מפתחת השבבים הכריזה על זוג כרטיסי Tesla חדשים, כולל אחד שמבוסס על "Kepler הגדולה" – הליבה הגרפית שאמורה להוכיח כי עד עכשיו בעצם עוד לא ראינו את הפוטנציאל האמיתי של הארכיטקטורה
לצד ההכרזה על GeForce GRID (ומוצר נוסף בשם VGX שמבטיח להציע מהפכה דומה במחשוב הענן העסקי), סיפק לנו כנס ה-GTC השנתי של NVIDIA מפגש גם עם זוג כרטיסי גרפיים חדשים מסדרת ה-Tesla – הראשונים שמבוססים על ארכיטקטורת ה-Kepler.
מצויידים בטכנולוגיה החדשה והיעילה ביותר של NVIDIA מאז ומעולם, כרטיסי ה-K10 וה-K20 ללא ספק יעוררו עניין גדול בתחומים המקצועיים אליהם הם מיועדים, אך עבור הצרכן הביתי הממוצע החלק המסקרן ביותר יהיה כנראה ליבתו של ה-K20 – לא טעיתם, מדובר במוצר ראשון שמבוסס על ה-GK110, ליבת ה-Kepler הגדולה באמת.
רבים מכם ודאי מודעים לכך, אך לטובת אלו מכם שלא נזכיר כי כרטיסי המסך מסדרת ה-GeForce GTX 6XX שהושקו עד כה התבססו על ליבת ה-GK104, שהיא למעשה כלל לא הליבה העוצמתית ביותר שמכינה NVIDIA בדור הנוכחי, אלא ליבה שמקבילה (במונחים של גודל פיזי, מעטפת תרמית וכדומה) אל ליבת ה-GF114 של הדור הקודם.
זה זמן רב שידוע כי לצד ה-GK104 מבשלת NVIDIA ליבה נוספת, עוצמתית וגדולה עוד יותר, שמיועדת להיות זו שתחליף את ליבת ה-GF110 בראש סולם הביצועים. לא לגמרי ברור האם זה יקרה בדור הנוכחי של כרטיסי ה-GeForce (יש מי שמעריכים כי הליבה כלל אינה מיועדת עבור עולם הגיימינג) אך ה-GK110 היא אמיתית בהחלט והיא בדרך אל כרטיס ה-Tesla K20.
NVIDIA לא נידבה פרטים מלאים על ה-K20, אך מה שידוע כבר עכשיו הוא שליבת ה-GK110 שומרת על מבנה כללי דומה לזה שראינו ב-GK104, עם יחידות עיבוד בשם SMX שמכילות 192 ליבות CUDA כל אחת. ההבדל המרכזי? בעוד שליבת GK104 מלאה מורכבת מ-8 יחידות SMX, ליבת ה-GK110 מכילה 15 (!) יחידות כאלו, כלומר 2,880 יחידות CUDA ומספר בלתי נתפס של 7.1 מיליארד טרנזיסטורים בסך הכל – יותר מכל מוצר מסחרי אחר בעולם השבבים לטענתה של NVIDIA, כולל שבבי ה-FPGA למיניהם.
GK110 – מבט מקרוב |
פרט ליתרונות כגון בקר זכרון של 384 סיביות, זכרון מטמון מרמה L2 בנפח נדיב של כ-1.5MB, תמיכה ב-ECC מלא (ר"ת Error Correcting Code), תמיכה בזכרון גרפי בנפח של עד ל-24GB (!) ועוד, המאפיין המרכזי שמייחד את ה-GK110 והופך אותה ליעילה מאוד עבור עולם ה-GPGPU הוא קפיצה של פי 8 במספר ליבות ה-CUDA שתומכות בחישובי נקודה צפה בדיוק כפול (FP64) – כל SMX כולל עתה 64 יחידות כאלו, מה שאומר כי יכולת העיבוד של ה-K20 בדיוק כפול תהיה שליש מיכולת העיבוד שלו בדיוק רגיל, פי 3 ממה שהציע ה-M2090, כרטיס ה-Tesla הבכיר הקודם.
בהתחשב בכך שה-M2090 העניק ביצועי דיוק כפול של כ-660GFLOPS (ר"ת Giga Floating Point Operations per Second), המשמעות היא שה-GK110 צפוי להציע כ-2TFOLPS של ביצועי דיוק כפול, וכ-6TFLOPS של ביצועי דיוק רגיל – פי 2 מהביצועים המירביים של ליבת ה-GK104, שהיא הליבה הגרפית העוצמתית ביותר בסביבה נכון לעכשיו, כל זאת תחת מעטפת תרמית מירבית של לא יותר מ-300 וואט לכאורה.
Tesla K20 | Tesla K10 |
מדובר בנתונים מפלצתיים באמת, שעשויים להסביר מדוע אנשיה של NVIDIA הצהירו בעבר כי "ציפו ליותר" מן הדור החדש והארכיטקטורה החדשה של היריבה AMD.
כרטיסי ה-K20 צפויים להיות זמינים לרכישה החל מהרבעון האחרון של שנת 2012, על כן ניתן להניח כי נראה יישום "ביתי" של ליבת ה-GK110 רק בשנה הבאה (אם בכלל). נמשיך לעקוב מקרוב אחרי התפתחויות ופרטים נוספים.
כרטיס מסך NVIDIA
קטלני וכרגע לא שימושי
הכול נישמע טוב על הנייר
אבל הם תמיד מגזימים בתאור של עוצמתה הגרפית אפלו יותר מדיי מגזמים הכול זה עניין של שווק ושתקנה ביוקר לפני שירד המחיר ותמיד אתה מקבל שליש פחות