רכישה של כותרי PlayStation 5 מובילים, וככל הנראה גם כותרים מקבילים ב-Xbox Series X, תהפוך לעסק יקר משמעותית – גם עבור הצרכנים באירופה וגם עבור הצרכנים בישראל
אחרי שסיימנו להתרשם ולדסקס את מחירי הקונסולות החדשות של סוני את מיקרוסופט, שהצליחו לעמוד בציפיות הכלליות ואפילו להפתיע במעט לטובה בחלק מהתצורות, מגיע הזמן להפנות את המבט אל מה שגורם לקונסולות האלו להיות רלוונטיות, המשחקים כמובן – וכאן ספק אם נראה חובב גיימינג כלשהו שיהיה מרוצה או נלהב מהשינויים המסתמנים.
במהלך החודשים האחרונים נתקלנו במגוון עדויות ורמיזות על כך שדור הקונסולות החדש ילווה בעלייה במחירי המשחקים הנפוצים, לאחר צמד דורות ומעל לעשר שנים בהם התרגלנו למחיר מומלץ התחלתי של 60 דולר, או 60 יורו, עבור היצירות הבולטות של השחקניות המובילות בתחום. זה לא סוד כי פיתוח משחקים הפך לעסק יקר במיוחד בעידן המודרני (עם עשרות ואף מאות שעות דיבוב ולכידת תנועה מקצועיים כברירת מחדל וצוותי פיתוח המונים מאות ומועסקים במשך מספר שנים בכל פרוייקט), ויחד עם האינפלציה הטבעית במחירי השוק גם עלויות המשחקים חייבות לנוע כלפי מעלה בסופו של דבר – אך כעת מגיע האישור הרשמי של חברת סוני לעניין, ומגלה לנו כי צרכנים באירופה יאלצו לספוג זינוק חד במיוחד בדור החדש.
בחברה היפנית אישור כי כותרי ההשקה Destruction AllStars ו-Demon's Souls (שמהווה כידוע רימייק של כותר מימי ה-PlayStation 3) ישאו תג מחיר רשמי של 70 דולר בשוק האמריקאי, לא כולל מסים מקומיים שמשתנים ממקום למקום בתוך המדינה – וגם מחיר רשמי של 70 פאונד בריטי ו-80 (!) יורו כולל מס ברחבי אירופה. עבור מדינות אירופה מדובר בקפיצה של 20 יורו, או 33 אחוזים, לעומת מחירי בסיס של 60 יורו שהיו נפוצים גם עבור הכותרים הפופולריים והיוקרתיים ביותר בתחילת דרכה, וזה בהחלט יותר מהתוספת לה צפינו במקור.
ראוי לציין כי כותרים חדשים מסויימים יוצעו עם תגי מחיר נמוכים יותר מ-80 יורו ו-70 פאונד, כמו Spider-Man: Miles Morales המבטיח שגרסתו הבסיסית תוצע בעלות של 50 דולר, 52 פאונד ו-60 יורו (בלי מסים, עם מסים ועם מסים בהתאמה), אך ברגע שהצעד הראשון קרה כבר לא תהיה דרך חזרה – מחיר של 80 יורו מפסיק להיות טאבו עבור יצירות חדשות בשוק הגיימינג, ועתיד לצוץ בכל פעם מחדש כאשר סוני או שותפותיה ירגישו כי יש בידן כותר שההשקעה בפיתוחו מצדיקה את התמחור (שווה ערך לכ-325 שקלים, נכון להיום).
בהתחשב בכך שהקונסולות המיובאות לישראל באופן רשמי הן תחת תקינת PAL האירופאית, נראה כי יש לנו סיבה טובה להעריך כי מחירים מוגדלים של 70 יורו או 80 יורו הם אלו שיגזרו גם את העלויות בארץ, עבור עותקים פיזיים בייבוא רשמי וגם עבור עותקים דיגיטליים בחנות המקוונת של סוני בשימוש בה בתור צרכנים מישראל. במלים אחרות, אם חשבתם שהמחירים העכשוויים למשחקי וידאו קשים לעיכול – העתיד עשוי לגרום לכם להתגעגע במהירות לסטטוס קוו המוכר כעת.
מספר מפיצות מרכזיות בעולם המשחקים כבר אישור עליות מחירים משלהן, ורוב השחקניות האחרות צפויות ליישר קו בסופו של דבר לא רק במסגרת קונסולות ה-PlayStation 5 אלא גם במסגרת קונסולות ה-Xbox מהדור החדש וגם בתחום ה-PC – כאשר נקודת אור עשויה להגיע דווקא מכיוונה של מיקרוסופט אשר מתמקדת עתה בשיווק והעשרה של שירותי המינוי החודשיים שלה ועל כן עשויה לבחור בשמירה על מחירים מלאים רשמיים זהים או לפחות דומים לאלו בדור הנוכחי. מדובר בהערכה כללית בלבד בשל העובדה שבחברה האמריקאית טרם הגיבו באופן רשמי לסוגיית מחירי המשחקים במורד הדרך, אך גם במידה וזה יקרה החברה צפויה להיות בעמדת מיעוט – בעוד שרבות אחרות ינצלו את המנעד המורחב החדש על מנת לגבות מחיר גבוה יותר בתחום.
האם זו התפתחות הגיונית ומוצדקת עבור תחום המשחקים שתסייע לנו להמשיך ולקבל יצירות מתקדמות ופורצות דרך, או ניצול הזדמנויות ציני? בואו לחוות דעה ולדבר על זה בתגובות.
להערכתי, במציאות הכלכלית העגומה הנוכחית, המחירים האלה לא יחזיקו מים, כי אנשים פשוט לא יקנו.. ובלי קונים למשחקים, לא יקנו גם קונסולות. אז מה שיקרה זה שקונסולות יימכרו בבאנדל עם משחקים, ומשחקים חדשים לא יימכרו טוב עד שמחיריהם יקוצצו בלית ברירה