הכירו את אמצע השוק החדש
לאחר שנתיים וחצי של שליטת GTX 1070 בקטגוריית מחירים של 350 דולר מגיע ה-RTX 2060 בתג מחיר דומה – בביקורת זו תגלו האם הוא אכן עומד בציפיות
ברבעון האחרון של השנה שעברה השיקה NVIDIA את סדרת כרטיסי המסך החדשה והשנויה-משהו במחלוקת שלה, ה-GeForce RTX 2000. מדובר לראשונה בסדרת כרטיסי מסך שמושקת על טהרת מיתוג של מקבץ פונקציות מאוד ספציפיות שבפיתוחן יש ל-NVIDIA חלק מרכזי.
ההשקה הזאת באה לשבור כמה וכמה חוקים אליהם התרגלנו במשך שנים רבות בעולם כרטיסי המסך כאשר אחד מהם הוא משמעות מיתוגו של כרטיס מסך ופלח השוק אליו הוא מיועד.
בשל השימוש בתהליך היצור של 12 ננומטר, שמהווה עצמו אך ורק רוויזיה משופרת של אותו תהליך 14 ו-16 ננומטר אליו אנחנו רגילים כבר מזה כמה שנים הציפיות לא היו גבוהות במיוחד. בשל כך החליטה NVIDIA לשגר את כל העוצמה שהיא יכולה במסגרת מעטפת חום שפויה בשימוש בתהליך היצור הזה. ככה קיבלנו את RTX 2080 Ti היקר, את RTX 2080 היקר גם כן, ואת RTX 2070 היקר קצת פחות.
שלושת כרטיסי המסך הללו באים למעשה ליצור פלחי שוק חדשים לבעלי הממון, כאשר RTX 2070 פחות או יותר נשאר היחיד בעל תג מחיר נגיש של 499 דולר ובא להחליף ראש בראש את GTX 1080 המזדקן. למדנו שכרטיס המסך הזה מהווה שיפור מתון אך מכובד על פני GTX 1080 וכך היחס שבין השקל לביצועים במשך שלוש השנים האחרונות השתפר רק במעט.
כעת מגיע לשוק כרטיס מסך שצפוי לצבור פופולאריות גבוהה משמעותית מאחיו הגדולים ומגיע עם מיתוג מעט מבלבל ממש כמוהם. ה-Geforce RTX 2060 הוא כרטיס אמצע-שוק שמגיע בתג מחיר של 349 דולר, מה שלמעשה מציב אותו באותו תג המחיר הקיים של GTX 1070 המוצלח. בניגוד למה שרבים עלולים לחשוב, כרטיס מסך זה לא בא להחליף את GTX 1060 כלל, ואנחנו צריכים להתרגל לזה ש-60 הוא 70 החדש, ושזה השם שהחליטה להעניק לו NVIDIA.
כרטיס המסך שנבחן בביקורת זאת מגיע אלינו מענקית החומרה הטאיוואנית Gigabyte והוא מדגם Gaming OC Pro.
גודל אריזת כרטיס המסך מעט הפתיע אותי, אני לא רגיל לקבל כרטיסי "אמצע שוק" באריזות כאלה, אבל גודל הכרטיס שבפנים מפצה.
כרטיס המסך הזה נחשב לאחד הדגמים המתקדמים ביותר שיש ל-Gigabyte להציע. הוא מגיע עם קירור מכובד למדי הכולל שלושה מאווררי 80 מילימטרים וארבעה צינורות קירור בקוטר 6 מילימטרים.
אורכו של כרטיס מסך זה הינו 28 סנטימטרים. גובהו סטנדרטי ועומד על 11.6 סנטימטרים.
עוביו של כרטיס המסך הינו שני סלוטים בלבד, ולכן בנוגע לתאימות למארזים ולוחות אם הוא נמצא במקום טוב. ב-RTX 2060 החליטו שלא להשתמש בחיבור ה-Type-C שאנחנו רגילים לראות אצל אחיו הגדולים ויש בך מן ההגיון שכן כרטיס מסך זה אינו בדיוק אופטימלי להרצת תוכן VR כבד במיוחד. מלבד זאת, קיצוץ בתכונות הוא חלק אינטגרלי בפילוח של מוצרים.
יציאות התצוגה הינן שלוש מסוג DisplayPort 1.4 ואחת מסוג HDMI 2.0b. ניתן לחבר מסך לכל יציאה במקביל לקבלת מערך של ארבעה מסכים.
דרישת החשמל של כרטיס המסך הזה היא חיבור 8PIN בודד. בהמשך ניגע בצריכת החשמל הכוללת של מערכת המחשב להמלצת ספקי כח מתאימים.
לוח מעגל מודפס ומערכת קירור
לוח המעגל המודפס בו משתמשת Gigabyte לכרטיס מסך זה מבוסס על זה בו היא משתמשת גם ל-RTX 2070 שלה. חסכון בעלות של הדפסת הלוח, הגיוני. שינויים ויזואלים שנעשו הם קיצוץ בשבבי הזיכרון ומערכת הספקת החשמל, כמקובל.
מערכת הספקת החשמל לכרטיס כוללת 6 פאזות לליבה הגרפית ושתיים לזיכרון הגרפי. מיצבי המתח מוגדרים לזרם מירבי של 60A כל אחד, עם עקומת יעילות שמגיעה לשיא ב-50% מזרם זה. מדובר במערכת חשמלית מעל ומעבר למה שכרטיס מסך כזה זקוק בהתחשב בזרם כולל מהליבה הגרפית של כ-160A במאמץ. ההנדסה מעולה כאן, כמו בכל כרטיס RTX שראינו עד כה. נראה של-NVIDIA וליצרניות אכפת מכך.
הליבה הגרפית בשימוש היא ה-TU106 של NVIDIA. מדובר בליבה בשטח מאוד מכובד של 445 מילימטר רבוע, ממש בדומה לכרטיסי מסך דוגמת GTX 1080. לליבה זאת בקר זיכרון של 192bit וכל ערוץ בו (32bit) מחובר לשבב זיכרון בנפח 1GB. הזיכרונות בכרטיס המסך הזה מיוצרות על ידי מיקרון, והם מסוג GDDR6.
גוף הקירור של כרטיס מסך זה בנוי בצורה מעניינת מאוד וקצת שונה בשל גודל הליבה הגרפית. ישנו שימוש בארבעה צינורות נחושת לאורך הכרטיס, כאשר יש ריווח קל במרכז. זאת, על מנת לאפשר פיזור של אותם ארבעה צינורות לכל שטח הליבה ההגרפית. ישנם גם פדים תרמיים על פלטות אלומיניום לצורך קירור שבבי הזיכרון, מייצבי המתח והסלילים.
אני מחשיב את פתרון הקירור הזה למעבר לראוי, אני חושב שהוא מעולה. בבחינות הפרופיל השונות תוכלו לראות כיצד הוא עומד במשימת קירור הליבה הגרפית.
לפני שנעבור למבחני הביצועים, בואו ונדון במיתוג הדגמים השונים של RTX 2060 מבית Gigabyte כי חשוב לי מאוד להבהיר שמה שאתם רואים כאן הוא לא מה שתראו בכל גרסה בעלת שלושה מאווררים מבית החברה.
ישנן שתי גרסאות דומות במראה כאשר לאחת קוראים Gaming OC Pro ולשניה פשוט Gaming OC. ההבדל בניהם נעוץ במערכת הקירור.
כך נראה מראה "מפוצץ" של גרסת ה-Pro שבביקורת. גוף קירור עבה ומכובד, בעל ארבעה צינורות קירור.
כך נראית גרסת ה-Gaming OC הסטנדרטית. ניתן להבחין שהיא מכילה גוף קירור דק יותר ובעל שני צינורות נחושת בלבד. כמובן שכל גרסה עוברת בדיקות מחמירות על מנת לוודא שכרטיס המסך עומד במאמץ מירבי, אך חשוב לקחת את ההבדל הזה בחשבון.
אפרופו חשבון, ההבדל במחיר בין גרסאות אלו צפוי לנוע באיזור 20 דולר, כאשר גרסת ה-Gaming OC מתומחרת ב-379 דולר, וה-Pro ב-389 דולר. אם אתם שואלים אותי, יש סיכוי סביר שנראה את המחירים הללו יורדים במעט על מנת לתת תשובה לגרסאות ה-359-369 דולר של יצרניות אחרות, תוך כדי הוזלה של דגמים אחרים שלה. Gigabyte אוהבת להיות הזולה ביותר.
שנעבור למבחני הביצועים?
אחלה ביקורת ומעניין לקרוא על כך שצריכת החשמל עלתה דווקא בגלל המעבד.
תמשיכו כך!
ביקורת טובה ולעניין. מקווה שיגיעו אל ידכם גם כרטיסי AMD לצרף לביקורות.
כפי שכתבתי בדיון אחר בפורום, וכפי שציון בביקורת בצורה ברורה – אין כאן את השדרוג אליו אנחנו רגלים בין דור לדור, ונעשית מעין "הטעיה" בכך שקוראים לכרטיס הזה XX60 (ובכך כן יש את השדרוג שאנו רגילים אליו) אבל עם העלאת מחיר משמעותית.
היה חשוב לי לציין גם כי ה1070TI נמכר עד לאחרונה ב350 דולר במבצעי חיסול למיניהם, ככה שהRTX 2060 שעולה בביצועים במעט על ה1070TI לא ממש מרשים אותי.
הערה אחרונה – אני משתמש היום בVR עם כרטיס RX580 ולמעט המשחקים הכי כבדים (FO4VR, שגם הוא דרך אגב רץ לא רע בכלל) הכרטיס עושה עבודה מצויינת בVR. לומר שRTX2016, כרטיס שכמעט חזק פי 2 מהRX580, לא מספיק לVR, מגוחך לטעמי, וזה לא תירוץ להסרת חיבור הUSB-C. הסיבה השניה יותר הגיוני – חיסכון בעלויות/הסרה במכוון כדי ליצור מדרג.
מהלך שיווקי נטו שלא באמת מביא שום חידוש או בשורה חיובית, אלא דווקא ההפך. פשוט לקחו 1070TI, שינו לו את השם, הוסיפו RTX וממשיכים למכור אותו באותו מחיר (ההבדל בביצועים זניח ולא מורגש ע"פ מה שרואים כאן במבחנים).
קפיצת דור אמיתית קורת כאשר מקבלים ביצועים גבוהים יותר במחיר נמוך יותר, כמו למשל 1060GTX שהחליף את 970GTX במחיר של 960GTX של פעם, וזה ממש לא המקרה פה.
ההרגשה שמתקבלת פה היא ש-NVIDIA החליטו לעשות מהלך שמעלה את המחירים לכל הסדרות כך שהסטנדרט שאנחנו רגילים אליו יהיה גבוה יותר מבעבר. הרי אם הם שולטים בשוק, אז למה לא למכור סדרת 50 במחיר של 60, סדרת 60 במחיר של 70 וכך הלאה…
כמו שאיחלו מעלי, מקווה שהמהלך הזה יהיה כישלון טוטאלי.
אילו היום הייתי צריך לקנות כרטיס מסך חדש ברמת ביצועים הזו, הייתי מחפש לקנות 1070/TI או אפילו 1080 ביד שניה במחיר נמוך יותר,
אחלה כתבה.
משהו שלא הבנתי במיתוג\תמחור סדרות הכרטיסים, מאחר והקצה היקר בטווח המחירים של סדרת 2060 נושק לדגמים בקצה התחתון בסדרת 2070(מצוי בעוד סדרות) מלבד שיקולים דציבליים, למה שאדם יקנה כרטיס 2060 קצה עליון(שהוא יקר יותר עד 500 שקל+- מקצה תחתון של אותה סדרה) ולא יוסיף עוד100-200 שקלים וילך לקצה התחתון של הסדרה הבאה, שלהבנתי לכל הפחות אמור להיות ברוב המקרים חזק יותר?
ההפרש הכספי בין הדגם שבביקורת לבין ברירת המחדל עומד על משהו כמו 200 שקלים. זה לא מעט, וציינתי זאת גם. אמנם, יש כאלו שפשוט רוצים דגם מתקדם יותר.
אני מקווה שהמחיר ירד טיפה
את זה הבנתי, השאלה לא מוסבת על הדגם שבכתבה.
אלא כללית יותר על כלל דגמי היצרניות
אני יכול לחשוב על כמה סיבות:
1. מגבלות של ספק כוח שמכריחות אותך להישאר עם הRTX 2060 ולא ה2070
2. העדפת כרטיס שקט וקריר יותר על כרטיס עוצמתי, רועש וחם
3. שיקולים אסתטיים
אבל בכללי, זה נכון שבד"כ בפורום ממליצים על הכרטיס הכי זול עם הביצועים הכי טובים, כפי שההיגיון שלך מורה. (אלא אם מדובר בקירור מזוויע/רועש כמובן, ואז נוטים לא להמליץ לעשות זאת)
אני אשאר עם ההיגיון שלי ושל הפורום, תודה