חברה יפנית פיתחה שכבת ציפוי מיוחדת למכשירים ניידים אשר עשויה ממולקולות פוליאתילן מיוחדות ('PET'), שמסוגלת "להגליד" ולהעלים שריטות תוך מספר שניות
כבר נתקלנו השנה בדיווחים לגבי טכנולוגיות שמסוגלות להעלים שריטות ואף בזכוכיות דחוסות ועמידות במיוחד, כאשר נראה כי המגמה ממשיכה: לאחרונה, מתפרסמים דיווחים לפיהם חברת "Toray", המתמחה בפיתוח חומרים כימיים לתעשיות, פיתחה חומר מיוחד שעשוי לשים סוף למגנים המסורבלים שאנו נאלצים לרכוש כדי להגן על הסמארטפונים והטאבלטים שלנו – ויתכן שכבר בשנים הקרובות נוכל להנות ממגוון מכשירים ניידים שיהיו חסיני שריטות לחלוטין.
השכבה המיוחדת שפיתחה החברה עשויה מחומר שנקרא 'PET' (ר"ת polyethylene terephthalate), שלפי הפרסומים באמצעות שימוש בשיטות עיבוד מתקדמות ניתן להקנות לו יכולת "להתרפא" ולמעשה להעלים שריטות שהצטברו עליו. "מדובר בחומר צמיגי וגמיש אשר ניתן להשתמש בו לריפוד מכשירים אלקטרוניים עדינים ויקרים, כאשר גם במידה והחומר נשרט או ניזוק בצורה מסויימת הוא מסוגל 'להחלים' בכוחות עצמו" אומרים בחברת Toray. בשנת 2014, צופים בחברה כי הרווחים מהחומר המיוחד יגיעו לסכומים אסטרונומיים שמוערכים נכון לרגע זה בהון של 24.3 מליון דולרים – מה שאומר שכבר בקרוב צפויים בחברה להתחיל לייצר עבור חברות האלקטרוניקה את החומר, שיוטמע במכשירים סלולריים וגאדג'טים רבים. כאמור, בשוק קיימים כבר חומרים מסויימים אשר מסוגלים להעלים שריטות בכוחות עצמם, אך החומר שפיתחה Toray עושה זאת בצורה המהירה ביותר: תוך כ-10 שניות בלבד בטמפרטורה של 25 מעלות צלזיוס. כמו כן, מציינים בחברה כי החומר לא נקרע או נתלש גם כאשר מפעילים עליו לחצים משמעותיים – אך במידה והוא נבקע באמצעות סכין לדוגמה, השלמות המולקולרית שלו נפגמת והוא לא מסוגל לתקן את עצמו.
החומר 'PET' בנוסחתו הכימית |
כל שנותר הוא לקוות שיצרניות האלקטרוניקה יחליטו לאמץ את החומר הייחודי ולהטמיע אותו במוצרים החדשים שלהן, כדי שהמכשירים הניידים והגאדג'טים יוכלו להתמודד טוב יותר עם תלאות היום-יום שהם נאלצים לעבור. אך יש לציין כי למרות כל ההבטחות של החברה שבהחלט מעוררות ציפייה, סרטון הדגמה או הוכחות לכך שהחומר באמת מסוגל "להחלים" משריטות היה קצת קשה (עד בלתי אפשרי) למצוא ברשת האינטרנט – כך שנאלץ, לפחות בנתיים, להתאזר בסבלנות.
לא מדוייק
PET זה החומר הכי נפוץ בעולם המשמש לייצור בקבוקים יש אותו בכמויות ענק בבית של כל אחד שקורא את הכתבה הזאת, וכמעט כל בקבוק פסטיק שתמצא היום מוצר מהחומר הזה ( הבקבוק המבריק ) או מפולימר הפשוט יותר שלו ( בקבוק לא מבריק ) = PE. החומר מרכיב את רוב בקבוקי הפלסטיק בעולם מאז שנות השישים. 90% מעצמים שרוב האנשים יגדירו כ"פלסטיק" זה למעשה PE או PET בדיוק בהרכב ובנוסחה שמופיע בתמונה. בכל אופן החידוש כאן הוא שכבה "רטובה" של חומר המורכבת כנראה ממספר חומרים מורכבים שאת הרכבם לא פרסמו, והיא כנראה מסוגלת לבצע תהליך פולימריזציה מחדש לחומר ה PET המוכר. שוב – החידוש הוא השכבה המיוחדת, שבוודאי אינה עשוייה מפוליאטילן. לא פכי שרשום באופן מטעה בכתבה למעלה.
למגיב מס׳1 חכם בלילה
כך או כך מדובר בחומר פה בחומר פלסטי. זה שבקבוקים עשויים מפלסטיק כולנו יודעים. כמו כן רשום פה שנחוצים הליכי עיבוד מתקדמים, אך החומר PET מהווה את ה׳סיפתח׳
תלמדו קצת כימיה
בעקרון בדיוק מה שמס' 1 רשם, רק עם ארבע סימני קריאה (!!!!).
הרגתם אותי עם ה"חומר מיוחד" הזה.. PET זה הפולימר הכי נפוץ בכדור הארץ. החידוש של החברה הוא בתהליך הפילמור ולא בחומר עצמו. תלמדו קצת כימיה לפני שאתם רצים לפרסם "ידיעה מדעית".
ועכשיו בלי קשר לעניין המקצועי – ציפוי כזה בהחלט יכול לעזור. 🙂