שונאים כבלים? הנה פתרון יצירתי שמחביא אותם. לוח האם הזה מציג סטנדרט חדש של חיבוריות כדי להחביא כמה שיותר כבלים בשימוש מחברים שנמצאים דווקא בצד ההפוך של הלוח
בשנה האחרונה יצרניות החומרה השונות יצאו למשימה מעניינת בעולם המחשבים – למצוא דרכים מקוריות לגרום לכך שתצוגת המחשב במארז תהיה נקיה כמה שיותר מכבלים. כמובן שאין סטנדרט קיים לכך, ולכן כל יצרנית חומרה המציאה סטנדרט משלה עבור מחברים אחוריים בלוח האם כדי שיצרניות המארזים השונות יוכלו לעקוב ולפתח מארזים תומכים.
אצל GIGABYTE מדובר בטכנולוגיה שנקראת STEALTH Design. אנחנו לא יודעים למה המילה Stealth כתובה באותיות גדולות אבל נראה כי בעולם החומרה מאוד אוהבים טקסט גדול. העיקרון לא מסובך – אם המארז יוכל לקבוע מיקומי חורים מתאימים, המשתמש לא יצטרך להעביר כבילה מהחלק האחורי של המארז של איזור לוח האם וכך לחסוך את ה-"ספגטי" שנוצר ברמה האסטטית.
מבט מקרוב
בסקירה זאת אנחנו עוסקים בלוח אם שמשלב בין כה וכמה טרנדים בעולם לוחות האם – B650E AORUS STEALTH ICE. מדובר בלוח אם בעל תושבת AM5 של AMD עבור מעבדי Ryzen החדשים. חשוב שלא לבלבל מיתוג בין לוחות AM5 לבין לוחות אינטל. B650E היא לא ערכת שבבים נחותה ללוחות נטולי יכולות – מדובר בלוח אם מתקדם שמאפשר תכונות מתקדמות לכל עניין ודבר, כולל אוברקלוקינג.
בראש ובראשונה מדובר בלוח אם בעל ערכת צבע של לבן וכסוף עבור מערכות בהירות במיוחד. הטרנד של חומרה לבנה צובר תאוצה ויותר יצרניות באקו-סיסטם של רכיבים משיקות מוצרים לבנים שישתלבו. בנוסף לזה, מדובר בלוח אם שמיישם את ערוצי ה-PCI-Express שמעניק המעבד עבור כרטיס מסך אחד ככרטיס הרחבה וכל השאר הולך לאמצעי האחסון.
עבור לוחות האם המתקדמים שלה מיישמת GIGABYTE שיטת תפעול שכוללת הסרה של גופי קירור ללא צורך בכלים כמו מברג. סיבוב של הידית הזאת פותח למעשה את המכסה הגדול עבור כונני ה-SSD בתקן M.2.
המכסה הזה מגיע עם נקודות מגע עבור נורות RGB, כמו גם סט של צמד פדים תרמיים עבור ממשקי ה-M.2. המכסה כולו עשוי מחתיכה אחת של אלומיניום.
כאן נמצא את צמד ממשקי ה-M.2 שמתווספים לממשק M.2 העליון שמקבל גוף קירור משלו. חשוב לדעת שהממשק העליון בין שלושת ה-M.2 הוא זה שמקבל קווי תקשורת מהירים במיוחד מהמעבד בתקן PCI-Express 5.0 X4. צמד הממשקים למטה מקבלים תקשורת "איטית" יותר של PCI-Express 4.0 X4. כדאי בהזדמנות זאת גם להזכיר כי ממשק כרטיס המסך פועל בתקן PCI-Express 5.0 X16 המלא. בשל עיצוב לוח האם המיוחד אין כאן ממשקים נוספים איתם התעבורה הזאת חולקת.
כרטיס הקול המובנה בלוח האם מבוסס על מקודד מדגם "Realtek Audio Codec", שהוא שם גנרי עבור דגמים חדשים. יתכן ומדובר במקודד דוגמת ALC897 שהוא עצמו גם מבוסס על דגמי עבר. מעגל כרטיס הקול המובנה פשוט מאוד וכולל קבלים יפנים בכמות סינון מאוד בסיסית. אין במעגל הזה מגברים וסינון מתקדם משום סוג. באיזשהו מקום אנחנו מצרים על כך שלוחות אם מתקדמים כוללים כרטיסי קול כה בסיסיים אך נראה כי כרטיסי קול חיצוניים הפכו לנפוצים מתמיד, דבר שכנראה מניע את המהלך. ל-Realtek היום יש מונופול מוחלט על בקרי שמע בלוחות אם. זה לא שאחרים לא יכולים להתחרות, זה פשוט כי כנראה אין רצון בכך. מלבד זאת, בקר קול איכותי לא מכתיב את איכות השמע יותר מאשר מעגל איכותי מסביב לו.
GIGABYTE מטמיעה את כפתור ה-EZ-LATCH שלה בלוח האם הזה, מה שאומר שהוצאה של כרטיסי מסך מתוך מערכות מורכבות לא צריכה להתלוות לתסכול של מציאת ה-"לשון" של ממשק ה-PCI-Express. לחיצה על הכפתור תמשוך את המנגנון ותשחרר את כרטיס המסך.
לא הרבה השתנה בגזרת ה-IO של לוח האם הטיפוסי, לפחות לא עד שהדור הבא יגיע ממש בקרוב. ישנו מערך מכובד למדי של יציאות USB אך רק אחת מהכל היא בתצורת Type-C. כרטיס הרשת המובנה הינו של Realtek ומספק חיבור רשת קווי של 2.5Gb לשניה. כיום ספקיות אינטרנט מעניקות את זה בפייבר, ולכן יש לזה שימוש בשוק הישראלי.
יציאת ה-HDMI מחוברת לליבה הגרפית המובנית במעבדי AMD וכאן תקבלו תצוגה. מחבר האנטנות מתחבר לאנטנה שמקבלים בקופסא וכאן אפשר לקבל אינטרנט אלחוטי בתקן WiFi 7 החדיש על בסיס שבב Realtek MT7925. אפשר יהיה "לסחוט" מהירות של 2.5Gb לשניה באופן אלחוטי כל עוד יש לכם את ציוד הקצה שמאפשר זאת. טכנית הבקר הזה מדורג למהירות של עד 5.4Gb לשניה.
בחלק השמאלי תוכלו למצוא את כפתור ה-Q-Flash Plus, אשר מאפשר יכולת של צריבת BIOS אל לוח האם ללא צורך במעבד בתושבת. מדובר בפונקציה שרק דורשת מהמשתמש להעלות את קובץ ה-BIOS לכונן USB ולחבר בשקע היעודי לפני לחיצה (שקע ה-USB שלידו מופיעה המילה BIOS). מדובר בתכונה שימושית למקרה שבו רוכשים לוח אם כזה עבור דורות שטרם יצאו לתושבת AM5.
בצד ההפוך של לוח האם נמצא הקסם, הסיבה שהוא בכלל קיים. בשימוש של מארזים מסוימים תוכלו לממש את העיצוב של GIGABYTE ולמעשה להעלים חלק גדול מהכבילה הנראית לעין בבניית מחשב טיפוסית. בגב לוח האם אפשר למצוא את מחברי החשמל, המאווררים, הפאנל הקדמי במארז וכל דבר שלמעשה אנחנו רגילים לראות בצד השני.
יש מחבר בודד מסוג 8PIN EPS להספקת כח לתושבת המעבד. עבור אלו שחוששים שזה לא יספיק – נזכיר כי עם טכנולוגיית המחברים הקיימת כיום בלוחות אם וספקי כח, גם הספק של 350W או כ-7A פר נקודה (מה שאף מעבד AM5 לא מושך גם עם אוברקלוקינג רציני) לא צפוי לגרום להתחממות או סכנה. לרוב המחברים והכבלים מוגדרים לזרם מירבי של 8-10A.
איזור התושבת למעבד נשאר ברובו דומה לכל לוח אם סטנדרטי. ארבעת ממשקי הזיכרון הינם כמובן מסוג DDR5. ללוח תמיכה בעד מהירות של DDR5-8000, אך כמובן יש תלות גבוהה ביכולת המעבד.
מערכת הספקת החשמל למעבד בנויה ממערך של 12 שלבים למעבד, 2 לליבה הגרפית המובנית ו-2 לבקר התעבורה במעבד עצמו (IO die).
ברמת איכות הרכיבים, שלבי המרת המתח שמובילים זרם אל ליבות העיבוד עצמם הינם מסוג OnSemi NCP302155.
מדובר בשלבי יצוב המוגדרים לעבודה של 60A כזרם מירבי ולפניכם עקומת היעילות שלהם במצב טיפוסי. תדר הפעולה המוגדר לרוב יהיה 500KHz. ישנם 12 שלבים שכאלה וכל צמד מופעל כערוץ אחד מבקר השליטה בהם. בחישוב מהיר בהתחשב בזה שמעבד Ryzen 9 9950X מושך במאמץ מירבי כ-170A, והיעילות המירבית (94%) של השלבים היא בכ-15A, הפעלה של כולם ביחד במצב הזה תביא להפקת חום של כ-18W. למזלנו ישנם גופי קירור מכובדים למדי עבור לוח האם הזה, שיחד עם זרימת אוויר אקטיבית באיזור ידאגו שהכל ישאר במצב טוב.
באופן כללי הייתי נותן ציון של 8 מתוך 10 למערכת הספקת החשמל הזאת, לפחות בהתחשב במערכות מתקדמות משמעותית שאפילו GIGABYTE הצליחה לממש באיזור מחיר של 1,500 שקלים ללוחות אם. אנחנו יכולים להבין שחלק גדול מהתקציב הפעם הלך לחלקים אחרים כמו הצבת מחברים בגב הלוח, כמו גם כל האלמנים של חיבור ופירוק מהיר על גבי הלוח עצמו. ראינו מערכות הספקת חשמל שבמצב הזה היו יכולות להפיק רק 10-12W של חום אל גוף הקירור בזכות עקומת יעילות טובה יותר.
לא צפויה בעיה כלל להשתמש בלוח האם הזה עם כל מעבד שתרצו בתושבת AM5 ולבצע גם אוברקלוקינג באמצעות קירור אוויר או מים. מתחת לאיזור צריכת זרם של כ-200A הדרישה קלה עבור חומרה שכזאת.
בהסרה של גופי קירור, אגב, חלק מהאסטטיקה של לוח האם מגיעה בצורת מגנטים עבור הפלסטיקה. לא צפויה להיות לכך השפעה גדולה על טמפרטורות הפעולה של מערכת הספקת החשמל לתושבת.
מחברי הפאנל הקדמי הם החלק העיקרי שמצריך מארז מיוחד ועל כך מתעדת GIGABYTE את רשימת המארזים הנתמכים רשמית בטכנולוגיית STEALTH:
נכון לעכשיו רשימת המארזים שתומכים בלוחות STEALTH של GIGABYTE אינה ארוכה במיוחד, אבל את מארזי Corsair וגם AORUS כן תוכלו למצוא בארץ בזמינות הוגנת. יתכן כי בעתיד נראה מארזים נוספים ברשימה הזאת מגיעים לתפוצה מקומית.
לנו טרם הגיע מארז מאלו של הרשימה, אך מעט אילתור עם מה שיש לנו הביא למצב של הרכבת מערכת מחשב קומפקטית ונקיה. ה-B650E AORUS STEALTH ICE נהנה ממה שנראה כמו המראה המינימליסטי והאחיד ביותר שראינו בלוח GIGABYTE עד כה, לפחות מהצד הזה.
ניתן לראות את השימוש בנורות RGB בחלקי לוח האם השונים. ישנה שליטה מלאה על הצבע ואנימציית התאורה דרך תוכנת GIGABYTE Control Center.
ממשק ה-BIOS הגרפי של GIGABYTE דומה לזה שנמצא בלוחות AORUS אחרים, או למעשה כל לוח GIGABYTE מהשנים האחרונות. ה-BIOS הגרפי מכיל מסך פתיחה ראשוני עם כל המידע החשוב אודות המערכת כמו תדרי פעולה, קונפיגורציית זיכרון וגם היכולת להכנס מיידית לכלים כמו הכלי לעדכון גרסת BIOS או סידור עליית כונני המערכת.
ציפינו לראות ממשק BIOS בלבן כמו ש-GIGABYTE עושה עם לוחות ה-AERO שלה אבל נראה שמיתוג ה-AORUS ניצח בהחלטה כיצד יראה. טענה אחת שיש לנו עבור ה-BIOS הזה הוא שקצב הפריימים לשניה מרגיש נמוך במיוחד בניווט עם עכבר, ושלפעולות לוקח מעט זמן להתבצע. מרגיש קצת כמו שימוש בכספומט ישן. נשמח לראות בעתיד את GIGABYTE שמה דגש על ריספונסיביות של ממשק ה-BIOS הגרפי שלה.
מכיוון שמדובר בפלטפורמת AM5 ובלוח אם שלא מבוסס על ערכת A620, כל אפשרויות האוברקלוקינג שרק תרצו קיימות בלוח האם הזה כאוות נפשכם.
בתוך מערכת ההפעלה, השליטה בנורות ה-RGB נעשית דרך ממשק ה-GIGABYTE Control Center, תוכנה שדרכה למעשה יש ניהול של כל רכיבי GIGABYTE השונים במערכת לרבות לוחות אם, זיכרון, כרטיס מסך, מארז וגם ציוד היקפי. עם הזמן התוכנה הזאת נהיית טובה יותר ויציבה יותר, אבל הצורך של יצרניות לוחות אם לסמן כברירת-מחדל בהתקנה שטויות כמו אנטי-וירוסים במסלול חינמי הוא משהו שצריך להפסק.
דבר שאפשר לעשות גם ב-BIOS וגם בתוכנה הזאת הוא קביעת פרופילי מאוורר, דבר שלדעתי כל משתמש שמעריך שקט כשרכיבים אינם חמים צריך לבצע.
סיכום – GIGABYTE B650E AORUS STEALTH ICE
ה-STEALTH ICE החדש של GIGABYTE הוא לוח אם מעניין, וההחלטה ליישם עיצוב שכזה על B650E ולא על X670E לדעתנו היא החלטה חכמה שכן המחיר בפועל של כ-1,500 שקלים אמנם מציב אותו כלוח פרימיום, אבל לא רחוק מהישג ידם של משתמשים שרוצים מערכת מחשב מיוחדת בלבן, וכזאת שנראית מינימליסטית משמעותית יותר מאשר מערכות אחרות בשוק.
בתג מחיר שכזה, בחירה אחרת תהיה למשל ה-B650E AORUS PRO X USB4, שגם נוכח באיזור 1,500 שקלים. שם מקבלים יותר ממשקים (גם ב-USB וגם ב-PCI-Express), וגם יותר עזרים לדיבאג ואוברקלוקינג וזה דבר אחד שטיפונת מצער אותי ב-STEALTH ICE. מיקום של צג דיבאג (ידוע כ-Seven Segment) עם ספרות בחלק הימני של לוח האם היה יכול להוסיף המון אם היה מתחת לחלק שגוף בשילדת הפלסטיק, וכך גם כפתור הדלקה וריסט בצד הזה של הלוח. כן נציין שישנו כפתור ריסט בחלק האחורי.
אם יש דבר אחד שבו סט התכונות "חוטף" בתג המחיר הזה לעומת לוחות אם אחרים זה בהחלט יהיה כפתורים פיזיים וממשקים מיוחדים שכמעט ואין. אמנם, מינימליזם וערכת נושא לבנה כמעט לחלוטין הוא יתרון מובהק עבור לוח האם הזה. מערכת הספקת החשמל היא לא הטובה ביותר בתג המחיר, אבל עדיין נחשבת לרובסטית ועמידה לכל אוברקלוקינג בקירור אוויר ומים.
אהבנו
- אסטטיקה יוצאת מהרגיל, ערכת נושא של לבן וכסוף
- שימוש בתצורת STEALTH של GIGABYTE מחביא את רוב הכבלים הטיפוסיים של מערכת המחשב
- אין צורך בכלים להתקנת כונני M.2 על גבי לוח האם
- כפתור לשחרור כרטיסי מסך מממשק ה-PCI-Express X16
- תקשורת מהירה מסוג WiFi 7 לצד כרטיס רשת 2.5Gbps מוכנים לתשתית הפייבר המהירה בהיצע המקומי
פחות אהבנו
- מספר מארזים מצומצם שתומך בהתקנת לוח האם, אך ישנה אופטימיות להרחבה בעתיד
- חלקים מסוימים תפוסים במגנט, דבר המפחית מעט מאיכות הבניה שגם עלול להאבד ולפגוע באסטטיקה