להגיד גם על ה xbox, שעד אז, מיקרוסופט התעסקה רק בתוכנה, מלבד יצור כמה עכברים ומקלדות.
הנקודה היא, כל חברה חייבת להמר. השוק המסורתי של כל חברה, מחר יכול להסתיים, או להיכבש ע"י חברה אחרת. הדבר נכון ביחוד בחברות טכנולוגיה.
ראייה מאוד צרה של הדברים
כניסה לשווקים חדשים היא חלק מאסטרטגיה כללית של חברה.
גוגל הבינה שהשליטה בחיפוש והמידע תהיה בעתיד דרך הסלולר, ובגלל פיתחה את אנדרואיד.
אפל הבינה שצריך להתקדם למחשב האישי מתוך האייפון המצליח שלה, אז היא הוציאה את האייפד.
אפשר להתווכח אם האייפד או הנקסוס הם מוצרים טובים (שניהם מעולים לדעתי), אבל אין ויכוח שמדובר על חלק מאסטרטגיה גדולה ונכונה מצד שתי החברות.
מעבר לכך, שהאייפד ספציפי יצר שוק חדש ולא נכנס לשוק קיים – שוק ה-Slate-ים לא היה קיים לפני כן, ורק עכשיו מתהווה.
ליואב גולדהורן בקשר לתגובה מס' 4
אני לא יודע עם Chamuelm פספס את ה-730 מילים, אבל אני יכול להגיד שאני לא פספסתי, קראתי את כל הכתבה, אבל גם אני עדיין לא מבין מה הם הנזקים שהתופעה גורמת וגרמה לך אישית…
מה רע בצורך בעוד לקוחות? מה רע בעוד כסף? מה רע בעוד שליטה? איך זה פוגע בלקוחות ?
אם ה"נזק" הוא בזה שאנחנו נקבל מוצרים באיכות נמוכה יותר, אז נראה לי שאנחנו נקבל את זה מהחברה הספציפית, כאשר המתחרים הוותיקים עדיין ייצרו מוצרים טובים, וכמו ש Chamuelm ענה לך, אנחנו נדע לזהות אותם בעידן השיתוף שבו אנחנו חוקרים לפני כל קניה..
בקשר ל Lenovo, גם מייקרוסופט היתה פעם רק ייצרנית מערכות הפעלה ואופיס. אבל מה, היא הכניסה את האף שלה למגזר שאין לה נסיון בו, הקונסולה ! ויצרה את xbox 360 ! ההבדל בין לנובו למייקרוסופט הוא שלמייקרוסופט יש יותר כסף ? סבבא… אבל גוגל למשל היא בגודלה של מייקרוסופט אם הכסף של מייקרוסופט ועדיין יש לה מוצרים שלא מצליחים, כמו שציינת בכתבה, אז זה לא עניין של גודל וכסף. מה שיכול לצאת מקינקט נוסף זה הורדת המחירים של הקינקט המקורי !
ומה בדיוק היה הנזק ש BUZZ גרם ? מה בדיוק יהיה הנזק אם לנובו יוציאו קונסולה חדשה ? מה הנזק של Nexus One ? אני באמת לא היצלחתי להבין…
המשפט הכי מוזר זה ש "הנזק המשמעותי השלישי הוא תופעה שגם המשתמשים וגם החברות צריכים להיזהר ממנו – הנזק לתדמית החברה"
מההההה ?????? אני בתור משתמש צריך לחשוש לנזק התדמיתי של איזו שהיא חברה ? מה אכפת לי ???
האמת שגם מקרה לנובו
לא מאוד מדוייק.
ה-200 דולר שעולה הWII זה בערך חודשיים עבודה בשביל פועל סיני פשוט.
הקונסולה של לנובו תכוון (ותקנו אותי אם אני טועה) לקהל הסיני.
מי שלא היה אף פעם בסין לא מבין כמה המוצרים הסינים תופסים שם, יש לך שוק של מליארד וחצי איש, המערב לא בהכרח מעניין אותך ואתה יכול לחיות טוב מאוד רק על מכירה לסין.
אז בשביל כמה מאות מליוני סיני שלא איכפת להם שהפלסטיקה נחותה, הם רק שמחים לשלם פחות ולהנות מחוויה דומה למקבילהם מהמערב.
בכל מקרה התגובה שאמרה לך שזה כמו חיבור של בגרות קולעת לגמרי למטרה.
ל – 8, אתה כנראה עובד בגוגל
או שאתה חושב משום מה שגוגל שווה משהו.
אז כנראה שאתה גם צודק, וגם לא צודק.
בנוגע לצודק, זה ברור למה.
בנוגע ללא צודק, זה בגלל שאתה לא צריך לגרום לדברים להראות פסולים, וחבל שירדת לרמה שכזאת.
ל 20
לאיזו רמה הוא ירד בדיוק ? לזה שהוא ציין את CHROME , DOCS , GOOGLE EARTH , GOOGLE MAPS , תרגום ואנדרויד כמוצלחים ?
לציין עובדות זה לרדת לרמה נמוכה ?
זו כתבה ממש נכונה וחשובה
עדיף לקנות מוצר מחברה שממוקדת בו,
ולא מחברה שעושה אלף דברים, והמוצרים שלה הם בינוניים.