צוות הפיתוח של הרום הפופולרי הופך לחברה מסחרית לכל דבר לאחר השקעה של כ-7 מיליון דולר ושיתוף פעולה ראשון כבר הוכרז עם היצרנית הסינית Oppo
השם CyanogenMod הוא שם שגור בפה של (כמעט) כל מי שמכיר את מערכת ההפעלה אנדרואיד. מדובר במפתחת הרומים הידועה ביותר עם קהל המשתמשים הגדול ביותר בקהילת הרומים האלטרנטיביים באנדרואיד. כעת, בצעד לא מפתיע למי שעקב אחרי התפתחויות הצוות הזה בחודשים האחרונים, הוא הופך לחברה מסחרית.
אימרו שלום ל-Cyanogen Inc
סטיב "סיאנוג'ן" קונדיק, המפתח המוביל (שהחברה נקראית ע"פ כינויו) הכריז שהחברה קיבלה מימון של כ-7 מיליון דולר מחברות השקעה שונות, וכעת הוא ודוטיק "koush" קושה עובדים במשרה מלאה בחרה בתפקידי CTO וסמנכ"ל פיתוח (בהתאמה). כל זאת אומר קצב פיתוח גבוה מהרגיל מבחינת תמיכת מכשירים, הוספת תכונות חדשות לרומים ושיפורי איכות לאורך כל הדרך. אבל מה זה אומר מבחינת המשתמשים?
צוות הפיתוח של Cyanogen Inc (כן, כן, גם הכלב) |
אז מה ישתנה?
האם בקרוב נצטרך לשלם כסף על הורדת הרומים הללו? סביר מאוד להניח שלא. בת'ראד ברדיט (reddit), קונדיק פתח את הדיון לשאלות ותשובות וענה על כמה נושאים בוערים. הראשון שבהם ציין שבעוד CM ללא ספק יחשבו על מודל עסקי בעתיד, המטרה כרגע היא שיפור הקיים והגדלת בסיס המשתמשים. המשקיעים מבינים שהשקעה שלהם היא לטווח ארוך ולא מצפים להכנסות בכלל בטווח הקצר. יחד עם זאת, קונדיק חשף כבר שיתוף פעולה ראשון עם היצרנית Oppo. באירוע שיתקיים ב-23 לספטמבר, ייחשף מכשיר ה-N1 כאשר הוא יגיע עם רום של CM מותקן בתור סטוק ,בנוסף לרום משלהם. כנראה תינתן בחירה להחליט עם איזה רום המכשיר יגיע בעת ההזמנה, הפרטים עוד לא סגורים.
צעד זה לבדו מעלה שאלות רבות. קונדיק ציין שלמרות שהוא מקווה ש-CM תהפוך להיות הפלטפורמה השלישית בגודלה (אחרי אנדרואיד ו-iOS) הוא ממש לא מתכוון "לפצל" את אנדרואיד בדומה לצעד שאמאזון ביצעה עם מכשירי הקינדל שלה. האמת היא הפוכה, כאשר הוא רוצה ש-CM תגיע עם אפליקציות גוגל כברירת מחדל, אופציה שכרגע לא אפשרית מבחינת רישיון שימוש (גוגל מאפשרת הפצה של אנדרואיד בחינם, אבל האפליקציות שלה דורשות רישיון שימוש שונה).
עניין זה מעלה סוגיית גישת הרוט (root). גוגל לעולם לא תאשר שחרור מכשיר "מאושר" מצדה כאשר יש לו גישת רוט מבעוד מעוד, זה נוגד את רישיון השימוש שלה (ובצדק). כך שלא ברור עדיין איך הרום ייראה במתכונתו החדשה. חשוב לציין שאחד מחברי הדירקטוריון של CM הוא טים מוס (tim moss), לשעבר ראש חטיבת שותפויות ופיתוחיים עסקיים בגוגל, כך שסביר להניח שהגלגלים יהיו משומנים בתחום הנ"ל.
עתיד החברה
מעבר לכך, הוכרזו כבר פיתוחים מעניינים לעתיד הקרוב כאשר המעניין שהם הוא אפליקציית התקנה ל-CM, אשר תאפשר למשתמשים חסרי כל ניסיון וידע להתקין את הרום על מכשירם ע"י הורדת אפליקציה מהפליי סטור. Koush ציין שבשלב הראשון האפליקציה מתוכננת לעבוד רק על מכשירים "פתוחים", אך הכוונה לא ברורה בנושא מכיוון שהחלפת רום דורשת לא רק בוטלואדר פתוח ברוב המקרים אלא גם גישת רוט. נאלץ לחכות ולראות. פיתוח נוסף שהוכרז יהיה האופציה לסנכרן לענן את כל הגדרות השימוש של הרום, כך שגם אם תתקינו רום חדש לחלוטין, על ההגדרות שלכם יוחלו באופן אוטומטי, בדומה לשירות שגוגל נותנת כאשר מתקינים מכשיר חדש.
מסכי דמה למתקין העתידי של CyanogenMod |
אפליקציית ה-AllCast, שבמקור הייתה אמורה לספק העברת תוכן מקומי למכשיר הכרומקאסט עד שגוגל החליטו להרוג את הרעיון הזה, תוולד מחדש בתור אפליקציה אשר תוכל להעביר תוכן לכל מכשיר התומך ב-DLNA (טלוויזיות חכמות, PS3, סטרימרים שונים וכו'). למעט כרומקאסט בצורה אירונית למדי. Koush אפילו הדגים העברת תוכן המכשיר (mirroring) ישירות לסטימר ה-Apple TV, סוג של איחוד לא-קדוש שכזה בין שתי הפלטפורומות.
הצד השלילי של התמסחרות
אך לא הכל וורוד. הרבה אנשים לא אהבו את הצעד הנ"ל של CM, וראו בו מעין התמסחרות של הצוות במקרה הטוב ובגידה של ממש בקהילה במקרה הרע. התפתחות שלילית ראשונה מגיעה מכיוונו של Xplodwild, המפתח של אפליקציית Focal אשר הוצגה ברוב הדרה לאחרונה כחלק בלתי נפרד מהרום. דרישות לשינוי סוג הרישיון של התוכנה (ששוחררה תחת רישיון הקוד הפתוח GPL) ככל הנראה גרמו לחיכוכים בינו לבין צוות CM וכעת האפליקציה הוסרה לחלוטין מהרום והיא ניתנת להורדה כאפליקציה עצמאית מהפליי סטור. קולות נוספים בקהילת הפיתוח הענפה של CM, זועמים על ההחלטה החד צדדית מכיוון צוות הפיתוח, כאשר הם טוענים שהצוות למעשה "גוזל" את הפיתוחים הרבים שהקהילה הכניסה לתוכו כדי לייצר לעצמו מקור הכנסה. חשוב לציין שהמודל העסקי הנפוץ לחברות קוד פתוח הוא מכירת שירותים נלווים למוצר החינמי שלהם, כמו שירותי תמיכה, תוכנות נלוות וכו'. לא מן הנמנע שזהו הכיוון ש-CM פונים אליו, כאשר כבר לפני חודש הוכרזה מערכת משתמשים משלהם, אשר בשלב ראשון תאפשר איתור ומחיקה מרחוק של המכשיר.
אפליקציית focal בימים טובים יותר |
מהפכה אמיתית או ניסיון שנועד לכישלון?
כמובן שאי אפשר לדעת מה העתיד צופן, אך איך שלא תסתכלו על כך מדובר בסוג של מהפכה. מביני העניין שביניכם יגידו שגם miui ביצעו אותו תהליך, אך עם שינוי קטן. Miui היה (והינו) פיתוח של חברת Xiamo, יצרנית סלולרית מבוססת וגדולה, שהחליטה לשחרר את הרום שלה באופן עצמאי. כאן מדובר בכיוון הפוך, ביצרנית רום אשר "מחפשת בית". זה צעד מהפכני, המציג כמה פלטפורמת האנדרואיד גמישה וכמה האפשרויות הן בלתי מוגבלות במסגרתה.
מה דעתכם? האם מדובר בצעד חיובי לקהילת CM ולקהילת האנדרויד בכלל, או שמה מדובר בצעד שלילי, היוביל להרעה בחווית השימוש של משתמשי הרומים האלטרנטיביים? שתפו איתנו בתגובות!
אני כל הזמן מתלבט
בין cyanogenmod לבין paranoid andriod.
אני לא מצליח להחליט מי יותר טוב בשבילי
לדעתי מדובר בצעד חיובי
הקוד ישאר פתוח, ורומים אחרים עדיין יוכלו להשתמש בו, בדומה למה שגוגל עשו עם AOSP. וזה שהם ימצאו דרך להרויח מזה, רק ידחוף את הפרוייקט הלאה.
לגבי אפליקציית ההתקנה והצורך ברוט לפני כן… כנראה אפליקציית ההתקנה תבצע רוט למכשיר בתחילת ההתקנה.
קודם שיציגו על מה מתבזבז הכסף
אחכ נדע אם הם כאלה טובים או לא.
בנתיים העבודה שלהם מאחורי הקלעים בסדר גמור. אבל זה מסתכם בזה בלבד.
הם יודעים שזה עדיין אנדרוייד?
CM זה סך הכל סקין עם שיפצורים
זה עדיין אנדרוייד
להיות מקום שלישי?
אם ככה איפה הטאצ ויז והסנס
מוזרים
עם כל הכבוד ל-CM, ויש כבוד, הוא לא מדגדג את הרומים המסחריים.
CM לוקה בחסר בהרבה תחומים, הגופנים קטנים, עיצוב אפרורי, איקונים מזויעים בתפריטי ההגדרות, והרבה קרטועים ולאגים (מישהו אמר פרוייקט חמאה?). כמו לינוקס – CM וגוגל עדיין לא כל-כך מוכנים לשוק המסחרי. רוב הסיבות שגיקים ישתמשו בהם וההדיוטות יקנו אייפון. חברות כגון סמסונג ו-LG נמצאות שנות אור מהם בכל הנוגע לפיתוח רומים.
xiaomi היא לא חברה גדולה ומבוססת – היא חברת סטרטאפ
הוקמה ב 2010 ומכרה את המכשיר הראשון שלה בסוף 2011, כשהרום שלה כבר הסתובב חופשי במשך כשנה.
אז כן, אפשר להגיד ש xiaomi עשו את זה קודם.