לאחר הכרזה של אינטל על כך שתפסיק בפיתוח קו מוצרי ה-NUC הוותיק שלה – מגיעה הצלה בדמות הסכם אשר יעביר את ההובלה לחברת המחשבים והחומרה הבולטת מטאיוואן
תמיד מעניין, ואפילו מדליק, לפגוש במחשבים קטנים שיודעים לעשות הרבה ונותנים תחושה שהשלם עולה בהרבה על סך חלקיו. תצורת ה-NUC של אינטל, או Next Unit of Computing שמלווה אותנו כבר למעלה מעשור, הצליחה לספק לא מעט עניין מהקטגוריה הזו לאורך חייה – עם קונספט חדשני לזמנו של לוחות אם מרובעים זעירים בגודל של 10×10 סנטימטרים שאיפשרו ליצרנית השבבים לשווק מחשבים מורכבים ומורכבים למחצה בצורה עצמאית וגם לשווק את החומרה הבסיסית לשלל שותפות שעשו בה התאמות קטנות משלהן.
מאז תחילת 2013 ועד היום הזדמן לנו לראות 13 דורות שונים של לוחות בתצורת ה-NUC וכמה מהדורות מיוחדות בעיצוב אקזוטי ייחודי של אינטל שהתבססו עליהם – אך בעקבות השינויים האסטרטגיים שמתרחשים בחברה בתקופה הזו הוחלט לאחרונה כי אינטל תחדל את מלאכת הובלת הפיתוח של משפחת החומרות הקומפקטיות, מתוך תקווה כי שחקניות אחריות אשר מושקעות באקוסיסטם יקחו את המושכות לידיהן וימשיכו לקדם את התחום בדרך זו או אחרת.
מספר חברות קטנות יחסית כדוגמת Simply NUC הזדרזו להודיע על כך שהן לא יוותרו על המחשבים השולחניים הזעירים גם לאחר פרישתה של אינטל – אך הבשורה הגדולה באמת מגיעה עתה עם הודעה משותפת של יצרנית השבבים וחברת אסוס אודות כך שזו האחרונה מקבלת את הזכויות הרשמיות על המשך הפיתוח החומרתית תחת מותג ה-NUC.

אסוס תקבל לעצמה את הזכויות להמשך שיווק לוחות NUC קיימים עם מעבדי אינטל החל מהדור העשירי ועד לדור ה-13 העדכני ביותר, יחד עם האחריות להמשיך את התמיכה במוצרים אלו מול השותפות האחרות בשוק שעושות בהם שימוש – וכן תקבל את הזכויות להמשך פיתוח של מוצרי עתיד בקו ה-NUC, עם בלעדיות מתבקשת למעבדי אינטל. אסוס תקים חטיבה עסקית ייעודית לתמיכה בפרויקט השאפתני, אך על פי ההודעה נראה כי ההסכם לא מעניק לה בלעדיות מוחלטת כך שיתכן כי נראה בהמשך עוד יצרניות שמקבלות אישור דומה מאינטל להמשיך בייצור ובפיתוח של מוצרים ממוזערים דומים.

מוצריה של אסוס תחת תצורת ה-NUC לא היו מבריקים במיוחד עד היום, ראוי לציין, עם התמקדות במערכות מאופקות ומעונבות שבדרך כלל לא העניקו ערך מוגדל משמעותי בהשוואה למערכות הבסיס של אינטל עצמה – אבל עם זאת אין ספק כי לאסוס יש הרבה ידע ונסיון ביצירת מערכות קומפקטיות מתקדמות, אותם היא מפגינה במסגרת קו מוצרי הגיימינג שלה עם משפחת ה-ROG Flow וגם עם קונסולת ה-ROG Ally העדכנית.
עכשיו, בצל ההכרזה על ההסכם של אינטל ואסוס, אנחנו נתקלים לפתע בשמועות ראשוניות על תוכניות של יצרנית לוחות האם הגדולה בעולם לשלב את מותג ה-ROG שלה עם תצורת ה-NUC ליצירת מערכות גיימינג שולחניות מתקדמות וקומפקטיות. האם זה באמת מה שיקרה בתוך כמה חודשים או כמה שנים מהיום? זו יכולה להיות אפשרות מעניינת למדי, אך ממש לא בטוח שאסוס הייתה זקוקה לקבלת האחריות על NUC בכדי לעצב ולפתח מערכות שכאלה בכוחות עצמה, כך שאנחנו נשמור על ספקנות מסויימת כלפי כל הרעיון בשלב הזה.

בכל אופן, עם או בלי NUC חדש ומשוכלל עבור גיימינג, ההמשכיות של הפלטפורמה הזו היא בשורה חיובית עבור כל חובב חומרה – וגם עבור אינטל עצמה.