בדיקות סובייקטיביות
בכדי לבדוק את הכרטיס במבחנים רבים ככל האפשר, נעשה שימוש הן בבדיקות אובייקטיביות, והן בבדיקות סובייקטיביות. בבדיקות הסובייקטיביות, נבדוק את איכות הסאונד שמפיק הכרטיס. כמובן שהדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לבדוק בסטריאו (גם בכרטיסי סראונד), וזאת כיוון שכך קל יותר לבודד את כרטיס הקול.
הבדיקה הזו תיעשה ראש בראש מול כרטיס ה-Emu 1212M אשר נחשב לכרטיס מוביל בתחום זה. הבדיקה הסובייקטיבית השנייה תהיה האזנה לכרטיס בעת שאפשרות ה-Crystalizer מופעלת, וזאת בכדי לבדוק האם היא אכן תורמת והופכת את הסאונד לאיכותי ואמיתי יותר.
בבדיקות אלו נעשה שימוש במערכת הכוללות רסיבר מדגם Denon AVR-1906 ורמקולים מדגם Castle Severn Mk-2.
בשלב הבא, נעבור לבדיקות אובייקטיביות. הבדיקות יורכבו ממדידת FPS במשחקים שונים, כאשר ה-X-Fi יעמוד מול כרטיס Onboard מדגם Realtek ALC-850, המשמש כמקור להשוואה לכרטיס OB ממוצע.
בשלב השני נערוך בדיקות בעזרת תוכנת RMAA, אשר מודדת את אות היציאה של כרטיס הקול על ידי הקלטתו חזרה דרך הכרטיס, ומספקת פרטים מדויקים ומפורטים מאוד על איכות הכרטיס בפרמטרים רבים. בבדיקה זו נערוך השוואה הן מול כרטיס ה-OB והן מול ה-Emu 1212M.
בדיקות סובייקטיביות
הבדיקה הראשונה היא האזנה כאשר הכרטיס מוגדר על Flat, מה שאומר ששום אפשרות לשינוי הצליל אינה מופעלת, לא אקולייזר ולא שום דבר אחר. לצורך הבדיקה נעשה שימוש במספר אלבומים מסגנונות שונים – רוק, קלאסי, ג\'אז, ראפ, ועוד. כל האלבומים, ללא יוצא מן הכלל, הינם על גבי דיסקים מקוריים בכדי לקבל איכות קול גבוהה עד כמה שניתן.
תחילה הפעלנו את כרטיס ה-X-Fi בפני עצמו והקשבנו, בכדי לבדוק האם הוא אכן יכול לשמש ככרטיס קול איכותי לצורך האזנה למוזיקה.
מההאזנה הראשונה שלנו לכרטיס בפני עצמו, אפשר בהחלט לומר כי מדובר בכרטיס שיכול לשמש בתור מקור גם למערכת סטריאו אמיתית. הצליל מלא, מאוזן, ישנו פירוט טוב ודינאמיקה טובה הן במיקרו והן במאקרו. אלו הם ביצועים טובים משמעותית מכרטיסי הדור הקודם של Creative. למעשה, ניתן אף לומר כי הביצועים של הכרטיס לא נופלים מאלו של CDP (קומפקט-דיסק) במחיר של פי 2-3 ממחיר ה-X-Fi XtremeMusic.
אך השאלה האמיתית היא האם הכרטיס מסוגל להתחרות בתותחים הכבדים באמת, כדוגמת ה-Emu 1212M? ובכן, הוא לא.
שני הכרטיסים הורכבו על שני מחשבים דומים וחוברו במקביל למערכת הרמקולים, כאשר שניהם מנגנים את אותו השיר, בעוצמות זהות, וההחלפה ביניהם מתבצעת בעזרת המגבר, ללא ידיעה מראש איזה כרטיס מנגן בכל פעם (וזאת בכדי למנוע מאיתנו להעדיף כרטיס כלשהו בגלל שעל הנייר הוא אמור להיות טוב יותר). אמנם ה-X-Fi עושה הכל טוב, אך ה-Emu עושה הכל טוב יותר. הפירוט גבוה בהרבה, ההפרדה בין הקולות השונים טובה פי כמה, הבאס פאנצ\'י ומדויק יותר והבמה רחבה ועמוקה יותר. כנראה שלמרות שעל הנייר ה-X-Fi אמור להיות טוב כמו ה-Emu, הוא פשוט לא עומד במבחן המציאות.
כידוע, באודיו יש הרבה מעבר לנתונים יבשים בלבד, והבדיקה הזו ממחישה זאת בבירור. המסקנה המתבקשת היא כמובן שבתור כרטיס שמתאים גם לאודיופילים בינינו, ה-X-Fi XtremeMusic פשוט לא מספק את הסחורה, בניגוד להצהרות של Creative.
הבדיקה הסובייקטיבית הבאה שערכנו הינה האזנה ל-X-Fi בשני מצבים: כאשר ה-Crystalizer דלוק, וכאשר הוא כבוי, וזאת בכדי לבדוק האם הוא באמת מסוגל לשחזר מרכיבים שחסרים בצליל המקור.
לאחר שהפעלנו את אפשרות ה-Crystalizer, ההבדל היה ברור, אך בכדי לבחון את האפשרות הזו באמת נדרשת אוזן מיומנת יותר משל האדם הממוצע.
ההבדלים הראשונים שנשמעים בבירור הם באס (מיד-באס בעיקר) חזק יותר, טרבל מוגבר ועוצמה כללית גבוהה מעט יותר. התוצאה היא פירוט גבוה יותר, באס נעים יותר וצליל מרשים ודינאמי יותר.
עם זאת, לא הכל ורוד. בעוד למשתמש הממוצע האפשרות הזו תועיל, לבעלי המערכות הרציניות האפשרות הזו דווקא תזיק. הסיבה לכך היא פשוטה מאוד – השינויים שהכרטיס מבצע גורמים לצליל להשמע פחות טבעי. השאלה של האם להשתמש ב-Crystalizer או לא, כמותה כשאלה האם אנו מעדיפים צליל אמיתי, או צליל יפה. זו, כמובן, העדפה אישית לחלוטין ואת הבחירה הזו צריך כל אחד לעשות בעצמו.
ההאזנה הבאה שבחרנו לערוך בסטריאו הינה השוואה של ה-Crystalizer בהפחתה של 3db מעוצמת הקול, לעומת האזנה רגילה עם האפשרות הזו כבויה. את הבדיקה הזו בחרנו לערוך לאחר ששמנו לב לתוספת המשמעותית לעוצמת הסאונד בעת השימוש ב-Crystalizer. נושא שהרבה אנשים לא מודעים אליו הוא שתוספת של כמה דציבלים בודדים לעוצמת הקול, משנה את תפיסת הצליל שלנו משמעותית ויכולה ליצור הבדלים עצומים באיכות הצליל.
כצפוי, כאשר ערכנו את ההשוואה הזו, מציאת ההבדלים הייתה קשה הרבה יותר, שכן כל השינויים שה-Crystalizer מבצע בצליל שמיעים הרבה פחות. כאשר משווים בין שני המצבים, ניתן לשמוע בבירור כי הצליל כעת הינו לא טבעי ולא מאוזן, ועם באס מוגבר בצורה לא טבעית. לאחר ההאזנה הזו, אנו נוטים להאמין כי עדיף יהיה פשוט להגביר במעט את עוצמת הקול מאשר להדליק את ה-Crystalizer. כך גם נקבל עוצמה גבוהה יותר בפרטים הקטנים ובבאס, וגם נישאר עם צליל מאוזן יותר.
את הבדיקה האחרונה שבחרנו לעשות בסטריאו ביצענו דווקא עם הרמקולים ATP3 של Altec Lansing. הסיבה שבחרנו לעשות זאת היא כיוון שרוב האנשים אשר ישקלו לרכוש את הכרטיס לא יעשו שימוש במערכות סטריאו יוקרתיות, אלא ישתמשו ברמקולים של מחשב, אשר ה-ATP3 הם ככל הנראה הנפוצים שבהם.
ההאזנה הזו נעשתה לצורך השוואה של ה-X-Fi לכרטיס ה-Onboard של Realtek, וזאת בכדי לבדוק עד כמה באמת כדאי למשתמש הממוצע, שאיננו גיימר מושבע, לרכוש כרטיס קול מתקדם.
לאחר השוואה בין שני הכרטיסים הללו הגענו למסקנה כי למשתמש הממוצע, אשר משתמש ברמקולים כדוגמת ה-ATP3 או רמקולים דומים באותה רמת מחיר, אין שום סיבה להשקיע בכרטיס קול מתקדם במיוחד לצורך קבלת איכות קול גבוהה. ההבדלים בין שני הכרטיסים אינם גדולים ואף מתגמדים לעומת הפרשי המחיר. במחיר של ה-X-Fi עדיף יהיה לרכוש כרטיס קול בסיסי יותר, ולהשקיע יותר ברמקולים עצמם. זו תהיה הדרך הטובה ביותר לנצל את התקציב עד תום.
למרות העובדה שהבדיקה הטובה ביותר לאיכות הקול היא שימוש במקור סטריאופוני, מוזיקה, אנו חייבים לבדוק את הכרטיס גם בעת משחק, כיוון שזהו כרטיס המיועד למטרה זו בראש ובראשונה. לצורך הבדיקות, בחרנו לעשות שימוש בשני משחקים: Battlefield 2 ו-Grand Theft Auto: San Andreas.
במשחק Battlefield 2 הגדרנו את איכות הסאונד על מקסימום, בחרנו באפשרות המתאימה לכרטיס ה-X-Fi בלבד (שימו לב, אלו מכם אשר רוצים לעשות בה שימוש חייבים להעביר את הכרטיס ל-Game Mode לפני כן), והתחלנו לשחק.
ללא כל ספק, מדובר בחווית הסאונד הטובה ביותר שמשחק כלשהו עד היום הצליח לספק.
בעוד שעם כרטיס OB סטנדרטי הסאונד של משחק זה אינו מתעלה על קודמיו במאומה, בעת המעבר ל-X-Fi אנו עדים לשיפור דרמטי. כמות הקולות, הריאליסטיות והדיוק שלהם ברחבי מפת המשחק מרשימים בהרבה משל כל משחק אחר.
עד כה, החוויה המרשימה ביותר אותה חווינו הייתה במשחק Call Of Duty בעת השימוש בכרטיס Audigy 2ZS אשר נתמך בצורה מלאה על ידי המשחק, אך לאחר שחווינו את הצירוף של BF2 וה-X-Fi אין דרך חזרה.
אנו בהחלט מקווים שמפתחי משחקים רבים ימשיכו בדרך זו וימשיכו לשפר את חווית הסאונד במשחקים, זאת כיוון שהיא חשובה לא פחות מהחוויה הויזואלית אשר המפתחים משקיעים בה כל כך.
המשחק השני בו בחרנו, GTA: San Andreas, אינו תומך באפשרויות הסאונד המתקדמות של כרטיס ה-X-Fi (בדיוק כמו רוב המשחקים הקיימים כיום) ואינו מעמיס על כרטיס הקול כמו BF2 בכל הנוגע למספר מקורות הקול. למרות שהשיפור ב-GTA:SA דרמטי הרבה פחות מאשר ב-BF2, גם במשחק זה ה-X-Fi עדיף בהרבה על ה-Realtek המזדקן, ומשפר מאוד את חווית המשחק בכל היבט. הפיצוצים משכנעים יותר, האפשרות לשמוע מהיכן בוקעים הקולות משתפרת והצליל נשמע אמיתי הרבה יותר.