חלופה אמיתית למחשב נייח משוכלל? היצרנית הטאיוואנית עדכנה את סדרת הגיימינג הניידת שלה ואנחנו יצאנו לבחון את ביצועי הדגם המתקדם ביותר – עם כרטיס המסך העוצמתי ביותר שאפשר להשיג בקטגוריה
עם התקדמות ביצועי השבבים בשנים האחרונות, גם עולם המחשבים הניידים נהנה באופן תמידי משיפורים בכח עיבוד. אותם המוצרים הנוצצים שאנחנו מכירים בעולם הנייחים כמו כרטיסי מסך, מעבדים, אמצעי אחסון וזיכרון מקבלים מעטפת חום נמוכה יותר ומוצאים את עצמם יותר ויותר במערכות מחשב ניידות.
המחשב הנייד שבסקירה זאת הינו תחליף למחשבים נייחים מתקדמים, פשוט בשל הסיבה שהוא כולל מסך 17 אינצ' גדול, ומשקל שאינו טיפוסי למחשב הנייד הממוצע.
ROG STRIX הוא מותג היימינג של ASUS אשר מלווה את החברה מספר שנים והוא ספינת הדגל שלה למוצרים בקטגוריות רבות. ניתן למצוא את המילים ROG STRIX בלוחות אם, כרטיסי מסך ושלל מוצרים המכוונים לקהל שאוהב דברים נוצצים.
ה-ROG STRIX של ASUS במחשבים ניידים גם הוא מחולק לקטגוריות שונות, כאשר SCAR מתיחס לטווח רווח למדי של מחשבי גיימינג. ה-SCAR SE הוא המתקדם ביותר וזו למעשה הקטגוריה של תחלופה למחשבי גיימינג נייחים. המפרט הטכני של מחשב נייד זה הינו:
מעבד Intel Core i9 12950HX
זיכרון DDR5 2X16GB 5200MHz
כרטיס מסך NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 16GB
אחסון 4TB X 2 RAID0 PCIe 4.0
מסך IPS 2560×1440 240Hz
אלו שמכירים חומרת מחשב מבינים שהקונפיגורציה הספציפית הזאת היא קצת פסיכית. ה-SCAR 17 SE עם מעבדי דור 12 של אינטל זמינים גם בקונפיגורציות אחסון מעט רגועות יותר, כמו כונן 1TB סטנדרטי בודד. כאן, החליטה ASUS לעשות דבר מאוד נדיר בעולם ה-SSD ולשלב צמד כונני 4TB במערך RAID0 שגורם להם לפעול יחדיו להשגת מהירויות גבוהות יותר. נפח האחסון הכולל הזמין הוא כזה של כונן בודד.
כרטיס המסך שבמחשב נייד זה הוא המתקדם ביותר לגיימינג של NVIDIA בדור RTX 30 והוא ה-RTX 3080 Ti. הליבה הגרפית שבכרטיס מסך זה היא למעשה מה שאנחנו מכירים כ-RTX 3070 במחשבים נייחים. גרסת הניידים כוללת 16GB של זיכרון גרפי מסוג GDDR6. מעטפת החום שניתנת לכרטיס המסך הינה 150W, שזה הדירוג הגבוה ביותר הקיים לכרטיס זה.
המעבד שב-SCAR 17 SE שלנו ממשיך עם קו הקדמה וחוסר ההתפשרות, עם ה-Core i9 12950HX שהוא המעבד המהיר ביותר של אינטל עבור מחשבים ניידים, ומבוסס על דור 12. מעבד זה דומה בחומרתו ל-Core i9 12900K השולחני ומכיל 8 ליבות P-Core ו-8 ליבות E-Core. התדר המירבי הוא 5GHz לליבה בודדת, ובעומס רב ליבתי נע באיזור 4-4.5GHz, בתלות בטמפרטורת העבודה.
באריזה עם ה-SCAR 17 SE הגיעו צמד מטענים ועכבר גיימינג.
המטרה מאחורי הבחירה הזאת היא לאלו שרוצים לבצע פעולות שאינן כבדות ולנוע עם מטען קל משקל. לכן, ישנו מטען, או יותר פוליטיקלי קורקט לקרוא לו ספק כח בעל ערך של 330W המתחבר במחבר עגול סטנדרטי, וספק 100W קומפקטי שמתחבר ב-USB Type-C.
עוד פריט מעניין שהגיע באריזה הוא מצלמת רשת. למחשב זה אין מצלמת רשת מובנית אך משתמשים יכולים להשתמש בזאת או בכל אחת אחרת. אלו שאוהבים פרטיות כנראה יעריכו את התכונה הזאת.
בהזדמנות זאת נציין שהחלק האחורי של המחשב כולל כניסת כח מספק הכח הגדול, מחבר רשת RJ45 שמאפשר תעבורת 2.5Gbps, צמד כניסות USB Type-C שדרך אחת מהן אפשר להשתמש בספק 100W הקטן. בצד המחשב יש צמד ממשקי USB Type-A במהירות 10Gbps.
מי שאוהב RGB יאהב את כמות הנורות ש-ASUS טמנה במחשב זה. ישנו פס נורות בתחתית המחשב להארה וכמובן במקלדת עצמה.
המסך כאמור הינו מסך 17 אינצ' בטכנולוגיית IPS ובתדר רענון של 240Hz ורזולוציית 2560X1440. באופן כללי, מדובר בשילוב מוצלח למד. חדות התמונה טובה וקצב הרענון מוביל לתחושת חלקות שלא פוגשים בכל יום. בעוד לא מדובר במסך בעל דיוק הצבע הגבוה ביותר, או ברזולוציית 4K, השילוב של כרטיס המסך הזה עם מסך שכזה נראה טבעי ונכון לביצועי הגיימינג.
המקלדת היא… פשוטה. אין לנו דרך אחרת לתאר זאת. אנו לא מורידים ל-ASUS כאן נקודות, אך בשביל מחשב גיימינג מתקדם ויקר במיוחד, המקלדת מרגישה סטנדרטית, לא יוקרתית ובטח לא כזאת שמדמה מקלדת גיימינג טיפוסית של מחשבים נייחים כמו מקלדת מכאנית. חווית הכתיבה הוגנת, והריווח בין המקשים בהחלט עוזר. עוצמת התאורה של המקשים בריאה, אך לא גבוהה במיוחד. יתכן ועולם המקלדות המכאניות גדול ורציני מספיק בשביל לשכנע את ASUS שאין טעם להשקיע כאן יותר מדי, ושקהל היעד כנראה יביא אחת חיצונית משלו.
ויזואלית, ASUS שומרת אל מראה "גיימרי", אך לא עמוס במיוחד. לוגו ROG בעל נורות RGB מבלה בגב המחשב, והטקסטורה של השאר חלקה. בגב המחשב נמצא חלק גדול מאיזור יציאת האוויר החם.
איזור משטח המגע גדול, והוא מכוסה בזכוכית עם טקסטורה שמזכירה סמארטפון מודרני. באופן קצת מפתיע, מצאנו את משטח המגע הזה נח ומדויק יותר מכל משטח מגע אחר שחווינו במחשב גיימינג בשנים האחרונות. נראה ש-ASUS מציגה את יכולותיה שרכשה בעיצוב מחשבי העסקים שלה, עם משטח מגע משופר. בתמונה אפשר להתקשם גם מאפקט ה-RGB.
חווית השימוש ומבחני ביצועים
במערכת ההפעלה אנחנו מקבלים מותקנת את וכנת ה-Armory Crate של ASUS שמאפשרת לנו לראות טמפרטורת פעולה, קביעת מעטפת חום מירבית לרכיבים, שליטה ב-RGB ועוד.
דבר שאנחנו לא אוהבים לראות במחשבים ניידים חדשים הוא את קיומו של האנטי וירוס שמסרב לנוח, והוא McAffee שבבעלות אינטל. לדעתנו המודל העסקי הטוב ביותר לאנטי וירוס שרוצה לקבל נתח שוק בימינו – הוא להיות חינמי. הגיע הזמן להתקדם, McAffee, אחרת יותר ויותר משתמשים יסירו אותך כפעולה ראשונה לאחר רכישת מחשב חדש.
בסגווי קלאסי אנחנו עוברים למבחני הביצועים של מחשב נייד זה עם בחינה מהירה של מה יכול לעשות צמד כוננים מהיר במיוחד במערך RAID0. מה אנחנו מקבלים פה הם מהירויות שאנחנו הולכים לראות עם כונני PCI-Express 5.0 בעתיד – אך היום. בעוד שהמשמעות לגיימינג קטנה מאוד בהשוואה לשימוש בכונן אחד סטנדרטי בדור PCI-Express 4.0 ואפילו 3.0, הכוונה של ASUS להכין את הנייד המהיר ביותר בכל תחום מוערכת.
את ה-SCAR 17 SE עם דור 12 בחנו כאשר הוא מחובר לחשמל, שכן שימוש של מחשב כזה יהיה ברוב המוחלט עם ספק הכח שמקבלים איתו. נעשה לכם ספוילר כבר עכשיו ונגיד לכם שעל סוללה בלבד יהיה לכם קשה להינות ממשחקים שכן היא תגמר בתוך פחות משעה בודדת. ה-SCAR 17 SE יודע להשתמש במעבד הגרפי המובנה של אינטל לצרכי שימוש שאינם בעלי אופי של עומס גרפי גבוה. בצפיה בסרט ב-YouTube הסוללה התרוקנה לאחר 110 דקות בלבד בשימוש בהירות בינונית למסך. ברור לנו שה-SCAR 17 SE לא אוהב להיות מחוץ לחשמל. פשוט וכך.
הקמנו מערכת מחשב נייד שמשתמשת במעבד Core i9 12900K עם כרטיס המסך הפופולרי RTX 3070. כאמור, ה-RTX 3070 דומה בתכונותיו ל-RTX 3080 Ti שב-SCAR 17 SE. במשחק Borderlands 3 הביצועים היו קרובים משלהם ציפינו. בסופו של דבר, ה-RTX 3070 השולחני משתמש ב-250W כדי להגיע לתוצאה הזאת לעומת 150W של RTX 3080 Ti שב-SCAR.
במשחק Dirt 5 ישנה הובלה של כ-21 אחוזים למערכת השולחנית על פני ה-SCAR 17 SE. גם כאן התוצאה לא רחוקה מאוד. השילוש של מעבד דור 10 עם כרטיס RTX 3070 נייד מראה הבדל דומה נוסף כזה כלפי מטה.
במבחן Final Fantasy XIV התוצאה צמודה למדי ואנו שמחים לבשר שכאן ה-SCAR 17 SE ירגיש ממש כמו מחשב נייח מתקדם. לא רע בכלל.
במשחק Horizon Zero Dawn ההפרש דומה, כאשר ביצועי ה-SCAR 17 SE קרובים מאוד לאלו של המערכת השולחנית.
כשמדובר בעוצמת מעבדים לרינדור, פעולה ארוכה שמפעילה את המעבד במעטפת חום מירבית, אנחנו שמחים שההבדל בין Core i9 12950HX לבין Core i9 12900K אינה עצומה, בהתחשב בהבדל מעטפת חום שבין 241W למעבד השולחני ו-65W בלבד למעבד הנייד. מאוד מכובד וכפי שאתם רואים גם קפיצה אדירה בזמני הרינדור מול דור 10 של מחשבים ניידים.
במבחן הרינדור Cinebench אפשר לראות הבדל קצת יותר מובהק בין מה שיכול לעשות מעבד שולחני עם קירור גדול לבין מעבד נייד עם מעטפת חום מוגבלת. התוצאה של ה-Core i9 12950HX כאן דומה למה שתמצאו במעבדים דוגמת Core i5 12600K שולחני. עדיין – מאוד מכובד.
למי המחשב מיועד ומה אנחנו חושבים עליו
במהלך השנים אחרונות, בעיקר מדור 8 של אינטל ואליך אנו שמים לב שמחשבים ניידים לגיימינג הופכים לדומים יותר ויותר ביכולותיהם לאלו שאנו פוגשים במארזים גדולים בתור נייחים. עם דור 12 של אינטל ודור RTX 30 של NVIDIA, מחשבים ניידים לגיימינג מקבלים פרימיום נוסף והוא לא רק במחיר כאשר אנחנו פוגשים פה יכולת אמיתית להתמודד עם גיימינג ברזולוציית 2560X1440 עם כותרים תובעניים.
אנו לא יודעים אם ה-SCAR 17 SE ביקר אותנו בשביל לשכנע אתכן לרכוש אותו, או פשוט בשביל לספר לכם ש-ASUS הוא אופציה ראויה בעלת יכולות. הקונפיגורציה הספציפית שבחנו מכילה חומרת קצה עליון ותעלה כמו מכונית משומשת ממוצעת, אך דגמי SCAR 17 עם מעבדי דור 12 של אינטל שכוללים Core i9 12900H ו-GeForce RTX 3080 Ti תמצאו בקצת מעל ל-15 אלף שקלים (שהם דוגמה לעלות מכונית משומשת, שהייתה רלוונטית עד לא מזמן).
בפירוש – מדובר במוצר סופר פרימיום לאלו שחייבים יכולת של מחשב נייח עוצמתי ככל האפשר באריזה ניידת, לפחות ברמה סבירה. חיי הסוללה של ה-SCAR 17 SE קצרים, אך לפחות הסוללה יכולה לשמש כמעין מנגנון אל-פסק לעבודה חשובה. בהזדמנות זאת נציין כי גם הרמקולים של ה-SCAR 17 SE עוצמתיים ונשמעים טוב בעוצמה המירבית, אמנם אנו מצפים מהשתמש הממוצע להשתמש באוזניות.
מערכת הקירור טובה למדי, כאשר כרטיס המסך הגיע למקסימום של 83 מעלות צלזיוס, ורק מנקודה זאת מתחיל להנמיך את תדרי העבודה, ותדרי העבודה לא הונמכו בצורה משמעותית. את מבחני הביצועים למעלה אתם מקבלים לאחר שכרטיס המסך התחמם כראוי. המעבד עם זאת כן נגע בנקודה התלת ספרתית של טמפרטורת העבודה, אך גם שם התדרי נשארו גבוהים למדי. נראה שעבור Core i9 12950HX ביצועים הם הכל.
אנחנו זוכים לראות את NVIDIA כשהיא מפגינה את שריריה ומספקת ליבה גרפית רצינית במיוחד בנייד שאינו נחשב למפלצתי בגודלו. ה-SCAR 17 SE קומפקטי מספיק בשביל לקחת בתיק גב טיפוסי.
ישר כח ל-ASUS על העיצוב המעניין והישום המוצלח במיוחד עם שילוב של מעבד, כרטיס מסך ואחסון מטורלל במהירותו. נשמח לראות דגמים עתידיים עם מקלדות מתקדמות יותר, אולי אפילו מעבר למסכים אקזוטיים דוגמת OLED או MiniLED שנכנס לאופנה ממש לאחרונה.
זו אכן הפגנת יכולות של ASUS,
לא הכי מוצלחת לעניות דעתי.
אין כאן שום דבר פורץ דרך או מתקדם,
זה רק ברמה של "מה שלא הולך בכוח ….".