מבחני ביצועים וסיכום
את בחינת Core i9 9900KS ביצענו במערכת זהה לכל המעבדים המתאימים לתושבת ולמערכת מקבילה לכל מעבדי AMD מודרניים כיום. מערכת ההפעלה היא חלונות 10 בגרסה העדכנית ביותר.
המפרט הטכני של מערכת הבחינות למעבדים כולל:
- Gigabyte Z390 Aorus Pro for Intel
- Asus Crosshair VIII Hero WiFi X570 for AMD
- ADATA DDR4 2X8GB 3600Mhz
- ADATA SP610 512GB + Toshiba Vertex 460 256GB SSD
- Noctua NH-D15S
- Corsair HX 1050W
- Palit Geforce RTX 2080 GamingPro
החלטתי לבחור בכרטיס המסך מדגם RTX 2080 להוות את הבסיס של כל בחינות המשחקים בשל העובדה שהכח הגרפי הנתון שלו דומה להרבה כרטיסי מסך מתקדמים שקיימים כיום בשוק. בטווח של 20% ממנו נמצאת סדרת Radeon RX 5700 לצד RTX 2060 Super ו-RTX 2070 Super. כמובן שאפשר להתחשב גם ב-RTX 2080 Super בהשוואה.
המטרה היא לא ליצור צוואר בקבוק כמה שיותר גדול למעבדים, אלא ליצר מצב ריאליסטי למערכת מחשב מתקדמת שתרכש או תשודרג השנה או לאחר מכן. רזולוציות הבחינה הן 1920×1080 ו-2560×1440.
למעבדים שנבנחו לא נתנו להשתגע עם תדרים ועם אוברקלוקינג אוטומטי. אינטל משתמשת בטורבו סטנדרטי, ו-AMD ב-XFR שהיא הטכנולוגיה המקבילה. אם ישנו אוברקלוקינג, הוא מצויין בתדר בשם המעבד. לצורך השוואה, צירפנו לתוצאות גם מעבד Core i9 9900K שעבר המהרה ידנית לתדר 5Ghz, דה-פקטו Core i9 9900KS "עשה זאת בעצמך".
משחק הספורט האלקטרוני מבית בליזארד, Overwatch זוכה לביצועים כמעט זהים בהשוואה להמהרה ידנית של Core i9 9900KS. בכל מקרה, ההפרשים קטנים.
המשחק GTA V חדל מלהרוויח ביצועים עבור תוספות כח עיבוד לאחרונה, ונצפה כאן באחת מהופעתיו האחרונות לפני שיוחלף במשחק אחר של Rockstar שהוא Red Dead Redemption 2 שנמצא בדרכו למחשבים האישיים. כל מעבד בעל 6 ליבות ויותר בתדר גבוה יציב ביצועים זהים מעשית בכותר זה.
המשחק The Witcher 3 הוא כזה שנהנה ממעבדים חזקים, אבל גם זאת במידה והתפוקה השולית הפוחתת נכנסת לאפקט מירבי גם כאן. טכנית, גם מעבד בעל 6 ליבות בן שנתיים לא יגביל את ה-RTX 2080 בכותר זה.
Metro Exodus הוא דוגמה לאחד מהמשחקים הכבדים ביותר שיצאו לאחרונה. בעוד שביצועים עולים בצורה הדרגתית בין מעבדים ברזולוציית 1920×1080, ב-2560×1440 אין הבדל משמעותי כלל בין המעבד החלש ביותר שברשימה לבין ה-9900KS. זה מה שקורה כשצוואר הבקבוק כולו נמצא בצד העיבוד הגרפי.
במשחק המירוצים F1 2018 אנחנו עדים לאפקט שבו כמות הפריימים המינימלית לשניה מושפעת רבות מכמות הליבות במעבד ומהירותן. במשחק זה מעבדים בעלי 8 ליבות נהנים מחווית משחק חלקה יותר ופחות נפילות פריימים לעומת מעבדים בעלי 6 ליבות.
המשחק Shadow of the Tomb Raider מכיל אלמנטים רבים להם נדרש מעבד חזק. התנהגות אנשים, חישוב של הצללה ואלמנטים של פיזיקה לצורך דוגמה. כאן כל טיפת עיבוד זמינה מקבלת שימוש וישנה עדיפות קלה למעבדי אינטל כשמדובר בכמות ליבות זהה. אמנם בהפרש שאינו ניכר, אפשר לראות ש-Core i9 9900KS והגרסה המומהרת של Core i9 9900K נמצאים בשליטה.
מבחן ה-3DMark הוא האחרון מסוג גרפי בסט שלנו. כאן מקבל ה-Core i9 9900KS תזכורת שיש לו תחרות בכח העיבוד החישובי. אפילו הציון הגרפי נשאר במקום השני.
מבחן הרינדור Cinebench R20 משתמש במנוע הרינדור Cinema 4D לסצינה מורכבת. כאן כח עיבוד רב-ליבתי של מעבד הוא הכל. אין חדש תחת השמש כיוון שאין כאן כח עיבוד שלא הצגנו בעבר עם Core i9 9900K בהמהרה. התשובה לשאלה "איזה מעבד יהיה עדיף לרינדור ב-Cinema 4D בעבור 500 דולר?" לא תהיה מעבד אינטל, לא הפעם.
דחיסת ספריות ב-Winrar היא פעולה שמקבלת האצה במעבדי אינטל הודות לסטי פקודות אחרונים ולתאימות לארכיטקטורה. אמנם, לעומת Ryzen 9 3900X המתחרה במחיר, ההובלה יחסית מזערית.
עם התחלה חזקה בלינוקס ומעבר לחלונות בשנים האחרונות, Blender הוא כלי עוצמתי וחינמי עבור העוסקים באנימציה, מידול וגרפיקה. גם בתוכנה זאת כח עיבוד מהיר מתבטא בזמני רינדור קצרים יותר. ה-Core i9 9900KS הוא מעבד מהיר, אבל אינו קרוב לזריזות העיבוד של מפלצת 12 הליבות של AMD במחיר הדומה, שמסיימת את רינדור הסצנה ב-494 שניות בלבד.
Handbrake החינמית היא כלי פשוט ונהדר להמרת וידאו בין פורמטים ובין רזולוציות וקצבי פריימים. השתמשנו בהמרה של סרטון ומדדנו זמן בין המעבדים השונים. Core i9 9900KS עושה המרה מאוד מהירה, אך באופן טבעי Ryzen 9 3900X מקדים אותו במעט. בכל זאת, ההפרש מזערי וזניח בין השניים.
צריכת חשמל – על הבעיה שבמכירת שבב 5Ghz להמונים
ברשותכם, אתחיל בתוצאות צריכת החשמל.
כאשר מייצרים מוצר סיליקון דוגמת מעבד או ליבה גרפית ישנה עקומת יחס בין צריכת החשמל לביצועים. העקומה תתחיל באופן בריא לספק תדר פעולה יציב עבור כמות מתח שנכנסת אל הסיליקון עד שבשלב מסויים תפיק פחות ופחות תדר פעולה יציב, על אף הגברה של מתח הכניסה הנכנס. במעבדים וליבות גרפיות לעיתים הוספה של 5 או 10 אחוזי ביצועים יכולה לבוא על חשבון הגברת צריכת חשמל בעשרות אחוזים, זה אומר שנכנסו עמוק לשטח תפוקה שולית פוחתת בעקומה.
כאן מדובר לחלוטין במצב שכזה עם שבבי ה-Core i9 9900K. הארכיטקטורה ומגבלותיה מוכרים לציבור ואם אינטל רוצה ליצר כמות מסוימת של מעבדים מובחרים יש לה שתי ברירות – היא יכולה לקחת את האחוז העליון של איכות הסיליקון מפס היצור אשר זקוק לכמות מתח יחסית נמוכה על מנת לפעול בתדר הדרוש, והיא יכולה לקחת לצורך דוגמה את 10% העליונים, ולקבוע מתח פעולה ממוצע גבוה יותר. זאת, על מנת שתוכל להפיק יותר מעבדים שיעמדו בתדר הגבוה.
את אותם חוקים אגב מיישמות יצרניות סיליקון אחרון כאשר הן רוצות לצאת בגרסאות מיוחדות שכאלה. לצערי, האפקט יכול להיות גם שלילי על אספקטים מסויימים של חווית משתמש.
מתח הפעולה מהקופסא שקיבלנו ב-Core i9 9900KS שלנו הינו 1.38V. כל מי שמתעסק בהמהרה של מעבדים מהסוג הזה יודע שמדובר במתח כניסה אדיר למעבד, כזה שמביא איתו צריכת חשמל עצומה ולא פרופורציונאלית. בחינה ראשונית של המעבד עם קירור ה-D15S מבלי לנסות ולהרגיע את החיה הביאה את המעבד בשניות בודדות להתחממות יתר והורדת תדרים. מלבד זאת, מדובר במתח פעולה שלא מעניק לשבב חיים ארוכים.
כיוונון מתח כניסה באופן ידני תוך בחינות יציבות למעבד הביא אותי למתח ליבה של 1.29V ולצורך יציבות מלאה קבעתי 1.30V. מתח זה הוריד באופן משמעותי את פליטת החום ולא פגע כלל בביצועים. המעבד נשאר בתדר מירבי של 5Ghz לאורך כל הבחינות. הדבר שמטריד אותי הוא שכיוונון המתח מהמפעל הוא גס למדי, וזה משהו שמספר לי על פלח הסיליקון שאינטל בחרה בו כדי להקציב מעבדי 9900KS שכאלה. הטובים אולי ל-9900KS, אבל הטובים ביותר נשארים ל-Xeon, מעבדי שרתים ותחנות עבודה מהם מפיקה אינטל רווח גולמי גבוה משמעותית.
מתח הפעולה הגבוה שדורש Core i9 9900KS אומר שהוא הופך למעבד הרפתקני והביטוח עבורו מוגבל גם כן. בשונה מאחריות למשך שלוש שנים סטנדרטית אותה אינטל רגילה להעניק למעבדים, ה-Core i9 9900KS מקבל אחריות לשנה אחת בלבד.
יתכן והליך בחירה כפדני יותר של מעבדי Core i9 9900KS אולי היה גורם לתג המחיר לעלות בצורה משמעותית. בתג מחיר של 513 דולר, אינטל בחרה שלא לקחת פרימיום גדול על הגרסה המומהרת. למשתמש המתקדם משמעות המעבד היא "נתנו לכם תדרים מהירים צרובים, שחקו עם המתח כדי להשיג תוצאות אופטימאליות". מבחינתי זה מקובל, אבל אני לא יכול שלא לחשוש עבור אותם משתמשים שהולכים לרכוש את המעבד הזה ולהשתמש בו בלוחות אם פשוטים עם קירורים פשוטים, ולקבל מעבד שכתוצאה ממנגנוני בטיחות יהפוך לאיטי משמעותית.
לכן, ראו זאת כאזהרת בטיחות. Core i9 9900KS הוא מעבד מאוד מהיר שזקוק לכינוון בשביל להגיע לתוצאות אופטימאליות. דאגו לשימוש בלוח אם איכותי מבוסס Z390, דאגו לקירור אוויר או מים איכותי שיכול להתמודד עם כמות החום.
יתכן אגב, שחלקכם יחליטו לקנות את המעבד הזה דווקא בגלל שבאופן סטטיסטי ישנו סיכוי טוב יותר לקבל מתח עבודה נמוך יציב פר תדר ספציפי. יכול להיות שמשתמש יחליט שהוא אוהב את תכונות המעבד, רוצה אותו בתדר נמוך יותר לכל הליבות ויגיע לתוצאות מעולות עם מתח נמוך במיוחד. במחיר שקרוב לשבב Core i9 9900K סטנדרטי, זה תרחיש ריאלי לחלוטין. תדרים של 4.5Ghz-4.7Ghz עדיין יפיקו ביצועי גיימינג מדהימים, ואם אפשר בפליטת חום נמוכה משמעותית – למה לא… למרות שאז מתחילים לפזול לאופציות אחרות, זולות משמעותית.
אנחנו בשלב מאוד מעניין בעולם המעבדים, ועם מה שנראה כמו קצה גבול היכולת של אינטל בתהליך 14 ננומטר, אין לדעת מה טומן המחר. הדלפות ושמועות מדברות על חיזוק מעבדים זולים יותר בעתיד הקרוב ולנו רק נותר לקוות שאינטל תשמור על דופק בריא ותביא מוצרים נוספים לשוק שיענו לתחרות כמו שהיא יודעת. סטטיסטיקת מכירות המעבדים מאז יולי לא משקרת, ואינטל מאבדת נתח שוק מכירות בקצב אליו היא לא הייתה רגילה מבעבר.
כמו שזה נראה עכשיו, Core i9 9900KS הוא פוליטיקלי קורקט וללא תירוצים "מעבד הגיימינג המהיר בעולם". התואר הוא שלו, וזה דבר שמדעית אין אפשרות להכחיש. יתכן שאפילו עד חציה השני של שנת 2020 המעבד יחזיק בתואר הזה ושגם אז אינטל תעביר את התואר למעבד נוסף משלה, גם אם מהיר בקצת. העניין הוא שגם גיימרים רבים מבצעים פעולות שונות ומגוונות שדורשות יותר ליבות עיבוד, ועולם המעבדים השולחניים עומד לקבל כמות ליבות חסרת תקדים דווקא מהתחרות. שנת 2020 תמשיך לספק אקשן בעולם המעבדים, ולדעתי תהיה שנה שבה אינטל מחליטה לעזוב את הברקסים ולתת את כל מה שתהליך 14 ננומטר יכול עבור משתמשים, גם עבור כאלה שלא מוכנים לשלם פרימיום. אנחנו כמובן עם אצבע על הדופק.
אשמח לדעת מהי ההתרשמות שלכם מהמעבד החדש של אינטל בתגובות. האם אתם רואים את עצמכם רוכשים מעבד דוגמת Core i9 9900KS?