הרבה ומהכל
אפשר לתאר את Z97X-UD5H כלוח אם מתקדם רב-שימושי. מצד אחד תקבלו מוצר שמסוגל להתמודד עם המהרה של מעבדים ומערכים של כרטיסי מסך. מצד שני תקבלו לוח אם שמסוגל לאכלס שמונה כוננים, בעל שתי יציאות רשת וכמות מכובדת של ממשקי USB.
אתחיל מהנושא החשוב ביותר, ממשקיות וסידור הרכיבים על גבי הלוח – סידור הרכיבים בו משתמשת גיגהבייט בלוח האם הזה נחשב לנכון למשתמשים במארזים מרווחים. ממשקי ה-SATA שפונים לצד מאפשרים התקנה של כרטיסי מסך ארוכים במיוחד מבלי לפגוע ביכולת להתמשק אליהם. מערך ממשקי ההרחבה מסודר בצורה החכמה ביותר למי שמעוניין להשתמש בשני בכרטיסי מסך ולהוסיף כרטיסים שונים נוספים. מערך היציאות האחורי מאוזן מכל כיוון עם מספיק יציאות USB 3.0 לכל שימוש ביתי ומקצועי יחד עם יציאות ה-USB 2.0 לצורך תאימות חומרה. תוספת של שני בקרי רשת היא בונוס שימושי. על אף שמרבית המשתמשים אליהם מיועד הלוח ישתמשו בכרטיס מסך, כללה גיגהבייט גם יציאות תצוגה משלושת הסוגים הפופולריים ביותר.
העזרים למשתמשים המתקדמים בלוח ממוקמים היטב וכך גם החיבורים המיועדים לכפתורי המארז וליציאות ה-USB הקדמיות. כשזה נוגע לסידור הרכיבים – ה-UD5H החדש גורף את כל הנקודות.
נושא חשוב נוסף הוא מחיר ונגישות. ה-Z97X-UD5H נחת בישראל ונמכר ב-940 שקלים. מדובר במחיר הנמוך ביותר ללוח אם בדרגה הזאת מבית גיגהבייט עד כה. מלבד לוחות אם רבים בערכת השבבים, דאגה גיגהבייט לתמחור אגרסיבי. הירידה במחיר לעומת הדור הקודם כה גדולה, עד ש-Z87X-UD5H נכלל בביקורת הלוחות היוקרתיים עם תג מחיר של כ-1300 שקלים. משלמים פחות ומקבלים יותר, זאת הגישה שכל יצרניות הלוחות צריכות לאמץ כדי להוביל בשוק.
![]() |
האם 940 שקלים זה מחיר צודק? תלוי את מי שואלים. אם אתם זקוקים ללוח אם שמשמש למערך כרטיסי מסך ושניים או שלושה כוננים, תמצאו פתרונות גם באיזור 700 שקלים. תוספת הממשקים ושאר התכונות שנושא UD5H יכולות להיות שוות תוספת מחיר לא גדולה במיוחד. בהתחשבת בתחרות של היצרניות האחרות, מחירו של UD5H הוא טוב הפעם.
אפשר גם בשחור מלא
ל-Z97X-UD5H קיימת גרסה עם גופי קירור שחורים, Z97X-UD5H-BK. על גרסה זאת גובה גיגהבייט 10 דולרים נוספים. לצערי הרב, צבע שחור הוא לא ההבדל היחיד בין לוחות האם. בעוד ש-10 דולרים יקנו לכם צבע יותר אחיד, הם יקנו לכם גם בחינות יציבות שנעשו במשך 7 ימים במפעל וגם אחריות מורחבת לחמש שנים במקום שלוש אם לוח האם נקנה בחו"ל. נכון לעת כתיבת שורות אלו, בארץ מצויין על הגרסה השחורה כי היא נמכרת עם אחריות לשלוש שנים ולא חמש. על הגרסה הזאת תשלמו תוספת של כ-50 שקלים בישראל.
Z97X-UD5H של גיגהבייט הוא תוספת נהדרת לסדרת לוחות האם החדשים. הוא כולל ממשקים רבים, מערכת כח מתקדמת עם גופי קירור גדולים וביוס מתקדם ונח. המחיר שתשלמו לא גבוה ביחס לתחרות והתמורה תבטיח לכם איכות. הגרסה השחורה Z97X-UD5H-BK תעלה קצת יותר לאלה שמעדיפים צבע שחור ומוצר שנבדק קצת יותר על ידי היצרן.

לוח אם – Gigabyte Z97X-UD5H LGA1150
הטוב
- 8 ממשקי SATA, כולל SATA Express ו-M.2 לכונני SSD מהירים
- מערכת הספקת כח סולידית למעבד שמגובה בגופי קירור גדולים
- ביוס נח ואינטואטיבי
- שיפור דרסטי במחיר לעומת לוח האם המקביל מדור Z87
- המהרה מתבצעת בקלות וללא התערבות גדולה מצד המשתמש
הרע
- המצאותה של גרסת Z97X-UD5H-BK מטילה ספק בכדאיותה של הגרסה הרגילה
- צריכת חשמל מעט גבוהה במאמץ
כן, הסוד של ממשק ה-SATA Express החדש לתעבורה כפולה הוא פשוט לקחת שני ממשקים מהדור הקודם.
זה לא נכון – ה"סוד" של SATA Express הוא בכך שהוא עושה שימוש בשני נתיבי PCI Express 2.0 שבאים מערכת השבבים, וזה מה שנותן לו רוחב פס של 10Gb/s (רוחב פס מעשי של 1000MB/s).
אגב, ממשק ה M.2 הוא פשוט מימוש פיזי אחר של ה SATA Express, ובלוח הזה, כמו ברוב הלוחות בעלי ערכת שבבים H97 או Z97, ניתן להשתמש רק באחד מהשניים בכל רגע נתון.
זה הסוד. זה לא משנה מאיפה התעבורה מגיעה, היא תבטל לך שני ממשקים.
נכון, אבל מהניסוח המקורי משתמע שחיבור ה SATA Express פשוט מחבר 2 חיבורי SATA ובכך משיג רוחב פס גדול יותר (לא כפול, אלא שיפור של כ 67%), ורציתי להבהיר שזאת לא הסיבה. אין ממש דרישה שחיבור ה SATA Express יעשה שימוש בחיבורי ה SATA, אבל בגלל האופן שבה ערכת השבבים מתוכננת אותם ה"חוטים" (פורטים) יכולים לשמש ל-2 חיבורי SATA3 או ל 2 נתיבי PCI Express 2.0 או לחיבור SATA Express אחד או לחיבור M.2 אחד. אני מניח שהסיבה שעיצבו את חיבור ה SATA Express כך שיעשה שימוש ב שני חיבורי SATA פיזיים היא פשוט שאנשים לא יחברו התקנים לחיבורי ה SATA ואז כאשר הם יחברו התקן SATA Express התקני ה SATA יפסיקו פשוט לעבוד (אגב, זה בדיוק מה שקורה עם ה M.2, שהוא פשוט מימוש פיזי אחר של תקן ה SATA Express).