במאמר זה נעסוק בדרך הנכונה לשפר ביצועים עם ארכיטקטורת כרטיסי המסך RDNA 3 של AMD – בשימוש ב-Radeon RX 7900 XT בתור המחשה
התחדשתם בכרטיס מסך של AMD מדגם Radeon RX 7000 כלשהו ואתם רוצים לשפר ביצועים באמצעות אוברקלוקינג? הפעם החוקים קצת שונים. במדריך זה נעבור על השלבים על מנת לשפר את ביצועי כרטיס המסך ולהשאר בחיים.

במדריך זה אנו נדגים ביצוע אוברקלוקינג בשימוש כרטיס המסך Radeon RX 7900 XT TUF GAMING OC תוצרת ASUS, אמנם המדריך פונה לכלל המשתמשים. באופן כללי, כרטיסי מסך בעלי קירור מתקדם, ובמקרה של סדרת RX 7900 גם שימוש בשלושה מחברי חשמל יועיל לטובת ביצוע אוברקלוקינג והגעה לשעונים גבוהים יותר.
הבהרה – אין מערכת האתר אחראית לכל נזק שיגרם כתוצאה משימוש במדריך. המדריך משמש כקווי הנחיה בלבד, וההדגמה נעשית בשימוש כלים המזהירים מפני נזק פוטנציאלי
לפני הכל כדאי להכיר את הדרכים בהם ניתן לבצע אוברקלוקינג, ומה נותנים לנו לשנות באמצעות כלים תוכנתיים.
כרטיסי ארכיטקטורת RDNA 3 עובדים קצת שונה ממה שהכרנו עד היום. מה שכרנו כשעון ליבה היום מפוצל לשניים – שעון פנימי ושעון חיצוני. השעון החיצוני נכון לעתה הוא היחיד שאליו יש לנו גישה, כאשר השעון הפנימי במקרה של RX 7900 XT תמיד פועל ב-2GHz והשעון החיצוני בטווח שבין 2.1Ghz ל-2.5GHz.
בנוסף לזה גם יש את שעון תדר הזיכרון, אותו זיכרון GDDR6 בנפח 20GB שנמצא בכרטיס המסך שלנו כאן, או 24GB במידה ומדובר ב-RX 7900 XTX.
תוכנת אנדרנלין של AMD היא מרכז הבקרה עבור כרטיס המסך שלכם. מדובר בכלי חדיש ולדעתנו המתקדם ביותר שנותן את כל הפתרונות במקום אחד עבור כרטיסי מסך, במקום להפריד אותו לשניים כמו שלמשל NVIDIA עושה אם מרכז הבקרה ו-GeForce Experience לחוד. תוכלו להכנס על ידי לחיצה על אייקון אנדרנלין על שולחן העבודה או דרך סרגל הישומים בתפריט התחל. בנוסף, אייקון קטן קיים גם בפינת המסך, לצד אייקונים נוספים.

אנדרנלין כולל גם איזור המיועד לאוברקלוקינג של כרטיס המסך עם שליטה תוכנתית על התדרים השונים, כמו גם על מעטפת החום האפשרית. כאן אנחנו נבצע את האוברקלוקינג לכרטיס המסך שלנו, ובסופו של דבר נוכל גם לשמור את ההגדרות בתור פרופיל אותו אפשר לטעון אוטומטית.
פעולות ראשונות – מעטפת חום ומתח ליבה
כרטיסי המסך החדשים של AMD עובדים בדרך שונה, וכיוונון שלהם דורש שינוי צורת חשיבה כלפי אוברקלוקינג, שכן למשתמש אין גישה ישירה לשינוי מאולץ של תדר הליבה. תדר הליבה עובד על פי מתח ומעטפת חום שנקבעו לכרטיס המסך. לדוגמה – לכרטיס המסך יש מעטפת חום מירבית של 300W לליבה הגרפית, ואלגוריתם יפעיל את הליבה הגרפית בתדר הגבוה ביותר שהוא יכול ובמתח מירבי קבוע עד ל-300W ולא יותר מכך.
אמנם, כמו במקרים רבים בעולם כרטיסי המסך והמעבדים לאחרונה, יתכן ומתח הליבה גבוה שלא לצורך, דבר אשר יכול להוביל למצב בו תדר הפעולה המירבי נמוך משיכול להיות בשל פליטת חום גבוהה יותר כתוצאה ממתח עבודה גבוה.
הפעולה הראשונה היא פשוטה – הגדלת מעטפת החום. במקרה שלנו ניתן להגדיל ב-15 אחוזים. אם מעטפת החום היא 315W כברירת מחדל, כעת היא הופכת ל-362W. גוף הקירור יוכל להתמודד עם זה, אך בדיקת טמפרטורה תמיד טובה. יש מדדים בתוכנה, וגם ניתן להציגם על המסך בעת משחק.
זוכרים את החלק השני של המשוואה? עבור תדר הליבה אנחנו מקבלים מינימום ומקסימום ובשלב זה אין מה לגעת בהם. מה שאנחנו משנים כעת הוא מתח הליבה, אשר מוצג במילי-וולטים. חשוב לוודא שניתן לשנות את הערכים הללו באמצעות מצב המתגים שמופיע בתמונה.
יש מגוון דרכים לבדוק מאמץ של ליבה גרפית ויציבות של אוברקלוקינג – אפשר במשחק, אפשר בעומס מלאכותי. ספציפית, מצאנו ש-Overwatch 2 במצב בו אנחנו שמים הרבה בוטים ברזולוציית 4K במקום צפוף הוא אחלה מבחן יציבות לליבות גרפיות.
מה שאנחנו עושים בהדרגה הוא הנמכה של מתח הליבה. המתח הדיפולטיבי הוא 1100, ואנחנו מורידים כל 25, מאשרים ובודקים שישנה יציבות למשך חמש דקות. התחלנו עם 1075, לאחר מכן 1050 ואז 1025. כאשר הגענו ל-1000 שמנו לב שלאחר מספר דקות המשחק קרס והדרייבר שחזר את עצמו. משמעות הדבר היא שהיציבות ב-1000 גבולית, ולכן 1025 היא רצפת היציבות שלנו.
לאחר שנעלנו את הגדרות מעטפת החום והשגנו יציבות עבור הליבה הגרפית עוברים לזיכרון. הזיכרון בכרטיס המסך הזה התחיל ב-2,500 ואנחנו מטפסים כל 100 ובודקים יציבות בעת מאמץ גרפי. הגענו ליציבות ב-2,815 אבל לטובת הסמליות אנחנו נועלים את תדר הזיכרון ב-2,800MHz.
זיהוי של תדר זיכרון לא יציב הוא קצת יותר מסובך, שכן הזיכרון הגרפי בנוי בדרך שבה תדר גבוה יביא כביכול ליציבות, אך גם לביצועים ירודים. בשביל לבדוק שתוספת זיכרון יציבה, עדיף להריץ מבחן גרפי בר תוצאה או בחינה של כמות פריימים לשניה בשביל לוודא שיש שיפור מתמשך. הנמכה ממוצעת בניקוד משמעה זיכרון שאינו יציב ומחזיר שגיאות.
ביצעתם את כל זה? זמן לגשת בחזרה לחלק של תדרי הליבה ומתח הליבה – ולהעלות את ערך Max Frequency בכ-150MHz, רק לצורך ביטחון. לעיתים תדר הליבה יגיע מעל למקסימום הדיפולטיבי. נזכיר שתדר הליבה הפועל תלוי בעיקר במעטפת החום האפשרית עבור מתח הליבה, ולא בכיוונון ערך ידני של תדר.
אפשר לבחון ב-3DMark למיניהם, או Final Fantasy XIV: Endwalker Benchmark או Unigine Superposition שהם חינמיים להורדה.

המהדרין יכולים גם לכוון באופן ידני את עקומת המאווררים של כרטיס המסך. אתם מקבלים חמש נקודות שמגדירות את יחס מהירות המאווררים ביחס לטמפרטורת הליבה. אופציונלי לחלוטין – מי שלא מעוניין בכך יכול לכבות את האפשרות על ידי לחיצה על כפתור Advanced Control.
לפני האוברקלוקינג הידני נתנו לכרטיס המסך שלנו לעשות סיבוב ב-3DMark במבחן Time Spy Extreme והוא חזר עם ניקוד גרפי (Graphics Score) של 12,569.
לאחר כיוונון של 15% תוספת למעטפת החום, מתח ליבה של 1025mV, העלאת תדר הזיכרון ל-2,800MHz ותוספת של 150MHz לתדר המירבי אנחנו נוחתים בציון גרפי של 14,048 שמהווה תוספת של 11.7 אחוזים על פני מצב ברירת-מחדל. לא רע בכלל.
מכאן, ניתן לשמור את פרופיל האוברקלוקינג בתוכנת אנדרנלין, או אחרת להחזיר הכל למצב ברירת-מחדל.
חשוב לזכור – אוברקלוקינג בנוסף להפעלה מחוץ להגדרות היצרן יגבירו בהתאם גם את צריכת החשמל של מערכת המחשב במאמץ, ולכן חשוב להתחשב בכך כשזה נוגע לקירור ולספק הכח של המערכת.
תודה רבה על המדריך .
הייתי שמח לראות איזה תמונה להמחשה שמראה בזמן משחק כמה FPS , חשמל וטמפרטורה.
בלי האוברקלוק ועם האוברקלוק.