הקדמה והיכרות עם ארכיטקטורת Ampere
קיבלנו גרסה נוספת של מוצר החומרה הלוהט ביותר בסביבה לבחינה, בדמות כרטיס המסך GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO מתוצרת MSI. האם יש סיבות מוצדקות להתלהב? תשובות בפנים
בביקורת זאת אנחנו מציגים לכם את הביצועים ויכולות הקירור של כרטיס מסך נוסף מדגם GeForce RTX 3080, והוא ה-GAMING X TRIO של יצרנית החומרה MSI, הידועה בעיקר בזכות לוחות האם שלה.
כרטיס המסך GeForce RTX 3080 של NVIDIA הוא מחליפו של ה-RTX 2080 Super ולפניו RTX 2080. מוצר זה ממלא משבצת מחיר של כ-700 דולר ונחשב לפרימיום עבור גיימרים שלא רוצים פשרה בין איכות ויזואלית, רזולוציה וכמות גבוהה של פריימים לשניה. עצם קיומו של RTX 3090 אשר יושק בקרוב לא הופך את ה-RTX 3080 לכרטיס מסך בינוני או בעל פשרות רבות כלל.
עם ירידת המחירים ועליית ההיצע של מסכי 2560×1440 בעלי תדרי 120Hz ומעלה לאחרונה, סביר מאוד להניח שמשתמשים ירצו להצמיד כרטיס מסך שכזה למערכת העובדת עם מסך גיימינג מהדור החדש. רזולוציית 1920×1080 נשארת מאחור לכרטיסי המסך הצנועים יותר, דוגמת GTX 1660 Super, RTX 2060 וחבריהם.
בין גרסאות כרטיסי המסך של MSI גרסת ה-GAMING X TRIO נחשבת למתקדמת ביותר אשר זמינה כיום, כאשר דגם נטול X לא כולל המהרה נוספת מהמפעל לתדר הליבה הגרפית כמו בדגם הזה. MSI ידועה גם בדגמים קצת פסיכיים דוגמת ה-Lightning, ויש סיכוי לא מבוטל שנראה גם כאלה מתישהו בעתיד, שכן הנדסה שלהם לוקחת זמן מה.
סדרה נוספת של MSI שתפגשו בחנויות היא סדרת ה-Ventus אשר מגיעה בגרסאות בעלות 2 ו-3 מאווררים.
כאשר דגמי RTX 3080 ו-RTX 3090 של סדרה זאת מגיעים עם גופי קירור מעט צנועים ממה שתפגשו בדגמי TRIO אך עם אותה טכנולוגיית מאווררים, צינורות קירור ומניפות אלומיניום בתוספת ערכת נושא מאוד מושכת וניטרלית. לכל המפרטים הטכניים של כל דגם נמליץ לבקר באתר MSI.
לפני שנגיע ונגע בכרטיס ה-GAMING X TRIO מדגם RTX 3080 של MSI, תזכורת על המאפיינים הטכניים של ארכיטקטורת Ampere הטריה של NVIDIA.
ארכיטקטורת Ampere של NVIDIA
לפני כשנתיים נחשפנו לארכיטקטורה הראשונה של NVIDIA שמסוגלת לבצע ברמה חומרתית עקיבת קרנות (או Ray Tracing אם תרצו). עקיבת קרנות מביאה לתאורה ריאליסטית לחלוטין בגרפיקה תלת מימדית ממש כמו שהטבע עושה, עם חישוב מדויק של תאורה לפי עוצמה, לפני טקסטורת המשטח בו האור פוגע, ולפי החזרת האור ממשטחים לאיזורים אחרים.
המרכיבים העיקריים של כח העיבוד בתוך הליבות הגרפיות של NVIDIA הן יחידות SM האחריות באופן כללי על חישוב גאומטרי, ליבות RT (ר"ת Ray Tracing) וליבות Tensor לשימוש בלמידה. בעידן Turing שהגיע אלינו עם סדרת RTX 20, החלוקה היתה שלכל יחידת עיבוד פנימית תהיה כמות מסויימת מכל משאב. ליבה כמו TU102 שהיא ליבת הדגל של Turing נשאה עליה 72 יחידות SM המחולקות ל-288 קבוצות עיבוד קטנות (16 ליבות CUDA בכל קבוצה), כאשר כל קבוצה גם קיבלה 2 מעבדי Tensor. כל 4 קבוצות קיבלו מעבד RT בודד.
בדור Ampere החדש, NVIDIA מחליטה להמשיך ולנפח את יכולות כרטיסי ה-RTX שלה. ליבת GA102 כפי שמופיעה בכרטיס המסך Geforce RTX 3090 מכילה בהשוואה לכך 10,496 יחידת הצללה, 328 יחידות Tensor ו-82 יחידות RT באופן. בדור Ampere הספירה של אותם מעבדי SM, או יחידות CUDA, נמדדות באופן מעט שונה שכן כעת יש שתי יחידות בכל צינור תקשורת בודד, בהשוואה ליחידת עיבוד אחת לכל צינור בדור הקודם. לכן, 10,496 מעבדי CUDA בהשוואה ל-4,608 לא אומר שהכפלנו את כח עיבוד ההצללה שלנו. אפשר לחשוב על זה כמו ריבוי נימים במעבדים ראשיים (טכנולוגיית HyperThreading של אינטל למשל).
כך נראית הליבה הגרפית של ה-Geforce RTX 3080 מתחת למכסה. באופן גס, ישנה חלוקה לחמישה מערכי עיבוד גדולים הבאים בתקשורת עם 10 מיקרו בקרי זיכרון. כל מיקרו בקר שכזה מדבר בקר זיכרון ראשי בליבה ובעל ערוץ 32 ביט אשר עובר דרך לוח המעגל המודפס הישר לשבב זיכרון. שלא במקרה, ה-Geforce RTX 3080 מכיל 10GB של זיכרון גרפי ב-10 שבבים שונים. לליבה ישנה בריכת זיכרון מטמון מרמה שניה בנפח של 5MB.
כך נראית קבוצת SM אחת בהגדלה, כאשר היא מכילה ליבת RT אחת מדור חדש, ארבע ליבות Tensor ללמידה ו-128 מעבדי CUDA. שימוש ב-68 קבוצות שכאלה מביא את הליבה הגרפית ל-8,704 מעבדי CUDA ול-68 מעבדי RT יחד עם 272 מעבדי Tensor. כל זאת במטרה להפוך גרפיקה בזמן אמת למציאותית יותר ולרינדור מהיר ככל האפשר של קצב התמונות לשניה.
ליבת Ampere מיוצרת בתהליך 8 ננומטרים של סמסונג. למעשה, בשונה מציפיות רבות ליצור במפעל הפופולארי של TSMC, בחרה NVIDIA במפעל של סמסונג ובפס יצור יחסית טרי שהופך לאחרונה למבוקש (אנחנו יודעים שגם את Snapdragon החדשים לסמארטפונים הולכים לייצר שם). שטח הליבה הגרפית GA102 שבכרטיס המסך הזה הוא 628 מ"מ רבוע, שטח שנחשב לגדול יחסית, אך עדיין נמוך מ-754 מ"מ רבוע שראינו בליבת TU102 אצל RTX 2080 Ti. עם זאת, כמות הטרנזיסטורים עלתה מ-18.6 ל-28 מיליארד (!). המעבר מתהליך 12 ננומטר של TSMC ל-8 ננומטר של סמסונג מאפשר ל-NVIDIA לייצר ליבות גרפיות בעלות צפיפות טרנזיסטורים הגבוהה בעשרות אחוזים.
כרטיס המסך הזה עושה שימוש בזיכרון חדש מבית מיקרון הקרוי GDDR6X. זיכרון זה נוצר על מנת לשרת את דרישות תעבורת המידע הגדולות של כרטיסי המסך החדשים, ונכון לעכשיו קיים אך ורק בכרטיסי המסך של NVIDIA מדגמים RTX 3080 ו-RTX 3090. מהירות הזיכרון בכרטיס המסך הזה הינה 19Gbps והיא על רוחב פס של 320BIT. דבר זה מביא לנפח תעבורת זיכרון כולל של קצת מעל ל-760GB לשניה. בהתאם להרכב בקר הזיכרון, על כל 32BIT ישנו שבב זיכרון אחד של 1GB, ולכן נפח הזיכרון הגרפי הכולל הינו 10GB. מדובר בתוספת של 2GB לעומת RTX 2080 Super אותו כרטיס מסך זה מחליף בתג המחיר.
הכל על דור ה-Ampere החדש של NVIDIA:
- שווה להמתין קצת יותר: Gigabyte חושפת דגמי GeForce RTX 3000 עתידיים עם מגוון נפחי זכרונות
- כרטיס מסך Asus GeForce RTX 3080 TUF OC בביקורת מעמיקה: כוכב בוהק
- המלך היקר הוא עירום: כרטיס מסך GeForce RTX 3090 TUF של ASUS בביקורת
- ה-RTX 3080 מחפש שותף: Core i9 10850K ראש בראש מול Ryzen 9 3900XT
- GeForce RTX 3080 Founders Edition: הביקורות והביצועים כבר כאן
- דגמים ומחירים ראשונים עבור דגמי ה-GeForce RTX 3000 כבר כאן – בישראל ובעולם
- כל דגמי כרטיסי המסך במקום אחד: ה-GeForce RTX 3000 של MSI
- כל דגמי כרטיסי המסך במקום אחד: GeForce RTX 3000 מבית ASUS
כש-MSI מדברת על ליבה מהירה היא מתכוונת לזה במלוא הכוונה. ה-RTX 3080 GAMING X TRIO פעל בטווח תדרים של בין 1975Mhz לבין 2040Mhz לאורך כל מבחני הביצועים במאמץ. מדובר בתדרים אגרסיביים למדי עבור ליבת ה-Ampere של NVIDIA.
כיאה לכל דגמי TRIO עד כה, גם ה-RTX 3080 GAMING X TRIO מכיל גוף קירור עצום בעל שלושה מאווררים (טוב… מפה השם). למעשה, גוף הקירור גדול משמעותית מלוח המעגל המודפס עצמו.
במונחי לוחות אם, עוביו של כרטיס מסך זה הינו 3 סלוטים, כך שחשוב לשים לב במידה ורוצים להתקין התקנים נוספים בסמוך. במבט זה ניתן להבחין בשלושת מחברי החשמל של כרטיס המסך ובפס התאורה הרציני שהציבה MSI. בהמשך תראו אותו גם בפעולה.
כרטיס המסך RTX 3080 GAMING X TRIO משתמש בהרבה מהרכיבים שניתן למצוא גם בדגם ה-RTX 3090 כמו לוח המעגל המודפס וגוף הקירור, אך גם מחברי החשמל. כרטיס מסך זה דורש שלושה מחברים מסוג 8PIN PCI-Express, דבר אשר מעיד כמובן על צריכת החשמל הפוטנציאלית שלו. בהמשך הביקורת יש גם קצת מספרים. ניתן להבחין שבצמוד למחברי החשמל ישנה הכנה למתג ביוס כפול. לצערנו, כרטיס מסך זה לא כולל ביוס כפול, שכן זאת תכונה ששמורה לדגם ה-RTX 3090 של MSI. כמו כן, ניתן להבחין בחמשת צינורות הקירור המבצבצים בגב כרטיס המסך, הם שייכים לאותו גוף קירור מאסיבי שנושא ה-X TRIO.
הפלטה האחורית של ה-GAMING X TRIO עשויה מגרפן (Graphene) על פי MSI… רק שמסתבר שזה לא באמת אותו חומר אקזוטי ויקר, אלה שילוב של קרבון ופלסטיק. הולכת החום טובה מאשר פלסטיק מסורתי, וכאן היתרון הקל.
את מאווררי ה-TORX של MSI אנחנו כבר מכירים מזה כמה שנים וכאן אנחנו מקבלים גרסה חדשה. על פי MSI, איחוד של כל שני להבים עם קצה קמור מסיע לריכוז האוויר ודחיפה דרך גוף הקירור. בבסיס כל מאוורר ישנם שני מיסבים כדוריים.
בהמשך הביקורת אנו נביט על המספרים והיכולות של גוף הקירור המרשים הזה בהתמודדות עם הליבה הגרפית האימתנית ו-10 שבבי ה-GDDR6X הרעבים.
ממשקי התצוגה בכרטיס המסך הזה עם סטנדרטיים לחלוטין. ישנה יציאת HDMI 2.1 בודדת ושלוש יציאות DisplayPort 1.4a. מכיוון שכרטיס המסך הזה אינו מוציא אוויר חם דרך איזור ממשקי התצוגה, הייתי שמח לראות יציאת HDMI אחת נוספת. אנחנו יודעים שזה אפשרי, כי ישנם דגמי RTX 3080 אחרים הכוללים זאת.
לאחר שהכרנו פיזית את ה-RTX 3080 GAMING X TRIO, הגיע הזמן לעבור לבשר ותפוחי האדמה של כל ביקורת כרטיס מסך, מבחני הביצועים.
המממ
נראה שכל כרטיסי 3080 מוצלחים !
ביקורות מעולה, נהנתי לקרוא!
האם נראה ביקורת כזאת גם עם 3090?
חג שמח
נרמז ש…. כן !
למה ממליצים על ספק "לפחות 750W", כשהצריכה הכללית במבחן נמדדה על 471W?
שוקל לשדרג בעתיד, אבל תקוע "רק" עם 550W איכותי של Corsair, ו-2600X שאמור לצרוך אפילו פחות.
יש ממה לחשוש?
אם הספק שלך נותן את כל חיבורי החשמל לכרטיס…. אין ממה לחשוש.
ההמלצה היא לרכישה חדשה (שתהיה כוללת את הנדרש… ועוד יותר לצרכים עתידיים אם חושבים על שמירה של הסטטוס הקיים)
וסמסונג שם כי מתברר שהרכיבים שלה יותר מהירים, אז ראוי להרכיב זכרונות כאלו על לוחות מין אלו.
זה לא עניין של חיבורים, יתכן שלספק 650 ו 750 יהיו את אותם חיבורים ואף אותו מספר כבלים אבל ה 650 לא יוכל להחזיק מערכת מסוימת לעומת ה 750 שכן יוכל.
אם הספק יכול לספק מעל הצריכה הכללית, למה שהוא לא יחזיק?
ואיך אפשר לדעת במקרה שלי עם RM550W Gold?
זה לא מדוייק, לדעתי ספק 650W איכותי יכול להחזיק מערכת עם 3080.
הבעיה שספק 650W יהיה יותר זמן במאמץ מאשר ספק 750W, אבל זה אפשרי.
לא התייחסתי ל 3080 או לכל ספק 650 אחר, רק אמרתי שעל סמך חיבורים לא ניתן לדעת.