לאחר שכבר קיבלנו מספר הצצות לביצועי טכנולוגיית ה-DirectX 12 החדשה מבית Microsoft בשיתוף עם AMD ו-NVIDIA, בדיקה חדשה מציגה לנו איך יעילות ושיפורים נרחבים יכוללו מהפכה בתחום הגיימינג
האם DirectX 12 תביא למהפכה בשוק הגיימינג? בשיתוף פעולה עם Oxide Games ובשימוש במנוע הגרפי של החברה, Star Swarm, איפשרה מיקרוסופט לאתר Anandtech לבדוק בצורה רצינית בפעם הראשונה את יכולות הטכנולוגיה החדשה. בקצרה? לא רק שהשיפור בין DirectX 11 ל-12 בביצועי המערכות הוא משמעותי ביותר, אלא גם יעילות אותן מערכות תפתיע אותכם.
מערכת הבדיקה של ניסוי זה כוללת מעבד Intel Core i7-4960X הפועל ב-4.2 גיגה-הרץ, 32 גיגה-בייט של זיכרון RAM מסוג DDR3 במהירות של 1866 מגה-הרץ, 750 גיגה-בייט של אחסון פנימי מכונן ה-840 EVO של סמסונג, לוח אם של ASRock מדגם Fatal1ty X79 Professional וחלונות 10 בגרסת ה-Tech Preview השניה (9926) שיצא בחודש שעבר. הכרטיסים הגרפיים שהשתתפו במבחן כוללים את ה-GTX 980, GTX 750 Ti, GTX 680, R9 290X, R9 285 ו-R7 260X עם דרייברים בגרסה 349.56 בטא עבור כרטיסיה של Nvidia ודרייברים בגרסה 15.200 עבור כרטיסיה של AMD.
יעילות
השוואה בביצועי המערכת עם מספר שונה של ליבות אקטיביות בעת שימוש בכרטיס ה-R9 290X מימין וה-GTX 980 משמאל (מקור: Anandtech)
מיד עם התחלת המבחן, עם הבדיקה הבסיסית להשפעת כמות ליבות ה-CPU הפעילות על ביצועי המערכת (בעזרת כרטיס ה-GTX 980 משמאל וכרטיס ה-R9 290X מימין) ניתן לראות בברור כי טכנולוגיית ה-DirectX 12 המשולבת במשחק ה-Star Swarm יעילה פי כמה וכמה מממשק ה-DirectX 11 הקודם. כפי שניתן לראות, ההבדל בביצועים בין שימוש בשש ליבות לעומת ארבע ליבות הינו מזערי ואף זניח, מה שמראה גם כי ממשק ה-DirectX 12 מסתמך הרבה פחות על המעבד והרבה יותר על הכרטיס הגרפי שבמערכת, ייעול מבורך שעתיד להעצים את יכולות רוב המחשבים הקיימים כיום בשוק. ייעול זה גם מתבטא בחלוקה טובה יותר של העומס על מספר ליבות במקביל, בנוסף לעיבוד יעיל יותר של המידע ובכך גם זמני שהות נמוכים יותר. ירידה משמעותית יותר ניתן לראות בעת שימוש בשתי ליבות מערכת בלבד, המהווה את הגבול בו יעילותה של טכנולוגיית ה-DirectX 12 מסוגלת להשפיע על התוצאות.
יעילות בצד, עליה משמעותית (ואף מסחררת) ניתן לראות בצורה ברורה גם כאן. אם נסתכל על ביצועי כרטיס ה-GTX 980 נבחין בשיפור של יותר מפי שניים לעומת טכנולוגיית ה-DirectX 11 בכל כמות של ליבות CPU פעילות, כאשר את האותו דבר (אך בצורה קיצונית הרבה יותר) ניתן לראות במבחן עם כרטיס ה-R9 290X. כרטיסי ה-Radeon של AMD ידועים בביצועים נמוכים בעת שימוש ב-DirectX11 לעומת כרטיסיה של NVIDIA במבחן זה, אך השימוש בגרסה החדשה של הטכנולוגיה, בנוסף לדרייברי ה-Mantle של החברה מעלים בצורה אסטרונומית את ביצועיי המערכת, עם מקרים בהן ניכרת עליה של פי חמישה בין ביצועי המערכת עם דרייברי ה-Mantle לעומת DirectX 11. נקודה נוספת ומעניינת ביותר שעולה מכל מבחני הביצועים הללו היא שדרייברי ה-Mantle של AMD מספקים ביצועים גבוהים יותר מטכנולוגיית ה-DirectX 12 בעצמה, המראה על יעילות גבוהה ואופטימיזציה נרחבת של החברה עם כרטיסיה.
מבחינת צריכת החשמל של מערכת הניסוי בעת שימוש בטכנולוגיות השונות נראה תוצאות מעט מאכזבות. דרייבר ה-Mantle וממשק ה-DirectX 12 אומנם מספקים ביצועים משופרים בכל מבחן ביצועים כנגד טכנולוגיית ה-DirectX 11, אך צריכת החשמל הדרושה לשם כך גבוהה יותר מהדור הקודם של הממשק, עם שינוי משמעותי העומד על כמעט 20 אחוז לכרטיס ה-R9 290X וכ-22 אחוז לכרטיס ה-GTX 980. בנוסף, דרייבר ה-Mantle צורך הכי הרבה חשמל במבחן זה, עם עליה של יותר מ-26 אחוז לעומת צריכת החשמל של הכרטיס עם טכנולוגיית ה-DirectX 11.
ביצועים
ביצועי המערכת עם כרטיסים שונים בעת שימוש בשתי ליבות אקטיביות (מימין) ובארבע ליבות אקטיביות (משמאל) (מקור: Anandtech)
גם בהשוואה בין כלל כרטיסי המסך של המבחן ניתן מיד לראות את ההבדל בביצועים בין שימוש בטכנולוגיית ה-DirectX 11 לטכנולוגיית ה-DirectX 12 ו-Mantle. עם הגדרות ה-Extreme המעמיסות על המערכת בצורה המקסימלית, כרטיס ה-GTX 980 ממוקם ראשון ברשימה (הן במבחן עם שני ליבות והן במבחן עם ארבע) עם 26.7 פריימים לשניה בעת שימוש ב-DirectX 11 לעומת 66.8 פריימים לשניה עם טכנולוגיית ה-DirectX 12, שיפור של פי 2.5 (!!).
כרטיס ה-R9 290X רואה עליה של יותר מפי חמישה בין טכנולוגיית ה-DirectX12 ל-11, עם ביצועים גבוהים עוד יותר עם דרייבר ה-Mantle, טרנד שממשיך במהלך כל הניסוי עם כרטיסיה של AMD. את האותו שיפור נראה גם בעת שימוש בשני ליבות CPU בלבד, אך כמות הפריימים לשניה אכן יורדת לעומת השימוש בארבע ליבות CPU. גם כאן יתרונה של טכנולוגיית ה-DirectX 12 בהסתמכות נמוכה במעבד והסתמכות גבוהה יותר במעבד הגרפי מתבטא בצורה טובה מאוד, זאת לצד העליה המסחררת בביצועים.
DirectX 12 מול Mantle (מקור: Anandtech)
ואם נבודד את ביצועי דרייבר ה-Mantle אל מול DirectX 12? יתרונה של AMD בביצועי דרייברי ה-Mantle מתבטאת גם כאן, עם עליה ממוצעת של 5.6 אחוז בכמות הפריימים לשניה שהמערכת מסוגלת לספק. אם נסתכל על אותה ההשוואה אך עם שני ליבות פעילות בלבד, נראה כי שאומנם דרייברי ה-Mantle מספקים אופטימיזציה טובה יותר לכרטיסיה של AMD ברוב המצבים, דרייברים אלו אינם יעילים כמו טכנולוגיית ה-DirectX 12 בכל הנוגע לצוואר בקבוק של ה-CPU, דבר המתבטא בפריימים לשניה נמוכים יותר ברוב הכרטיסים.
סיכום
השוואה בין זמני הפריים בכרטיס ה-R9 290X (מימין) וה-GTX 980 (משמאל) עם הטכנולוגיות השונות (מקור: Anandtech)
לסיכום הממצאים, הבאנו לכם גרף המציג בצורה ברורה כשמש את עליונותה של טכנולוגיית ה-DirectX 12 ו-Mantle מול DirectX 11. הגרף, שמציג "Frame Time" (הזמן שבו לוקח לכל כרטיס מסך לייצר פריים חדש ולהציגו), מראה לנו בברור את הסיבה לביצועים הנמוכים של טכנולוגיית ה-DirectX 11 אל מול מתחריה המודרנים יותר. לא רק שזמני הפריימים של הטכנולוגיה הישנה גבוהים יותר (ובכך כמות הפריימים לשניה נמוכים יותר), אלא הם גם הרבה פחות מסודרים ועקביים לעומת DirectX 12 ו-Mantle, המציגים Frame Time נמוך מאוד ובכך ביצועים גבוהים יותר.
מכל המבחנים הללו, אנחנו מבינים כי טכנולוגיית ה-DirectX 12 יעילה הרבה יותר מהדור הקודם של הממשק, עם הסתמכות נמוכה יותר במעבד ושימוש טוב יותר בחומרה הקיימת במחשבים כיום. עד להשקה של מערכת ההפעלה חלונות 10, שתביא עימה את טכנולוגיית ה-DirectX 12 להמונים, נצטרך להסתפק במבחני ביצועים מרשימים שיגרמו לנו להזיל ריר על הפוטנציאל הטמון בעתיד של גיימינג.
איזה Frame Time פסיכי לכרטיסים של AMD.
הסוו את זה יפה עם קנה המידה, איפה שהגרף של ה-980 מסתיים, נמצאת השנת הראשונה של הגרף ל-290X
זה לא מה שגורם לחוויה לא חלקה גם אם יהיה FPS גבוה?
האחידות חשובה יותר מהזמנים עצמם אבל במקרה של הבדיקה ב DX11 ה 290X חרג מגבולות ההיגיון, לפי מה שהם כותבים הבדיקה הזו לא מדוייקת 100% אבל בספק אם זה באמת היה משנה הרבה.
זה דוגמה מצויינת לגרף רע (AMD בחיים לא חזרו לסדר את הבעיה ב DX9):
DX 12 יהיה זמין לWIN7? או רק למערכת החדשה?
צדקתי ביצועים כפולים, אמרת גג 11 fps הבדל
DX12 לא אמור לצאת ל WIN 7 אבל MS "מתחשבים" ומשדרגים בחינם.
בקשר לביצועים, צריך לזכור שמדובר בבנמצ'מארק שאמור לדחוף את ה API לקצה לראות מי ישבר ראשון, התוצאות האלה לא בדיוק משקפות את מה שיקרה בפועל (ראה MANTLE VS DX11 ב BF4 או כל משחק אחר).