אופן הבדיקה
אחרי שניתחנו כל משטח קירור לגופו ובדקנו מהן נקודות החוזק והחולשה של כל אחד מהם, הגיע הזמן לבדוק כיצד משטחי הקירור מתפקדים תחת לחץ. על-מנת לבדוק את יכולות הקירור של משטחי הקירור השונים הגינו מבחן פשוט המחולק לשני שלבים, במידה ומשטח הקירור אפשר זאת כמובן:
- בדיקת הטמפרטורה כאשר משטח הקירור פועל בהספק מינימאלי
- בדיקת הטמפרטורה כאשר משטח הקירור פועל בהספק מירבי
בכל שלב נבצע מדידה כאשר המחשב הנייד במצב מנוחה (הדפדפן פתוח ולא נעשת עבודה עם המחשב), ובמצב עומס מלא באמצעות הפעלת התוכנה OCCT למשך חצי שעה. כל הבדיקות נעשו בעזרת Dell Inspiron N5010 בטמפרטורה חדר של 20 מעלות צלזיוס.
ניתוח התוצאות
כפי שניתן לראות, במהלך הבדיקה במנוחה הטמפרטורות עמדו על כ-46 מעלות צלזיוס, ומשטחי הקירור השונים הורידו את הטמפרטורות בחצי אחוז ועד עשרה אחוזים תמימים. בהחלט קיימים הבדלים בין הדגמים השונים, אם כי הדגם הבעייתי ביותר היה ה-Antec Notebook Cooler Designer, אשר פתחי האיוורור שלו מוקמו בצורה גרועה ביותר. בהתאמה, משטח הקירור האפקטיבי ביותר, ה-Silverline Laptop Cooler, שהצליח להוריד את הטמפרטורה בעומס מלא מתחת לרף ה-CPU Throttling, הינו גם הקירור הרועש ביותר בסקירה. בכל הנוגע לביצועי הקירור של משטחי הקירור אין הפתעות: משטחי קירור בעלי מאווררים ופתחי איוורור גדולים יותר ובעלי מספר סיבובים לדקה גבוה יותר, הצליחו להציג את הביצועים הטובים ביותר. היינו שמחים לראות אפשרות שליטה מהירות סיבוב המאוורר במיוחד בקירור מבית Thermaltake, שנראה מבטיח במיוחד הודות למאוורר הגדול בו הוא מצויד, אולם מהירות הסיבוב הנמוכה במיוחד שלו (600 סיבובים לדקה) הצליחה לפגוע בביצועי הקירור ולמרות הביצועים המבטיחים במנוחה, מבחן הלחץ הכריע את ה-Massive 23 LX.
לסיכום מבחן הביצועים, נראה כי כל משטחי הקירור הציגו ביצועים דומים מאוד, להוציא שני משטחים חריגים: ה-Antec Notebook Cooler Designer נכשל חרוצות, עקב מהירות סיבוב נמוכה ומשטח לא מחורר, בעוד שהמנצח הגדול, ה-Silverline Laptop Cooler, שהוא גם הקירור הזול ביותר בחבורה הזמין בארץ (88 שקלים בלבד) הצליח לעמוד במבחן העומס ולמנוע את תופעת ה-CPU Throttling.
קצת על CPU Throttling
מצב Throttling, או בתרגום חופשי, ויסות, הוא מצב בו המעבד נכנס למגננה הן מבחינת פליטת החום והן מבחינת צריכת החשמל. במצב זה המעבד מגביל את כמות החישובים וההוראות אותם הוא מוציא לפועל. על-ידי הפחתת פעולות החישוב הוא "חוסך" בכוח עיבוד, מה שמשליך ישירות על צריכת החשמל ועוזר בפחתה של טמפרטורת המעבד. כמובן שהפחתת הטמפרטורה אינה ללא תשלום, וטכניקה זו פוגעת בצורה ישירה בביצועי המעבד. אולם, יש לזכור שמדובר במצב חירום לכל דבר, ולכן אם מצב הויסות לא הצליח להתגבר על הבעיה, הצעד הבא בתור יהיה כיבוי המעבד והדלקה מחדש של המערכת.
מה עם CoolerMaster?
אני משתמש במשטח קירור נהדר שלהם! שקל רק 200-300 גרם עם מאוורר כל כך שקט שלפעמים אני בכלל תוהה אם הוא עובד! והמשטח אלכסוני כך שקל להקליד וקל כל כך לקחת אותו (מה זה עוד 200-300 גרם?)
רק CM!
עוד סיבה לא לקנות נייד כשלא צריכים אותו
ואני חשבתי ש11dBA זה יותר שקט…
איך הוא הכי רועש בדיוק?
ואם הוא עשה את העבודה שבשבילה עשיתם את המבחני ביצועים (קירור) ועמד במטלה בצורה הטובה ביותר בכל זאת נכשל?
ואז אתם ממליצים על משטח קירור שלא מקרר אבל יש לו פיצ'רים "מגניבים" ? גאוני
ל-2
זה הרעש בסל"ד הנמוך.
אם היית טורח לקרוא הכל, היית מבין שאי אפשר לבחור משטח רק על סמך ביצועי הקירור שלו. אפילו פדים נגד החלקה נורמליים אין לו.
mr.repo
קראתי את מה שהייתי צריך לקרוא.
ולפי מה שאתה אומר אני מבין שהם מדדו את הרעש של הסילברליין בסל"ד הנמוך והשאר לא?
חוץ מזההההה, אם היית שם לב היית רואה שההבדל בביצועים בין הסל"ד הנמוך לגבוה הוא לא קריטי..
אתה מוזמן לקרוא שוב את התגובה הראשונה שלי(2).
SilverLine
חחחח הסילבר ליין זה חיקוי 1:1 של Cooler Master NotePal X1 : http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=4787
שכחתם לציין שהסילבר ליין חיקוי זול של הx1 של קולר מאסטר
אני משתמש ב x2 ולפי דעתי הוא לוקח בגדול
הנה כמה מאווררים מצויינים!
אני ממליץ על
Enermax Aeolus Premium
או על
NZXT Cryo LX
שניהם ממש ממש טובים
גם אלה לא רעים, אם כי טיפה פחות טובים:
CoolerMaster NotePal U3
Thermaltake Massive23 CS
Antec Notebook Cooler 200
CoolerMaster NotePal X2
CoolerMaster NotePal Ax
למה בהדפסה של הכתבה
לא רואים את הגרפים?
הגרפים לא מופיעים בהדפסה כי הם ב-Flash
מה עם בדיקה ללא קירור
איפה בדיקת ההשוואה – אין למה להשוות
מתלבט בין שני דגמים
מה אתם אומרים?
Thermaltake Massive 23 LX או אולי
NotePal X1 של CoolerMaster?
קצת הגיון
ברור שהמגבלה נובעת מחור קטן במחשב. אולי תבדוק אם אפשר לפתוח שם מכסה שהאויר יגיע
בדיקה חסרת כל משמעות – משווים פה תפוחים לאגסים
ההשוואה החשובה ביותר לא בוצעה.
על מנת לבחון בצורה הטובה ביותר את ביצועי התקן הקירור יש להשוות את טמפרטורת המחשב במצב נתון (מועמס/לא מועמס) עם ובלי מאוורר.
כל בדיקה אחר היא אחיזת עיניים שלא מעידה כלום על איכות התקן הקירור.