10,000 מעבדי Rome עם 64 ליבות Zen 2 בכל אחד צפויים להעניק יכולות חישוביות של כמעט 24,000 טריליון פעולות בכל שנייה – שחושפות לנו גם את אחד מתדרי העבודה המיועדים של המוצר החדשני
המומנטום החיובי של AMD ממשיך, ואחרי ההכרזה על דור ה-Zen החדש ושיתוף הפעולה עם פלטפורמת הענן האדירה של אמאזון – מגיע תור לקוחה ראשונה למעבדי ה-EPYC העתידיים, שתתבסס עליהם להרכבת מערך HPC אימתני בהחלט.
הלקוחה המדוברת היא המרכז למחשוב עתיר עוצמה בשטוטגרט גרמניה, או HLRS, שחשף תוכנית בשם Hawk להתבסס על 10,000 מעבדי EPYC 2 מובילים בכדי ליצור את מערכת הדגל העוצמתית ביותר שלו – עם 640,000 ליבות פיסיות ומעל מיליון נימי עיבוד לוגיים ווירטואליים כאחד, לביצועי שיא של 24TFLOPS אשר יהפכו את היצירה לאחת מהעוצמתיות ביותר בכל אירופה.
החברה שתרכיב את מחשב העל היא HP Enterprise, והוא יצוייד גם ב-26 פטה-בייט (26,000 טרה-בייט) עבור אחסון ו-665 טרה-בייט של זכרון דינאמי, במסגרת חישובי דינמיקה מולקולרית ודינמיקת נוזלים אשר דורשים רוחבי פס גבוהים ככל האפשר בין המעבדים לשבבי ה-RAM שלצידם – וזה משהו שארכיטקטורת ה-Zen 2 בהחלט עשויה להצטיין בו תודות לסידור הסימטרי החדש.
פיתוח ובניית המחשב עתידה לעלות כ-38 מיליון יורו, להתחיל בשנה הבאה – ולהסתיים עם הפעלה מבצעית ממשית רק במהלך שנת 2020. אנחנו מקווים כי עד אז יזדמן לנו לשמוע פרטים עד עוד מגוון מחשבי ענק המבוססים על חומרה מבית AMD, אף כי ראוי לציין שאפילו המצב הנוכחי הוא שיפור עבור החברה. ברשימת 500 מחשבי העל העוצמתיים בעולם לא קיים אפילו אחד המבוסב על מעבדי ה-EPYC מהדור הראשון.
באחת מן השקופיות קיבלנו הצהרה על תדר עבודה מעשי של 2.35GHz עבור ליבות ה-Zen 2 ב-Hawk – תדר צנוע מאוד לכאורה עבור מעבדים בתהליך ייצור חדשני ב-7 ננומטר, אם כי ראוי לציין שמעבדי שרתים נוטים בדרך כלל להסתפר בתדרים נמוכים יותר ממקביליהם הביתיים, ללא זינוק לתדרי האצה גבוהים, בכדי להבטיח צריכת הספק אחידה ככל האפשר ולשמור על יעילות מיטבית במערכים מאסיביים בהם נתון זה חשוב לא פחות (ואולי גם יותר) מהביצועים המקסימליים.
ביצועים של 2.4TFLOPS לערך ממעבד בן 64 ליבות שפועל בתדר 2.35GHz הם נתונים ששמו מיקוד מחודש על שיפור הביצועים הצפוי לנו במסגרת המעבר בין Zen ל-Zen 2 ובין 14 ננומטר ו-12 ננומטר לליטוגרפיית 7 ננומטר – כך שהצהרה של AMD עצמה על שיפור ביצועים של 29 אחוזים תחת אותו תדר (IPC – Instructions Per Clock) גרמה להתרגשות גדולה, בעידן בו התרגלנו לקבל שיפור אחוזי חד ספרתי צנוע בין שנה לשנה.
אחרי הבאזז נאלצה AMD לספק הבהרה בה היא מציינת כי נצפה שיפור IPC של 29 אחוזים בין Zen ל-Zen 2 רק במבחן ספציפי אחד שמשלב חישובי מספרים שלמים וחישובי נקודה צפה, ואין לצפות לשיפור כללי שכזה במעבר בין הדורות – כך שאנחנו נמשיך לתהות מה בדיוק הפוטנציאל המלא של AMD החדשה הן בעולם השרתים והן בשוק העיבוד הביתי, והאם יש סיכוי שנראה כאן זינוק מעל ליבות ה-14 ננומטר המוכרות היטב מבית אינטל.
זה יפה
עד 2020…. יהפוך לפאסה.
38מיליון דולר…. לא יקר
אבל מי שיעבוד שם ב2020 יהפוך מנוכר.
מתי אמורים לצאת מעבדי הרייזן החדש ב2019?
רבעון ראשון של 2019 אבל שום דבר לא 100 אחוז
כבר עכשיו המחשב הזה ממוקם איפשהו בין מקומות 5-15 ברשימה, ורחוק מאוד מהחמישה הראשונים כ 100-200tflps. כשבנייתו תושלם הוא יהיה עמוק למטה. זו עדיין בשורה טובה אבל רק ממחיש את מצבה העגום של amd בשוק הזה
בעבר אופטרונים של AMD היו חצי מהעשירייה הראשונה. בעיקר מחשבי על של IBM מבוססי אופטרונים ו-Power
הקריטריון במיחשוב על הוא לא ביצועי ליבה בודדת אלא ביצועים לצריכת הספק ולמחיר. בתחום המחיר יש ל-AMD יתרון. בצריכת ההספק אולי ZEN2 יצליח להיות טוב מהמתחרים מאינטל.
מאחר שצריכת הספק לא לינארית עם התדר, התדר האופטימלי במחשבים כאלה נמוך משמעותית מהתדרים במחשבים שולחניים, הביצועים לליבה כנ"ל אבל בחשבון של צריכת חשמל זו הנקודה המשתלמת ביותר.
למחשב שולחני עם מעבד בודד, הבדלי הצריכה זניחים בחשבון חשמל כללי של בית אבל במחשב על יש מליון ויותר מעבדים כאלה ורצוי שהם כן יהיו חסכוניים.
לפני שלושה חודשים רציתי לקנות מחשב ואמרו לי להמתין כי תצא חומרה חדשה, בינתיים יצאו מעבדי אינטל 9700/9900 שהם 8700 פשוט מומהרים עם חוזה משותף עם חברות החשמל, וrtx שעליו חבל לי להקיש על המקלדת בכלל…טוב נחכה עוד 3 חודשים ואני מקווה שמה שAMD יוציאו לא יפתח את שנת 2019 בפאשלה, לפחות לא כמו אלה שסגרו את 2018