גרסה 48 של הדפדפן הפופולארי מבטיחה לשפר את היציבות, את מהירות הפעולה ואת האבטחה שלכם
קרן מוזילה, מפתחת דפדפן Firefox וממשיכת דרכה של נטסקייפ, פירטה השבוע במסגרת בלוג הפיתוח שלה את השינויים הצפויים בגרסה הבאה של השועל.
השדרוג המשמעותי ביותר שתביא עמה גרסה 48 הוא יישום פרויקט אותו מכנים במוזילה "אלקטרוליזה". מדובר למעשה בפיצול הדרגתי של התהליכים שמרכיבים את הדפדפן. במסגרת השלב הראשון, יפוצלו המשאבים לשני תהליכים, אחד שאחראי על הממשק ואחד על התוכן, כלומר כל השאר. השלב השני, שיגיע מאוחר יותר, יקדיש לכל לשונית שנפתחת ותוסף לדפדפן תהליכים משלהם. המשמעות בפועל היא שטעינת אתר כבד או קריסת תוסף לא תשפיע על מהירות התגובה של הדפדפן בזמן גלישה בלשוניות האחרות.
מדובר בשינוי מבורך והמשמעותי ביותר שביצעה הקרן בשנים האחרונות, אך חשוב להזכיר שמוזילה מטמיעה אותו בדפדפן באיחור מסוים. פיצול התהליכים היה מסימני ההיכר של דפדפן Chrome המהיר של גוגל, שבינתיים ביסס את מעמדו כדפדפן הפופולארי בעולם בפער גדול. לשם השוואה, נתח השוק שלו מוערך בלמעלה מ-50%, לעומת 8% של Firefox. בכל זאת, יש לציין כי במסגרת פיתוח הפרויקט מוזילה משתמשת בשפת Rust ולא ב-++C הנפוצה אצל המתחרים, שנחשבת לחשופה יותר לפרצות אבטחה.
העדכון לגרסה 48 מגיע בימים אלה לכלל המשתמשים בגלים, אך פיצול התהליכים חסר בינתיים. מוזילה מעדיפה בשלב זה לשלב אותו בדפדפנים של אחוז בודד מהמשתמשים שאינם מריצים תוספים, ורק לאחר מכן, באמצע שנת 2017, להציע אותו לקהל הרחב. כדי לבדוק האם זכיתם להיכנס לקבוצת הבדיקה והאם הפיצ'ר מופעל בגרסת הדפדפן שלכם, היכנסו לכתובת about:support ובחנו את הסטטוס תחת ההגדרה "Multiprocess windows".
הגרסה החדשה כוללת עוד שדרוגים קלים. הדפדפן יזהה ויתריע בפני התקנת נוזקה שמתחזה לתוספים, ויחסום ניגון תוכן פלאש כברירת מחדל. גם הגרסה הניידת שלו קיבלה עדכון לאחרונה, אולם שם היה מדובר בעדכון קוסמטי.
היה דפדפן הכי טוב בזמנו אבל אחרי שכרום היה בשוק שנה בערך עברתי אליו וככה כנראה גם רוב הפורום פה…
קצת באיחור, לא?
ישנו בעמידה יותר מדי זמן
אחרי העדכון הזה אי אפשר להתקין תוספים (add-ons) לא חתומים. רציתי להתקין תוסף לתרגום של lingoes והוא לא נותן לי (מדובר על Lingoes Text Capture Plug-in 2.1 for Firefox)
ההפרשים בחווית המשתמש זניחים לעומת ההפרש בין לעבוד עם דפדפן קוד פתוח לבין דפדפן מסחרי של החברה שאוגרת עליך יותר מידע מאשר כל חברה אחרת בעולם.
גוגל היא חברה לאיסוף מידע.
מצחיק אותי שרשמת שאתה משתמש באדג' ולא צריך דפדפן "חיצוני" (כל תוכנה היא "חיצונית", גם אדג'". חבר, מיקרוסופט אוספת עליך מידע בכל פעולה שאתה עושה. כל חיפוש בשורת הרצה בוינדוס, כל אתר באדג' שאתה נכנס אליו, כל שאלה שאתה שואל את קורטנה. אתה חתמת על זה כשהתקנת את וינדוס, כולם חתמו על זה כשהם התקינו את וינדוס, בתיאבון.
לא יודע מתי פעם אחרונה בדקתם , אבל מאז ומתמיד צריכת הזכרון והמעבד של שועל אש היום הרבה יותר טובים משל כרום. תריצו שבוע כל אחד מהדפדנים עם אותם 10 טאבים פתוחים ותבדקו. מכיוון שהמחשב שלי דלוק 24/7 במשך חודשים, ראיתי הבדל ניכר בין השניים לטובת פיירפוקס כמובן.
אדג' מספק את הצרכים שלי, אני לא צריך שיהיה גם דפדפן חיצוני.
מאז שעברתי מחקתי את כרום מהמחשב.
כרום מועדף
אני מקווה שהבחירה שלהם ב rust תביא להם תועלת מהר. כשפה היא צריכה לעשות פלאים לדפדפן, תוכנה שנחשבת למקור מספר אחד לפרצות אבטחה במחשבים ביתיים.
But what does the fox say ?
כל משתמשי כרום הם משתמשים מהמיינסטרים _ ושישאר כך!
כמה שפחות משתמשים ב FIREFOX כך מיטיב וייטיב לנו!
רק מי שמשתמש בסגולות של FIREFOX יודע על מה מדובר! _ (לדוגמא הפרסומות של להמתין 5שניות ולהקליק… בFIREFOX אפשר לבטל את ההמתנה הזו או לקצרה ל שניה אחת, אבל מאאיין משתמשי כרום ידעו על כך)
כמובן שיש עוד סגולות נוספות שפשוט הופכות אותי למלכה (למשל בענף הפיראטיות ושאר מיני ירקות (אם לגיטימיות ואם לאו)
אז אל תשוו בין FIREFOX לבין כרום!
נ.ב.
לFIREFOX יש גרסאות שמיועדות כל אחת לתחום אחר (כגון WATERFOX CYBERFOX ועוד)
אפשר לדבר על ההבדלים מהיום ועוד שבוע הבא.
–
אה ואל תשכחו שגוגל דואגת שהמיקרופון שלכם והקלדת המקשים שלכם יהיו מנותחים. כמובן "רק" בכדי להיות יותר עוזרים למשתמש…. כמובן….
אצלי מאז מעבר לחלונות 10, דפדפני IE ו – EDGE שבאים עימה מספקים את צרכיי מעל ומעבר, עובדים מהר יציב וללא בעיות ניצפות. משהו נוסף שכן שמתי לב אליו (שהיה עוד בעידן חלונות 7), שמחשב ובו מותקן chrome ביצועי מערכת ההפעלה משום מה נעשים איטיים וכבדים יותר לתגובת משתמש, דבר המעלה חשד להשתרשות מעמיקה מדי של chrome במערכת, שכנראה שעושה משהו כבד ברקע. פחות מפריע לי מה היא עושה, יותר מפריע לי האיטיות שהיא מביאה לסביבת העבודה ולתגובתיות המחשב. בשעתו אני זוכר עוד בחלונות 7 כל מני פרוססים של כרום שרצים 24/7 גם כשהדפדפן סגור, שמבחינתי זה no אחד גדול.
Jesus. נראה לכם באמת שבגלל שלא הקלדתם את החיפוש שלכם ב Chrome אתם תהיו חסינים ל Doomsday? באמת…
כרום נהייה חרא דפדפן לאחרונה
החשיבות העיקרית של הגירסה הזו היא הדגמת כוחה של שפת Rust, שתתחזק בעתיד.
מעבר לכך – FF נשאר כבד לעומת מתחריו, וזה לא משתנה: עולה פי 4 לאט יותר מכרום (ועם פחת תוספים) ולוקח כמות דומה של זיכרון. מה שאומר שעם עוד לשוניות נעשה עוד יותר איטי.