אריזה
![]() |
![]() |
תוכן
![]() |
עם לוח האם מקבלים חוברות הדרכה למשתמש, דיסק תוכנה, 4 כבלי SATA, גשר SLI ופאנל אחורי למארז.
כמנהגי, אציין שלוח אם מתקדם שמגיע עם כמות מכובדת של יציאות SATA צריך גם כמות תואמת של כבלים, אם לא 8 לפחות 6.
לוח האם
![]() |
מראה ה-UD5H של גיגהבייט הוא כזה שמקושט בעיקר בשחור וזהב. את ערכת הצבעים הזאת תפס לראשונה Z87X-UD5H בשנה שעברה ומאז החליטה גיגהבייט לדבוק בו.
הדירוג של UD5H ברשימת הלוחות החדשים של גיגהבייט נמצא דרגה מתחת לקצה העליון ביותר לתושבת. לא המתקדם ביותר, אך בהחלט קרוב לכך. לוח האם המתקדם ביותר בסדרת ה-UD (ר"ת Ultra Durable) של גיגהבייט נכון לעת זאת הוא ה-Z97X-UD7 TH בעלות של כ-1250 שקלים.
![]() |
על שבב ה-Z97 יושב גוף קירור עשוי אלומיניום והוא מעוצב כיאה ללוח אם מתקדם. פליטת החום של שבב זה נחשבת לנמוכה ביותר (כ-4 וואט) ולכן אינו זקוק לגוף קירור גדול. שבב זה אינו מתחמם תחת המהרת מעבד שגרתית.
![]() |
ישנם שמונה ממשקי אחסון מסוג SATA3 בלוח האם הזה. אם תרצו, הם גם יהיו שבעה בלבד.בעוד שאתם רואים שמונה ממשקים אליהם ניתן לחבר כונני SATA, צמד הממשקים המרכזיים-תחתונים מיועדים לעבוד יחד עם ממשק מגשר (מצד שמאל) כדי ליצור ממשק אחד מסוג SATA Express. כן, הסוד של ממשק ה-SATA Express החדש לתעבורה כפולה הוא פשוט לקחת שני ממשקים מהדור הקודם. מצד ימין באפור בהיר ניצבים שני ממשקי SATA3 הפועלים על גבי שבב צד-שלישי מבית Marvell.
![]() |
גם לוח אם זה עושה שימוש בממשקי DDR3 שכבר שנים רבות של קיימות עומדות מאחוריו. ניתן לאכלס בארבעת הממשקים הללו ארבעה מקלות בנפח של 8 גיגה-בייט כל אחד. מהירות הזיכרון הנתמכת תלויה בעיקר במעבד שכן הוא מכיל את בקר הזיכרון האחראי להרצתם. עם מעבד מתקדם דוגמת Core i5 4690K או Core i7 4790K גם הרצה של זיכרון בתדר של 2400 מגה-הרץ אפשרית.
![]() |
מערך ממשקי ההרחבה בלוח האם כולל שלושה ממשקי PCI-Express באורך מלא, שני ממשקי PCI-Express X1 קטנים ושני ממשקי PCI ישנים.
המערך הזה מאפשר בנוחות שימוש בשני כרטיסי מסך עבים עם הפרדה של שני ממשקים בניהם. תוך כדי, ממשק ה-PCI-Express X1 אחד עליון נשאר פנוי לצורך הרחבה עם חומרה דוגמת כרטיס קול או כרטיס טלויזיה. ממשק ה-PCI-Express התחתון פועל במהירות של X4 בלבד ויכול לשמש לכרטיס מסך שלישי אם מבוצע מערך של כרטיסי מסך מבית AMD. בשימוש Geforce של אנוידיה יהיה שימוש בשני הממשקים האחרים בלבד.
![]() |
מערכת הספקת הכח ויצובו למעבד היא אחד החלקים היותר מושכים בלוח האם הזה. ערכת השבבים והתושבת החדשה הרגילה אותנו ללוחות אם בעלי מערכות כח מינימליות בשל צריכת חשמל נמוכה. בשונה ממערכות של 4 או 8 שלבים, ציידה גיגהבייט את לוח האם הזה במערכת 12 שלבים איכותית למדי, כדי לשפר את איכות החשמל שמגיע למעבד ולשמור על טמפרטורת פעולה נמוכה של מייצבי המתח, היושבים מתחת לגוף הקירור.
![]() |
לפני שהחשמל עובר למערכת היצוב, הוא נכנס דרך מחבר ה-8PIN הממוקם בחלקו העליון של הלוח.
![]() |
![]() |
מערכת הקירור למיצבי המתח עשויה מאלומיניום כשצינור נחושת מצופה ניקל מוצב בתחתית לקבל ראשון את החום ולהעבירו לשאר הגוף.
![]() |
זהו מעבד הקול, ALC1150 של חברת Realtek שהפך ללהיט בדור לוחות האם החדש. שבב זה זוכה לתשבוחות רבות בתעשיה הודות לאיכותו ולאפשרויות התוכנתיות הרבות שהוא מקבל ממנהל ההתקן. שבב ה-ALC1150 מוקף בחיווי המאפשר סינון רעשים והספקה של קול נקי ככל האפשר. רוב איזור כרטיס הקול מנותק משאר איזור לוח האם כדי למנוע הפרעות חשמליות באיכות הקול.
![]() |
זהו ממשק ה-M.2 בלוח האם. אינטל ויצרניות הלוחות מאמינים כי זה עתיד ממשק כונני ה-SSD. מבלי לתפוס מקום במארז המחשב, ניתן להרכיב כונן SSD זעיר בתושבת הזאת ולהינות ממהירות תעבורה מקסימלית של 10 גיגה-ביט לשניה. זאת, בשונה מ-SATA3 הסטנדרטי המוגבל ל-6 בלבד. עם התקדמות תהליכי היצור במפעלים, כיום ניתן להרכיב כוננים זעירים גם בנפח של 256 או 512 גיגה-בייט בממשק זה.
![]() |
מערך היציאות האחורי של ה-UD5H כולל שישה ממשקי USB 3.0, שני ממשקי USB 2.0, שני ממשקי רשת RJ45 שאחד מהם מחובר לבקר ה-Killer ואחד לבקר של אינטל, ממשקי קול ב-7.1 ערוצים וממשקי תצוגה מסוג HDMI, DVI ו-VGA. בנוסף לממשקים אלו גם ממשק ה-PS2 למקלדת ועכבר ישנים נשאר. ישנם גיימרים ואנשים מעבדה שעדיין משתמשים בציוד שכזה.
עזרי המהרה וניטור
![]() |
בפינה הימנית-עליונה של לוח האם ישנם כמה עזרים המכוונים לאנשי מעבדה, ממהירים ושאר משתמשי קצה שזקוקים לתכונות שמעבר לסטנדרט. שני הכפתורים הקטנים משתמשים לאיפוס ביוס במידה והמהרה כושלת וריסט. הכפתור הגדול משמש להדלקה וכיבוי המחשב. המתגים הנוספים שניצבים לצידם הם למעבר בין שני שבבי ביוס לצורך גיבוי והחלפה של הגדרות וכניסה במצב בטוח או במצב רגיל. מצב בטוח מפעל את הביוס תחת הגדרות ברירת-מחדל.
תוספת נחמדה שתשמש ממהירים היא נקודות ההלחמה. חיבור של רב-מודד לנקודות אלו מסיע במדידת מתחי מערכת בזמן אמת. ניתן למדוד מתח של זכרונות ובקרים בתוך המעבד באמצעות הלחמת החיישנים אל נקודות אלו.
![]() |
בחלק האמצעי של הלוח הציבה גיגהבייט צג LCD המציג מספרים שתואמים את החלקים המנוטרים באותו הרגע. בעת הדלקת המחשב יחלפו מספרים שמייצגים חלקים שנבדקים כמו זיכרון, מעבד וכרטיס מסך. בעת תקלה ברכיב כלשהו, יוצג מספר המספר על התקלה אותה אפשר למצוא במקרא שבחוברת ההדרכה או באתר.
כן, הסוד של ממשק ה-SATA Express החדש לתעבורה כפולה הוא פשוט לקחת שני ממשקים מהדור הקודם.
זה לא נכון – ה"סוד" של SATA Express הוא בכך שהוא עושה שימוש בשני נתיבי PCI Express 2.0 שבאים מערכת השבבים, וזה מה שנותן לו רוחב פס של 10Gb/s (רוחב פס מעשי של 1000MB/s).
אגב, ממשק ה M.2 הוא פשוט מימוש פיזי אחר של ה SATA Express, ובלוח הזה, כמו ברוב הלוחות בעלי ערכת שבבים H97 או Z97, ניתן להשתמש רק באחד מהשניים בכל רגע נתון.
זה הסוד. זה לא משנה מאיפה התעבורה מגיעה, היא תבטל לך שני ממשקים.
נכון, אבל מהניסוח המקורי משתמע שחיבור ה SATA Express פשוט מחבר 2 חיבורי SATA ובכך משיג רוחב פס גדול יותר (לא כפול, אלא שיפור של כ 67%), ורציתי להבהיר שזאת לא הסיבה. אין ממש דרישה שחיבור ה SATA Express יעשה שימוש בחיבורי ה SATA, אבל בגלל האופן שבה ערכת השבבים מתוכננת אותם ה"חוטים" (פורטים) יכולים לשמש ל-2 חיבורי SATA3 או ל 2 נתיבי PCI Express 2.0 או לחיבור SATA Express אחד או לחיבור M.2 אחד. אני מניח שהסיבה שעיצבו את חיבור ה SATA Express כך שיעשה שימוש ב שני חיבורי SATA פיזיים היא פשוט שאנשים לא יחברו התקנים לחיבורי ה SATA ואז כאשר הם יחברו התקן SATA Express התקני ה SATA יפסיקו פשוט לעבוד (אגב, זה בדיוק מה שקורה עם ה M.2, שהוא פשוט מימוש פיזי אחר של תקן ה SATA Express).