עולם לוחות האם משתדל להמציא את עצמו מחדש בכל דור והפעם אנחנו רואים מה מציע לוח אם המיועד ספציפית עבור יוצרי תוכן – ה-ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI
תושבת LGA1700 של אינטל נמצאת כעת בשיאה עם מעבדי הדור ה-13 של Core אשר הושקו לאחרונה, וכאלה נוספים אשר יצאו לעולם ממש בקרוב בגזרות מחיר נמוכות יותר. מעבדים דוגמת Core i9 13900K ו-Core i7 13700K הופכים לחמים במיוחד (מילולית בין היתר) לקהל הגיימינג וגם לקהל יוצרי התוכן, אלו אשר עובדים בתוכנות לעריכת מדיה ויזואלית.
עם ביצועים חזקים בתוכנות כמו אלו מתוצרת Adobe או Davinci Resolve, מבינה יצרנית החומרה ASUS כי יש קהל שאולי לא בהכח ירצה את כל מה שלוח אם טיפוסי לגיימינג מעניק, בין אם ויזואלית או ברמת הממשקים.

מותג ה-ProArt של ASUS נולד בשנים האחרונות כדי למצוא את עצמו על מוצרים שמזוהים עם עולם יצירת התוכן, עם דיוק צבע, עם כלים שמיועדים בעיקר להתעסקות עם מדיה ויזואלית שאינה בהכרח גיימינג. צגי מחשב הם דוגמה למוצר של ASUS שמכיל את המותג. לאחרונה מצא את עצמו מותג ה-ProArt גם על לוחות אם. בהתחלה, היה קצת קשה למצוא זהות של ממש מעבר לשימוש בלוח מעגל מודפס קיים לגיימינג ולזרוק עליו קצת מיתוג שונה.
הפעם החליטה ASUS שהיא יוצרת מאפס לוח אם לשוק הגבוה שמיועד בעיקר ליוצרי תוכן ובעצם כל מי שיש לו עניין בממשקים שלוח אם שכזה יכול להציע. בגדול, אין כאן מהפכה של ממשק אלא בעיקר החלפה של כלי אוברקלוקינג בלוח אם מקביל בחיבוריות שונה בלוח האם הזה עם דגש על חיבוריות מהירה להעברת קבצים.

ה-ProArt Z790-CREATOR WIFI בשמו המלא הוא לוח אם הממוקם בחצי העליון של מיתוג לוחות האם של ASUS בדור הזה, עם תג מחיר של כ-450 דולר. בתמורה לעלות הזאת, מציעה ASUS כיסוי של מספר ממשקים מהירים בנוסף לעלות של לוח אם שיודע גם לבצע אוברקלוקינג למעבדים אם ממשק תרצו זאת.
לוח האם מגיע בתצורת ATX סטנדרטית, כולל ארבעה ממשקי זיכרון מסוג DDR5 לנפח מירבי של 128GB, שלושה ממשקי PCI-Express X16 לכרטיס מסך וכרטיסי הרחבה, וגם ארבעה ממשקי M.2 לכונני SSD מהירים במיוחד. לוח אם זה תומך בתקן PCI-Express 5.0 עבור כרטיס מסך אחד. שאר הממשקים פועלים בתקן מבוסס דור 4.0 של PCI-Express.

על גוף הקירור של ערכת השבבים ישנה פיסת פרספקס עם לוגו ProArt. דבר מעניין הוא שניתן להשתמש במברג על מנת להסיר את הלוגו ולאפשר יכולת קירור קצת יותר טובה לגוף הקירור הזה. היינו שמחים לראות בעתיד אם ASUS פשוט תטמיע את הלוגו שלה בצורה בריאה יותר על גוף הקירור ושהולכת החום תתבצע ללא הפרעות. ערכת השבבים Z790 אינה רכיב חם במיוחד בין כה וכה.

בלוח האם הזה ניתן למצוא את כפתור שחרור ממשק ה-PCI-Express עבור כרטיס המסך, מנגנון שמונע לפחות לנו במערכת האתר הרבה כאב ראש עם החלפה של כרטיסי מסך בעת הצורך. בתמונה אפשר לראות גם את ממשק ה-Type-C למארז שתומך במהירות 20Gbps לצד טעינה מהירה (יותר על כך בהמשך).

לוח אם זה מכיל שמונה ממשקי SATA לאמצעי אחסון, לפחות מתוך המחשבה שיתכן והמשתמש המיועד יתקין את הלוח במארז אשר תומך באמצעי אחסון רבים שעושים שימוש בממשק הזה. כשברוב לוחות האם החדשים ישנם 4-6 ממשקים, זה בהחלט רענון. חשוב לדעת ששימוש בממשק M.2 הרביעי ינתק ארבעה מתוכם בשל הגבלות התעבורה של ערכת השבבים. זה או ארבעה M.2 וארבעה SATA או שלושה M.2 ושמונה SATA.

אפרופו – ישנם ארבעה ממשקי M.2 עבור כונני SSD, ועל פי ASUS כולם פועלים בתקן PCI-Express 4.0, דבר שקצת מפתיע אותנו בהתחשב בזה שלוחות אם רבים מציעים לפחות ממשק אחד בתקן 5.0 לאחסון. אמנם, למשתמשים רבים אין צורך אמיתי במהירויות גבוהות שכאלה, בטח מחוץ לגיימינג.

ישנם גופי קירור פשוטים בהם ASUS משתמשת לקירור של אותם כונני SSD. הצמד התחתון חולק את אותו גוף הקירור.

הטרנד החדש בחומרה של לוחות אם הוא אמצעים להתקנת כונני SSD ללא צורך בכלי עבודה. סיבוב של הרכיבים הללו יאפשר נעילה של הכונן במקום. מה שחשוב להזכיר היא שעדיין צריך מברג בשביל להסיר את גופי הקירור אז כלי עבודה יהיה בסביבה בכל מקרה.

פאנל היציאות והכניסות האחורי הוא חלק גדול בשאלה "מה הופך את לוח האם הזה מיוחד ליוצרי תוכן?". מלבד פק"ל הממשקים הקבוע שאנחנו רגילים לראות בלוחות אם דוגמת ממשקי האודיו ואפילו החיבורים לאנטנות שהופכים לאורחים קבועים בדגמים רבים, יש כאן הבדל בהתממשקות USB ו-Ethernet.
מי שרוצה ממשקי USB Type-A סטנדרטים מקבל שישה במהירות 10Gbps, פייר אינף. מי שרוצה התממשקות Type-C מהירה יקבל פה צמד ממשקי Thunderbolt 4 אשר תומכים בתקן USB 4 גם כן למהירות של עד 40Gbps. צמד הממשקים הללו הם אלה אשר תחברו אליהם תצוגה חיצונית או כונן SSD מהיר במיוחד להעברת נתונים. שימו לב לצמד ממשקי ה-DisplayPort IN בצד שמאל, אשר נדרש חיבור בין כרטיס המסך לבינם על מנת להוציא תצוגה דרך ממשקי ה-Thunderbolt.
ממשקי ה-Type-C תומכים גם בטעינת 15W בתצורת 5V\3A. בנוסף לזה חשוב מאוד לציין כי ASUS חיברה ספק כח ליציאת ה-Type-C למארז המאפשר טעינה מהירה של 60W בתקן USB PD 3.0 ו-QuickCharge 4.0 כך שבמארזים תומכים תוכלו להשתמש ביציאה של המארז אפילו בשביל להטעין סמארטפונים ומחשבים ניידים. לא רע בכלל.
בנוסף לכך ישנן גם צמד כניסות רשת מהירות, האחת במהירות 2.5Gbps והשניה במהירות 10Gbps על בסיס בקר רשת תוצרת Marvell. הצורך בצמד כניסות רשת קיים בין היתר כאשר המשתמש מחובר לאחסון חיצוני על גבי רשת, שרת NAS. הרבה שרתי NAS מתקדמים מכילים חיבור 10Gbps וזה הממשק המומלץ להגיע אליו.
ישנה גם יציאת HDMI בודדת בתקן 2.1 אך בלי מהירויות 2.1, כאשר התצוגה מוגבלת ל-4K ב-60Hz ממנה.
לוח אם זה גם כולל אפשרות לעדכן BIOS מבלי להשתמש במעבד או זיכרון כלל באמצעות פונקציית ה-BIOS Flashback – כל שיש לעשות הוא לשים את הקובץ בדיסק און קי, לחבר לממשק ה-USB עם תווית ה-BIOS וללחוץ על הכפתור הזה בשביל לבצע עדכון.

לטכנולוגיית כרטיס הקול המובנה קוראת ASUS בשם Crystal Sound אמנם החומרה נראית בסיסית למדי. ישנו מקודד מדגם S1220A של Realtek עם שורה של מסננים, מבודדי רעש לאיזור לוח המעגל המודפס וכמה קבלים לכל ערוץ. אנחנו לא רואים פה מגברים רציניים או שיטות סינון מפוארות. בהתחשב בזמינות מוצרי אודיו מתקדמים המתחברים חיצונית, אנחנו גם לא מתפלאים.

ב-ASUS לא רוצים שתחשבו שלוח האם הזה מיועד לאוברקלוקינג, ולכן לא תמצאו עליו כפתורי בקרה, צג לדיבאג של תקלות, נקודות לקריאת מתחים באמצעות רב-מודד או אפילו כפתור הדלקה לצד כפתור ריסט. בכל זאת, מערכת הספקת הכח למעבד שהטמיעה פה יחד עם גוף קירור תספיק לכל אוברקלוקינג תחת קירור מים ואוויר שתוכלו לבצע עם מעבדי הדור ה-12 וה-13, ובנינו, זה לא שיש הרבה מה לעשות אוברקלוקינג עם אמצעים שכאלה בשימוש המעבדים מפוארי-פליטת החום של צמד הדורות האחרונים. מערכת זאת בנויה במערך 16 פלוס 1 כאשר 16 שלבי 70A מיועדים לליבות המעבד, הרבה מעל ומעבר למה שצריך לפעולה תקינה.

ASUS דובקת באותו עיצוב BIOS מזה כמה וכמה שנים ואין כאן הפתעות. העיצוב זהה למה שתראו בלוחות מסדרת PRIME למשל. העמוד הראשי מציג את כל המידע החשוב על המערכת דוגמת גרסה, דגמי וסוג החומרה, מאווררים שמחוברים ואמצעי אחסון.

מעבר למצב מתקדם בלחיצה על F7 מביא אותנו לאותם אפשרויות וכלים שאנחנו מכירים גם מלוחות האם של מותג ה-ROG. אפשר לבצע אוברקלוקינג, אנדר-וולטינג, כל מה שתרצו לעשות עם המעבד והזיכרונות למעשה.
אנחנו בדקנו את לוח האם עם זיכרון DDR5-6000 ללא בעיה, כאשר התמיכה הרשמית מציינת מהירויות של DDR5-7000 ויותר.
למי זה מיועד? על כדאיות לוח האם
כמו בכל סיכום של סקירת לוח אם, גם פה כמות השאלות וכמות התשובות בעיקר תלויה במשתמש. ה-Z790-CREATOR של ASUS הוא בהחלט לוח אם קצת יוצא דופן בנוף לוחות האם כשמגיעים לתכונות של ממשקים.
בין הדברים שאהבנו בלוח האם הזה – צמד ממשקי ה-Thunderbolt 4, צמד ממשקי הרשת המהירים, האפשרות לטעינה מהירה דרך Type-C במארזים ובאופן כללי האסתטיקה לא צעקנית מדי מלבד הפלסטיקה הספציפית בצד לוח.
בעוד ניתן לבצע אוברקלוקינג בלוח האם הזה – אנחנו לא מחבבים את העובדה שבתג מחיר של 400 דולר ויותר אין אפילו כפתור הדלקה או צג לדיבאג של תקלות. אנחנו לא חושבים שצג לתקלות הוא דבר שרק לאוברקלוקרים צריך להיות אכפת ממנו. בנוסף – לוח אם שמיועד ליוצרי תוכן מכיל אך ורק שישה ממשקי USB Type-A בגבו. אנחנו מודעים למגבלות השטח בהתחשב בכל מה שצריך לקרות שם, אך אם במקום HDMI היינו מקבלים מגדל של ארבע יציאות, אפילו מסוג USB 2 זה היה תורם המון לכדאיות וקהל היעד של לוח האם הזה.

בתקופה שציוד היקפי יכול לבדו לדרוש 4-5 ממשקי USB, וזאת מבלי להתחשב באחסון חיצוני, קוראי כרטיסים ועוד, נחמד שללוח אם שמיועד ליוצרי תוכן יהיו עוד טיפה ממשקים אחוריים להציע.
לגבי בדיקות יציבות במאמץ, בחנו את לוח האם הזה בשימוש Core i7 13700K ונתנו לו "להתייבש" שעה ברינדור תוך כדי בדיקת טמפרטורות מייצבי המתח והם שהו בטמפרטורה שגבוהה מטמפרטורת החדר ב-33 מעלות צלזיוס. זאת תוצאה מעולה שמאששת את הסברות שלנו בנוגע לאוברקלוקינג והספקת הכח לתושבת. עם טמפרטורת מייצבים מירבית של 57 מעלות לצד טמפטורת סביבה של 24 מעלות, זה פנטסטי. מייצבי מתח יכולים לפעול בצורה תקינה גם ב-80 מעלות צלזיוס ויותר.
לסיכום – כמו תמיד נמליץ למשתמש לשקול רכישה של לוח אם בעיקר על בסיס הממשקים אותם לוח האם מציע, במיוחד כשמדובר במוצר שמיועד ליוצרי תוכן. האם אתם צריכים Thunderbolt 4? צמד ממשקי רשת? מה לגבי הרעיון של שימוש במארז לטעינה של מכשירים דרך Type-C? מה לגבי חיבור של שמונה כונני SATA פנימיים? אם סט התכונות הזה נראה לכם עדיף מסט תכונות של לוח אם מקביל לגיימינג – יתכן מאוד וה-ProArt Z790-CREATOR WIFI הוא לוח האם שישרת אותם בצורה המתאימה ביותר.
לא מדובר כאן במוצר שנושא מחיר סופר פרימיום בהתחשב בממשקיו, ולכן נמליץ עליו לכל אחד שמוצא שימוש ועניין בסט התכונות שלו.
כתבה לעניין…. אבל האם יש להשיג את הלוח בארץ? מייבאים אותו?
מחיפוש קצר, אני לא רואה. יתכן שיגיע בהמשך השנה שבועות הקרובים. צריך לבדוק בחנויות מדי פעם