Intro
המהיר ביותר של אינטל מגיע אלינו לביקורת: האם טכנולוגיית ה-3D Xpoint החדישה באמת מביאה את הבשורה למשתמשי הקצה? כל הפרטים כאן
מתחילת העשור הנוכחי הבין שוק המחשבים דבר אחד ברור – והוא שלמשתמשים ביתיים ועסקיים יש צורך במהירות השימוש במחשב עצמו. 'מהירות' הייתה מוגדרת על ידי רבים כמשהו שמספקים רכיבים כמו מעבד וזיכרון מערכת.
אם תשאלו אותי, ההבדל הגדול ביותר למשתמש הסטנדרטי במערכת מחשב ביתית בין 2018 ובין 2008 היא אמצעי האחסון שיושב בתוכו. בעשור הקודם היה זה ההארד דיסק המכאני הסטנדרטי. כל פעולות הטעינה מכל הסוגים פשוט הגיעו דרכו. "נו, למה התוכנה הזאת עדיין לא מגיבה?", "כמה זמן לוקח למחשב לעלות!" וכו' היו זעקות הציבור אשר ממתין זמן רב לדיסק הקשיח במחשב לבצע את פעולות הטעינה.
מתחילת העשור – לא עוד. כונני ה-SSD (ר"ת Solid State Drive) הפכו לרכיב מפתח במערכות המחשב הנייחות והניידות בכל הנוגע למהירות השימוש. פעולות כמו עליה ראשונית ופתיחת תוכנות הפכו לזרירות מתמיד. האחסון החדש מבוסס הפלאש החליף כמעט לחלוטין כיום את הדיסקים הקשיחים במחשבים הניידים, בעיקר בקטגוריית הקלים והקטנים. הם התחילו את דרכם כמוצרים יקרים במיוחד והפכו לנגישים לחלוטין לציבור הרחב.
כעת, רוצה ענקית השבבים אינטל והוביל את הדרך קדימה עם מוצרים חדשים בתחום האחסון. המטרה – לבצע קפיצת מדרגה משמעותית נוספת במהירות האחסון וניהול הקבצים מחשב.
שכחו מ-NAND, הכירו את 3D Xpoint
ביולי 2015 דיווחנו לכם על תוכנית חדשה של אינטל להתקדם. בתוכנית, תכנון של שבבי זיכרון מסוג תלת-מימדי, רב שכבתי שיהיה מהיר ויכיל נפח גדול למידע שלנו. ובכן, שנתיים וחצי לאחר מכן הגיעו המוצרים החדשים מבוססי הטכנולוגיה החדשה לשוק הבייתי והם מוכנים להפוך לאמצעי האחסון העיקריים שלכם.
אז, מה הסיפור? מה כל כך רע בכונני הפלאש הסטנדרטיים אותם אנו מכירים כבר מספר שנים? כיצד בדיוק אפשר להתקדם? ובכן, כאן מגיע אחד השינויים הגדולים שכוננים שכאלו רוצים לעשות, וזה ביכולת לשלוף כמויות גדולות מאוד של מידע בנפח קטן בו-זמנית.
גם בכונני ה-SSD הסטנדרטיים יש צוואר בקבוק בכל הנוגע לביצועים באפליקציות השונות. הבולט ביותר, בניגוד למחשבה הרווחת, הוא היכולת לקרוא כמות גדולה של אותם הקבצים הקטנים במהירות גבוהה. הנתון המפורסם ביותר של כוננים סטנדרטיים הוא המהירות בהעתקה או כתיבה של קובץ גדול בודד. יהיו כאלה שיצהירו על מהירויות של 500 מגה-בייט ויותר לשניה לכל כיוון. זה נשמע מרשים, אבל מה דעתכם על מהירות של כ-30 מגה-בייט לשניה בלבד אם מחלקים את הקובץ הגדול הזה למספיק חתיכות קטנות? כבר הרבה פחות מרשים.
הכירו את Optane 900P PCI-Express
מוצר זה הינו הגבוה ביותר בסדרת כונני ה-SSD החדשים של אינטל, כאשר אחים קטנים צפויים לצאת לו בחודשים הקרובים. כונן האופטיין יכול להגיע במספר תצורות כמו כונן בממשק SATA סטנדרטי למחשב או ככרטיס PCI-Express ללוח האם, שהוא התצורה המועדפת עלי בשל מהירויות העברת קבצים גבוהות יותר.
הממשק עצמו הינו PCI-Express 3.0 במהירות X4, מה שמאפשר מהירות העברת קבצים מירבית של כ-3,900 מגה-בייט לשניה. שבבי הפלאש הללו יחד עם בקר הפלאש שלו נמצאים על גוף המעגל המודפס של הכרטיס ומכוסים בגוף קירור גדול שמזכיר קצת את מה שאנחנו מכירים מעולם כרטיסי המסך. זאת, לא בכדי. צריכת החשמל של כרטיס המסך הזה בנפח 280 גיגה-בייט מדורגת עד 14 וואט וזו בהחלט כמות מכובדת שגם דומה לכרטיסי מסך בסיסיים כיום.
הנפחים הזמינים כרגע למוצר הזה הינם 280 ו-480 גיגה-בייט. מחירם בישראל הוא 2,150 שקלים ו-3,150 שקלים בהתאמה. נכון, המחיר הזה גבוה באופן משמעותי מהמחיר של כונני פלאש סטנדרטיים בנפחים הללו. אמנם, ה-900P הוא לא כונן סטנדרטי במהירות שלו. מטרת הביקורת הזאת היא בעיקר להציג את ההבדלים שקיימים בין כונן שכזה לכוננים אחרים הזמינים בשוק במחירים יותר נגישים ולראות למי הוא באמת מיועד.
תקופת האחריות על הכונן היא חמש שנים, והוא מדורג לכתיבה של עד 5.11 פטה-בייט (5,110 טרה-בייט) של מידע כתוחלת חיים. זה הוא נתון מרשים בהחלט, בהתחשב בזה שכיום שכונן SSD דוגמת Samsung 850 EVO למשל מדורג ל-75 טרה-בייט "בלבד". דבר זה גורם לי לתהות האם כנקודת מכירה הספקה של אחריות ארוכה יותר לא הייתה מסייעת. 7 שנים הוא מספר הרבה יותר מתאים.
באריזה של ה-900P קיבלנו את הכונן, מתאם לפרופיל נמוך (מתאים למארזי שרתים רזים) ומשהו קצת יוצא דופן – קופון לחללית במשחק המבטיח Star Citizen מסוג Sabre Raven בשווי 200 דולר. בהחלט לא שגרתי ומעניין. כמובן שמדובר בחלק מפרוייקט לקידום המשחק וכונני האופטיין החדשים. הקופון הינו זמני כמובן, וניתן לזהות שקיים כזה באריזה לפי סרט הנייר שמבחוץ.
לפני שניגש למבחני הביצועים חשוב להבין איפה אנחנו מחפשים לראות את שיפורי הביצועים ואילו אלטרנטיבות קיימות כיום בשוק לכונן המדובר.
ובכן, נכון לעכשיו אין כוננים המכילים טכנולוגיה מהסוג הזה בשוק. הדבר הקרוב ביותר יהיה כונני SSD בפרוטוקול NVMe דוגמת ה-Samsung 960 Pro בנפחים השונים, והוא מיועד לממשק ה-M.2 בלוח האם. הייתי מציב אותו כמתחרה העיקרי של אינטל כרגע. הוא נמנה מבין כונני הפלאש המהירים ביותר בשוק ועולה כמחצית מהכונן של אינטל, אם כי תבינו במבחנים גם למה.
תודה על ההשוואה.
היה נחמד להכניס גם את ה-850 PRO של סאמסונג, שמשתלם כיום יותר (בעיקר במשומש באיביי).
מקוה שזה יתבטא במחירי הכוננים הישנים יותר… אבל לא הייתי מצפה יותר מדי.
נתונים מאתר פאסמארק –
https://www.harddrivebenchmark.net/high_end_drives.html
שני העליונים הם אופטיין (האינטל) ו-960 (סאמסונג).
באמצע יש בקר RAID של LSI, שאינו SSD כגראה. מדגים את המהירות של הפלאש, שמתחרה כיום בבקרים כאלה.
האופטיין מזכיר לי משחק ישן בשם היי אוקטיין…
יש באג בביקורת.
ה – 960 בנפח שבביקורת ידוע כבעייתי בתחום ה – 4K.
אם תחזור על הבדיקה בנפח 500 גיגה של ה – 960, היתרון של אינטל
ישאר מן הסתם, אבל יהיה קטן יותר.
פייר? ציפיתי ליותר. אינטל מפמפמים לנו כבר שנתיים שאנחנו הולכים לראות משהו מדהים שלא היה כמותו ובפועל קיבלנו עוד התקדמות ליניארית בגרף הביצועים עם תג מחיר לא ריאלי בעליל. לא במקור כשראיתי שהממשק הוא PCIE חשבתי שנראה כאן דבר חדש לחלוטין. כמו שזה נראה כרגע זה דווקא פתרון זול (יחסית כמובן) לשרתים.
כתבה מגניבה ממש! אבל המחיר גבוהה מידי , לפעם ביצועים לא כל-כך ענק (כמו שaskeme אמר בגרסת ה512gb של סמסונג) וצריכת החשמל… פי 20 מחלק מכונני הpcie .. (ללפטופ זה נוראי)
זה יותר צריכה מרוב לפטופי הלייט, אבל …..
ברור שלא לשם כיוונה אינטל. למרות שבחוות השרתים
כן יקבלו חשבונות חשמל יותר גבוהים.
בוא נראה איך, אם בכלל, יגיבו החברות המתחרות.
אולי בכלל יתנו לאינטל להתבשם לבדה בנישה היורטית, אבל היקרה מידי הזאת.
ככלות הכל, לא כולן אינטל, ולא לכולן זה כדאי / משתלם.
בינתיים, סמונג לא ממש משתוללת בביצועים עם דרת ה 860 החדשה שלה,
אבל עם המחירים דווקא כן.