תושבת LGA2011-v3 – מה יש בה?
תחילה, נתחיל עם התושבת. תושבת LGA2011-v3 (שלא להתבלבל עם LGA2011 הישנה יותר) מיועדת למעבדי האסוול אקסטרים דוגמת Core i7 5960X ו-Core i7 5930K. היא מכילה 2011 מחטים הבאים במגע עם 2011 נקודות בתחתית המעבד. לכל אחת מהן תפקיד משלה. חלקן מעבירות מידע מהזיכרון, חלקן מכרטיס המסך וחלקן פשוט מספקות חשמל למעבד.
שימו לב, מנגנון החזקת המעבדים בתושבת LGA2011-v3 דומה מאוד לזה שראינו ב-LGA2011. כאן אינטל שיפרה כשהכניסה את ידיות הסוגרים כלפי פנים במקום כלפי חוץ. שינוי זה משפר את התאימות לציוד עגינה לצורך התקנת קירורים. תושבות LGA2011 ו-LGA2011-v3 זהות בתמיכתן בקירורים, כך שאין צורך לדאוג לקירור חדש במידה ויש לכם אחד שתומך בתושבת האקסטרים הישנה יותר.
בדומה לתושבת LGA2011 הקודמת, גם מעבדי תושבת זאת תומכים בזיכרון ארבע-ערוצי. משמע, ברוב לוחות האם לתושבת LGA2011-v3 תמצאו שמונה ממשקי זיכרון. בלוחות האם הזולים או הקטנים יותר תמצאו ארבעה ממשקי זיכרון כשכל אחד מהם מיועד לערוץ שונה בבקר הזיכרון שבמעבד. נפח הזיכרון המקסימלי בתושבת הזאת מוגבל כיום ל-8 גיגה-בייט בשל תהליכי יצור. בעתיד הקרוב יוכל כל חריץ זיכרון לאכלס סטיק בנפח 16 גיגה-בייט.
אפרופו, בקר הזיכרון במעבדי האסוול אקסטרים החדשים הינו כזה התומך בזיכרון מסוג DDR4 וזיכרון זה בלבד. דבר זה אומר שלא תוכלו להשתמש בזיכרון ה-DDR3 הישן שלכם במידה ותרצו לשדרג את המעבד ולוח האם. זיכרון זה מאפשר תדר פעולה גבוה יותר, מתח פעולה נמוך יותר וכך גם חסכון בצריכת החשמל והנמכה של פליטת החום.
ערכת השבבים של תושבת LGA2011-v3, ה-X99
ערכת השבבים X99 היא בעצם שבב בלוח האם שתפקידו לספק תעבורה לרכיבים שונים ולקשר אותם למעבד. השם ערכת שבבים הוא שם שמקורו בתושבות מעבדים ישנות, שם אכן הייתה ערכה של מספר שבבים אשר היו אחראים לפעולות אשר אותם כיום מבצע שבב אחד בנוסף למעבד, שבעצמו לקח כמה וכמה תפקידים.
בעוד שכשבב ה-X79 הושק הוא לא הציע מעבר למה ש-P67 הציע, שבב ה-X99 מתקדם משבב ה-Z97 שתמצאו בתושבת המיינסטרים.
כפי שניתן לראות כאן, שבב ה-X99 מציע 10 ממשקי SATA3, בהם יכולות לעשות יצרניות לוחות האם שימוש כדי ליצור גם ממשקי SATA Express שכן כל צמד ממשקי SATA3 סטנדרטיים יחד עם מתאם הופכים לממשק SATA Express בודד. כמו כן, הוא מספק שש יציאות USB 3.0 ושמונה יציאות USB 2.0. שימו לב כי גם ישנם שמונה ערוצי PCI-Express 2.0 על גבי השבב. ערוצים אלו משמשים בעיקר לממשקי ה-PCI-Express X1 הקטנים, אך יכולים לשמש גם לדברים אחרים כמו ממשק M.2 לאמצעי אחסון.
באופן כללי מדובר בשדרוג מתון ומקובל של מה שניתן למצוא בערכת השבבים Z97. חשוב לזכור כי יצרניות לוחות האם מוסיפות שבבים צד-שלישי של חברות דוגמת ASMedia או Marvell כדי לתת ממשקים נוספים ולהעשיר את לוחות האם.
תפקידו של המעבד בלוח האם
מעבר לכח ויכולת החישוב שלו, למעבד בתושבת LGA2011-v3 של אינטל יש תפקידים נוספים. בתוך המעבד תמצאו בקר זיכרון ארבע-ערוצי המאפשר תקשורת עם ממשקי הזיכרון. כל ערוץ שכזה יכול להתחבר לחריץ אחד או שניים בלוח האם וכל שני בקרים מובילים לצד אחד של המעבד. זאת, כדי למנוע עומס תעבורתי וקשיי הדפסה במידה וכל ארבעת הערוצים יכוונו לאיזור אחד. כתוצאה מכך, בלוחות האם בתושבת יש ארבעה או שמונה ממשקים.
בנוסף לבקר הזיכרון המובנה, במעבד האסוול אקסטרים תוכלו למצוא גם בקר נתיבי PCI-Express בדור 3.0. בקר זה מיועד בעיקר לכרטיסי המסך שתתקינו בממשק ה-PCI-Express. נכון לעת השקת תושבת LGA2011-v3, ישנם שלושה מעבדים לתושבת זאת – Core i7 5960X, 5930K, 5820K. מספר נתיבי התקשורת ב-5960X וב-5930K הוא 40 וב-5820K המוזל ישנם 28 בלבד.
יצרניות לוחות האם מחלקות את הנתיבים האלו בהתאם למערך הממשקים שהן הציבו. המערך הנפוץ ביותר כולל ממשק ראשי ברוחב פס של X16, ושלושה נוספים ברוחב פס של X8 כל אחד. מעבד ה-5820K יוכל להציע שלושה ממשקים ב-X8 או שניים שאחד מהם פועל ב-X16 והשני ב-X8. נכון לעת זאת, הבדל הביצועים בכרטיסי מסך בין רוחב תעבורה מקסימלי של X16 ל-X8 הוא זעיר ועומד לרוב על כמה אחוזים.
אחרי שהתעסקנו בפרטים הטכניים, הגיע הזמן לקחת את Core i7 5960X למערכת הבדיקות ולראות כיצד הוא עומד מול קודמו ומול מעבד מתושבת המיינסטרים.
אחלה של ביקורת ליאור, ממש אהבתי שבדקת מולטי של BF4 !!!
עצם זה ש-5960X קיבל 16 FPS מינימליים על 4700K מראה ש-8 ליבות פיזיות במשחקים שתומכים ריבויי
ליבות זה העתיד (מה שבאמת הרשים אותי זה תדר הפעולה הנמוך של 5960X שהניב כמות לא מבוטלת של FPS מינימליים).
מחכה בקוצר רוח לתוצאות המהרה על לוחות X99 של המתומן ולאחר מכן בדיקת BF4.
נהניתי לקרוא,
מישהו מהוותיקים יודע להגיד עד כמה ההבדל בביצועים בין DDR3 ל DDR4 דומה להבדל בין DDR2 ל DDR3 ?
מהביקורת ההבדלים נראים מרשימים מאוד, השאלה אם הם היו מרשימים בסדר גודל כזה פחות או יותר בזמן DDR2DDR3?
נהנתי לקרוא. בטוח שאתה נהנת להניח את המעבד בסוקט :-).
COLOR="silver"]- – – תגובה אוחדה: – – -[/COLOR]
נ.ב אם נדבר שנייה על מ
נהנתי לקרוא. בטוח שאתה נהנת להניח את המעבד בסוקט :-).
נ.ב אם נדבר שנייה על מה ששואל avlk, הlatency של הDDR4 הקיימים גבוה יחסית, יכול להיות שאני טועה אבל לדעתי השיפור בין DDR3 לDDR4 כרגע לא נראה כזה עצום. Frequency על חשבון latency (כמובן שזוהי עדיין קפיצה אין ספק)
ליאור התייחס לזה בביקורת. שיפור הביצועים המשמעותי נתון כנראה בבקר הזיכרון והטכנולוגיה שב-DDR4 ולאו דווקא בתזמונים או בתדר.
תג מחיר מטורף.
כמו תמיד אחלה ביקורת, נהנתי לקרוא.
נ.ב אם נדבר שנייה על מה ששואל avlk, הlatency של הDDR4 הקיימים גבוה יחסית, יכול להיות שאני טועה אבל לדעתי השיפור בין DDR3 לDDR4 כרגע לא נראה כזה עצום. Frequency על חשבון latency (כמובן שזוהי עדיין קפיצה אין ספק)
בוצעו מבחנים לזכרונות DDR4 למשל של חברת ADATA בתדר של 2993 משהו כזה, ואף עם OC ועדיין, זכרונות מהירים מאוד ובשלים של חברה ותיקה בתחום של DDR3 2133 ניצחו אותם ברוב המבחנים. לכן יש עוד דרך לא קטנה.
נראה לי כי עיקר הבשורה היא ב – DDR4 דווקא.
תודה על הביקורת.
נראה שההבדל נובע יותר מDDR4 מאשר המעבד החדש.
בדורות האחרונים ראינו שיפור של 10-15% (בערך) בין דגם מדום אחד לאותו דגם מדור שני
פה אנחנו רואים שיפור של 25% בערך שזה די הרבה אבל אם מכניסים למשוואה את השיפור שנובע מהDDR4 אז מקבלים בערך את אותו שיפור מהמעבד.
תקנו אותי אם אני טועה אבל ככה זה נראה.
בכל מקרה עצה קטנה ליאור. את המסקנות/ניתוח של כל מבחן נראה לי עדיף לשים ליד תוצאות המבחן עצמו ולא בעמוד נפרד. ככה אפשר לקרוא את הניתוח שלך ולחזור לגרף לראות על מה אתה מדבר.
[…] משקיעים שעות רבות בשבירת שיאי עולם נוספים עם הגעתו של המעבד החדש. בין אם מדובר בכיבוי ליבות לצורך הגעה לתקרת תדר פעולה, […]