מתכננים רכישה של מחשב גיימינג? הגעתם למקום הנכון. במדריך זה נעשה לכם סדר ונראה איך ניתן לקבל את התמורה הגבוהה ביותר עבור הכסף שלכם
מחשבי גיימינג הם האלטרנטיבה הפופולארית ביותר עבור הקונסולות (או ההפך?) וראינו כיצד בתקציב בסיסי למדי ניתן לרכוש מחשב גיימינג שיספק ביצועים גראפיים דומים לאלו של הקונסולות, ואף מעבר.
מדריך זה מעט שונה. ובכן, מאוד שונה. מטרתו היא לתת את הבסיס והדגשים לבניה של מחשב גיימינג חזק בעל יכולות גראפיות חזקות הרבה יותר מאלו של הקונסולות בדור הנוכחי, עם חומרה משתלמת ואפשרויות שדרוג עתידיות פתוחות.
על-מנת לעשות סדר בעניינים, נתחיל בפירוט החומרה המומלצת ביחד עם טיפים והמלצות, ולאחר מכן נציג מחשב גיימינג חזק ואיכותי כדוגמא.
בסיס חזק = יותר כסף בארנק
קראתם נכון. בסיס המחשב נקרא גם "שילוש קדוש" המורכב ממעבד, לוח-אם וזכרון. כיום, מעבדים בעלות הנמוכה מ-550 ש"ח יספיקו על-מנת לא להגביל (או להגביל בצורה שולית) את ביצועי רוב המשחקים הקיימים בשוק, והם מעולים לאנשים שהתקציב מאוד לחוץ להם. אבל, תחום הגיימינג הוא תחום רחב, כאשר משנה לשנה יוצאים משחקים המבוססים מנועים גראפיים מתקדמים יותר ויותר, וכן דרושה חומרה חזקה על מנת להריץ אותם על הגדרות גראפיות גבוהות ובצורה חלקה.
את המעבד קשה מאוד לשדרג. לרוב בכל דור (דור = שנה בערך) יוצאת סדרת מעבדים חדשה, הדורשת ברוב המקרים תושבת אחרת. זאת אומרת שבמידה ותרצו להחליף את המעבד בעוד כשנה וחצי-שנתיים, תדרשו גם לרכוש לוח-אם חדש, ובחלק מהמקרים גם סוג זכרונות חדש – כפי שככל הנראה, לדוגמא, יקרה בדור המעבדים הבא. הדבר יגרום להוצאה כספית גדולה הרבה יותר מאותם אקסטרה מאות שקלים שתוציאו בקניה של המחשב.
לכן, מומלץ לרכוש מעבד שמצד אחד עוצמת העיבוד שלו תספיק למשחקים כבדים שיצאו בשנים הקרובות, אך לא לרכוש מעבד יקר מדי שכן יחס המחיר לביצועים אינו לינארי ככל שמטפסים בסולם החוזק. הכוונה היא מעבד שעולה 1600 ש"ח לא יתן תוספת ביצועים כפולה ממעבד שעולה 800 ש"ח.
אחד המעבדים המשתלמים ביותר כיום הוא מעבד מסדרת i5 מדור המעבדים הנוכחי של חברת אינטל (כגון i5-4690), כאשר העלות הממוצעת של סדרת מעבדים זו היא באיזור ה-900 ש"ח. למה היא כל כך משתלמת שאלתם? ובכן, מצד אחד יש את מעבדי i3 שעולים כמה מאות שקלים פחות אך אתם תצטרכו להפרד מזוג ליבות שאולי בעתיד הקרוב יהיו קריטיות עבורכם, ומצד שני מעבדי i7 עולים פי 1.5 יותר אך כוללים תכונות המתאימות יותר לתחומי עיסוקי אחרים כמו וירטואליזציה ועריכות גראפיות מאשר גיימינג.
סדרת מעבדים נוספת שתתאים לגיימינג היא FX של AMD, בדגש על מתומני הליבה (כמו FX-8350). עלותם היא מעט גבוהה יותר – באיזור ה-1000 ש"ח, אך הבעיה היא שפלטפורמה זו נפוצה פחות ואינה משתלמת בישראל וחבל שכך.
שאלה: למה בתוספת כספית קטנה לא לקחת מעבד מתומן ליבה של AMD במקום מרובע ליבה של אינטל?
תשובה: מספר הליבות לא תמיד קובע, אלא הארכיטקטורה. לדוגמא, ליבה של מעבד FX תספק כח עיבוד קטן יותר מליבה של מעבד i5. דוגמא נוספת היא שמעבד מרובע ליבה שנקנה לפני כחמש שנים לא יהיה חזק כמו מעבד מרובע ליבה עדכני.
בכל הקשור ללוחות-אם, זה יותר תלוי מהן דרישותיכם. אם אינכם צריכים הרבה חיבורים פנימיים ולא תמיכות מיוחדות – לוח-אם בסיסי בעלות של כ-300 ש"ח בהחלט יספיק. במידה ותרצו לוח-אם איכותי יותר, עם שלל חיבורים (יותר חיבורי USB3 ו-SATA לדוגמא) וכן תמיכות מיוחדות (כמו RAID), תצטרכו לשלם אקסטרה 200 ש"ח, כאשר הדבר תקף גם ללוחות-אם עבור מעבדי AMD וגם אינטל. אם אתם מתכננים לרכוש מעבד אינטל עם יכולות המהרה (מתוייג באות K בשמו, כמו i5-4670k) – תצטרכו לוח-אם תומך בעל מערכת ייצוב מתח משופרת.
לוחות-אם זולים לרוב כוללים זוג ממשקים בלבד עבור זכרון RAM ויכולת השדרוג מוגבלת עד 16 ג'יגה-בייט. לכן, במידה ואתם חושב שתצטרכו כמות זכרון ראם גבוהה יותר, יהיה מומלץ לרכוש לוח-אם עם 4 ממשקים על מנת שלא יגביל אתכם בעתיד. כמו כן, במידה ותרצו להוסיף כרטיס מסך בעתיד ליצירת מערך SLI או CF, יהיה צורך לשלם הרבה יותר עבור הלוח לקבלת לוח-אם עם זוג ממשקי PCIe עם רוחב פס מינימאלי של 8X לכל אחד מהם.
שאלה: האם לוח האם משפיע על ביצועים של משחקים?
תשובה: כן. לוחות-אם הכוללים ממשקים ישנים יכולים להגביל את ביצועיהם של הרכיבים המחוברים אליהם. לדוגמא, חיבור כרטיס מסך לממשק PCIe המספק מהירות תעבורת מידע איטית יותר של 4x, תגביל את ביצועיו. דוגמא נוספת – חיבור כונן SSD מהיר לממשק SATA2 ולא SATA3 תגביל את תעבורת המידע, מה שישפיע על מהירות הטעינה של המשחקים (וכל תוכנה אחרת) המותקנת עליו.
זכרון הראם יכול להשפיע בצורה דרמטית על ביצועים של משחקים, לא משנה עד כמה המעבד או כרטיס המסך חזקים. ברגע שלמשחק אין מספיק זכרון ראם, המערכת עוברת להשתמש בכונן הקשיח שלכם במקומו – והוא איטי, מאוד. בחלק מהמקרים, מחסור של זכרון ראם יכול להפוך משחק ללא שחיק כלל.
כמות זכרון הראם המומלצת היא 8 ג'יגה-בייט, והיא גם הנפוצה ביותר בקרב גיימרים. כמות זו אינה מגבילה אף משחק כיום, וכנראה שתספיק לזמן הקרוב. במידה ותצטרכו להוסיף עוד זכרון ראם בעתיד, תוכלו לעשות זאת בלי בעיה – אופן החיבור פשוט מאוד, רק יש לוודא שאכן יש לכם מספקים ממשקים פנויים על-גבי לוח האם.
מדריך טוב מאוד, כרגיל. קצר, קולע ומובן. 🙂
שתי נקודות שחשוב לי לציין:
* לא הייתי כל-כך נחרץ לגבי עניין שדרוג המעבד. זה נכון שבשנים האחרונות יש טרנד להחליף סוקט כל דור-שניים (מה שלא היה כל-כך תכוף בעבר), ולכן שדרוג לדור חדש יותר כנראה לא יתאפשר בלי החלפת הפלטפורמה כולה. עם זאת, ניתן לשדרג בתוך הפלטפורמה: מי שמסיבות תקציביות נאלץ להתפשר ולקנות מעבד low-end יוכל בעתיד לשדרג לhigh-end בתוך אותו דור. ומשום שיש הבדלי לא מבוטלים בביצועים – הhigh-end יכול להישאר רלוונטי במשך שנים רבות. קחו לדוגמה את הCore 2 Quad האחרונים, שכבר מלאו להם 6 שנים ועדיין רלוונטיים לרוב הדברים, על אף הארכיטקטורה המיושנת. שלא לדבר על הדור הראשון של Core i7 למשל.
* ה"סגידה" לכרטיסי מסך high-end זה משהו רגיל בקהילות כמו זו, אבל דווקא במדריך צורם לי שאין אזכור כמעט בכלל של עניין כרטיסי הmid-range (או mid-high, תלוי איך מסווגים). מזכירים ברפרוף את הlow-mid (בטווח מחירים של 500-600) וקופצים מייד לכרטיסים של 1500 וצפונה (בדמות הGTX970). כאילו אין שום דבר באמצע.
בפועל כמעט בכל דור יש כרטיסי mid מצוינים (אצל nVidia בד"כ מדובר בכרטיס עם המספר 6 – GTX260/460/660/760 ולפני זה 9600GT, וכו', אצל ATI/AMD אלה לרוב כרטיסי ה"7" – 5770/7770 ודומיהם), שעולים בסביבות ה1000 שקלים, פלוס מינוס, והם כרטיסים מצוינים.
הם צורכים מעט חשמל יחסית (לרובם אין לא יותר מחיבור 6פין בודד), הרבה פעמים הם קומפקטיים, שקטים, לא מתחממים (מה שתורם לאריכות ימים), ובכל רגע נתון הם טובים להריץ כל משחק בשוק. לא תמיד בהגדרות הכי גבוהות, לא תמיד ברזולוציות מטורפות, אבל כן בצורה שתספק משחקיות מהנה ביותר למי שמחפש להנות מהמשחק ולא רק להשוויץ שאצלו "הכל רץ על ultra".
ברוב המקרים, הכרטיסים האלה לא יהיו בטופ של הדירוג כשמודדים בצורה יבשה ולינארית "FPS/3DMARK לשקל", ואולי מסיבה זו הם לרוב לא מקבלים חשיפה כמו כרטיסים שהם קצת יותר high-end – משהו שלטעמי לא מוצדק.
אתה לא יכול להשוות בין סדרת מעבדי i לסדרות e שהיו, כי זו לא אותה החלוקה. בסדרות e, הפרש המחירים בין מעבד כמו e8400 ל-q9550 היה באיזור ה-500 ש"ח, אך היה הבדל של 2 ליבות ואוברקלוק היה זמין לכולם. הדור הראשון של i7 התחלק ל-2 סוקטים שונים – אחד יקר ואחד סטנדרטי. אני לא חושב שאם מישהו העדיף לשלם כמה מאות שקלים ולקחת i7-860 ולא i5-760 מרגיש הבדל גדול כיום.
אין שום "סגידה" לכרטיסי high-end, הבעיה היא שכרטיסים אחרים פשוט לא משתלמים ברגע זה. GTX770 לא רלוונטי כי כולל רק 2 ג'יגה-בייט זיכרון שכפי שרואים במשחקים כמו BF4 ו- Middle Earth מתחילים להגביל, R9-280X אומנם כולל יותר זכרון אך צורך משמעותית יותר חשמל ממקסוול. כרטיסים זולים כמו GTX750/R7-260 יספיקו לרוב הגיימרים שרק רוצים לשחק ומהגדרות גראפיות הן בעדיפות שניה, אך לא על כך המדריך הספציפי הזה. המדריך הזה נועד לתת דגשים חשובים לבניית מפרט מחשב חזק עבור גיימינג (וגם רשום זאת), בשונה למדריך שהיה עם המחשב מול הקונסולות ששם הוצעו מפרטים מוזלים.
כרטיס GTX970 הוא אכן כרטיס high-end אבל הוא כן שווה את תוספת המחיר (למי שמתכנן מחשב חזק ויש לו את התקציב לכך). יש לו שפע זכרון, ליבה חזקה, חסכוני מאוד ולא דורש ספק חזק וקריר גם בגרסאות המפוח הסטנדרטיות – זה לא משהו שקורה בכל דור של כרטיסים. הכרטיס היחידי שיכול להיות משתלם יותר ממנו זה GTX960 שכולנו מחכים לו.
לגבי המעבדים – כיוון המחשבה שלי היה יותר לגבי מי שקנה בזמנו Pentium / Core i3 ובעתיד יוכל לשדרג לi5/i7 של אותה פלטפורמה. כמובן אם מראש קונים לפחות i5, לרוב לא תהיה סיבה לשדרג.
לגבי כרטיסי המסך – נקודתית היום ייתכן שGTX970 הוא הכרטיס המשתלם ביותר, ואפילו בהפרש ניכר מהאחרים. אך המדריך, אם אני מבין נכון, אמור להסביר באופן כללי את העקרונות יותר מאשר להמליץ על מפרט משתלם כרגע. וככזה לא נראה לי נכון להתעלם מקטגוריה שלמה של כרטיסי mid-high רק כי GTX960 עוד לא שוחרר ולכן ספציפית בנקודת זמן הזו אין אחד כזה משתלם.
ובכל מקרה – כשייצא GTX960, אני לא צופה שיהיה יותר משתלם מהGTX970, בטח לא ברגע ההשקה, מבחינת "FPS לשקל". ומסיבה זו ימשיכו להמליץ על הGTX970.
החלוקה של השחקנים לשתי קטגוריות בלבד – כאלה שרק רוצים לשחק וכאלה שמוכרחים לשחק כל משחק על ultra ultra – נראית לי פשטנית מידי. מה עם כאלה שרוצים לשחק ברזולוציה גבוהה אבל AA/AF לא ממש מעניין אותם, או כאלה שמוכנים לשחק גם על 40FPS ולא עם 60FPS, או כאלה שמתוקף העדפותיהם נמשכים לרוב למשחקים שהם לא סופר-דורשניים מבחינת העיבוד הגרפי, אבל מצד שני רוצים כרטיס מסך שאת המשחקים שהם אוהבים יוכל לסחוב כמה וכמה שנים. אין סיבה לדחוף אותם ישר לmid-low, אבל מצד שני כרטיס כמו GTX960, כשיצא, או המקבילים שלו שהיו קיימים בכל דור ודור – יאפשרו להם לחסוך בין 500 ל1000 שקלים, וגם יטילו פחות מגבלות על הספק (בגלל צריכת חשמל מופחתת) ועל המארז (בגלל הגודל).
מהחינת המעבדים. בסופו של דבר המעבד יהיה הדבר שיגביל את מערכת המחשב, ושהחלפתו תדרוש החלפת השילוש הקדוש.
אני לא אומר שצריך לקנות את המעבד הכי יקר, אבל צריך להכיר בעובדה שכשהמעבד יתחיל להגביל, שדרוג לi7 בשוק היד-2 יהיה דבר הכרחי להמשך הישרדות המחשב, כל עוד זה בכלל משתלם
מדריך לא רע, אבל די מגמתי… אני חייב להתייחס לעניין של הכרטיסי מסך שמשום מה קבוע בארץ לא מתייחסים לטווח הבינוני בינוני גבוה שבפועל האיכות שלהם תלווה אותנו לאורך כל עידן הקונסולות הנוכחי, והרבה פעמים הם יספיקו יופי כדי לשחק (לא אולטה 4K, אבל מדיום-היי 720-FHD) בחצי מחיר ממה שהגיימרים הכבדים אוהבים להמליץ ובסוף אותה תקופה תמיד ניתן לשדרג (זכרו מדובר במחשב). עוד משהו שבתור איש מחשבים וותיק תמיד מציק לי הוא העניין שאנחנו אוהבים לדחוף ספקי כוח אובר קיל שבד"כ לא יתנו יותר מדי, אבל כן, ספק כוח איכותי (דגש על האיכות לא על הכמות, תעשו בדיקה לפי הרכבים) זה אחד הדברים הכי חשובים שצריכים להשקיע עליו, במיוחד במדינת תשתית עולם שלישי נגועת אבק ולחות כמו שלנו… מכאן למארז – תתאימו אותו לפי המיקום שהוא אמור לשבת בו בהתייחס לטמפרטורת החדר, רעש ואבק (!!!) וכמובן לפי הרכיבים שדחפתם פנימה ודאגו שהטכנאי או אתם מסדרים הכל בפנים בצורה נוחה לעבודה שמשאירה מקום לזרימת אוויר אופטימלית.
בכל מקרה אני בגישה שעל ה"שילוש הקדוש" – משקיעים פעם אחת והרבה, כי על איכות לא מתפשרים ועדיף שהבסיס שעליו משדרגים יהיה הכי טוב שאפשר, כמובן בהתייחס לצרכים שלכם; כי i7 לא בהכרח ייתן לכן משהו מיוחד מול i5 או מול I3 (הכל תלוי צורך ורמת שימוש) מה גם שכשמדובר במערכות גיימינג תזכרו שאתם ניזונים מתעשיית הקונסולות שבד"ב מפגרת הרבה מאחור וסוחבות אתנו תקופה (שנקווה שלא תיהיה כל כך ארוכה כמו הקודמת, אבל מי יודע)
אגב מבחינת זכרונות-מעבדים, אנחנו רגע לפני החלפת התקן לDDR4, כשבהמשך מתחיל להיות די יקר ומסובך למצוא את הציוד הישן יותר בנוגע לשדרוג עתידי…
URL="http://hwzone.co.il/%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%A2%D7%9C%D7%99-%D7%9C%D7%A9%D7%93%D7%A8%D7%92-%D7%9E%D7%A2%D7%91%D7%93-%D7%9E%D7%A2%D7%91%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%9B%D7%9C-%D7%94%D7%93%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%A8%D7%90/4/"]עד
מבחינת מעבדים, עדיף לקנות מה שמספיק טוב עכשיו ברגע זה ולא לקנות בשביל העתיד.
תכלס, אפילו I5 מתושבת 1156 שעולה עכשיו בלוח יד2 300 שקל,
.
מי שקנה I3 לפני 4 שנים נגיד ועכשיו רוצה לשדרג אפילו ל I7 (שביד2 עולה 600-700, תלוי ביום) עדיין ייצא עם פחות כסף מאשר שהיה קונה I7 ישר. וכבונוס אולי אפשר גם למכור I3.
למעבד ייקח הרבה זמן עד שהוא יתחיל להגביל אז אין שום הגיון בלהשקיע עכשיו יותר כי אולי בעתיד המעבד יתחיל להגביל.
כנ"ל כרטיסי מסך. מי שלא מחפש אולטרה על פלזמה 80", לא חייב לקנות כרטיס פרמיום. באותו סכום אפשר פעם בשנה לשדרג כרטיס בינוני ועדיין ישאר עודף והביצועים יהיו יותר ממספקים.
מדריך טוב,תודה רבה
גם אני הולך לקנות בקרוב מחשב בסכומים האלו והמדריך בהחלט נותן כיוון
העלות כאן גבוהה מדי. אני קניתי מחשב גיימינג שמתאים גם לעריכות גרפיות גבוהות וגם לוירטואליזציה בו זמנית (!!) בחצי מחיר (!!)
איך?
קונים חלקים מאיביי ומייבאים ארצה.
באיביי למשל ניתן למצוא מעבד i7 4960k מעולה במחיר 300$
כונן SSD של Samsung PRO 850 250GB במחיר של 100$ לערך
זיכרונות DDR3 2133Mhz במחירים שפויים
לוחות אם של EVGA שבארץ לא יודעים על מה מדובר בכלל
והדבר הכי חשוב שלא הזכרתם במדריך הוא קירור מים! שעולה בסביבות 65$
rami7250
האם הsamsung evo שהזמנת האם שילמת עליו מע"מ ובמקרה הגרוע מכס?
תודה.
יש כתבה דומה אבל גרסה יותר מקוצרת…
http://2-1.co.il/asp/%D7%A4%D7%95%D7%A1%D7%98%20%D7%90%D7%97%D7%AA%20%D7%95%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D.asp?PageReviewID=536