מסלול הגיימרים
מסלול הגיימרים
(מאת: נדב גבע ואיתי סימון)
מסלול הגיימרים היה ודאי המסלול האטרקטיבי ביותר במסגרת כל אירוע Digital City, שכן זהו מסלול המיועד לכל אלו אשר אוהבים משחקים ומשתמשים במחשב שלהם בעיקר למשחקים.
אנו ציפינו כי ההרצאות אשר התקיימו במסגרת המסלול יכילו מידע על המשחקים העדכניים בשוק וכן מידע על הכיוון אליו ילכו משחקים בעתיד. כמו כן ציפנו לשמוע קצת על החומרה אשר תריץ את המשחקים הללו בעתיד, שכן התעשיה השלמה של מוצרי חומרה נבנת בעיקר סביב, בגלל ובשביל המשחקים.
לצערנו, גם במסלול המשחקים נתקלנו בתקלות טכניות ובעיות שונות בארגון, מה שמנע מאיתנו להגיע לכל ההרצאות, לכן נעסוק רק בהרצאות המעניינות יותר של מסלול המשחקים.
משחקים בסביבת 64 ביט
זו הייתה ללא ספק אחת ההרצאות בעלות הפוטנציאל הרב ביותר באירוע והיא עסקה בהשפעתם של מעבדי 64 ביט על המשחקים כיום וההתמודדות של מערכות ההפעלה של מיקרוסופט (Windows XP 64) עם הטכנולוגיה החדשה. נושא זה מעניין רבים, גיימרים ומשתמשים רגילים כאחד, לאור המעבר של שוק המעבדים כולו לתמיכה ב-64 ביט, וההרצאה הועברה על ידי ירון לייפנברג, ממיקרוסופט ישראל.
פרט מעניין הוא שבמהלך כל ההרצאה פעלה מערכת מחשב שהדגימה (לכאורה) את היתרונות הטמונים בעיבוד ב-64 ביט. באופן מפתיע, המעבד שהפעיל את המערכת היה דווקא ה-Athlon64 3400 של AMD, וזאת למרות שחברת אינטל (שגם לה, כידוע, ישנם מעבדים ביתיים התומכים ב-64 ביט) היא השותפה המרכזית של מיקרוסופט באירוע.
ההרצאה נפתחה בהסבר קצר שדימה את מעבדי ה-64 ביט למנוע של מטוס F-16: כוח רב תוך שמירה על טמפרטורת עבודה נמוכה ונצילות גבוה.
מיד לאחר מכן, הוצג סרט קצר באיכות של HD 1080 (כלומר רזולוציה של 1080*1920 – מה שנקרא High Definition ודורש לרוב מאמץ רב מהמעבד) על תעופה, כאשר מטרת הסרט הייתה להראות כיצד מעבד 64 ביט מסוגל להתמודד עם סרטים באיכות גבוהה שכזו תוך כדי שמירה על ניצול נמוך של משאבי המעבד (יש לציין כי על אף שהסרט רץ חלק, לא הוצג עומס המעבד).
ההרצאה נמשכה בהשוואה טכנולוגית קצרה בין 32 ביט ל-64 ביט, כאשר ההתמקדות הייתה בעיקר בשיפור העצום בתמיכה בכמות גדולה יותר של זכרון וכמות ה-Page File המקסימלית האפשרית כעת. לאחר מכן הוצגו מצגות המדגימות את השימוש ב-64 ביט, כאשר הוצגה תמונה מתוך האתר של AMD ותמונה נוספת מתוך LightWave 3D (תוכנה לעריכת תלת מימד הדומה ל-3D Studio Max), המראה כיצד ניתן לעבוד עם טקסטורות ותאורה בזמן אמת ב-64 ביט לעומת המודלים הריקים שמערכת 32 ביט מאפשרת.
בנוסף הוצגה השוואה בין השימוש במעבד בהפעלת יישום פלאש שמוצג בדפדפן Internet Explorer על פנטיום 4 במהירות 2GHz, לעומת אותו יישום שפועל על מעבד AMD Athlon64 3400, כשמטרת הדגמה זו הייתה שוב להראות את נצילות המעבד הנמוכה על מעבדי 64 ביט. לא רק ש"מבחן הביצועים" היה ישום פלאש פשוט, אלא גם שההבדל בין שתי המערכות לא הסתכם ביכולתו של אחד המעבדים לעבד מידע ב-64 ביט אלא גם בביצועיהם ללא קשר לתמיכה ב-64 ביט (המעבד של AMD אמור להתחרות עם מעבדי אינטל במהירויות של 3GHz ומעלה) ואפילו כמויות הזכרון היו שונות (וזה רק מהנתונים שהוצגו) – מה שמבטל לחלוטין את אמינותה של ההשוואה והרלוונטיות שלה. ואם כל זה לא מספיק, אז שתי המערכות המדוברות אפילו לא היו נוכחות פיזית בעת ההרצאה – הנתונים הובאו באמצעות גרפים, ונאמר שהם לקוחים מ"כנס אחר" בו הריצו את שתי המערכות.
כאן שינתה ההרצאה כיוון ועברה להדגמה של Windows on Windows, כלומר הצגת האופן שבו מערכת מבוססת 64 ביט עם Windows XP 64 מתמודדת עם יישומי 32 ביט נוכחיים. בחלק זה הודגם המשחק Flight Simulator 2004 (יישום 32 ביט) שרץ על הגדרות מקסימליות בצורה חלקה וכן הודגמה מערכת ההפעלה עצמה, וכיצד היא זהה מבחוץ לקודמתה ומאפשרץ הרצה חלקה של יישומי 32 ביט (כגון המשחק שהוצג ומדיה פלייר 10 שעליו הוצגו הסרטים).
בסיום ההרצאה הוצג סרט HD נוסף והגיע שלב שאלות. כאשר עלתה השאלה מדוע לא הודגם יישום 64 ביט, תשובת המרצה הייתה שהסיבה לכך נעוצה במיעוטם של ישומים ביתיים שכאלו כיום ומטרת ההרצאה היא להדגים יותר את יכולתה של מערכת 64 ביט להתמודד עם יישומי 32 ביט בצורה טובה יותר ממערכות 32 ביט רגילות; הוא אף הוסיף כי בעתיד יישומים רבים ירוויחו רבות מהקפיצה הטכנולוגית הזו.
בשלב זה כדאי רק לציין כי המשחק Far Cry, לא רק שמציג גרפיקה מעולה אלא גם תומך ב-64 ביט. אם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לרכוש אותו ב-200 ש"ח, אין ספק שגם מיקרוסופט יכולים לעשות זאת כדי להדגים "יישום 64 ביט ביתי" בהרצאה שעוסקת במשחקים בסביבת 64 ביט.
בסיכומו של דבר, הרצאה זו – שהייתה בקלות יכולה להפוך להרצאה המעניינת ביותר באירוע – הייתה ביזיון אמיתי. אף לא אחד מהטיעונים של המרצה לכך ש-64 ביט היא טכנולוגיה עדיפה על פני 32 ביט לא זכה לנימוק משכנע, שלא לדבר על הוכחה חד משמעית ואפילו ההסבר אודות הטכנולוגיה היה שטחי ורדוד. במקום להעמיק ביתרונות הטכנולוגיה ולהדגים את השימושים שלה כיום, בחרה מיקרוסופט להעביר הרצאה שלא ניתן להגדירה בשום צורה מלבד משעממת וחסרת כל תוכן.