טכנולוגיה שנראתה כמדע בדיוני הופכת למציאות עם השלכות חברתיות שעלולות לשנות את פני החברה
בינה מלאכותית כבר הצליחה לשנות את עולמנו בתחומים רבים, אבל עכשיו, תופעה חדשה מעוררת דאגה – האפשרות ליצור קשרים רומנטיים עם דמויות מבוססות AI. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל לשעבר, מזהיר מפני הסכנות החברתיות והנפשיות שהטכנולוגיה הזו עלולה להביא. בראיון ל-The Prof G Show, שמידט ציין כי "בת זוג מושלמת" המופעלת על ידי בינה מלאכותית עלולה להגביר תחושות של בדידות ואף להוביל להתנהגות אובססיבית, במיוחד בקרב גברים צעירים.
סכנה בלתי צפויה של טכנולוגיה קיימת
"זו דוגמה מצוינת לבעיה בלתי צפויה שנוצרת מטכנולוגיה קיימת", אמר שמידט, כשהוא מצייר תרחיש שבו דמות וירטואלית יכולה לספק את כל הצרכים הרגשיים והמנטליים של המשתמש. לדבריו, צעירים, ובעיקר גברים, עלולים להתמכר ל"חברות" הווירטואליות הללו, מה שעלול להוביל לניתוק מהעולם האמיתי.
שמידט הדגיש: "ישנן עדויות לכך שדרכי ההצלחה המסורתיות של גברים צעירים הפכו מאתגרות יותר, בין היתר בשל פערי השכלה מול נשים. רבים מהם פונים לעולם המקוון לחיפוש תמיכה וסיפוק – ושם הם עלולים ליפול למלכודת אלגוריתמית שמחמירה את הבדידות או מובילה לרדיקליזציה".
הטרגדיה שממחישה את הסכנה
מקרה מזעזע שאירע לאחרונה בארה"ב מחדד את אזהרותיו של שמידט. אמו של נער שהתאבד לאחר שפיתח אובססיה לצ'אטבוט של חברת Character.ai הגישה תביעה נגד החברה. הנער בילה שעות ארוכות בשיחות עם הבוט, שהתבסס על דמותה של דאינריז טארגאריין מ"משחקי הכס". הוא הפך מבודד, ובסופו של דבר מצא את עצמו במצוקה רגשית שלא הצליח להתמודד איתה.
הסיפור הזה מדגיש את הקושי של בני נוער להתמודד עם עוצמת הטכנולוגיה החדשה. "כאשר נותנים לילד בן 12 או 13 גישה לטכנולוגיות האלו, הוא נחשף לכל הרוע וגם לכל הטוב שבעולם", הזהיר שמידט. "הם פשוט לא מוכנים להתמודד עם זה".
קריאה לרפורמה: האם החוק יוכל להגן על המשתמשים?
לצד האזהרות, שמידט קורא לשינוי בסעיף 230 של חוק ההגינות בתקשורת בארה"ב, שמעניק חסינות לפלטפורמות דיגיטליות מתביעות הנוגעות לתכנים שמעלים משתמשים. "אנחנו זקוקים לחוקים שיאפשרו הטלת אחריות במקרים קיצוניים שבהם נגרם נזק ממשי", אמר שמידט.
עם זאת, הוא מביע ספקנות באשר לשינויים הקרובים: "לא נראה שזה יקרה בארבע השנים הקרובות", ברנדן קאר, מועמד הממשל הנוכחי לראשות ה־FTC, תומך בהגבלות מסוימות על סעיף 230, בטענה שחברות הטכנולוגיה משתמשות בו לרעה לצורך צנזורה.
לאן הולכת הבינה המלאכותית?
בעוד שמידט ואחרים מזהירים מפני הסכנות, תומכי הטכנולוגיה מצביעים על היתרונות הפוטנציאליים של מערכות יחסים מבוססות בינה מלאכותית – החל מתמיכה רגשית ועד לשימושים טיפוליים עבור אנשים בודדים. אך האתגר העיקרי הוא כיצד לאזן בין הקדמה הטכנולוגית לבין הגנה על רווחתם הנפשית של המשתמשים, במיוחד הדור הצעיר.
השאלה הגדולה שנותרת פתוחה: כיצד נוכל ליהנות מהיתרונות של בינה מלאכותית מבלי לאבד את הקשרים האנושיים האמיתיים שהם הבסיס של החברה שלנו?