אדוארד סנודן (המרגל הנמלט או לוחם זכויות האדם, לבחירתכם) שוקד על פיתוח כיסוי שעשוי למנוע זליגת מידע מהמכשיר שלכם לגורמים בלתי רצויים
סנודן בשיתוף עם ההאקר אנדרו הואנג (המכונה Bunnie) הוציאו מסמך משותף לשימוש חופשי המציג את הרעיון שמאחורי הפיתוח. הם ציינו כי המכשיר נועד בראש ובראשונה לעיתונאים הנמצאים תחת מעקב ממשלתי, כאשר הטלפון החכם שברשותם – בהיותו אחד מכלי העבודה הראשיים שלהם – הופך גם בקלות רבה למכשיר מעקב מתוחכם המופעל כנגדם.
השניים מציינים במסמך את "דוקטרינת צד ג'" (Third party doctrine) הנהוגה על ידי הרשויות האמריקאיות ומאפשרת לרשויות בין השאר לעקוב אחר אותות סלולריים של משתמשים ולנתחם ללא צורך בצו בית משפט. יחד עם זאת הם מדברים באותו המאמר על השימוש העיקרי במכשיר גם באיזורי עימות שונים. במקומות אלו עלולים עיתונאים ולוחמי זכויות אדם להימצא במעקב מתמיד על ידי גורמים עוינים, מתוך מטרה לעצור את פעילותם ולהתנכל להם. לשם כך מתכוונים סנודן והואנג לפתח כיסוי ייחודי שמטרתו לנטר את התשדורות היוצאות מהטלפון ולמנוע על ידי כך דליפת מידע לא רצוי.
מהמסמך ניתן להבין שהפעילות האמיתית של המכשיר אינה כרוכה במניעה ממשית של דליפת המידע, אלא רק בהבאת דליפת המידע למודעותו של המשתמש. מערכת הניטור יעילה רק כאשר המשתמש מעביר את המכשיר למצב טיסה – מצב בו לא אמורה להיות מופעלת תשדורת מהמכשיר. רק במצב זה תנטר המערכת את פעילות המכשיר ותבדוק אם הוא אכן מושבת מביצוע תשדורות. כאשר המכשיר נמצא במצב פעילות רגיל הופך הכיסוי למיותר, מכיוון שהטלפון הנייד עצמו מוציא כל העת תשדורות ולכיסוי אין כל דרך לדעת איזו תשדורת הינה עוינת ואיזו רצויה.
הרעיון של מפתחי הכיסוי הוא שהעברת המכשיר למצב טיסה עשויה להיות רק למראית עין, בעוד שתוכנה זדונית הנמצאת במכשיר עצמו תוכל להמשיך להעביר תשדורות מבלי שהמשתמש יידע על כך. עוד הם מציינים כי במכשירי אייפון מגרסת IOS 8.2 ומעלה – העברת המכשיר למצב טיסה לא מנטרלת את ה-GPS ובכך פותחת פתח לאפשרות תיאורטית למעקב. לא ברור אם טענה זו נכונה, מפני שגם אם מקלט ה-GPS פועל במצב טיסה הוא עדיין אמור רק לקלוט נתוני לווינים ולא לשדרם. יתכן שמדובר בחשש שהמכשיר רק מבצע רישום מיקום במצב טיסה שישודר לאחר מכן מחוץ למצב טיסה כשהמשתמש יהיה כבר במקום אחר.
עיון מעמיק יותר במסמך מראה כי בסופו של דבר הפיתוח יהיה עבור אייפון 6 עם מסך 4.7 אינץ' בלבד, "המכשיר המועדף על ידי עיתונאים" לטענת המפתחים. לא ברור על איזה מידע הם מסתמכים בטיעון הנ"ל. כדי לפתח את מערכת הניטור פעלו השניים בשיתוף עם מעבדות אלקטרוניקה ב-Shenzen סין, מתוך מטרה ללמוד מהן את מערכת האייפון המדובר. נראה כי ניטור התשדורות מהטלפון יצטרך להתבצע תוך חדירה ממשית אל המערכות האלקטרוניות של מכשיר האייפון עצמו, כנראה דרך פתח ה-SIM. יש להניח כי הדבר יצריך ביצוע שינויים במכשיר האייפון לצורך מתן גישה לרכיבי האלקטרוניקה. כאמור, הפיתוח נעשה רק לדגם המדויק והיחודי של מכשיר אייפון מסוים ולא למכשיר אחר.
הכיסוי עצמו יכלול מקור כוח עצמאי ומסך שיציג את נתוני הניטור למשתמש. במקרה בו הטלפון נמצא במצב טיסה ואותות יוצאים מהמכשיר, המסך יציג זאת חזותית בנוסף להשמעת אות התרעה. לא ברור מה יעשה המשתמש במצב זה. האם יכבה את המכשיר? יתכן שאותן תוכנות זדוניות לא יאפשרו לו לעשות זאת. בכל מקרה, מערכת הניטור עצמה לא תוכל לסייע במניעת דליפת המידע מעבר להתרעה על כך.
לסיכום: הכיסוי יעיל רק במצב טיסה ובשאר הזמן (רוב הזמן) יהיה חסר כל משמעות מעבר למשקל יתר. הוא מיועד ללוחמי זכויות אדם הנרדפים על ידי הממשל ושיש בבעלותם מכשיר אייפון מדגם ספציפי ביותר. לנו נותר רק לשאול האם לא מדובר בפיתוח יחודי רק עבור אנשים ששמם אדוארד סנודן… אגב, בשוק עדיין קיימים מכשירי טלפון נייד חכמים המאפשרים שליפת הסוללה ומניעה בטוחה למדי של מצב בו המכשיר ממשיך לפעול ללא ידיעת המשתמש. יתכן שישתלם יותר להציע ללוחמי חירות נרדפים או למרגלים לקנות מכשיר דגל כמו LG G5 או Galaxy Note 4, במקום להשקיע בפיתוח כיסויים מורכבים.
Dor Batat
אני חושב שהקטע הוא שאין נחיצות בשעון חכם כמו שיש בסמארטפון שבעצם מהווה מחשב נייד קטן.
לעומת זאת מה מציע השעון? התרעות שבד"כ אנשים גם ככה נמאס הרבה פעמים מהן. מעקב לספורט? יש מכשירים יעודיים לכך כמו פיטביט. ובנוסף יש מלא שלא אוהבים לענוד שעון, במיוחד זה שאנשים היום לבדוק את השעה על הסמארטפון. ובאמת הם לא מציעים משהו חדש. הגיע הזמן להמציא wearables שיהיו שימושיים באמת