לקראת כתיבת ביקורת זו קיבלנו לידינו מחברת NVIDIA סקירה טכנית קצרה על כרטיסי סדרת GTX200, אשר אינה שונה בהרבה מסקירות טכניות קודמות שקיבלנו מ-NVIDIA או מכל חברה אחרת.
באופן כמעט צפוי, מילת המפתח הפעם היא: "יותר". מילה זו חוזרת על עצמה שוב ושוב בתיאורים של NVIDIA, החל מהיעדים שהוצבו למפתחים ועד לתוצאות שהשיגה החברה ביחס לכרטיסי הדור הקודם שלה.
מבלי להכנס לנושא השקת סדרת ה-GTX200 (שנחשבה אגב כאחת הכושלות בתולדות החברה, על פי הודאת מנהליה), ניתן לומר כי NVIDIA לא השכילה להעריך את המתחרה שלה נכון, שכן כפי שאנו כבר יודעים כיום, AMD הצליחה להוציא את רכיב החומרה המפתיע של השנה – כרטיסי סדרת ה-4000 הצליחו להפתיע לא רק את NVIDIA אלא כנראה גם את AMD עצמה, שלא הייתה מוכנה להדים שיצרו הכרטיסים הללו בעולם וכמובן גם לעליה במכירות בעקבות זאת.
לאורך כל המסמך משווה NVIDIA את כרטיסי ה-GTX200 אל מול דור הכרטיסים הקודם שלה, סדרת כרטיסי ה-8000 ובמיוחד ספינת הדגל הקודמת, ה-8800GTX, שכן דור ה-9000 של החברה היה מעין דור ביניים שכלל עדכון הליטוגרפיה בלבד, ללא עדכון משמעותי בארכיטקטורה ותכנון מחדש של השבבים.
תחילה נעבור על כל היעדים כפי שהוצגו לצוות המפתחים של NVIDIA טרם תחילת העבודה על סדרת מעבדי ה-GTX200:
- יש לתכנן מעבד עם ביצועים כפולים מזה של ה-8800GTX.
- יש לתכנן את הארכיטקטורה כך שתתאים למשחקים עתידיים שישתמשו ביותר שיידרים מורכבים ויותר זיכרון.
- יש לשפר את הארכיטקטורה כך שהיעילות לוואט ולסנטימטר מרובע תגדל.
- יש לשפר את הביצועים עבור מאפיינים של DirectX 10, כגון שיידרים גיאומטריים.
- יש להציע שיפור משמעותי של היכולות החישוביות של הכרטיסים עבור תוכנות העושות שימוש ב-CUDA ועבור ביצוע חישובי פיזיקה על גבי המעבד (מה שמרמז שרכישת AGEIA תוכננה זמן רב מראש לפני שזו הוכרזה והוכנסה לתוכניות התכנון של השבב).
- יש לספק יכולות ניצול הספק טובות יותר, הכוללות הורדה של צריכת ההספק במצב Idle.
בסך הכל אין בדרישות הללו חידושים מפתיעים, וניתן לסכם בכך שהמפתחים נדרשו לשפר כמעט כל אספקט אפשרי במעבדים החדשים. כך, למרות הדעה הרווחת ש-NVIDIA "נרדמה בשמירה" והניחה ל-AMD לגנוב את ההצגה עם כרטיסים זולים וטובים בהרבה, ההיפך הוא הנכון – NVIDIA דווקא ניסתה לשפר, אולי לא מספיק, אך היא בהחלט לא הייתה שאננה.
למעשה ההתקדמות החשובה ביותר של NVIDIA בדור זה של מעבדים גרפיים הוא מנוע ה-CUDA. מאחר ו-NVIDIA ראתה את עצמה כמובילת השוק הן מבחינת המכירות והן מבחינה טכנולוגית, היה זה הזמן המושלם עבורה להציג את הטכנולוגיה שתביא לה יתרון בכל הנוגע למעבדים גראפיים המבצעים משימות נוספות.
כבר שנים שאנו שומעים שהמעבדים הגראפיים מסוגלים להרבה יותר מאשר להריץ את המשחקים החדשים ביותר אך מימוש הפוטנציאל עדיין נראה תמיד רחוק מתמיד.
לאחר השקת ה-CUDA ועם ההכרזות של NVIDIA על השותפות שלה לשימוש בטכנולוגיה החדשה של עיבוד מואץ בעזרת המעבד הגרפי, אנו רואים את חלום ה-GPGPU (ר"ת General Purpose Graphical Processing Unit) קורם עור וגידים.
דוגמה למקצת מהשותפות של NVIDIA בעיקר בתחום המחקר ניתן לראות בתמונה הבאה, כמו גם את אחוזי השיפור לעומת שימוש במעבד הראשי (CPU) בלבד:
מלבד השיפורים בתוכנות הנ"ל, ניכר כי NVIDIA מנסה לשפר גם את חווית השימוש ואת חייו של המשתמש והגיימר הממוצע.
בראש ובראשונה מציעה החברה את יכולת העיבוד הפיזיקלי – רכישת חברת AGEIA לפני למעלה משנה אפשרה ל-NVIDIA להציע למשתמשיה כרטיסי מסך בעלי יכולות עיבוד פיזיקה מובנות, כדי להמנע מהצורך ברכישת כרטיס נפרד. בהמשך הביקורת אף נציג את ביצועי הכרטיסים החדשים כמעבדים פיזיקליים לכל דבר.
מלבד שיפור זה מציגה NVIDIA שותפה קטנה בעלת השם המוזר BADABOOM , חברה המייצרת ממיר של תכני וידאו העושה שימוש בטכנולוגית ה-CUDA. מוצרי החברה עדיין לא זמינים לקהל הרחב אך זו כמובן רק דוגמה למה שניתן לעשות על ידי ניצול המעבדים הגראפיים כמעבדים לכל דבר (אולי יבוא היום ונוכל להריץ חלקים ממערכת ההפעלה על המעבד הגראפי).