יצאנו לבדוק את ביצועי ה-Core i9 12900K עם זכרונות דינאמיים מסוג DDR4, על בסיס לוח אם מתקדם של MSI
פלטפורמת LGA1700 של אינטל עם לוחות אם חדשים למעבדי Alder Lake הושקה סוף כל סוף לאוויר העולם. בביקורת זאת אנו בוחנים לוח אם חדש עם תמיכה בזיכרון ותיק – ה-MAG Z690 TOMAHAWK של MSI מבטיח להנגיש בין תכונות מתקדמות לבין תמיכה בזיכרון שכבר נמצא בשוק זמן רב.
אנו ממשיכים בכיסוי פלטפורמת LGA1700 החדשה של אינטל כאשר כמו בהשקות פלטפורמה אחרות אנחנו נוגעים בכמה דגמי לוחות אם בשביל לראות מה סטטוס ההנדסה והעיצוב של היצרניות השונות והפעם תורה של MSI.
בדור LGA1700 החליטו יצרניות לוחות האם שיהיו דגמים מסויימים אשר מתאימים גם לזיכרון מסוג DDR4 הותיק וגם לזיכרון DDR5 החדש בו מעבדי אלדר לייק תומכים. בדרך כלל לוחות אם התומכים ב-DDR4 יכללו DDR4 בשמם, או לעיתים D4 בשביל לסמל בצורה ברורה. כלל אצבע נתקלנו בו עד כה מלוחות האם של כל היצרניות הוא שמלבד תמיכה בזיכרון כל שאר לוח האם זהה לחלוטין. לא נעשו שינויים בממשקים השונים, גופי הקירור או כל דבר פיזי אחר. כתוצאה מכך, אתם יכולים לקחת כל חלק שלא קשור ישירות לזיכרון מביקורת זאת גם ל-MAG Z690 TOMAHAWK WIFI שתומך ב-DDR5 אם MSI תחליט להשיק לוח שכזה.
ל-MSI ישנן שלוש סדרות לגיימינג ואוברקלוקינג של לוחות אם שנקרות MAG, MEG ו-MPG. סדרת MPG היא הזולה, MAG היא הבינונית ו-MEG נחשבת ליוקרתית ביותר. ה-MAG Z690 TOMAHAWK WIFI נמצא במקום טוב באמצע עם נטיה לכיוון יוקרתי שכן הוא מיועד לאוברקלוקינג ומגיע עם לוח מעגל מודפס מכובד.
כך נראה באנדל של אביזרים עם לוח האם. נמצא כאן שני כבלי SATA לכוננים קשיחים, חוברות הפעלה והרשמות, מדבקות, ברגים לעגינת כונני M.2, אנטנה ל-WIFI ו-Bluetooth וגם כונן אצבע שמכיל את כל הדרייברים שצריך. ברוך שפטרנו מדיסקים כאשר אנו כבר שנים רבות בעידן בו מחשבים מכל הסוגים לא מגיעים עם כוננים אופטיים כלל.
ה-TOMAHAWK החדש של MSI הינו לוח אם בתצורת ATX ששם דגש בעיקר על ויזואליות ניטרלית כאשר הוא לא מגיע עם נורות RGB בוהקות ולא עם צבעים נועזים. כל מה שרואים כאן הוא בעיקר שחור על גבי שחור ועל כך אנחנו מעדיפים לתת ל-MSI קרדיט. ישנם משתמשים שמעדיפים משהו שאינו צענקי ומשתלב עם כל חומרה נפוצה אחרת. גופי הקירור הגדולים הם אחד המאפיינים הבולטים (תרתי משמע) של ה-Z690 TOMAHAWK. לערכת השבבים, ה-Z690, ישנו גוף קירור משלו בעל שטח פנים מאוד מכובד.
לוחות אם בתושבת LGA1700 על בסיס Z690 ידועים בכמות הנדיבה של ממשקי M.2 לאמצעי אחסון וה-TOMAHAWK אינו שונה. תמצאו כאן ארבעה ממשקי M.2 כאשר לשניים התחתונים גוף קירור משותף.
כך זה נראה כאשר גופי הקירור הוסרו. תושבת ה-M.2 העליונה מחוות אל המעבד ישירות כאשר שלוש התושבות האחרות עוברות דרך ערכת השבבים ומשם התקשורת עוברת על המעבד. גופי הקירור מגיעים עם פד תרמי אך במידה ואתם מתקינים כונן שמגיע עם גוף קירור משלו, שימוש בברגים שהגיעו עם לוח האם בשביל לעגון את הכוננים נדרש.
מערך הממשקים של ה-TOMAHAWK באיזור זה של לוח האם סביר, כאשר מיקום מחברי ה-SATA או לפחות ארבעה מהם אינו אופטימלי במיוחד בשימוש כרטיסי הרחבה גדולים. היינו מעדיפים ממשקים שנוטים ב-90 מעלות כמו השניים שמתחת לגוף הקירור של ערכת השבבים בצד ימין. ממשק PCI-Express 5.0 X16 לכרטיסי מסך עטוף בשילדה מחזקת מפלדה בשביל לשמור על הממשק אל מול כרטיסי מסך כבדים במיוחד. שני ממשקי ה-PCI-Express X16 האחרים פועלים עם חיווי של X4 בלבד ובתקן 3.0. פלטפורמה קצת מבלבלת, אך כך זה עונות מעבר. שלושה דורות של PCI-Express על לוח אם אחד.
תחתית לוח האם מכילה צמד ממשקי USB 2.0 למארז, ארבעה חיבורי מאווררים נשלטים, מחברי RGB לנורות וגם מתג שליטה (קרוב לממשקי ה-SATA) אם לכבות או להדליק את נורות ה-RGB שמחוברות ללוח.
הנישה שעיצבה MSI בלוחות אם היא הרגל בן מספר שנים על מנת ליצר מצב בו כבלי SATA מגיעים ליעדם במארז ומאפשרים חיווט קל יותר. באופן מעט מאכזב, רק שני ממשקים נמצאים בחלק זה. אמנם, עם טרנד המעבר לאחסון M.2 כאחסון אקסלוסיבי או לפחות עיקרי, אפשר להבין חלק מהסיבות.
פאנל היציאות האחורי של לוח אם סטנדרטי למדי. הוא כולל יציאות אודיו ב-7.1 ערוצים כמו גם יציאה אופטית. ישנו מקום אליו תחברו את האנטנות שקיבלתם ותוכלו להשתמש ב-WiFi 6E מתקדם במהירות של עד 2.4Gbps. באופן קצת אירוני, בעבר הלא-רחוק שאלנו "מי צריך אינטרנט כזה מהיר?". כיום מוצע אינטרנט קווי בסיבים לבתים בישראל עם מהירות מירבית של 2.5Gbps בהורדה. אפרופו, ישנו חיבור רשת קווי בלוח האם הזה במהירות 2.5Gbps והוא מבוסס על בקר אינטל שתמצאו בכל לוחות Z690. מערך ממשקי ה-USB מספק אך לא מדהים. הוא כולל שניים בתקן 2.0 הישן, לצד שניים במהירות 5Gbps (כחול) שלושה במהירות 10Gbps (אדום) וממשק Type-C אחד במהירות של 20Gbps אשר מתאים לכונני SSD חיצוניים. בין ממשקי ה-USB לתצוגה תמצאו כפתור קטן המאפשר צריבה של ביוס גם ללא מעבד בתושבת כאשר מוכנס כונן USB אל ממשק ספציפי המסומן לכך.
ללוח אם זה ממשק HDMI בתקן 2.1 המתקדם לצד DIsplayPort 1.4 האיטי יותר. אם ישנה ביקורת על חלק זה, כמו תמיד ובאופן סובייקטיבי למדי, שתי יציאות USB נוספות לא היו מזיקות, אפילו מסוג 2.0. יש בבירור גם מקום לכך.
Realtek נחשבת כיום למונופול בבקרי אודיו בלוחות אם. ישנו סיכוי מוחלט שכל לוח אם מחמשת השנים האחרונות שמכיל כרטיס קול מובנה מכיל כזה של Realtek. בעיקרון אין לנו הרבה תלונות, מלבד תמיכה תוכנתית מעט מפוקפקת לעיתים. הבעיה היחידה שלנו נמצאת בעיקר בכך שיצרניות לוחות האם "סומכות" על המשתמשים או להסתדר עם כרטיס קול פשוט שכזה, או להשתמש בכרטיס קול חיצוני ב-USB ולהשאיר את המערכת הזאת נטולת שימוש. אנחנו חושבים שכן יהיו משתמשי קצה שיאהבו סאונד קצת יותר מושקע בלוחות אם, על אף האתגר ההנדסי שבהפרדת רעשים והגברה ראויה. לשבב ALC4080 בו נעשה שימוש כאן אין דף נתונים רשמי אך אנחנו חושבים שמדובר בבקר קול נחות מ-ALC1220 בו לעיתים משתמשות יצרניות. יתכן ו-ALC4080 הוא רויזיה חדשה של בקר ישן יותר כמו ALC898. בלי דוקומנטציה ראויה, קשה להגיד. לסינון חשמלי משתמשת MSI בקבלים של Nichicon תוצרת יפן, קבלים המיועדים ספציפית לכרטיסי קול וציוד אודיו. לא ראינו כאן אמצעי הגברה מתקדמים.
אם יש משהו שבו כל לוחות Z690 מאופיינים זה מערכות חשמליות אדירות, כאלה שראינו בעיקר בספינות דגל רק בדור הקודם. אולי אפשר להודות ל-Core i9 12900K על כך ועל צריכת החשמל המבהילה שלו בעת מאמץ מירבי. ניכרת השקעת MSI בגופי קירור גדולים בעלי שטח פנים מכובד עבור לוח TOMAHAWK. בין שני הגופים הללו עובר צינור נחושת המפזר את החום ביעילות מוגברת.
כך המערכת נראית לאחר הסרת גופי הקירור. חשמל במתח של 12V נכנס לשקעים שאתם רואים בצד שמאל למעלה. משם, הזרם החשמלי עובר בהשגחתו של בקר מתח ראשי על שלבי היצוב המנמיכים את המתח מ-12V אל 1.8V. משם, עובר הזרם במתח החדש שלו אל תושבת המעבד לשינוי אחד אחרון בתוך השבב.
בקר המתח הוא מדגם RAA229131 של Renesas שהוא המתקדם ביותר שתמצאו כיום עבור לוחות אם מהסוג הזה. יש 18 שלבי יצוב מתח מדגם RAA229131 של Renesas בעלי יכולת זרם מירבית של 75A. מה שמיוחד בבקר RAA22931 הוא זה שנראה כי ניפצנו תקרת זכוכית בכל הנוגע לכמה מתקדמים יכולים להיות בקרי מתח בלוחות אם סטנדרטיים. במקום לצמד שלבים בזוגות או רביעיות פסיבית או בשימוש מפצלי PWM, ישנה שליטה מוחלטת על הדלקה וכיבוי של כל שלב יצוב. כך, כמות החום שמפיקה המערכת נמוכה יותר, ואיכות יצוב המתח גבוהה יותר. זו לא המערכת המתקדמת ביותר שניתן ליישם בלוחות אם, אבל היא לא רחוקה משם. זה אוברקיל הנדסי גדול מאוד וכזה שנשמח לא לראות בלוחות אם זולים יותר רק בשל העלות הלא מבוטלת של שימוש ברכיבים הללו. ציון 10 בקלות כאן. מערך הסינון יכול להיות קצת יותר טוב בכניסה למערכת הכח הזאת וביציאה ממנה עם תוספת קבלים, אבל זה לא קריטי.
ל-MAG Z690 TOMAHAWK WIFI אין הרבה עזרי אוברלוקינג וכפתורים על גבי לוח האם. אין צג LCD דו ספרתי על גבי לוח האם וזה קצת מצער. עם זאת, ישנן נורות לד אשר נדלקות בעת עליית המערכת בשביל להצביע על השלב הנוכחי של המערכת. נורה תעצר בשלב מסויים כאשר יש בעיה במעבד, בזיכרון, בכרטיס המסך או כל סיבה אחרת שבגללה המערכת לא עוברת אתחול בצורה תקינה.
דור Z690 של לוחות האם עשה לנו טובה, ולמעשה לא שינה את ממשק הביוס כמו שאנחנו מכירים אותו מלוחות Z590 או Z490. ה-Click Bios 5 של MSI פשוט למדי ועובד בלי בעיות. בעמוד הראשי אפשר לראות מידע אודות רביכי המערכת, כמו גם סידור אמצעי האחסון בחשיבות של עליית המערכת.
איזור ה-OC הוא המקום בו נקבע את כל הגדרות המערכת והזיכרון של המערכת. אין צורך להכנס לכאן בשביל להפעיל פרופיל XMP לזיכרון, לשם כך קיים כפתור באיזור העליון שזמין מכל מקום.
ביקורת לוח אם זה היא הזדמנות נהדרת לחקור מעט את ביצועי DDR4 עם מעבדי הדור ה-12 של אינטל. ספציפית, הרצנו את Core i9 12900K עם שתי ערכות DDR4 מהירות למדי. האחת היא אותה ערכת זיכרון בה בחנו את כל מעבדי ה-DDR4 שלנו עד כה, והשניה היא ערכת XPG במהירות 4133MHz מהירה יותר.
מערכת הבחינות שלנו היא אותה מערכת הבחינות בה אנחנו משתמשים למעבדי שעוברים ביקורת. תוכלו למצוא דוגמה כאן. ערכות הזיכרון שאיתן בחנו הן:
- Kingston Fury BEAST DDR5-5200 CL40
- G.Skill TridentZ Royal DDR4-3600 CL16
- ADATA XPG D50 DDR4-4133 CL19
ב-Overwatch הבחנו בהבדל ביצועים מעניין בין הערכות. שימוש ב-DDR4-3600 הוביל כאשר DDR4-4133 שנבחן היה מאחור.
ב-Borderlands 3 ערכת DDR5-5200 מובילה במעט, כאשר DDR4-4133 נשארת מאחור כתוצאה מתזמונים משוחררים יחסית.
היטמן 2 ראה הגדלה מאוד קטנה של FPS בכל מצב, ביצועים זהים בין שלושת המקרים.
ב-Horizon Zero Dawn שימוש ב-DDR5-5200 הוביל אך שוב, מדובר כאן בהבדלים מאוד קטנים. שימוש ב-DDR4 בגיימינג בעיקר בערכות מהירות יותר הוא חלק בלתי נפרד מהשבחים שמקבלים מעבדי אלדר לייק.
יצוא וידאו ב-Davinci Resolve הרבה הבדלים מעניינים. כאן, ראינו הבדל של 12 אחוזים בין ערכת הזיכרון האיטית ביותר למהירה ביותר. פרודוקטיביות היא החלק המשמעותי שבהבדלים בין בחירה בזיכרון DDR4 לבין DDR5.
באופיס של מיקרוסופט הרצה עם זיכרון DDR5-5200 הייתה האיטית ביותר ב-Word אך המהירה ביותר ב-Excel. בהחלט מצב מעניין.
ברינדור בבלנדר לא ראינו הבדל כלל בין התוצאות. מדדנו מספר פעמים עם כל ערכה בשביל לוודא שאין מוזריות.
במשך מבחני העומס ל-Core i9 12900K, מדדנו את טמפרטורת הפעולה למייצבי המתח. בנקודה החמה ביותר ראינו 63 מעלות צלזיוס אל מול טמפרטורת סביבה של 25 מעלות וללא זרימת אוויר אקטיבית אל גופי הקירור. עם טמפרטורת פעולה מירבית של 105 מעלות ועם זרימת אוויר של מארזים היום, אין לנו שום דאגות.
עכשיו לסוגיית המחיר והתמורה. ה-MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 מתומחר ב-299 דולר. בישראל זה צפוי להפוך בערך ל-1,500 שקלים, אחנו מקווים שקצת פחות. הדיון נשאר בעיקר בין DDR4 לבין DDR5 כאשר עוברים לאלדר לייק. העצה שלנו היא כזאת:
אם יש ברשותכם מערכת ישנה יותר שמשתמשת ב-DDR4 ואתם רוצים לעבור לתושבת LGA1700, כנראה שתמצאו סיבה טובה לרכוש לוח אם התומך ב-DDR4 בשביל מעבד תואם.
אם יש ברשותכם מערכת שמשתמשת ב-DDR4 בנפח שאינו מספק ובמהירות שאינה נחשבת לגבוהה, יתכן ולוח אם שתומך ב-DDR5 הוא הבחירה הנכונה על אף הפרימיום במחיר.
אם אין ברשותכם חומרה רלוונטית ואתם רוצים לעבור לתושבת LGA1700 של אינטל, יתכן ועבור השימושים שלכם DDR4 יתאים ללא בעיה ואז תוכלו להנות מחסכון כספי שיתבטא אולי ברכיבים איכותיים יותר, נפח זיכרון גדול יותר או למעשה כל דבר בו ניתן להגדיל את התקציב במערכת מחשב חדשה.
אנחנו בעלי אופטימיות זהירה לגבי שימוש ב-DDR4 עבור מערכת מבוססת דור 12, אך קשה להתכחש לעובדה ש-DDR4 לא ישאר איתנו זמן רב ושלא רחוק היום בו מערכות מחשב ימכרו בלעדית עם זיכרון DDR5. כעת, יתכן ושווה יהיה להשתמש בהפרש הכספי בשביל להשקיע בנפח שלא תאלצו לשדרג כל כך במהירות. טכנית, ערכת 32GB של DDR4-3600 עולה חצי מערכת DDR5 בסיסית באותו הנפח.
מומלץ – לוח אם MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4
מהנדסי MSI עשו עבודה טובה עם לוח האם הזה. הוא כולל כמות גדולה של ממשקים ומערכת קירור רצינית, בעיקר עבור מערכת הספקת חשמל איכותית מאוד למעבד. ערכת צבע של שחור על שחור מרוויחה ל-MSI נקודות גם בפן האסתטי. הינו שמחים לראות צג LCD וכפתורי הדלקה ואתחול על הלוח, אבל לא מדובר באמצעים קריטיים בחשיבותם לפלח שוק זה.
איך 300 דולר הופכים ל – 1500 שקל
ועוד עם שאר החליפין הנוכחי ? ביזיון !
אחלה סקירה ליאור!
מה שמדאיג אותי הרבה יותר ממחירי הזיכרון (טבעי לטכנולוגיה חדשה) הוא מחירי לוחות האם.
מאיזושהי סיבה יצרניות הלוחות החליטו לתמחר את ה Z690 למיניהם כמו לוחות הHEDT מן העבר וזה פשוט הזוי ומאוד מאכזב.
מה קורה, נפל לך –
0 0
כתבה מאוד מעניינת שאפו.
באמת הנושא של כרטיס הקול מאוד חשוב. חבל שיצרניות הלוחות לא משקיעים טיפה יותר..
כתבתם "DDR5 הוא הבחירה הנכונה על אף הפרימיום במחיר."
אני לא מבין מדוע, לפי האתר הזה: https://notkyon.moe/ram-latency.htm
mhz 4800 עם cl38 יוצא nanoseconds 15.83
ככה שעדיף DDR4 לא?
לא כל כך הסברתם מה ההבדלים בין לוחות Z690 של אסוס לMSI או GIGABYTE
מתלבט איזה מהם לקנות