המשבר הגדול
בשנת 1983 סבל ענף המשחקים ממשבר חמור בשל התפחות המחשב האישי שהציע, בדיוק כמו היום, עודף יכולות גרפיות וזיכרון. הכוכב הגדול של אותה תקופה היה מחשב בשם Commodore 64 שהושק שנה קודם וזכה להצלחה היסטרית והוכתר כמחשב הנמכר בעולם.
זיל הזול |
חברות משחקים פשטו את הרגל או שהיו על סף פשיטה (אפילו אטארי) אך למזלן, בשנת 1985 שוחררה לאוויר העולם קונסולת הנינטנדו- NES שכשמה בעברית, הצליחה להציל חברות גדולות מפשיטת רגל בזכות העובדה שהפכה ללהיט גדול בכל העולם ומיצבה מחדש את שוק הקונסולות ובכך תרמה גם לפופולריות של החברות האחרות.
המגאסון, כלומר ה-NES |
אמצע שנות התשעים, קומודור פושטת את הרגל, חברות המשחקים יוצאות מהמשבר כשחלקן מוותרות על ייצור ומתמקדות בפיתוח או ברכישת חברות פיתוח ומצליחות לשלב כראוי את יתרונות המחשב האישי ולפתח משחקים בתקופה שנחשבת כתור הזהב של משחקי בעיני מבקרים רבים מהתחום. במקביל ובמדינה רחוקה, יפן, מתחיל מאבק בין שתי חברות ענק. סגה מצד אחד וענקית האלקטרוניקה סוני מצד שני (ששיתפה פעולה עם חברת נינטנדו עד שהכריזה על קונסולה משל עצמה), משחררת בסוף 1994 את הפלייסטיישן הראשון (PS). הקונסולה סחפה איתה שחקנים בכל העולם ומכרה כ-100 מיליון יחידות בתשע שנים.
הפלייסטיישן המקורי. נראה קצת כמו פולקסווגן חיפושית מעוכה, לא? |
מנגד, חברת סגה וקונסולת הג'נסיס שלה (ובהמשך גם קונסולת ה-Dreamcast) החלה להציע למשתמשיה שירות הורדות תוכן דיגיטליות בשם Sega Channel באמצעות חברת טיים וורנר כייבלס.
השירות היה כמעט זהה לגיימליין של ראשית שנות השמונים, כאשר הציע דמי חבר חודשיים וגישה ל 50 משחקים מלאים (אתם יכולים לנחש שלא הוצעו שוברי הקופות) שקוטלגו ע"פ ז'אנרים. בהמשך מספר המשחקים ירד ל 35 והוצעו בנוסף גם תכנית ייחודים לבעלי המנויים אך בעקבות הגבלות טכנולוגיות (וזיכרון מוגבל) השירות הזה נפסק. סוני מצידה בכלל לא הציעה שירות שכזה כי לא ראתה בכך פוטנציאל כלכלי או שהיתה עסוקה בלספור את הכסף ממכירות של מכשירי פלייסטיישן.
סגה מי? |
מיקרוסופט שמה X
סוף המילניום שעבר עבר בשלום למרות שכולם היו בטוחים שסוף העולם מתקרב, (בעיקר אם הייתם לקוחות של חברות למערכות מידע) הקרב על הכיס של חובבי המשחקים בעולם הגיע למצב רתיחה כשחברת מיקרוסופט משיקה בעולם את האקסבוקס הראשון.
הקונסולה שלמעשה היתה מבוססת על המחשב האישי ולמרות שהיתה חזקה מהPS2 היה לה קשה מאוד להתחרות מול השור היפני של סוני שמחזיקה עד היום בשיא מכירות של כל הזמנים ובסה"כ קצת יותר מ 150 מיליון יחידות.
השקת האקסבוקס הסבה למיקרוסופט הפסדים צורמים בשל עלות גבוהה של חלקי החומרה והתחרות הקשה. אולם, ניצחון גדול ראשון היא הצליחה לרשום כשדחקה לפינה את הגיימקיוב ( GameCube) של נינטנדו .
מיקרוסופט, בעקשנות שמגובה כמובן באיתנות כלכלית ועם התוויית מסלול ברור לכיבוש העולם החזירה למרכז הבמה את שיטת ה DLC דרך שירות האונליין שלה Xbox Live שהושק בשנת 2002, עלה בדמי מנוי חודשיים ואיפשר לשחקנים להוריד תכנים מיוחדים למשחקים כמו Splinter Cell ,Halo 2 ועוד.
שיטת התשלום הפעם היתה באמצעות נקודות שניתן לרכוש בכסף ולשלם באמצעותן. סוני ונינטנדו הצטרפו מאוחר יותר לחגיגה עם שירותים דומים Nintendo-Wii Points ,Sony-PSNgo Cards.
החלום ושברו
מנגד, שחקני המחשב האישי נחשפים למשחקי תלת מימד מהפכניים בראשית המילניום ואף לפני , ועם התפתחות המשחקים לצד התפתחות האינטרנט החלה לקרום עור וגידים תופעה חדשה של יצירת תכנים מקוריים על ידי הקהילה שאיפשרה לכל השחקנים להוריד למחשב תכנים ומודים חדשים למשחקים ללא כל עלות.
מה חינם? השתגעתם?! |
משחקים שוחררו עם SDK (ר"ת Software Development Kit) קרי, ערכת כלים שאפשרה למשתמשים לבצע שינויים במשחק המקורי, כמו עיצוב דמויות, הוספת שלבים חדשים למשחק, שינוי הפסקול ועוד כהנה וכהנה שינויים אבל את עיקר הפופולריות וניצול הפוטנציאל של השימוש בSDK לצורך יצירת תכנים חדשים גילתה קהילת השחקנים במיוחד במשחקי יריות מגוף ראשון, בעיקר יצירת אינספור מפות חדשות שיוצרו ע"י משתמשים ונוספו לאחר התקנה מהירה לרשימת המפות במצב האונליין של המשחק.
מה אתה חושב על סטארקראפט?
בליזארד הודיעו מראש שהמשחק יחולק ל-3 חלקים, כשכל חלק יתמקד בגזע אחר, לעומת המחשק הראשון שבו היו משימות בכל הגזעים גם בחלק הראשון וגם בשני.
אתה חושב שהתוכן מצדיק את קניית ההרחבה?
DLC סייעו להורדת מחירים מדהימה במחיריה משחק המקורי, בלי להתייחס לזה, הכתבה משוללת בסיס
סה"כ היום יש לנו משחקים שעם כל ההרחבות שלהם הם זולים יותר מעלות משחק לפני 5-6 שנים, וזולים יותר משמעותית. בנוסף קיבלנו שיפור בtime to market.
אז כן, שיסחטו אקסטרא כסף, זה עדיין יוצא זול. יותר מזה, בגלל המודולריות של זה, זה אפילו יוצא עוד יותר זול למי שלא מתעניין __בכל__ חבילות ההרחבה, שזה רובנו.
מאמר מעולה
יש רמה כל הכבוד אהבתי לקרוא
ל-1
במקרה זה התוכן הוא campaign מלא לגזע אחר, עם קצת תוספות למולטיפלייר שזה לדעתי מבחינת תוכן בסה"כ כן שווה, אבל השאלה לדעתי שצריך לשאול היא למה הם חילקו את זה הרי פעם קיבלנו משחק שלם לכל הגזעים, מצד שני אם היינו צריכים לחכות שהם יסיימו את כל הגזעים, אז המשחק היה יוצא בעוד 50 שנה…בכלליות אני חושב שלבליזארד יש חבילות הרחבה די שוות כי הן מציעות הרבה תוכן (לפחות בסדרות של diablo,warcraft ו-starcraft)
ל-2, תבדוק עובדות קודם
משחקים היום יותר זולים? בו נראה, בתחום הקונסולות רף המחיר עלה ב-10$ לפני כמה שנים ונשאר כך + DLC שעולים בד"כ 15$ דולר, אז תסביר לי איך הגעת ל"יותר זול"? זה נכון אם אתה חושב ע משחקים לסלולרי אבל זה תחום אחר שכל התימחור שלו שונה.
לקנות היום משחק על כל הרחבותיו, בהנחה שאתה לא מחכה כמה חודשים לירידת מחיר, או למבצעים, יעלה לך סדר גודל של 90$ מינימום, מחיר שלא היה מעולם! אז עכשיו תסביר לי איך הגעת למסקנה שמשחקים היום הרבה יותר זולים?