מי היו הכותרים שזכו לאהדה הגדולה ביותר מהמבקרים, מי אלו שנקטלו ללא רחמים – והאם הגולשים הפשוטים מסכימים עם המקצוענים בכל המקרים?
דעותיהם של מבקרים מקצועיים מתחילות לאבד אמנם מהמעמד הנכסף שלהן בעידן בו פלטפורמות רבות מציעות ריכוז נוח ואפקטיבי של הדעות הפופולריות מההמונים בתור אלטרנטיבה – אך הן עדיין בעלות משמעות בלתי מבוטלת עבור מוצרי מדיה שונים, בין היתר בעולם משחקי הוידאו בו ציון ממוצע כזה או אחר במסגרת פלטפורמת Metacritic עשוי לחרוץ די בקלות את גורלם של אולפני פיתוח מסויימים.
אז מי הם אלו שזכו להערכה המקסימלית בשנה החולפת, ומי נקטלו ללא טיפת רחמים? כעת יש לנו את הרשימות המלאות, בחלוקה על פי פלטפורמות.
בעולם קונסולות ה-PlayStation, על אף התחרות הראויה שהציג God of War: Ragnarök הבלעדי, הלך המקום הראשון כבר בחודש פברואר אל Elden Ring המעולה, אשר גרף ממוצע של 96 מתוך 100 ב-Metacritic עבור גרסת ה-PS5 שלו (כאשר גרסת ה-PS4 זכתה מהתעלמות כמעט מוחלטת, באותה נשימה).
את המקום השני חולקים ביניהם Ragnarök ומהדורת Game of the Year המשופרת של The Witcher 3: Wild Hunt עם ציון ממוצע של 94 מתוך 100 עבור כל אחד מהם, במקום הרביעי נמצא Persona 5 Royal עם 91 מתוך 100 ואילו הבלעדיים The Last of Us: Part 1 (הרימייק ל-PS5, כמובן), Horizon: Forbidden West ו-Gran Turismo 7 (שממשיך לאחוז באחד מציוני המשתמשים הנמוכים בהיסטוריה של הפלטפורמה, ראוי להזכיר) תופסים את המקום השישי, השביעי והשמיני בהתאמה כעדות לשנה האיכותית הנוספת שחוותה סוני.
בגזרת ה-Xbox נרשמת שליטה דומה של Elden Ring במקום הראשון עם ממוצע 96 מתוך 100, כש-Persona 5 Royal תופס את המקום השני עם 94 מתוך 100 ו-Rogue Legacy 2 הנהדר בולט עם ציון 90 מתוך 100 בתור יצירה שזמינה עבור מיקרוסופט (וגם עבור קונסולות ה-Switch של נינטנדו) אך לא אצל סוני, לפחות בשלב זה. עם זאת, ההפתעה הנעימה ביותר היא כנראה זאת שניצבת במקום התשיעי בדירוג – משחק התפקידים הייחודי Pentiment מבית יוצרי Fallout: New Vegas ו-The Outer Worlds, שמציע מסתורין באווירת ימי הביניים שנשארת נאמנה באופן די מדהים למקור, עם 86 מתוך 100 בתור הממוצע.
אצל אלופת הכותרים הבלעדיים נינטנדו נרשמה שנה שקטה וצנועה יחסית, כאשר חבילת כפולה שמביאה את משחקי Portal המדהימים אל פלטפורמת ה-Switch לראשונה תפסה את המקום הראשון בציון ממוצע של 96 מתוך 100, Persona 5 Royal המשיך לככב עם 94 מתוך 100 גם במקרה זה, Xenoblade Chronicles 3 תפס את כתר הבלעדיות הבכירה תודות לציון של 89 מתוך 100 ואילו Bayonetta 3 המדובר (והבלעדי) נדחק למקום 16 בשל התחרות העזה, עם 86 מתוך 100 כממוצע.
עבור שוק ה-PC, קיבלנו הפתעה בדמות מהפך בפסגה – Persona 5 Royal הוא זה שהצליח לתפוס את המקום הראשון עם ממוצע 95 מתוך 100, בעוד ש-Elden Ring נאלץ להסתפק במקום השני עם 94 מתוך 100. מעבר לקוריוז הזה שכמובן לא באמת משפיע על יחסי הכוחות בין צמד היצירות הנהדרות הללו, God of War המאותחל המקורי נהנה מהמקום השלישי עם ממוצע של 93 מתוך 100 – בשילוב עם הגרסה המודרנית של להיט האינדי האגדי Dwarf Fortress, שמהווה למעשה את הכותר הבלעדי הטוב ביותר של השנה במחשבים האישיים.
עוד כותרים מסקרנים שהצליחו להשתחל אל העשירייה הפותחת הם Chained Echoes שמספק איכות בלתי רגילה בתור (לא) עוד כותר תפקידים בתורות ששואב את השראתו מהסגנון של קונסולות ה-16 ביט בתחילת שנות התשעים – ו-Neon White אשר הפך ללהיט בלתי צפוי תודות לשילוב מדליק וממכר בין משחק פעולה בגוף ראשון למשחקי קרבות קלפים.
כעת, אנחנו מגיעים אל תחתית הרשימה עם עשרת המשחקים בעלי הממוצע הנמוך ביותר ב-Metacritic בכל מהלך השנה – כש-LEGO Brawls המאכזב מאוד שנועד להוות אלטרנטיבה ל-Super Smash Bros. ביקום של אבני הבנייה המפורסמות ניצב במקום החמישי עם ממוצע של 46 מתוך 100.
Babylon's Fall המזעזע של Square Enix ו-PlatinumGames (שעתיד לסגור את שעריו ולהפסיק להתקיים בקרוב בצל הכשלון המסחרי הענקי שחווה) עומד במקום השלישי עם 41 מתוך 100, כותר הפעולה הקוריאני CrossFireX במקום השני עם 38 מתוך 100 בתור כשלון מחפיר למרות מעורבותו של סטודיו Remedy (יוצרי Max Payne ו-Control) במצב המשחק העלילתי שלו – ו-Postal 4: No Regrets במקום הראשון, או האחרון, הבלתי מעורער עם 30 מתוך 100 וקטילה דומה גם מצד הגולשים (אם כי דווקא בפלטפורמת Steam הוא זוכה לעדנה גדולה משמעותית, ראוי לציין).
כותר אחד נוסף שמצא את עצמו בחברת הגרועים ביותר השנה וראוי לציון הוא כותר אקשן-תפקידים אשר עונה לשם The Last Oricru. המשחק הזה לא זכה לשום רחמים מהמבקרים בשל הבעיות הטכניות הרבות שלו וניצב במקום השביעי ברשימה עם ממוצע של 50 מתוך 100 בלבד עבור גרסת ה-Xbox Series X שלו, אך לפי תגובות הגולשים הן באתר של Metacritic והן ב-Steam נראה כי מדובר דווקא במשחק בעל פוטנציאל לא רע – שעוד יוכל להוכיח את עצמו כהלכה אם יקבל אי-פעם הזדמנות שנייה.
מה דעתכם על הרשימות ועל מיקומי המשחקים המוכרים השונים בהן? בואו לתת את הדירוגים האישיים שלכם בתגובות.