אם נדהמתם מהיעילות הגבוהה שהציגה אפל בדור המעבדים הראשון פרי פיתוחה למחשבים אישיים – כעת מגיע הדור השני שמבטיח עוד מקצה שיפורים דו-ספרתי כמעט בכל המאפיינים
אירוע הפתיחה לכנס המפתחים השנתי של אפל סיפק לנו הרבה דברים מעניינים לתהות ולשוחח עליהם – אך כנראה ששבב ה-Apple M2 החדש לוקח לעצמו את הכתר ללא יותר מדי מאמץ, עם הבטחה לשיפור בריא על פני שבב שעד היום ניצב בפסגת היעילות בתחומו עם הבדל עצום מהמתחרים של אינטל ו-AMD.
פיסת הסיליקון החדשה והמשוכללת של החברה גדולה במעט מה-Apple M1 (אך קטנה משמעותית מה-M1 Ultra, באופן לא ממש מפתיע – לפחות כל עוד לא קיבלנו את ה-M2 Ultra), מבוססת על דור משופר של תהליך הייצור החדיש ב-TSMC ב-5 ננומטר ומעניקה למשתמשים מערך היברידי עם ארבע ליבות עיבוד עוצמתיות לביצועים מירביים ועוד ארבע ליבות עיבוד חסכוניות, יחד עם ליבה גראפית מדור חדש שכוללת 10 אשכולות עיבוד בתוכה במקום 8 אשכולות עיבוד מדור קודם ב-Apple M1. כל אלו ועוד מביאים אותנו לספירה של יותר מ-20 מיליארד טרנזיסטורים, בתוך שטח פנים של כ-150 מילימטרים רבועים לערך.
ארבעת ליבות העיבוד הבכירות ב-M2 נהנות מכמות מוגדלת של זכרון מטמון משותף מרמה L2, עם 16MB במקום 12MB בדור הקודם, הליבה הגראפית המובנית אמורה להעניק שיפור של מעל ל-35 אחוזים בביצועים המירביים האפשריים עד לרמה תיאורטית של 3.6TFLOPS שדומה למה שליבת ה-Radeon 680M המובנית החדשה של AMD מעניקה לדגמי Ryzen 6000 הניידים המתקדמים ביותר, מנוע האצת הלמידה החישובית המובנה אמור לספק שיפור של כמעט 45 אחוזים בביצועים המירביים שלו ובקר הזכרון נהנה מקפיצה גדולה קדימה גם הוא עם מעבר מ-LPDDR4 ל-LPDDR5 במהירות 6,400MT/s, בנפחים של עד 24GB וברוחב פס אפקטיבי נהדר של עד 100GBps.
שבבי ה-Apple M2 תומכים במסכים חיצונים ברזולוציות של עד 6K, בפענוח וקידוד 8K בתקן ה-ProRes המתקדם ובצמד חיבורי Type-C תומכי תקן USB4 ו-Thunderbolt 3 – אך עם כל אלו הסיפור האמיתי כאן הוא היעילות המוגדלת, עם הצהרה של אפל על שיפור של 18 אחוזים בביצועי ריבוי הליבות ביחס ל-Apple M1 תחת אותה צריכת הספק.
נתון שכזה צפוי להביך את כלל המעבדים הניידים של AMD ושל אינטל, כולל אלו מהדורות העדכניים (וזה בא לידי ביטוי בהצגת גרף השוואה אל מול דגם 12 ליבות נייד אלמוני שלא קשה לנחש מי היצרנית שלו, עם צריכת הספק נמוכה עד פי 4 לאותה רמת יכולות מצידה של אפל), תוך שהוא משאיר את מרחב התמרון הבריא המתבקש עבור דגמי ה-Pro, ה-Max וה-Ultra העתידיים שיגיעו במטרה לכבוש גם את טבלאות הביצועים.
צפו לראות את מעבדים אלו בדגמי ה-MacBook הניידים המרועננים של אפל במהלך החודשים הקרובים – אז נוכל לגלות האם כל ההבטחות של ענקית הטכנולוגיה מקופרטינו עומדים במבחן המציאות.