תהליך ההתקנה



קירור ה-NH-D15 יותקן באופן אופקי ולא אנכי בלוח האם הזה בגלל גוף הקירור הגדול של הלוח. בנוקטואה החליטו לשפר אף יותר את מערכת העגינה שלהם, ה-SecuFirm. כאן, כל תושבת מקבלת צלב משלה עם ברגים מובנים, כך שאין הסתבכות עם הכנסה שלהם לפי חורי תושבת. שמים את הצלב עם הברגים בגב לוח האם והופכים.



לאחר התקנת הקירור יש לעגון את המאווררים. התצורה הרצויה היא אחד בכל צד חיצוני מגדל. שני המאווררים צריכים להזרים אוויר באותו הכיוון כדי ליצור מדרון אוויר שיפעל לקירור המגדלים. לאחר חיזוק הגשרים כל מה שיש לעשות הוא להניח את גוף הקירור (לא לשכוח גם משחה טרמית) ולהבריג את הברגים המובנים בו אל הגשר. אם אין לכם מברג, מגיע אחד באריזה.
גם כאשר הותקן הקירור בצורה אופקית, הוא לא הפריע לקירור הזיכרון הגבוה של G.Skill. ברוב המוחלט של לוחות האם הקירור יותקן בצורה אנכית ולכן אפילו לא ירחף מעל ממשקי הזיכרון.
הליך ההתקנה מוכר לי היטב מהעבודה שלי עם ה-NH-D14 לאורך השנים. מדובר בהליך קצר שקוצר אף יותר ומתבצע בקלות וללא תקלות פוטנציאליות. זה הוא ללא ספק תהליך ההתקנה הטוב ביותר שנתקלתי בו לקירורים בגודל כזה.
מערכת הבדיקה
- מעבד: Core i7 4770K
- לוח אם: Asus Maximus VI Extreme LGA1150
- זיכרון: G.Skill Sniper DDR3 2X8GB 1600Mhz
- כרטיס מסך: Sapphire Ultimate HD 7750 Passive
- ספק כח: Corsair HX-series 1050W
- מארז: Lian-Li T60 Testbench
הערה חשובה – תוצאות מבחני הביצועים רלוונטיות אך ורק עם המעבד שנבחן ודומים לו. זכרו כי למעבדים שונים פליטת חום שונה ולכן תוצאות הביצועים על תושבת LGA1150 לא משקפות את התוצאות והפרשי הביצועים בין קירורים בתושבת LGA2011.
מדד רעש סובייקטיבי
לפניכם מקרא עוצמות רעש נמדדות במד הרעש לפי עוצמת הרעש המורגשת באופן סובייקטיבי.
- 28-30 דציבל – שקט מאוד, בקושי נשמע
- 31-33 דציבל – שקט, לא מפריע כלל
- 34-36 דציבל – מעט רועש, עלול להפריע
- 37-38 דציבל – רועש, מפריע במידה ואין רעש אחר שמכסה
- 39 דציבל ויותר – רועש מאוד, לא מומלץ לשימוש
סוגי המבחנים
מאמץ – מבחן זה הינו מבחן בו נמצאת מערכת הבחינה בהגדרות ברירת-מחדל למעבד, אשר פועל בתדרי הפעולה הרשמיים של אינטל. המעבד נמצא תחת מבחן המאמץ Prime95 Small-FFT וטמפרטורת הפעולה נדגמת לאחר שעה אחת במבחן זה. פליטת החום של המעבד במצב זה היא 65 וואט.
במבחן המאמץ לא בלט ה-NH-D15 יותר מדי, ונמצא מעט מאחורי קירורי המים הגדולים ולפני קודמו.
מאמץ מומהר – במבחן זה הומהר מעבד ה-i7 4770K לתדר של 4500 מגה-הרץ, ונוסף לו גם מתח פעולה. גם כאן מאומץ המעבד בתוכנת Prime95 תחת מצב Small-FFT. במצב זה פליטת החום שלו הינה 95 וואט.
במבחן המאמץ המומהר, מחזיק ה-NH-D15 בטמפרטורת פעולה נמוכה ומשווה את ביצועיו ל-H100i של קורסייר, ערכת קירור מים יוקרתית. זאת, בזמן שעוקף במעט את ה-Kuhler 1250 של אנטק.
מבחני רעש – מבחני הרעש נעשים תוך מדידה בהשוואה לרעש הסביבה. הפרש נמוך יותר משמעו קירור שקט יותר. ישנה חשיבות גדולה למידת הרעש, שכן קירור שקט מאוד שאינו מוביל במבחני היצועים, עשוי להוביל ברמת רעש גדולה יותר כתוצאה מיכולת קירור טובה יותר.
בניגוד לקירורים אחרים, ה-NH-D15 לא זקוק למאווררים בסל"ד גבוה במיוחד כדי להגיע לביצועים המעולים שלו. עוצמת הרעש נשארת נמוכה בכל שלושת מצבי הבחינה ובזמן שה-NH-D14 הפיק טמפרטורת פעולה למעבד של 74 מעלות תחת עוצמת רעש של 33.6 דציבל, הפיק ה-NH-D15 טמפרטורת פעולה של 71 מעלות עם עוצמת רעש של 32.5 דציבל. מדובר כאן בהמשך של שבירת שיאי יכולות קירורי האוויר נגד קירורי המים ובכלל.
פשש יפה
אני יכול להבין למה ללכת עליו בעלות של 380 שקל
אבל אם הייתי צריך לבחור קירור מים נראת לי בחירה עדיפה
מערכת נקיה יותר בתוספת של עוד 200 שקלים
השאלה אם קירור המים שתבחר ייתן את אותה תוצאה?
ביצועים מול אסתטיקה? שאלה קשה.
נראה לי כמו קירור שהייתי משדרג אליו.
סקירה מעולה ליאור!
אני אדבוק בפאנטקס שלי 🙂
סיקור מעולה ליאור.
אבל ניראה לי שבבחירה של המארז והכרטיס מסך עשית קצת חיים קלים לקירור.
למרות שאין לי ספק שגם הפעם נוקטואה עשו זאת בגדול, אבל בכל זאת אולי היה צריך לבחון אותו עם מארז סגור וכרטיס כמו ה290 או לפחות ה780?
ודעתי האישית היא (וגם כמו שציינת), למה אני צריך דבר כזה מגושם ובוא נודה, לא הכי יפה בעולם….. במחיר כזה, שאני יכול לרכוש מע' קירור מים (סולידית ויפה יותר) ולא פחות טובה באותו המחיר?
כניראה שפשוט הדגם הזה יצא להראות לכולם מי באמת המלך בתחום הזה, ואולי דרך זה גם לקדם את השם והמותג "נוקטואה", ובעזרת זה לגרום לכל הלקוחות הפוטנציאלים פשוט לרכוש את המוצרים שלהם מבלי להסס…כי יש קבלות 🙂
כמו שהוסבר, הסיבות למה D15 ולא קירור מים דיי מובנות.
1. שקט
2. מחיר
כדי לקבל ביצועים דומים לאלו של D15 ל-LGA1150 צריך לשלם 550 שקלים ולא 380 שקלים. בתמורה לזה, תקבלו מוצר שיפיק יותר רעש.
זה בהחלט שיקול חשוב.
חח יש לי את הD14 עם בדיוק אותם זכרונות של G.skill אבל בגרסת ה1333MHZ. מצטרף להמלצות החמות על Noctua הקירור שלהם קל להרכבה ויוצא מגדר הרגיל בביצועים.
רץ אצלי עם OC של i5-2500k ב4.2GHz (במקום 3.3) ועובד כמו גדול.
יש לי את הNH – D12, וגם אחרי שנתיים עם הקירור אני עדיין מרוצה.
חוץ מפשלה קטנה בחיבור המאווררים בהתחלה, הכל עובד תקין.
מה שבטוח.. אני צריכה כבר לשדרג את המחשב, והקירור שלהם בטוח נכנס למפרט העתידי, גם אם זה מקפיץ את המחיר, לפחות אני יודעת שאהיה שקטה לשנים הבאות.
יש אולי למישהו ניסיון עם גרסאת ה90mm?
אחלה סיקור ליאור תודה.
זה החסרון בלהיות בעלים של לפטופ…. אי אפשר להתעסק בכל החומרה.
מדגדג לי באצבעות :bounce:
מעניין אותי לדעת עד איזה גודל המאווררים יגיעו.
נראה לי שבניגוד למסכים במכשירי הטלפון, פה יש יותר פרקטיות במאווררים גדולים יותר ויותר (זרימת אוויר יותר גבוה בפחות סל"ד, מה שיוצר רעש מופחת).
היה לי את ה-D14 לפני שעברתי לקירור מים, ללא ספק הקירור הטוב ביותר שהיה לי.
קירור המים אמנם עושה עבודה טובה אבל מסורבל ולא נוח להתקנה ויקר ביחס לביצועים.
היתרון היחידי של קירור המים, שהוא השקט הוא מזערי משום שגם בו יש מאוורר לרדיאטור.
בכל מקרה הרעש של כרטיס המסך עולה על כולם בעת מאמץ.
בתור אחד שלא עושה OC אני לא רואה את עצמי קונה קירור כזה שוב, המעבדים הבאים של 14nm שיצאו ב-2015 אמורים להיות קרים מספיק לקירור פשוט יותר (או OC גדול יותר למשוגעים שביניכם, לא ברור לי למה, לביצועי משחקים אין לרוב צורך ולשאר יהיה עדיף לקנות יותר ליבות מאשר להעלות את התדר).
בפאנטקס?
קירור סתם גדול הקודם היה יותר מדיי גדול וכבד ומגושם תופס חצי לוח אם במיוחד במקום של הזיכרון
וזה יותר גדול ויותר כבד סתם מיותר יותר מדיי מיותר
קונה אותו שבוע הבא עם שאר חלקי המחשב החדש.
מכל הביקורות (כולל זו), נראה שממש אהנה ממנו 🙂
בכל קירור ניתן לשלוט על מהירות המאווררים
על ידי בקר מאווררים חומרתי, או על ידי האק כמו זה : http://www.techpowerup.com/forums/threads/so-you-want-pwm-control-of-your-3-pin-fan.115752/
אני מרוצה מהפריזר 13 שלי, אני לא עושה OC.
המאווררים של הD15 הם מסוג PWM או רגילים?
גם אני בעלים של הD14.
בטח PWM. איזה קירור מעבד נורמאלי בא עם מאווררים לא PWM?
אם קיימים 4 פינים/כבלים אז הוא PWM אם רק שלושה אז הוא נשלט מתח "רגיל".
pwm