סוגי הפאנלים – פאנל TN
סוגי פאנלים במסכי LCD
כעת ניגע באחד הנושאים החשובים ביותר בתחום מסכי ה-LCD והוא סוגי הפאנלים. כפי שהבנתם עד כה, קיימים מספר סוגים של פאנלים, כאשר לכל אחד יתרונות וחסרונות משלו. בחלק זה של המדריך נפרט מהם אותם סוגים, מה מאפייניהם ומהם היתרונות היחסיים של כל סוג על פני האחרים.
באופן כללי, ישנם שלושה סוגים של פאנלים למסכי LCD, כאשר אלו מתחלקים לתתי סוגים שונים אשר פותחו בנפרד ע"י יצרנים שונים. כך למשל, פאנלים מסוג TN+f נחשבים לפאנלים הזולים ביותר לייצור והם גם הפאנלים בעלי זמן התגובה הקצר ביותר. לאחר מכן ישנה טכנולוגיית ה-VA אשר הוצגה לראשונה בשנת 1996 והציגה בזמנה זמני תגובה טובים, זוויות צפייה רחבות וצבעים יותר מדויקים.
לבסוף ישנה טכנולוגיית ה-IPS, אשר בגלגוליה האחרונים נחשבת לטכנולוגיה העדיפה אך גם היקרה ביותר, אשר מסוגלת להגיע לזוויות צפייה רחבות מאוד, צבעים ברמה של מסכי CRT ובשנה האחרונה גם לזמני תגובה טובים.
Twisted Nematic + film
זוהי טכנולוגית התצוגה הראשונה של מסכי LCD אשר פותחה בשנת 1971. גבישי TN אינם שומרים על צורתם בעת פיתול ולכן אינם נשארים במקביל למטריצה, דבר אשר מוביל לזוויות הצפייה הצרות, אם כי בעזרת הוספת ציפוי מיוחד (film) ניתן להגדיל במעט את זוויות הצפייה של פאנלים אלו ומכאן התוספת לשמו של הפאנל.
בפאנל מסוג TN, הגבישים נמצאים במצב פתוח ללא זרם ובמצב סגור בעת הפעלת זרם.
צבעים – פאנלים מסוג TN הינם בעלי איכות הצבעים הגרועה ביותר, כיוון שהם משתמשים ב-6bit בלבד לכל ערוץ צבע, נתון המתרגם לכ-262 אלף צבעים. בעזרת שימוש באמצעות אינטרפולציה ניתן להגדיל את כמות הצבעים ל-16.2 מיליון וחלק מהחברות אף טוענות כי ניתן להגיע גם ל-16.7 מילון צבעים, אך מדובר כאמור באינטרפולציה ולא בגוונים אמיתיים.
יחס ניגודיות – מבין כל סוגי הפאנלים הקיימים כיום, יחס הניגודיות של פאנלים מסוג TN הוא הגרוע ביותר. יצרניות המסכים המבוססים על פאנלים אלו משתמשות לרוב בנתונים של יחס ניגודיות דינאמי, בכדי לנפח את המספרים היבשים.
זווית צפייה – זוויות הצפיה במסכים בעלי פאנל TN הן רחבות יחסית במישור האופקי אך צרות מאוד במישור האנכי. מסכים בעלי פאנל TN אינם ניתנים לצפייה מלמטה או מלמעלה, שכן הצבעים נוטים להפוך גוונים בזוויות אלו.
כמו כן, בלתי אפשרי לראות גוון אחיד על מסכים אלו ולכן הם לא מתאימים לגרפיקה או לעבודה עם טקסט בעל רקע אחיד לאורך זמן (מתכנתים הישמרו).
מסכי LCD בעלי פאנל TN מתאימים לשימושים הבאים:
- שימושים משרדיים קלים (לא לישיבה ממושכת מול מסך).
- משחק של שחקן בודד מול המסך. חלק ממסכי הגיימרים המומלצים הינם מסוג TN בגלל זמן התגובה המהיר, אם כי כבר הוכח כי זמן התגובה הוא לא הגורם למריחות ברוב המסכים כיום.
- מחשבים ניידים, עקב צריכת אנרגיה נמוכה
- כל מי שזקוק למסך LCD מפאת חוסר מקום אך לא יכול להרשות לעצמו מסך עם פאנל איכותי
הסיבה לזוויות הצפייה הנמוכות של פאנלים מסוג TN היא התכונות האניסטרופיות של גבישים מסוג TN (בכימיה, אניסטרופיה משמעותה מראה שונה מכיווני הסתכלות שונים כפי שמודגם בתרשים שלהלן).
גבישים בפאנל TN והשפעתם על זוויות צפייה (באדיבות האתר Cmo.com)