"2006 הייתה אולי השנה הטובה ביותר של אינטל בארץ. אני כבר מעל ל-29 שנה בישראל, ו-2006 הייתה שנה מלאת הישגים – בפיתוח, בייצור וביצוא" – כך פתח השבוע אלכס קורנהאוזר, סגן נשיא באינטל העולמית ומנכ"ל אינטל ישראל, את אירוע סיכום השנה של אינטל ישראל. בין האירועים שקרו ב-2006 אותם בחר קורנהאוזר להבליט היו מכירת מרכז ה-DSPC בפתח תקווה שעסק בטכנולוגיה סלולארית (תחת הפסדים כספיים לאינטל), הקמת מפעל ייצור חדש של החברה בקרית גת, הנחת אבן הפינה למרכז פיתוח נוסף של החברה בחיפה וכמובן ההשתלטות המוחלטת של חטיבת הפיתוח בחיפה על כל רוחב שוק המיקרו מעבדים של אינטל – בשרתים, בניידים ובמחשבים השולחניים.
על פי דיווחי החברה, אינטל ישראל ייצאה בשנת 2006 בהיקף של 1.3 מיליארד דולר, עליה של 9.2% בהשוואה לנתוני שנת 2005. אינטל ייצאה במעל ל-11 מיליארד דולר בין השנים 1999 ו-2006, והיא אחראית היום למעל ל-8.5% מכלל היצוא של תעשיית ההיי-טק, האלקטרוניקה והתוכנה בארץ. "הגידול בייצוא ובייצור ימשך ב-2007, וסביר להניח שב-2008 נראה קפיצה משמעותית מאוד כתוצאה מתחילת עבודתו בהיקף מלא של מפעל הייצור החדש בקרית גת – Fab 28" אמר קורנהאוזר.
אינטל היא גם אחד מהמעסיקים הגדולים במשק, כאשר 11% מהעובדים והמהנדסים בהיי-טק עובדים בחברה. ב-2006 נמשכה מגמת הגידול במספר המועסקים באינטל ישראל, והוא עלה ל-6,820 מועסקים (לעומת 6,600 בשנה שעברה) – וזאת למרות שבמהלך השנה נפרדו מאינטל 450 עובדי מרכז ה-DSPC בפתח תקווה אותו מכרה החברה. כיום נמצאת אינטל במהלך גיוס עובדים מסיבי, הן למפעל הייצור החדש בקרית גת והן למרכזי הפיתוח השונים של החברה בארץ.
ההכרזה הגדולה של מסיבת העיתונאים השנתית הייתה כנראה ההודעה הרשמית על סגירתו של מפעל הייצור של אינטל בירושלים – Fab 8 (כפי שדיווחנו בשבוע שעבר). המפעל הותיק הוקם בשנת 1995, והוא היה מפעל הייצור הראשון של אינטל מחוץ לאדמת ארה"ב. על פי דברי אנשי אינטל השבוע, כבר באמצע שנות ה-90 החליטו בחברה לצאת מעסקי ייצור הרכיבים לשוק הרכב, אולם רק בסוף שנת 2007 ייפסק הייצור במפעל. אינטל הכריזה השבוע כי היא מתחייבת לספק ל-300 עובדי המפעל הצעות תעסוקה במפעלים האחרים של החברה בארץ, וכי היא בודקת ובוחנת מה לעשות עם המפעל ומתקני הייצור. ככל הנראה, אינטל תשאיר בירושלים מרכז פיתוח קטן (העוסק ברכיבים מכאניים ואופטיים בגדליים מיקרוניים), ותשמור על תנאי אקלים במפעל על מנת לשמר את המיכון שבו.
השנה ערכה אינטל את אירוע סיכום השנה שלה בקרית גת, ושילבה אותו בסיור עיתונאים באתר ההקמה של המפעל החדש של החברה בארץ. בהקמת המפעל החדש בקרית גת, Fab 28, הושקעו 3.4 מיליארד דולר, וזהו אחד מהפרויקטים הגדולים ביותר שנבנו אי פעם בישראל. יותר מ-1.1 מיליארד הושקעו בבינוי במתחם, ועל פי אנשי אינטל נעשה מאמץ גדול להשאיר את הכסף במדינה ומעל ל-90% מהסכום שולם לחברות ונותני שרותים אשר משלמים מס בישראל.
את הסיור באזור ההקמה הובילה מקסין פסברג, המנהלת של Fab 28, שציינה שזהו עתיד להיות המפעל הגדול בעולם לייצור מעבדים והמפעל הגדול ביותר של אינטל שהוקם במקשה אחת. הקמפוס החדש כולל ארבעה בניינים – ה-Fab, בניין חניה, בניין משרדים ובניין שירותים, כאשר בניין השירותים לבדו גדול יותר מ-Fab 18, המפעל הישן בקרית גת. Fab 28 החדש יהיה בעל רצפת ייצור בגודל 20,000 מטר מרובע (לעומת 10,000 מטר מרובע ב-Fab 18), ולפי קורנהאוזר הוא נבנה כך שניתן להגדיל את ה-Fab ב-50% נוספים בעתיד והמתחם כולו בעל עתודות קרקע רבות להמשך ההתפתחות (בניגוד למפעל של אינטל בירושלים, בו לא הייתה לחברה יכולת הרחבה). קורנהאוזר ציין כי ב-Fab 28 ייוצרו מוצרי מיקרו מעבדים בטכנולוגיה של 45nm והוא צפוי להשתדרג עם השנים ולייצר ארבעה דורות של מעבדים וכי חזונו הוא לראות מפעל נוסף מוקם בקרית גת (אולי Fab 38 כהמשך למסורת השמות).
בנושא איכות הסביבה אמרה פסברג כי המפעל החדש, למרות הגודל, צורך פחות מים מהמפעל הקיים כתוצאה משימוש חוזר ומיחזור. Fab 28, לפי פסברג, לא פולט מזהמים החוצה, לא במים ולא באויר, והוא כולל אמצעי בטיחות כגון צינורות כפולים ומערכת שסתומים ובקרה משוכללת שנועדו לשמור על הבטיחות והסביבה. כתוצאה מהמעבר לשימוש במכונות אטומות יותר, יכולה אינטל להוריד את רמת נקיון האויר בחדר הנקי מ-Class 1 (חלקיק אבק אחד בלבד בכל מטר מעוקב) ל-Class 10.
את החדר הנקי מכינים באינטל ב-8 "פרוסות", כאשר את המכונות הראשונות עתידים להכניס בחודש יוני השנה. המוצר הסופי הראשון עתיד לצאת מפתח המפעל במרץ 2008, כאשר פעילות מלאה של 100% תהיה ביוני 2009, אז ייצר המפעל 7500 פרוסות סיליקון בגודל 300 מ"מ בשבוע.
על פי הנתונים אותם הציגה אינטל, בשיא פעולתו יגדיל המפעל החדש את התל"ג של ישראל ב-2%, ואת הייצוא התעשייתי בכ-12%.
ב-2006 סיימה אינטל תהליך של השקעת 600 מיליון דולר בשדרוג מפעל Fab 18 של החברה בקרית גת. השדרוג כלל העברת קווי הייצור לטכנולוגיה של 90nm (מטכנולוגיה ישנה של 180nm), העברת תחום הייצור אל שוק זיכרונות ה-Flash משוק המיקרו-מעבדים ושינוי סוג המוליכים בשבבים מאלומיניום לנחושת. בשנת 2007 מתכוונת אינטל להמשיך בהשקעה במפעל המזדקן, והוא עתיד לעבור לטכנולוגיה של 65nm. לשאלות הרבות לגבי השמועות על עתיד המפעל (שמועות המדברות על כך שאינטל תמכור אותו, כחלק ממכירת עסקי ה-NOR Flash שלה לחברה חדשה שתהיה בבעלות שווה של אינטל עם STMicroelectronics וקרן השקעות פרטית ששמה אינו יודע עדיין) ענה קורנהאוזר שהוא אינו יכול להתייחס לנושא. יחד עם זאת אמר קורנהאוזר כי אינטל השקיעה סכומים גדולים במפעל, ולא לחינם.
Fab 18 מייצר שבבי Flash בטכנולוגיית NOR, כאשר היום נראה שיותר ויותר חברות (כולל אינטל עצמה בשיתוף פעולה אותו היא מקיימת עם חברת Micron) בוחרות דווקא בטכנולוגיה המתחרה – NAND. קורנהאוזר ציין במסיבת העיתונאים כי לאינטל תוכניות לשני השווקים, וכי החברה מקיימת מחקרים שוטפים לגבי הטכנולוגיות העתידיות.
על הפיתוח בישראל דיבר במסיבת העיתונאים רוני פרידמן, מנהל קבוצת פיתוח המעבדים באינטל חיפה. פרידמן דיבר על מעבר קבוצות הפיתוח מהתמקדות בניידים אל עיסוק בכל פלחי השוק – שרתים, ניידים ומחשבים נייחים, וסיפר כי כל שלבי הפיתוח, החל משלב ההגדרה, דרך שלב התכנון ועד לשלב ה-Debugging נעשו בארץ. פרידמן בחר להדגיש את זמן השיא בו הצליחה קבוצת הפיתוח להעביר את המוצרים מפיתוח לייצור, מה שאיפשר הקדמה של לוחות זמנים והשקות מוצרים, ואת התרומה המכרעת של המוצרים שפותחו בארץ לאינטל.
בין המוצרים אשר יושקו ב-2007 ועליהם דיברה אינטל באירוע ניתן היה לשמוע על פלטפורמת ה-Santa Rosa – הפלטפורמה הניידת הבאה של אינטל שתציג תקשורת אלחוטית מתקדמת ופתרון גרפי חזק יותר, מעבדים המיוצרים ב-45nm, מעבדי שרתים המבוססים על מיקרו ארכיטקטורת ה-Core ומיועדים לראשונה לשוק שרתי ה-MP, מגוון מוצרי UMPC ועל טכנולוגיית ה-WiMAX אשר אינטל היא אחת מחלוצותיה (ותשולב בין השאר ב-Santa Rosa).
פרידמן הציג השבוע, לראשונה בעולם באופן פומבי, שני מעבדים מהדור הבא של אינטל המיוצר ב-45nm (דור המכונה Penryn) וסיפר כי הם כבר עוברים בימים אלו בדיקות אחרונות לאיתור תקלות במרכז הפיתוח של אינטל. דווקא המעבדים הללו תוכננו בארה"ב (בסיוע מהנדסים ישראלים) והם עתידים להיות מושקים בחצי השני של 2007, כאשר לפי פרידמן הפעם לא צפויות הקדמות בלוח הזמנים.
מחול המנופים – שנה בהקמת Fab 28 בסרטון של דקה