האם אנו נמצאים בעידן בו ניתן ליהנות ממשחקים עדכניים גם ללא כרטיס גראפי ייעודי כלל? לקחנו לסיבוב את ה-Ryzen 5 3400G, המעבד העוצמתי ביותר בעל הליבה הגרפית המובנית שיש ל-AMD להציע, בשביל לבדוק
בין שלושת יצרניות הסיליקון הגדולות של עולם המחשבים האישיים, AMD היא היחידה שנכון לעת כתיבת שורות אלו מייצרת גם מעבדים וגם ליבות גרפיות לכרטיסי מסך. נכון שאינטל גם היא מייצרת ליבות גרפיות המוטמעות במעבדים, אך לא ניתן כיום לקנות מעבד לתושבת אינטל המכיל ליבה גרפית חזקה במיוחד.
לדרישת שוק זאת נכנסים מעבדי ה-APU של AMD, מעבדים אלו מגיעים עם ליבות גרפיות חזקות במיוחד (לפחות בהשוואה לליבות גרפיות במעבדים אחרים) אשר כל שנדרש לעשות הוא למעשה לחבר מסך אל לוח האם כדי לקבל תצוגה והאצה תלת מימדית.
בדור הקודם של מעבדי Ryzen ראינו לראשונה הטמעה של ליבה גרפית חזקה המופיעה גם בכרטיסי מסך עדכניים של AMD. אלו הם ה-Ryzen 3 2200G וה-Ryzen 5 2400G. את המעבדים הללו מחליפים השנה ה-Ryzen 3 3200G וה-Ryzen 5 3400G.
המוביל שבניהם, ה-Ryzen 5 3400G מכיל קונפיגורצית עיבוד חזקה יותר של 4 ליבות ו-8 נימים באמצעות טכנולוגיית SMT (ר"ת Simultaneous Multithreading) וגם ליבה גרפית מובנית מסוג Vega 11. זאת בהשוואה לאחת שכוללת 4 ליבות ללא טכנולוגיית SMT וליבה גרפית Vega 8 בדגמי Ryzen 3. ה-Ryzen 5 3400G הוא למעשה Ryzen 5 2400G עם תדרי ליבה וליבה גרפית מעט גבוהים יותר.
ה-Ryzen 5 3400G מגיע בתדר ליבה בסיסי של 3.7Ghz ומגיע עם טורבו לתדר מירבי של 4.2Ghz לליבה בודדת במאמץ. על אף היותו ממותג ממשפחת 3000 של Ryzen, על האריזה כתוב בבירור 2nd Gen Processor. זאת, בשל הסיבה שהארכיטקטורה עליה המעבד מבוסס היא ארכיטקטורת Zen Plus ולא Zen2 עליה מבוססים מעבדים כמו ה-Ryzen 5 3600, ה-Ryzen 7 3700X וכו'.
הסיבה לכך היא בעיקר זמן התכנון והבניה של המעבדים הללו, שנראה שנמצא בדיוק שנה אחרי זמן התכנון של הארכיטקטורה הראשית. בשנה הבאה אנו צפויים לקבל מעבדי APU במקביל למעבדים נטולי ליבות גרפיות שיהיו חזקים משמעותית ויבוססו על ה-Zen2. טרם ידוע איזה ליבה גרפית תבחר AMD להציב במעבדים אלו. יתכן ותבחר להשאר עם Vega אך אולי תעשה קפיצה לליבות גרפיות שונות מסוג NAVI, אותם רואים בכרטיסי מסך דוגמת Radeon RX 5700 ואחרים בקרוב.
עם המעבד מקבלים את קירור ה-Wraith Spire של AMD. קירור ראוי בהחלט בעל מאוורר איכותי תוצרת CoolerMaster. מדובר בקירור משודרג על פני ה-Wraith Stealth אותו מקבלים ב-Ryzen 5 2400G של הדור הקודם.
ספציפית, לצורך בחינות, החלטנו להשתמש בקירור מתקדם יותר של AMD שזמין לנו, ה-Wraith Prism. אין הבדל בביצועי המעבד, שכן שני הקירורים משאירים אותו תחת טמפרטורת עבודה נוחה למדי. בלוח האם קצת הגזמנו, עם X570 Taichi של ASRock. אמנם, אין גם זה משנה לביצועים. העיקר שיש חיבור HDMI למסך.
רבות דובר על זה עובד בדור מעבדי APU הקודמים. לזיכרון המערכת חשיבות לא מעטה לביצועי הליבה הגרפית המובנים של מעבד. זאת, בשל העובדה שהליבה הגרפית הזאת עושה שימוש ב-DDR4 של המערכת כזיכרון גרפי, שאין אין זיכרון אחד שיעשה זאת, כמו אותו GDDR5 או GDDR6 שרואים בכרטיסי מסך.
למעשה, האתגר ההנדסי הגדול ביותר שנמצא כיום בעולם הליבות הגרפיות המובנות הוא הספקת זיכרון גרפי מהיר מספיק לביצועי תלת מימדים מספקים. במערכת הבחינה למעבד הזה החלטנו להשתמש בערכת זיכרון שאינה נחשבת למהירה במיוחד, אלא לאמצע הדרך בכל ספקטום ה-DDR4 כיום.
ה-HyperX Predator RGB של חברת קינגסטון שמותקן במערכת הוא זיכרון DDR4 במהירות 2933Mhz ותזמונים של CL16-17-17-39. זיכרון שכזה נחשב יחסית לזול ובר השגה עבור מערכת APU. ספציפית, תדר של 2933Mhz הוא הגבוה ביותר שנתמך רשמית על ידי המעבד. ניתן גם להשתמש בזיכרון 3200Mhz לרוב ללא בעיות כלל. מעבר לזה הסיכוי נמוך משמעותית.
בשביל לסבר את האוזן ולהבין על מה מדובר, נדבר על מהירויות התעבורה של זיכרון גרפי בהשוואה לליבה הגרפית עצמה. כפי שאתם רואים בתמונה, מדדנו מהירות קריאה מירבית של כ-41GB לשניה מערכת הזיכרון הזאת שכוללת שני מקלות של 8GB.
תעבורה מספקת של זיכרון גרפי מאפשרת לליבה להזין את עצמה במידע חישובי חשוב לרינדור של סצנה תלת מימדית. לפני 10 שנים בדיוק, כאשר הושקו כרטיסי המסך Radeon HD 5800 של AMD, הם הכילו תעבורת זיכרון גרפי בנפח 153.6GB לשניה. לפני שש שנים כשהושקה סדרת Radeon R9 290 של AMD, כרטיסים אלו הכילו תעבורה בנפח 320GB לשניה. זיכרון ה-DDR4 המהיר ביותר שיכול לעבוד עם מעבדי ה-APU מסוגל לספק בין 45GB ל-55GB לשניה של תעבורה. על קצה המזלג, אנחנו זקוקים להרבה יותר מזה על מנת להגיע לביצועים אותם ניתן להשוות לכרטיסי מסך רציניים.
בכל זאת, ליבת ה-Vega 11 שבמעבד Ryzen 5 3400G עומדת בחוד החנית של ליבות גרפיות מובנות במעבדי תושבת. תדר הזיכרון שלה כאמור הוא תדר ה-DDR4 שבמערכת, ותדר הליבה עצמה הוא 1400Mhz במאמץ מירבי.
אילו דברים ניתן להריץ עם מעבד שכזה?
כפי שרואים בסרטון, ישנם משחקים שאפשר להריץ נטו על מעבד שכזה ללא ליבה גרפית כלל. Overwatch ו-Counter Strike:GO הן שתי בחירות טבעיות, הן דוגמה למשחקים שאפשר להריץ תחת הגדרות תחרותיות ולקבל מעל ל-60 פריימים לשניה באופן תמידי.
גם GTA V הוא דוגמה פנטסטית למשחק שעבר אופטימיזציה חסרת תקדים ומאפשר חוויית משחק חלקה למדי ב-FHD תחת הגדרות בסיסיות. איכות התצוגה דומה למה שתקבלו בקונסולת PS4 או Xbox One. מכובד מאוד.
The Witcher 3 הוא דוגמה למשחק כבד שלצערינו קשה ליהנות ממנו עם ה-3400G. משחק זה נחשב יחסית לקל עבור כרטיסי מסך זולים כיום כמו RX 570 או Geforce GTX 1650 אך כמות הפריימים לשניה אינה יציבה במיוחד וישנן נפילות תכופות למצב חד-ספרתי.
עוד משחק קל שמקבל את ה-3400G באהבה הוא Diablo 3, שתחת הגדות בינוניות יחד עם טקסטורה ב-High מתקרב לרף 60FPS באופן קבוע ב-FHD.
משחקים נוספים שיתאימו אך לא מופיעים בסרטון יהיו Fortnite ו-World of Warcraft. אם אותם ניתן להריץ ב-FHD תחת הגדרות בינוניות ולקבל 60 פריימים לשניה. כל אלו כמובן בשימוש בזיכרון שהודגם. זיכרון מהיר יותר דוגמת ערכות 3200Mhz CL14 יוכלו "לסחוט" כ-3-5% יותר ביצועים לרוב.
כמובן שאפשר לדבר על כותרים תלת מימדיים ישנים יותר, כאלו שיצאו לפני חמש שנים ויותר שיהיה קל יחסית להריץ על מעבד שכזה, דוגמת Bioshock 1-2 או Call of Duty 4-MW3. יש גם את עולם משחקי האינדי שנהנה מעוצמת עיבוד שכזאת. משחקים כמו Minecraft גם הם תפורים על עוצמת עיבוד תלת מימדית שכזאת. ה-Vega 11 שב-Ryzen 5 3400G מציג יכולות דומות ל-GT 1030 GDDR5 ול-GTX 650. משחקים שדורשים כרטיסי מסך כאלו כמינימום יתאימו גם ל-Vega 11.
סיכום
אז, כמה שווה מעבד שכזה? מי קהל היעד שלו?
ובכן, ה-Ryzen 5 3400G עולה כ-675 שקלים לצרכן בארץ, ובמחיר הזה מקבלים את גוף הקירור. קהל היעד הוא בבירור כאלה שרוצים להמנע ממצב של רכישת כרטיס מסך על מנת לבצע פעולות שזקוקות להאצה גרפית תלת מימדית. כיום בסביבת שולחן העבודה הכל למעשה מקבל האצה של ליבה גרפית, גם הדפדפן וגם תוכנה כמו Powerpoint.
מעבד ה-Ryzen 5 2600 שמכיל קונפיגורציה של 6 ליבות ו-12 נימים עולה בדומה, אך לא מכיל ליבה גרפית כלל, בהשוואה. לכן, נדרש המשתמש להוסיף כ-200-300 שקלים על מנת לקבל מאיץ גרפי עדכני למטלות השונות. ניתן להגיד שההפרש הכספי הגיוני למדי בהשוואה למה שמקבלים.
AMD ממשיכה לשפר את היחס שבין עלות לתועלת. מה שקמבלים פה הוא מעבד בעל כח עיבוד מכובד מאוד, איפשהו בין Core i7 4790 לבין Core i7 6700, יחד עם כרטיס מסך בשווי 350 שקלים וקירור נהדר בחבילה אחת בעלות של כ-675 שקלים. מעבד שכזה יכול להוות פתרון מעולה למחשבי קולנוע ביתי במארזים קטנים גם כן. אנחנו יודעים של-ASRock למשל יש מארז קומפקטי במיוחד שיכול לקבל את המעבד הזה וליצור מערכת מחשב חזקה מאוד בנפח קטנטן.
מומלץ – AMD Ryzen 5 3400G
מחכה כבר שיהיו מחשבים ניידים עם מעבדים AMD בזמינות גדולה ובשפע
אפשרי להריץ עליו וידאו ב- 4K?
בקלות, גם תחת מקודד VP9 של יוטיוב.
זה לא מעבד לניידים.