עמוק בתוך עמק הסיליקון
נתחיל בהסבר קצר: "מוליכים למחצה" (Semi-Conductors) הוא מונח כללי לחומרים המשמשים לייצור שבבים ורכיבי אלקטרוניקה. החומר העיקרי המשמש את כל החברות הגדולות כיום הוא סיליקון (ועל הדרך נקרא "עמק הסיליקון" שבו מתפתחות כל חברות ההי-טק).
שוק ההיי-טק הישראלי עברת כברת דרך עצומה בשנים האחרונות. משנת 2000 ועד שנת 2010, צמח השוק בשווי של 15.2 מיליארד דולר, והיום הוא מונה יותר מ150- חברות לייצור סיליקון ושבבים, כמאה חברות סטארט-אפ, וכ-30 חברות גדולות במושגים עולמיים. חברת ההי-טק הממוצעת מגייסת כספים לפני "אקזיט" בשווי ממוצע של 27 מיליון דולר, ולכן השוק יכול לצמוח רק בתנאי שישנם משקיעים שמוכנים לשפוך לא מעט כסף. החל משנת 2008 חלה האטה גדולה בשוק, וזאת בשל העובדה שהמשקיעים פוחדים מאורך-חיים קצר מדי של כל טכנולוגיה (שנה וחצי עד שנתיים לפי מומחים מחברת "סמסונג") שעשוי להיות לא משתלם לאחר ההשקעה.
העתיד נשמע קודר? דווקא לא. השתתפנו בפאנל בכירים מחברות טכנולוגיה והשקעה עולמיות, הטוענים כי העתיד בתחום ההי-טק הישראלי נמצא דווקא בפוטנציאל לעלייה, ושמענו מהם מה הולך לקרות בתקופה הקרובה.
Imagination – מעבדים גרפיים, בעיקר למכשירים ניידים
"השוק הישראלי רווי בפוטנציאל, בעיקר טכנולוגי, וראוי שהמהנדסים הישראליים ישנו את כיוון החשיבה שלהם. המעבר שצריך לעשות הוא מניסיון פיתוח טכנולוגיות, לחדשנות בתחום המערכות". החברה שמה לעצמה למטרה בזמן הקרוב להגיע לביצועים של מחשבי-על במכשירים ניידים (מבחינת גרפיקה כמובן), ומשערת שהנושא העיקרי בעתיד יהיה הקטנת צריכת הסוללה והגדלת אורך חייה. ובנוסף – קידום מערכות מבוססות "ענן" ושילובן במכשירים הניידים.
Qualcomm – המובילה בעולם בייצור שבבים
"השלב הבא בטכנולוגיה יהיה רישות כל הבית, גם המכשירים ה-"טיפשים", דוגמת הטלוויזיה או המקרר יחוברו למחשב. דבר זה ייצור סביבת חיים אקטיבית". בתור יצרנית שבבים, שמה לה החברה ליעד להגיע לרישות מלא בין כל המכשירים בבית. חיישנים שיחוברו לכל אחד ואחד מהם יאפשרו לכם להפעיל את המיקרו מרחוק, ויחסכו לכם אפילו את ההליכה המיותרת בלילה למקרר, כשתוכלו לדעת מראש שאין בו כלום.
סמסונג – מובילים בטכנולוגיה
"בשנת 2004 טענו מומחים שאין מספיק פיקסלים במסך המכשיר הסלולארי ולכן הטכנולוגיה לא תתקדם לשום מקום. היום, בסמארטפון חדש, אפשר להפעיל משחקים שלא נופלים ברמתם ממשחקי פי-סי. תארו לעצמכם מה יהיה בעוד 5 שנים". החברה ממשיכה להתקדם בכל החזיתות במקביל, חותרת לסוללה שתיטען באנרגיה סולארית, ורומזת לנו על טכנולוגיה עתידית שתאפשר להשתמש בדיבור, וזיהוי קול מבוסס אינטליגנציה מלאכותית לשימוש במכשירים ניידים. נראה שאפילו מסך המגע הוא כבר חדשות האתמול.
שאלנו בשבילכם
לפני סיום הפאנל, העלנו שאלה ספציפית לנציג סמסונג: "האם מרכזי המחקר והפיתוח של סמסונג בישראל לוקחים חלק גדול בחדשנות העולמית?". את התשובה קיבלנו לא רק ממנו, אלא מנציגי כל החברות. בין כל הפרספקטיבות השונות ותחומי העניין המגוונים של החברות, ההסכמה בנושא הישראלי עומדת בבירור: השוק הישראלי הוא שוק עם פוטנציאל אדיר, קיימים בו מוחות שאין בשום מקום אחר בעולם, וקיים בו גם לא מעט חזון, זאת הסיבה שהרבה חברות גדולות מקימות דווקא אצלנו את מרכזי המחקר והפיתוח שלהם. באופן ספציפי, המרכזים הישראליים של סמסונג אחראיים ללא מעט מהישגי החברה, שהאחרון שבהם הוא פיתוח החיישן ל-Galaxy Camera.
הדרישה היחידה שעולה מכל החברות היא לשנות מעט את התפיסה, ולהבין שהיום שינויי הטכנולוגיה שמורים לעשירים בלבד, וצריך להתחיל לחשוב בכיוון חדשני בתחום המערכות. בזאת נסגר לו הפאנל, עם הרבה חומר למחשבה, ולא מעט חיוך וכבוד לאומי.
ניתן לומר כי הרושם אותו קיבלנו במהלך הפאנל היא שישראל היא בהחלט קלף חזק ביד של כל הענקיות, סמסונג, Ebay, IBM ועוד. ההיי-טק הישראלי, הפיתוחים, ההמצאות, המחקרים וההתרבות המפוארת והדיגיטלית שצמחה לה בארץ זבת-החלב ודבש, בהחלט תורמים רבות לדרך בה הענקיות הבינלאומיות רואות את ישראל, כפוטנציאל כלכלי-עסקי-טכנולוגי אדיר.
מסכים עם Ilia. באירופה משלמים הרבה יותר
מדהים שהדור הצעיר בהיי טק נשאר פה, הרי וויזות עבודה אפשר לקבל בכל מקום ולהרוויח פי 4