על סוגי אחסון, הבנת מיתוג והרענון של סדרת כוננים קשיחים חשובה בעולם האחסון והגיבוי – WD Red Plus מקבל במה מרכזית
ענקית האחסון Western Digital מוכרת יותר מכל עם כונני דיסק קשיח וכונני ה-SSD שלה. בתור המותג מפיק ומוכר את הכמות הגדולה ביותר, לה גם האחריות לשמור על מוניטין גבוה – דבר קריטי כשזה קשור לאחסון של חומרים רגישים וחשובים.
בתחום האחסון, ל-Western Digital חטיבת כונני דיסק קשיח מכובדת מאוד שמשרתת כיום בעיקר את עולם תחנות העבודה, האחסון וגם את עולם השרתים והדאטה. בנוסף, גם תחת המותג WD וגם תחת Sandisk שבבעלותה יש ל-Western Digital חטיבת SSD מכובדת שחולקת הרבה מהמיתוג שלמדנו להכיר מעולם כונני הדיסק הקשיח.
- WD Green – כוננים ידידותיים לסביבה עם צריכת חשמל מופחתת
- WD Blue – כוננים לשימוש סטנדרטי בסביבת שולחן עבודה
- WD Purple – כוננים לשרתי הקלטת וידאו ומעקב
- WD Red – כונני רשת לאחסון (לשרתי NAS לדוגמה) לבית ולעסק קטן-בינוני
- WD Black – בדומה ל-Blue מיועדים בעיקר לסביבת שולחן עבודה, בעלי ביצועי קצה עליון
- WD Gold – מיועדים לעולם הדאטה ולמרכזי שרתים, אך משרתים לעיתים גם לאחסון עסקי
בסקירה זאת אנחנו בעיקר מתמקדים בלהציג את המיתוגים השונים ולדבר על רענון מתבקש שביצעה WD לאחרונה עם אחת מסדרותיה, היא סדרת WD Red.
מותג ה-WD Red הותיק לשימוש באחסון על גבי מחשבי NAS חטף מעט אש בשנה שעברה כאשר נוצר מעט בילבול סביב הסל"ד בפועל של הדיסקים בתוך הכונן. לעיתים, כונן שמסווג ככזה הפועל בסל"ד של 5400 פעל במהירות גבוהה יותר על מנת לספק בעיקר ביצועים גבוהים יותר. על פניו, לא נשמע רע כלל, אמנם ישנם משתמשים אשר מעדיפים צריכת חשמל מופחתת וסל"ד נמוך יותר בשביל לשמור על האמינות המכנית ואריכות הימים של הכונן – דבר אשר ללא ספק חשוב מאוד במוצר שיעודו הוא לשמור על מידע יקר מאוד.
סדרת WD Red Plus שהושקה עתה נותנת נתונים ברורים ומציגה שיפורים טכנולוגיים טבעיים עבור אלו שמעדיפים לתת עדיפות לביצועים גבוהים בכונן NAS שכזה. סדרה זאת מכילה כוננים מנפח של 1TB עד לנפח מאוד מכובד של 14TB. ספציפית, אנחנו קיבלנו כונן בנפח של 10TB לשמירת גיבויים של תוכן עיתונאי עבור האתר (בנוסף לגיבויים נוספים כמובן), ומנצלים את ההזדמנות על מנת לעדכן את קוראינו בהבדלים שבין Red המסורתי לבין Red Plus המרוענן.
לכונן זה 256MB של זיכרון מטמון, ודירוג עבודה לפני כשל של מיליון שעות. לחלופין, הכונן מוגדר לכתיבה של 180TB בשנה למשך שלוש שנים – תקופת האחריות עבורו. כוננים אלו בדרך כלל נרכשים בזוגות או ברביעיות על מנת ליצור מערך RAID אשר מסוגל ליצור גיבויים בין עצמו או להאיץ ביצועים כשכל כונן אחראי לחלק מהקבצים במחיצה אחת גדולה, זה כמובן תלוי בהעדפת המשתמש.
הממשק נשאר אותו ממשק SATA 3 מסורתי, שטרם הוחלף או עודכן בממשק אחר מאז שיצא. ממשק זה מוגבל למהירות תעבורה מירבית של 6Gbps או כ-550MB לשניה בפועל. עבור כונני דיסק קשיח מסורתיים (ללא רכיבי SSD), תעבורה זאת עדיין נחשבת לתקרה גבוהה.
WD מגדירה רשמית כי מהירות התעבורה המירבית בכונן זה יכולה להגיע ל-215MB לשניה. במבחן ביצועים שערכנו, הגענו למהירויות דומות בכתיבה ובקריאה שאלו חדשות נהדרות. לרוב, כונני דיסק קשיח סטנדרטיים יציגה מהירויות קריאה גבוהות יותר בעוד מהירויות הכתיבה נותרות נמוכות משמעותית. מה שהופך כונן רשת שכזה לרצוי, מלבד ההבטחה לאמינות מכנית גבוהה יותר מצד WD, היא היכולת לספק מהירות קריאה וכתיבה דומה וכך לא ליצור צוואר בקבוק של מידע עבור מחשבים המשתמשים בכונן באופן שוטף.
WD היא בעיקר זאת שמכתיבה את מחירי השוק על כונני דיסק קשיח, כאשר המחיר הרשמי של כונן ה-10TB הינו 280 דולר או כ-1,650 שקלים בארץ. מדובר על ה-WD101EFBX שברשותנו. שימו לב כי קיים דגם בשם WD101EFAX בעל סל"ד של 5400 בהשוואה ל-7200 של ה-EFBX. הביצועים כמובן יהיו בהתאם, נמוכים יותר.
כונן זה ישרת בעיקר במארז חיצוני או שרת NAS לצרכי העברת ספריות של תמונות RAW ותוכן וידאו, שכן זה יעודו וזה הדבר שהוא עושה בצורה המהירה ביותר. שימו לב שעל פי מבחן הביצועים שלנו כונן זה לא נועד לשרת מחשב ככונן ראשי בעל מערכת הפעלה, או לגיימינג בתרחיש שדורש טעינת אלמנטים רבים קטנים מאיזורים שונים בכונן. ביצועים רב-תהליכיים עם כונן מסוג זה הינם איטיים מאוד.
כמו תמיד, אנחנו ממצילים לאלו ששומרים מדיה יקרה (דוגמת צלמים למשל) – במידה ובונים שרת NAS ביתי, חשוב להשתמש ביותר מכונן אחד על מנת לדעת שבמידה ואחד נכשל, המידע קיים על השני וניתן לגיבוי בחזרה והחלפת הכונן התקול בכונן תקין. כמובן שהמהדרין יכולים להוסיף לכך גיבוי בענן, שם חוות שרתים מגבות את עצמן ודואגות לאחזקה שוטפת.
בדקתי את אחד הכוננים החדשים האלו
לאחר מילוי של 50%-0% המהירות יורדת בהדרגה בכ10MBS
לאחר מילוי של יותר מי 50% עד 90% מנפח הכונן המהירות יודרת בחדות
לאחר מילוי מעל 90% מנפח הכונן המהירות ירדה לי בחצי