עם כניסתן ההדרגתית של טכנולוגיות הניהוג האוטונומיות אל השוק, עולות תהיות רבות אודות הדרך בה ניתן יהיה לבקר ולשמור על המכונה שתבצע את עבודתו של האדם
ממשלת גרמניה שוקלת ליזום תקנה המחייבת הכנסת קופסה שחורה בכל מכונית אוטונומית, שמטרתה היא לאפשר תיחקור נסיבות המביאות לתאונה. יוזמה זו מגיעה בהמשך לתאונה הקטלנית שהתרחשה לאחרונה, בה היה מעורב הרכב האוטונומי של טסלה – ויחד עם זאת היא גם מעלה שאלות לגבי זכותו של הנהג לפרטיות
שוק המכוניות האוטונומיות הולך ומתפתח. לאחרונה דיווחנו כאן כי חברת ניסאן מתעתדת להשיק בקרוב את המכונית האוטונומית היפנית הראשונה. בעוד שהטכנולוגיה המאפשרת נהיגה אוטונומית מתקדמת בקצב ענק, מתגלים עיכובים בהפעלת הטכנולוגיה דווקא במישור התקנות והחקיקה. נראה שלפחות חלק מרשויות התעבורה בעולם כבר עושות צעדים מתקדמים כדי להתמודד עם השאלות שמעלה הטכנולוגיה החדשה.
מקור: Niels de Wit from Lunteren, The Netherlands
אחת השאלות העולות עם בואה של הנהיגה האוטונומית היא באשר לתחום אחריותו של הנהג. האם הנהג יכול להיות אחראי במקרה של תאונה במהלכה הוא למעשה לא נהג בפועל? כיצד נדע מה הייתה הסיטואציה כמה שניות לפני קרות התאונה? רשויות התעבורה בגרמניה שוקדות בימים אלה על טיוטה שעשויה לחייב התקנת קופסה שחורה במכוניות אוטונומיות, כדי לאפשר ניתוח של נסיבות שהובילו לתאונה. באתר Engadget נאמר כי הכוונה היא ליצור מערכת תיעוד נהיגה בדומה לזו המותקנת במטוסים.
לדברי שר התחבורה של גרמניה אלכסנדר דוברינדט, הנהג במכונית האוטונומית לא יהיה מחויב להקדיש את תשומת ליבו לתנועה בכביש או להיגוי, אבל בהחלט יצטרך להישאר ישוב במושב הנהג כדי לאפשר לו להתערב מיידית בנהיגה במקרה הצורך. אחת השאלות העולות מהתקנת הקופסה המדוברת היא לגבי תחום הפרטיות. למשל – האם תהיה במכונית מצלמת וידאו כדי לבדוק אם הנהג אכן היה ישוב במקומו? אם הנהג עבר למושב האחורי עם בן / בת זוגו בזמן נהיגה אוטונומית האם יהיה לכך תיעוד? האם תהיה מערכת הקלטת קול כמו זו שקיימת כיום בקופסאות שחורות של מטוסים? האם יהיה תיעוד של זמן הנסיעה, יעד הנסיעה וכדומה? אלה שאלות שכרגע אין עליהן תשובה, ועושה רושם שיוזמי התקנות יצטרכו להתייחס אליהן בהמשך.
קופסה שחורה במכוניות אינה רעיון חדש. בישראל מותקנות כבר שנים ארוכות מערכות טכוגראף במשאיות ובאוטובוסים. מערכות אלה מודדות מהירות נסיעה, אורך זמני נסיעה ושעות מנוחה וכן בודקות את פרטי הנהג (על פי משרד התחבורה). אך בעוד שהחובה להתקין מערכות כאלה חלה עד היום על כלי רכב ציבוריים ומסחריים, יתכן שבעתיד נראה מדינות המרחיבות את המגמה גם לתחום הרכב הפרטי האוטונומי. ואם ברכב פרטי אוטונומי – מדוע לא גם ברכב פרטי רגיל? שהרי הצורך לנתח את אחריות הנהג לאחר תאונה קיים עבור כל סוגי כלי הרכב.
מכאן, כמובן, קצרה הדרך לפיתוח קופסה שחורה שתעביר התרעה על פעילות לא תקינה במכונית לפני התאונה במטרה למנוע אותה מבעוד מועד ולהציל חיי אדם. אולי תוכל המערכת אף לנטר את השיחות ברכב ולהתריע במקרה שנוסעי הרכב מבצעים עבירות בטחוניות ופעילות טרור.
יש יסוד סביר להניח שבמכונית האוטונומית של גוגל, למשל, יתבצע איסוף מידע על הנוסע והרגלי הנסיעה שלו כהמשך ישיר לאיסוף המידע המתבצע כבר עכשיו מן הטלפון הנייד שלו. במקרה זה האדם פותח באופן מודע ורצוני את פרטיותו בפני חברה מסחרית. אך כאשר מדובר בתקנה ממשלתית – לא ברור אם מדובר בויתור מרצון או חובה אזרחית – בעיקר אם מניחים שבעתיד הרחוק כמעט כל מכונית שתיוצר תהיה אוטונומית.
אין כל ספק לגבי נחיצותה של קופסה שחורה בכלי רכב אוטונומיים לצורך בקרה, ניתוח ומניעה עתידית של תאונות. אך כשהדבר מגיע כתקנה ממשלתית במדינה מערבית, נוכח העובדה הידועה שממשלות מערביות נוהגות לעקוב אחרי אזרחיהן למטרות בטחון הציבור, עשוי לעלות, קרוב לוודאי, דיון נוסף באשר לטובת הכלל, מול הזכות לפרטיות.
אם זה יתן תעריפי ביטוח נמוכים – ירצו את זה.
בעתיד יהיה קרדיט לכל אחד, שיורכב מהתנהגות ציבורית, פיננסית ועוד. זו אחת הדרכים לאסוף אותו.