מיקרוסופט מביאה מאות משקפי HoloLens ראשונים לכנס הבילד: טכנולוגיית המציאות המרובדת מותירה רושם עז, אך גם חושפת מגבלות
מיקרוסופט הרשימה פחות או יותר את כולם בכנס ה-Build עם הדגמה עדכנית של טכנולוגיית המציאות המרובדת שלה, ההולולנס: מי שהתנסה באב הטיפוס של המשקפיים, שמאז CES בינואר התפתח ליחידה עצמאית שלא כבולה למחשב קרוב, דיווח על חוויה חדשנית ומשכנעת – גם אם כפופה כרגע למספר מגבלות משמעותיות.
בניגוד לטכנולוגיות המציאות המדומה שפיתוחן לשוק הביתי חזר לאופנה בשנים האחרונות, ויותר בדומה ל-Google Glass, שחזרה למעבדות לסיבוב נוסף של מחקר ופיתוח, ההולולנס לא מתכוונת להקיף את המשתמשים בעולם וירטואלי מלא, אלא להוסיף עצמים וירטואליים לתמונת המציאות שלנו. זאת היא עושה על ידי הקרנת תמונות על עדשותיה בעוצמה מספקת כדי להתחרות באור שמגיע אלינו מסביבות מוארות היטב. אבל זה רק חלק קטן מהטריק – החלק המשמעותי הוא סריקת ומיפוי הסביבה התלת-מימדית בעזרת מצלמות עם יכולות דומות לקינקט של החברה כדי שהמחשב האינטגרלי יוכל לחשב בדיוק באיזה זוית ומרחק מדומים להציג את האובייקט המוקרן.
https://www.youtube.com/watch?v=3AADEqLIALk
התוצאה? בין הדמואים בהם התנסו מבקרי הכנס היה מודל תלת-ממדי של טירה שהופיע על שולחן בחדר ההדגמות: המשתמש יכול היה להסתובב סביבו ולצבוע את פאותיו. הדגמה אחרת הציגה שני כדורים צפים באוויר מול המשתמש; על פי פקודה הכדורים צנחו מטה תוך אינטראקציה עם הסביבה הפיזית, התגלגלו ממשטחים משופעים ונהדפו מרגלי רהיטים. האשליות, שחלקן כבר נהנות גם מרכיב אודיו תלת-מימדי, תוארו כמשכנעות, עם רמת נוכחות מרשימה לחפצים הוירטואליים גם כשמתקרבים אליהם ומכניסים לתוך החלל שהם אמורים למלא יד.
חלק מהדגמות ההולולנס הוצגו בוידאו בלבד אבל המחישו קצת מקשת השימושים המאוד נרחבת שמיקרוסופט מדמיינת למוצר, קשת שוודאי תורחב כמעט לכל תחום עניין ועיסוק אנושי ברגע שערכות פיתוח שלו יתחילו להגיע לשוק. אחת מהן, שנערכה בשיתוף פעולה עם בית הספר לרפואה של אוניברסיטת קייס ווסטרן בקליבלנד, הראתה איך מרצה יכולה לשחק עם דמות אדם תלת-מימדית בגודל מלא ולהפשיט אותה משכבות עור ובשר כדי לחשוף שכבות רצויות במודל האנטומי המפורט שמתחתיהן. לא צריך קפיצת מחשבה גדולה מדי כדי להתקדם מהדמו הזה לסצנת ניתוח לימודי שמשתמשת בפציינט וירטואלי ומאפשרת לתלמידים לנוע בחופשיות סביבו ולהשתתף בהליך הכירורגי.
לצד העובדה שהטכנולוגיה, שכמעט ועדיין נראית יותר מדי מדע בדיונית מכדי להיות אמיתית, פועלת כמדווח, ההופעה של הולולנס ב-Build גם הבהירה חלק מהמגבלות שלה לעת עתה. ראשית, כל ההדגמות התרחשו בסביבות קטנות וסטטיות יחסית ומבוקרות היטב – אולי לא כדאי לבנות עדיין על ההולולנס לשימוש רחוב, שם למצלמות ולמחשב יהיה קשה יותר לעקוב בזמן אמת אחר מה שקורה בחלל פתוח מלא עצמים נעים.
ההדגמות של מיקרוסופט התמקדו בעיקר בשימושים מקצועיים, בסביבות עבודה ממוקדות שהן כנראה המועמדות הטובות ביותר לאימוץ ראשוני של הטכנולוגיה, אבל הדמו שזכה להבלטה פנה לשוק הביתי והראה איך ניתן לגרור ולמקם מסכי וידאו ושאר אפליקציות חלונות 10 ברחבי הסלון ובעצם להפוך את סביבת המגורים כולה לשולחן העבודה של העתיד. זה נראה טוב, אבל כדי להיות שימושי באמת דורש מאיתנו לקבל עולם שבו אנשים מסתובבים עם ההולולנס על הראש חלק גדול מהזמן. לשם כך תצטרך מיקרוספט למזער את החיישנים, המקרן והמחשב למימדים קרובים לאלה של משקפיים רגילים, ואנחנו עוד רחוקים משם.
https://www.youtube.com/watch?v=kXVW4sUsh3A
לבסוף, למרות תחושת המציאות החזקה של האובייקטים המוקרנים, שניתן לנוע סביבם בטבעיות מבלי לחוות לאג, המתנסים מדווחים שהאשליה שמספקים המשקפיים נשברת עתה בקלות רבה מדי עקב מגבלה של שטח שדה הראיה שהם מכסים. מקרן ההולולנס מגיע כרגע רק לחלק המרכזי של העין, והתוצאה היא שהחלק הוירטואלי של תמונת המציאות המרובדת נעלם מייד בהגיעו לשוליים רחבים למדי של ראיה פריפריאלית. עם חפצים קטנים זה עוד נסבל, אבל כשמסך גדול שאמור לכסות את כל הקיר מגיע לשוליים האלה, הוא פשוט נחתך בצורה שפוגעת בקוהרנטיות התמונה שההולולנס כל-כך מתאמצת ליצור.
הפצצה שהטילה מיקרוסופט בבילד בצורת התמיכה של חלונות 10 בישומי אנדרואיד ו-iOS אולי חשובה בעיקר למיקרוסופט עצמה ומפתחי אפליקציות; ההולולנס, מצד שני, יכולה להיות אחד הצעדים הראשונים במהפכה שתשנה את הצורה שבה בני אדם יחוו את העולם. האתגר הטכני שבהרחבת מקרן ההולולנס לכל שטח שדה הראיה וודאי לא יעצור את ההתקדמות בתחום, למרות שכרגע אין למיקרוסופט עבורנו מועד השקה, אפילו לא לערכת מפתחים, מלבד צפי כללי שההולולנס יגיע לשוק בעידן חלונות 10, שרק התחיל.
שמתי לב שאף עצם מהעולם האמיתי לא מסתיר עצמים ווירטואלים. שזו הביעה הכי גדול עם AR.
URL]https://www.youtube.com/watch?v=VWHmd5ZbVy4[/URL]
שום בעיה זה כבר קיים בערכת הפיתוח של מצלמת העומק RealSense של Intel.
אני עזרתי בפיתוח התוסף UNITY3D במעבדות בחיפה שם פותחה הטכנולוגיה.
זה היה אתגר אבל זה לא מסובך.
לעשות שזה יעבוד כמו תחת אני יודע שאפשר לעשות. הכוונה שלי שהם בכוונה לא הראו הסתרות בווידאו של הHOLOLENS כי הKINECT 2 שמוחבר לזה לראש לא עובד מספיק מדויק ובשהייה מספיק נמוכה כדי שזה לא יראה מכוער כמו בווידאו שקישרת.
אתה טוען שהפרוייקט מכוער?
נעלבתי
😥
אם אתה מתכוון ל"חיתוך" באיזור התפר עם העולם האמיתי זה בגלל שהמצלמה שפיתחתי עליה הייתה נסיונית ובעלת רזולוציית נתוני עומק נמוכה.
אני מניח שזה נפתר בגרסאות המתקדמות יותר.
למרות שמניסויים מטווח קרוב הורדתי שלג על כף ידי והוא נערם בצורה מרשימה בתוך הקווים.
אהה לא, מצטער. החלק שלך שעשית בUNITY דווקא מצא חן בעיניי. אני התייחסתי למה שראית רק מבחינת האינטראקציה של התלת מימד עם מה שמצולם שזה לא כל כך בשליטתך אלא במי שפיתח את המצלמה.
לאמר ש"אני מניח שאפשר לפטור את זה" זה כמו לאמר שעם קצת רצון ומאמץ מה שXBOXONE מרנדר היום על 720p ב30FPS יהיה אפשר גם לרנדר על אותו האקס בוקס ב4K 144FPS.
ההבדל באיכות הוא הבעיה כאן, האלגורתמים של הAR הם לא בהכרח הבעיה אלא המצלמה עצמה ורכישת התלת מימד מהעולם האמיתי.
URL]https://www.youtube.com/watch?v=YEhRmpfL93s[/URL]
זיהוי טקסט, הבעות פנים, סריקת אובייקטים מהעולם האמיתי למודל תלת מימדי עם טקסטורה, צילום תמונה ופוקוס אחר כך.
עובדים על זה אנשים שפיצים.
זה לא סוד שהדיוק של הקינקט לדורותיו מבחינת נתוני העומק הוא לא משהו בלשון המעטה.
זו יותר מצלמת GESTURES.
מה שמפתחים באינטל בחיפה זו רמה אחרת לגמרי.
זיהוי אובייקטים במרחב למשל:
כשיהיה לכם דמו מרשים אז תדבר. חחח
נראה לי אני יודע מה זה המצלמה של אינטל… כי יכול להיות שאני עבדתי על הפרוטו טייפ הראשון שלה בטכניון.
KINECT 2 השתפרה המון לעומת KINECT 1, אל תחשוב שרק "אתם" מפתחים את הדור הבא, תהיה בטוח שעכשיו כבר עובדים על KINECT 3.
ואני לא מתרשם מהרמה של אינטל עד שאני לא אראה ווידאו של העומק והדגמות.