כיצד מחברים וממקמים את המערכת
חיבור הרמקולים למגבר דורש כבל מתאים, במידה ואין ברשותכם כבל כזה ניתן לרכוש אותו בעלות של מספר שקלים למטר באורך הנדרש. ציוד וינטאג' כלל טרמינלים (חיבורים) שאיפשהו שימוש בכבלים של 2.5mm ולעיתים אף 1.5mm בלבד. מומלץ להשתמש בכבל העבה ביותר שנכנס בצורה טובה אל הטרמינל. כבל עבה יותר משמעותו מוליך חשמלי טוב יותר ולכן מומלץ לבחור בכבל שכזה. ישנם שני סוגי עיקרים של חיבורים עבור המגבר והרמקולים, הראשון הוא חיבור הברגה, והשני הוא חיבור קפיצי.
חיבור המחשב אל המגבר יעשה כמובן באחת מהכניסות הסטנדרטיות (כפי שראינו, AUX, Tape, Tuner, וכו', ולא בחיבור ה-Phono). מרבית כרטיסי הקול כוללים חיבור mini-PL (3.5mm) בו שני ערוצים (שמאל וימין) משתמש באותו הקונקטור, בעוד חיבור האודיו במגבר יהיו חיבורי מסוג RCA בו יש קונקטור נפרד לכל ערוץ. למזלנו ניתן להשיג כבלים שיתאמו בין החיבורים האילו בעלות נמוכה יחסית בכל חנות סטריאו ובמרבית חנויות המחשבים.
טרמינל בננה ניתן להברגה, וטרמינל קפיצי |
לעיתים עולה השאלה "האם כדאי להשקיע בכבלים?", ההמלצה שלנו למשתמש הממוצע היא לא להשקיע בכבלים בצורה משמעותית. ברגע שמנסים לבנות מערכת בתקציב מוגבל כדאי להשקיע יותר בציוד ופחות בחיווט.
כעת כשיש ברשותנו את כל הציוד ואנו יודעים כיצד לחבר אותו, נותר רק למקם אותו. כמובן שרמקולים רצפתיים ימוקמו על גבי הרצפה, ולא ייתלו מהתקרה או הקירות, ולא ימוקמו על גבי השולחן. רמקולים מדפיים מומלץ למקם על מעמד שמיועד לכך (שיעלה כ-300 שקלים וצפונה), או על מעמד מתאים שיהיה יציב כמה שיותר וימקם את הרמקולים בגובה הראש בעת האזנה.
חיבור RCA מימן, ו-mini-PL משמאל |
לעיתים ישנם אילוצים של מקום או תקציב אשר מכריחים למקם רמקול מדפי על גם מדף מהקיר, או על גבי השולחן. זו אפציה מומלצת פחות, אך במידה ואין ברירה ניתן לעשות זאת. ישנם מספר כללי אצבע נוספים כדוגמת: לא למקם את הרמקולים בפינת החדר בכדי להימנע מבעיות אקוסטיקה חמורות יותר, לא להצמיד רמקול עם פורט אחורי עם הגב לקיר, ולהפנות את הרמקולים כך שהפנים שלהם יכוונו לראש של המאזין. האם הכללים האילו יבטיחו לכם את הצליל הטוב ביותר? לא. אילו הם כללי אצבע בלבד עבור המיקום הראשון, אך במידה וישנם אילוצים כלשהם או לאחר בדיקה הוחלט כי ישנה אופציה טובה יותר, אין בכך כל מניעה.
כמובן שמומלץ לאפשר מרחק של מטר וחצי-שניים בין הרמקולים, ולמקום אותם כך שהמאזין יהיה בינהם בכדי לקבל צליל סטריאו אמיתי ובמה משכנעת.
טיפול 10,000 (ימים)
רבים מהקוראים יעדיפו וודאי לא להתעסק עם הציוד. או כפי שאומרים if it aint broke, dont fix it. למרות זאת, למי שלא פוחד ממברג ישנם מספר דברים שניתן לעשות. את הרמקולים ניתן לנקות קצת (בעדינות ייתרה על הדרייברים, בלי חומרי ניקוי, בלי מים, רק להוריד טיפה אבק בעדינות).
במידה וקניתם רמקולים עם טוויטר כיפה (dome-tweeter) והכיפה שלו שקועה בפנים כי הבעלים הקודם שאל את עצמו מה יקרה אם הוא יתקע שם את האצבע, אין דאגה, ניתן לסדר את זה. דרך אחת היא ללחוץ בעדינות עם האצבעות על הכפל ולנסות לישר אותו. דרך שנייה והכי בטוחה היא להדביק את השפתיים מסביב לטוויטרים ולשאוב את האויר (הלחץ הנמוך ימשוך אותו החוצה).
דרך נוספת היא להשתמש בנייר דבק עדין (שניתן יהיה להוריד ללא קריעת של האלמנט וללא שאריות של דבק), להדביק אותו בחלק המקומט ולמשוך כלפי חוץ. הדרך האחרונה היא לפרק את הטוויטר (3-4 ברגים בדר"כ), לישר אותו מבפנים, ולסגור הכל בעדינות.
עוברים למגבר. במגבר כדאי להתחיל מניקוי עם מתלית לחה של החלק החיצוני בשביל היופי. לאחר מכן לקפוץ לחנות הקרוב לביתכם ולרכוש ספרי לניקוי מגעים. להתיז קצת על החיבור האוזניות, על חיבורי הרמקולים, על החיבורי ה-RCA מאחור. כעת ניתן לפרק את המכסה של המגבר ולהתיז מעט בפנים.
חשוב להתיז בעיקר על החלק הפנימי של החיבורים, ועל החלק האחורי של החוגות. לאחר שהתזתם על החוגות, מומלץ "לשחק" עם החוגות ופשוט לסובב אותן מצד לצד. פעולה זאת תבטיח כי חומר הניקוי חדר לכל החוגה ולא רק לחלקה. הפעולה הזו מומלצת בעיקר במידה וישנן חוגות בעיתיות. במידה והחוגות תקינות לחלוטין ניתן לוותר על שלב זה.
כמובן שבכך לא נגמרו מגוון הטיפולים שניתן לעשות. לקוראים שמלחם אינו זר להם ישנם אופציות רבות. במרבית המגברים מומלץ להחליף את הקבלים האלקטרוליטים בקבלים מודרניים וטריים כיוון שקבל בני 30 שנים מתייבשים והביצועים שלהם פוחתים. ניתן להחליף את חיבורי ה-RCA בחיבורים חדשם ומוזהבים, ניתן להחליף את הטרמינלים לרמקולים בטרמינלים מודרניים שיקבלו כבלים עבים וחיבורי בננה. ניתן לבצע עקיפה של מעגלים שאינם בשימוש, ועוד. כל אלה אינם הכרחיים, אך הם בהחלט אפשרות למי שרוצה להתעסק עם האלקטרוניקה ולשפר את הביצועים של המגבר.
מגבר וינטאג' בטיפול |
סיכום
ישנן מגוון חברות מהתקופה המדוברת אשר ייצרנו ציוד מוצלח, וכנראה שהרשימה הבאה לא תכיל את כולם. עם זאת, הרשימה הזו בהחלט מקיפה ותעזור בצעדים הראשונים של מציאת מערכת שכזו. חשוב להבין שלא כל רכיב מהתקופה המדוברת ומהיצרניות הנכללות ברשימה הוא מגבררמקול איכותי, ולכן כדי לבדוק את הדגם המדובר בטרם רכישה.
מגברים: Sansui, Marantz, JVC, Harman Kardon, Rotel, Yamaha, Kenwood, Sony, Fisher, Pioneer, McIntosh, Sherwood, Onkyo, Superscope, Luxman, Nikko, Nakamichi, Tandberg, Audiolab, Technics, Akai, NAD
רמקולים: Wharfedale, Mission, KEF, JBL, Infinily, Tannoy, Celestion, QUAD, Peerless, Morel, Fisher, Jamo, Leak, Spendor, B&W, Polk Audio, AR
מחפשים מידע נוסף בתחום האודיו? מצאתם מערכת שחבל על הזמן, אבל אתם לא בטוחים? היכנסו עכשיו לפורום אודיו וקולנוע ביתי ותמצאו את התשובות הנכונות בשבילכם
איזה יופי
אני רואה שוינטאג' חוזר.
יש לי רמקולים ממש טובים ושמורים שנושקים ל 30 ועובדים פיקס.
טובים בלא מעט מרמקולים שעולים 4000 לזוג
מושקע !
רואים שנעשתה עבודת מחקר, סקירה וכתיבה איכותית.
בקרוב חזרה לצגי הCRT
סתם כתבה מעולה.
יש לי מערכת של סוני מ89' או 90' ונדפק לה כפתור ההפעלה. איך אני מסדר את זה? אפשר רק מהשלט אבל זה טיפה מעצבן.
ל-3
פתח את המגבר ותבדוק, כניראה שהמגעים השתחררו. אין כל כך אפשרויות אחרות בכפתורים האלה.
יש לי מערכת משנות ה80 וגם אוזניות אולפן
ל2.0 חלק מהציוד משנות ה80 מצוין
רמקולים בדרך כלל מעץ ולי יש 2 גדולים ואיכותים
והרבה כניסות יציאות והגדרות במערכת
לשקט לשכנים יש לי אוזניות אולפן ישנות של סוני עם צליל מעולה
לצערי רוב הזמן אני מול מערכת "צעצוע" 5.1
אבל רוב הזמן אני מנגן תכנים שלא צריכים יותר מזה
היה לי רסיבר של pioneer ענתיקה, ניראה אפילו יפה יותר מזה של kenwood בתמונה
נשרף לפני 10 שנים.. אבא שלי מתאבל עליו עד היום
נהנתי לקרוא את זה כחובב סראונד
יש לי מערכת לא רגילה בואו נגיד ככה שהשקעתי בה את חיי כןכן הם יש רמקולים שנושקים ל30 ואפילו יותר ויש לי רמקולים שלפני 20 10 שנים ואין מישהוא אחד שיכול להגיד לי שהיא לא איכותית יש לי 4 סאבים שמחוברים אליה אני חווב באסים משוגע ו4 רמקולים ריצפתיים ועכשיו עשיתי בנייה עצמית לסאב ונקווה שהיצא טוב העלות הולכת להיות סביב ה1500 כולל מגבר במקום לקנות חברת מדבקה שתיקח לי לפחות 6000 שקל לא פחות מזה 450 RMS ותחפשו קצת במזבלות תמיד זורקים דברים ששווה לתקן אני הבאתי לי 2 ריצפתיים של JBL הרמקולים היו קרועים סידרתי אותם וזה היה שווה.