הנפח הגדול ביותר שאתם יכולים לקבל בכונן NVMe מודרני מגיע ממקור לא צפוי
Sabrent היא חברה אמריקאית צעירה אשר זוכה להצלחה בלתי מבוטלת בפלטפורמת המכירות של אמאזון תודות לשורה של מוצרי ציוד מחשוב היקפי באיכות טובה ובמחירים משתלמים, אך היא בטח לא אחת מענקיות עולם החומרה – מה שלא מונע ממנה להפוך לראשונה בשוק שמציעה כונן NVMe ביתי בנפח של 8 טרה-בייט.
שבבי QLC, בהם מאוחסנים ארבעה ביטים של מידע בכל תא לוגי באמצעות מספר מוגדל של רמות מתח שנמצאות בשימוש, החלו להופיע בשוק לפני מספר שנים עם הבטחה לספק לנו נפחי אחסון גדולים וצפופים במיוחד במחירים תחרותיים – ולמרות שהמחירים אכן הפכו לתחרותיים ברוב המקרים, מרבית היצרניות בשוק הסתפקו בשימוש בטכנולוגיה החדשה דווקא בכוננים זולים עם נפחים צנועים יחסית. סמסונג השיקה אמנם את כונן ה-860 QVO עם נפח אחסון של 4 טרה-בייט בתצורת 2.5 אינץ' בשנת 2018, אך מרבית השחקניות האחרות הסתפקו בנפחים של 500GB או טרה-בייט אחד בתור יישום מסחרי עבור שבבי ה-QLC – וזו הייתה בחירה שזכתה ללא מעט ביקורת מכיוון המשתמשים בשל אמינות וביצועים מופחתים בהשוואה לכוננים המבוססים על שבבי TLC מסורתיים (בהפרשי מחיר שלא תמיד הצדיקו את הפשרה).
כעת אנו מתחילים לראות סוף כל סוף את מימוש הפוטנציאל שקיים בטכנולוגיית ה-QLC, כש-Sabrent מרחיבה את משפחת כונני ה-Rocket Q שלה עם דגם בנפח חסר תקדים לקטגוריה – בהתבסס על אותו שילוב שראינו בדגמי ה-Rocket Q הקודמים, עם שבבי NAND בתצורת QLC מבית חברת מיקרון (או חברת IMFT ליתר דיוק, אשר בעבר הייתה מיזם משותף למיקרון ולאינטל והחל משנה שעברה הפכה להיות בבעלות מלאה של מיקרון) ובקר Phison E12S פופולרי. הכונן הזעיר בתצורת M.2 מוכרת מסוג 2280 (רוחב של 22 מילימטרים ואורך של 80 מילימטרים) מכיל עתה נפח גדול יותר מזה של כל כונן 2.5 אינץ' מכאני – עם הבטחה למהירויות קריאה רציפות של עד 3,300 מגה-בייט בשנייה, מהירויות כתיבה רציפות של עד 2,900 מגה-בייט בשנייה וביצועים אקראיים עם קבצי 4 קילו-בייט קטנים של עד 680,000IOPS.
ראוי לציין כי דגם ה-Rocket Q החדש עושה מאכלס שבבי NAND משני צידי המעגל המודפס, ועל כן מגיע עם עובי מוגדל של 3.7 מילימטרים בהשוואה לכונני M.2 בנפחים נמוכים יותר (לרוב טרה-בייט אחד ומתחת) שבהם קיימים שבבים בחלק אחד של המעגל המודפס בלבד, מה שמתורגם לעובי כללי של 2.25 או 2.35 מילימטרים – העובי המוגדל הזה לא בהכרח יתאים לכל חריצי ה-M.2 בלוחות אם או במחשבים ניידים, על כן מומלץ לוודא את התאימות מבעוד מועד לפני שהולכים על רכישה.
הכונן החדש מגיע עם אחריות לתקופה של חמש שנים בהיקף כתיבה של 0.123DWPD (היקף כתיבה ומחיקה של קרוב לטרה-בייט אחד מדי יום ביומו במשך חמש שנים), נתון MTBF של 1.8 מיליון שעות וצריכת הספק מירבית של עד 6.5 וואט בעת עבודה מאומצת – ומחיר הבסיס המבהיל הוא 2,000 דולר באמאזון, אשר הופכים ל-2,617 דולר עם תוספת מס ומשלוח מהיר לארץ.
נכון לרגע כתיבת שורות אלו נראה כי הכונן אינו זמין באופן מיידי – אך היות ואין אף דגם מתחרה אחר באותו נפח בסביבה, סביר להניח שהמתעניינים יוכלו להרשות לעצמם להמתין בסבלנות עד שהמלאי יחודש. במקביל, אנחנו נחזיק אצבעות לכך שעוד יצרניות יאמצו את הנפח הייחודי והמלהיב הזה בקרוב ויספקו לנו מלחמת מחירים אשר תהפוך את העסק למשתלם מעט יותר.
יש תיקווה לכך שה HDD יעלמו להם מהעולם
וכך גם ה SATA🙏🙏🙏🙏🙏
סאמסונג הפסיקה לפתח כונני SATA בכלל. סידרת 970 שלה (מהשנה שעברה) היא האחרונה של כונני 2.5 אינץ'.
כל הסדרות הבאות הן תצורת M2 ומימשק NVME.
יש באתר חנות 'פלונטר' המקומית כרטיס PCIE של 12 טרה פלאש… לא לשימוש ביתי בהכרח, אבל כבר יש.
מה שכן, כרטיסי M2 של 2 טרה כבר יורדים לאיזור האלף ש"ח באותו אתר, וזה נחמד. מתחרה במחירים של איביי (עם משלוח ומיסוי; מישהו אגב יודע מה הבאג של משלוח EXPEDITED מאנגליה לארץ? לא מקבל כתובת ישראלית, גם אם תומך במשלוח הנה).
לא מאמין ש-1.4 מ"מ תוספת עובי, תחייב היערכות מיוחדת (אלא אם יש אמצעי קירור יעודי).
רק אולי בניידים סופר-THIN, זה ישנה, אבל לא סביר שהם היעד של הכרטיס הזה.
אתה צודק בהנחה שרוב המערכות והתושבות יוכלו לאכלס את הכוננים הללו ללא בעיות מיוחדות, אבל תמיד מומלץ לבדוק ולוודא לפני שרוכשים – וזה נכון במיוחד לכונן במחיר של 2600 דולר 🙂