משחק רב-משתתפים חדש על בסיס הסרט והספר המפורסם מביא את העולם של Arakkis למחשב האישי – בדקנו את ביצועי המשחק Dune Awakening בשילוב טכנולוגיות DLSS של NVIDIA
לאלו מאיתנו שרוצים לדעת קצת על הטכנולוגיות החדשות של NVIDIA במשחק Dune Awakening החדש, בחנו את המשחק עם שתי קונפיגורציות חומרה בשביל לראות כמה ביצועים אפשר לסחוט בצמד הרזולוציות הנפוצות לגיימינג של 4K 3840X2160 ו-WQHD 2560X1440.

Dune Awakening הוא למעשה משחק הישרדות בעולם פתוח, והעולם עצמו עויין למדי כלפי השחקן. בין אם מדובר בסופות חול, כוחות חמושים או תולעת החול המפורסמת, יש לשחקן מספיק מאבק עם הסביבה עצמה לפני שבכלל אפשר לדבר על בניית בסיסים ולוחמה בשחקנים אחרים.

על בסיס מנוע ה-Unreal Engine 5 אנחנו מקבלים סט הגדרות רחב ויזואלית, אבל באופן מעניין כפי שתראו בהמשך, גם הגדרות בינוניות או נמוכות אין ירידה משמעותית באיכות הויזואלית. המשחק כולל אפשרות להשתמש בצמד טכנולוגיות DLSS משמעותיות בהן כרטיסי RTX 50 תומכים בהם DLSS Upscaling אשר מאפשר רינדור ברזולוציה נמוכה יותר והגדלה שלה בפועל באמצעות אלגוריתם, לצד שימוש בטכנולוגיית Frame Generation שמאפשרת הכפלה של כמות הפריימים המוצגים בפועל.

שימוש ב-DLAA למעשה ישתמש בטכנולוגיית השלמת פרטים אך ברזולוציה פנימית מלאה לחלוטין. DLAA הוא סוג של מסנן AA מהסוג שמשבח את איכות התמונה מעל לרמה הטבעית. זאת, בעוד Quality ישתמש ברזולוציה פנימית נמוכה יותר בנסיון להעניק איכות תמונה הגבוהה ביותר תוך שיפור ביצועים.
בחנו את הביצועים באיזור פתוח בשימוש DLSS Quality והגדרות מירביות בשימוש GeForce RTX 5080. מדובר בכרטיס מסך מתקדם במיוחד, אך גם ברזולוציה גבוהה של 4K.
במצב הזה, הצלחנו לסחוט את בצורה טובה את מה שמסך OLED טיפוסי לגיימינג מעניק היום ב-4K שזה תדר רענון של 240Hz לתצוגה של עד 240 פריימים לשניה.
בשימוש טכנולוגיית DLAA לאיכות ויזואלית מירבית הביצועים מעט נרגעו, ורוב הזמן הם נעים על הקו של 175-200 פריימים לשניה, שזה עדיין מאוד מכובד וזה האיזור שגם תרצו להיות בו בשימוש טכנולוגיית ה-Frame Generation X4 שמתאפשרת עם סדרת RTX 50.
דבר שחשוב לזכור על Frame Generation הוא שישנה הכפלה של הפריימים המוצרים, אך אין הכפלה של זמן התגובה של מקלדת ועכבר או של השרת ושל המשחק עצמו. מדובר בתהליך שקורה ממש בקצה תהליך הרינדור. עד כה בסדרת RTX 40 שתומכת ב-X2 קל לראות את האפקטים השליליים כאשר הבסיס עצמו הוא יחסית נמוך. ב-X4 זה רק עשוי להתעצם כאשר הבסיס ללא הכפלה נשאר נמוך.
העצה שלנו בכל הנוגע לשימוש ב-Frame Generation היא לדאוג שבהתאם לסוג המשחק וחוויית הצפיה – כמות הפריימים המינימלית צריכה להיות גבוהה מספיק כדי לא לגרום לארטיפקטים ומוזרויות ויזואליות, בעיקר באלמנטים כמו טקסט על המסך.
במקרה של Dune Awakening עם הרבה אלמנטים שזזים ובקצב גבוה, נמליץ על בסיס של כ-50 פריימים לשניה כמינימום לשימוש בטכנולוגיית Frame Generation. אם אפשר להגיע ל-60-70, זה יהיה שיפור חשוב. לאחר מכן הפעלה של Frame Generation תאפשר להגיע לגבהים שמאפשרים מסכי גיימינג בעלי תדר ריענון גבוה. טכנולוגיות כמו DLSS Upscaling למעשה עוזרות בהגעה לקצבים הללו.

"אבל אין לי 5,500 שקלים לכרטיס מסך יוקרתי" – אל דאגה. בחנו גם את ה-GeForce RTX 5060 Ti 16GB בעלות של כחצי מכך וברזולוציה של 1440p.
עם בסיס של כ-70 פריימים לשניה לפני שימוש טכנולוגיית Frame Generation, השימוש בה הופך לכלי לגיטימי עבור אלו שלהם מסכי 2560X1440 בעלי תדר ריענון גבוה של 144 או 165 הרץ למשל. בשימוש RTX 5060 Ti 16GB הצלחנו להגיע בקלות לגבהים האלה תחת שימוש בהגדרות תצוגה מירביות. מדובר בכרטיס מסך שעולה קצת מעל לאלפיים שקלים, וזה הישג לא רע בכלל בהתחשב בכל אמצעי התאורה המתקדמת בהם משתמש Dune Awakening.
ברמה הטכנית, דרישות המערכת של Dune Awakening הן מאוד צנועות, עם מעבד Core i5 7400 או Ryzen 3 1200 לצד GTX 1060 או RX 5600 XT שהם כרטיסי מסך שכיכבו במחשבים האישיים בעיקר בסוף העשור הקודם. טבעי למקם אותם כדרישת מינימום למשחק חדש כשבע שנים לאחר השקתם.
התרשמנו מכך ש-Dune עושה שימוש בטעינת כמה שיותר אלמנטים לזיכרון המערכת ולזיכרון הגרפי בעת עליית המשחק, בדומה לדרך שבה משחקים רבים עושים זאת בקונסולות משחק בשביל לאפשר חווית משחק חלקה. מעבר מאיזור אחד לאיזור אחר במפה קורה בצורה חלקה וללא מסכי טעינה, והתקרבות לאלמנטים גדולים במרחב לא גורמת לקירטועים מוזרים.
כמובן שבשנת 2025 נצפה מהמשתמש הממוצע להריץ משחקים מכונני SSD באופן אקסלוסיבי, ועל אחת כמה וכמה מכוננים מבוססי טכנולוגיית Nvme שהפכה לפופולרית עוד לפני שנים רבות.
נוסיף לכל זה שהמשחק כן צפוי להיות כבד יותר ככל שיש יותר אלמנטים בסביבה וזה דבר שבעיקר זמן עומד מאחוריו. קבוצה של שחקנים עם הרבה זמן ובסיס מפותח יחד עם כלי רכב משופרים תביא לעומס גרפי גבוה יותר.


Dune הוא מהמשחקים האלה שמאוד קשה להבחין בין הגדרות מירביות להגדרות בינוניות, וזה נכון גם לביצועים בפועל. מימין תמונה מסט הגדרות Medium ומשמאל מסט הגדרות Ultra הגבוה ביותר. ההבדלים ניכרים בעיקר בפרטים שבמרחק, קצת באבק ובטקסטורות הרחוקות.