לקחנו לסיבוב את לוח האם שנחשב לאמצע בין קו המוצרים העדכני של GIGABYTE – בשביל לגלות האם יש סיבה משמעותית לחשוק במשהו יוקרתי ויקר יותר
סקירה נוספת ולוח אם נוסף עולה על שולחן הניתוחים. הפעם תורה של יצרנית החומרה GIGABYTE ואנחנו עם מוצר "אמצע שוק" של ערכת השבבים Z690 ותושבת LGA1700 של אינטל אשר הושקה לאחרונה לצד מעבדי דור ה-12 של אינטל, המכונה Alder Lake.
לכל יצרנית של לוחות אם כיום יש שלל דרכים למתג את לוחות האם השונים שלה על מנת ליצור נתחי שוק שונים. לעיתים לוחות אם שונים זוכים רק לשינוי ויזואלי כאשר רוב הממשקים דומים לאלו של לוחות אחרים, וזה מספיק בשביל לשנות את תג המחיר והמיתוג כולו.
עבור GIGABYTE ישנם ארבעה מיתוגים עיקריים ללוחות האם שלה – UD, GAMING, AORUS ו-AERO. ה-UD הינה הסדרה הזולה ביותר של מוצרים, אותם נפגוש לרוב בדמות מוצרי כניסה דוגמת Z690 UD למשל. מעל סדרה זאת יש את GAMING שהיא לרוב מבוססת על UD עם מעט צבע כמו גופי קירור משופרים או נורות LED צבעוניות.
סדרת ה-AERO של GIGABYTE מבוססת על מיתוג יחסית טרי שפונה ליוצרי תוכן דוגמת עורכי תמונות ווידאו. זה מותג שיצא לנו לפגוש במחשבים הניידים של החברה המיועדים ליצירת תוכן למשל. לרוב יהיה אפשר למצוא שם כמות מוגברת של ממשקים מהירים דוגמת USB ב-20Gbps או Thunderbolt.
המותג המוכר מכל עם גיימינג של GIGABYTE הוא AORUS. מותג זה נושא עליו חלק גדול מלוחות האם המתקדמים של הסדרה וזה כולל גיימינג ואוברקלוקינג. למעשה כל דבר מעבר לסדרת GAMING התקציבית ועד ללוחות האם המתקדמים ביותר לתושבת. עבור לוחות האם, ישנם שמות המציינים את דרגות המחיר והתכונות השונות בסדר עולה:
- ELITE
- PRO
- ULTRA
- MASTER
- TACHYON
- XTREME
בסקירה זאת אנחנו מביטים אל ה-Z690 AORUS PRO. דרגת ה-PRO נחשבת מאז ומתמיד לאמצע השוק של מותג ה-AORUS, בדרך כלל השם הזה מלווה בשילובים חזקים של תכונות עם תג מחיר הוגן. הפעם תורו של ה-PRO החדש שמבוסס על ערכת השבבים Z690.
לוח אם זה כמו קודמיו מגיע בתקן גודל ATX סטנדרטי, וזה אומר שהוא מתאים לרוב המוחלט של מארזי המחשב הסטנדרטיים כיום. לוח אם זה מגיע בתג מחיר מומלץ של 1,699 שקלים שהוא אותו המחיר בו ראינו את לוח האם בדרגת PRO של הדור הקודם כך שלמעשה אין התיקרות על אף המעבר לתושבת חדשה. לוח אם זה מגיע עם תמיכה בזיכרון DDR5. ישנה גרסה המכילה תמיכה ב-DDR4 וזאת מצויין בשם המוצר (Z690 AORUS PRO DDR4).
קהל היעד של לוח אם זה הוא בעיקר שילוב של גיימרים שמעוניינים באוברקלוקינג ככל האפשר למעבדי Alder Lake. כבר עכשיו נגיד שאנחנו לא מצפים ולא ממליצים למשתמשים שבונים על רכישת Core i5 או פחות מכך לרכוש לוח אם כה מתקדם אלא אם ספציפית יש להם אובססיה לאוברקלוקינג ושימוש בעזרי לוח האם השונים לכך.
מערך ממשקי ההרחבה בלוח אם זה מעניין הודות לחיבוריות העשירה של Z690 ומעבדי התושבת. בדרך כלל אנחנו רגילים לראות ממשקי PCI-Express סטנדרטיים תופסים את רוב השטח הזה אך כאן אמצעי אחסון מתקדמים תופסים את השטח הנדל"ני של אותם ממשקים לכרטיסי ההרחבה. ישנם שני גופי קירור עשויי אלומיניום המיועדים ללא פחות מאשר ארבעה ממשקי M.2.
כך זה נראה לאחר הסרת גופי הקירור הללו. ישנו פד תרמי בין הכוננים לבין בסיס האלומיניום גם כן כך שיש קירור משני צדדי הכוננים. היינו שמחים אם לכל ממשק היה גוף קירור משלו, אך אנחנו יכולים להבין את השיקולים האסטתיים והמעשיים שבגוף קירור אחד המיועד לשלושה ממשקים. לא אופטימלי להתקנות חוזרות והרחבות עתידיות, אך לא נורא.
כל ארבעת הממשקים עושים שימוש בתקן PCI-Express 4.0 X4 כאשר העליון (זה שמעל לממשק המיועד לכרטיס מסך) פועל בתקשורת ישירה מול המעבד. השלושה אחרים עובדים עם תקשורת של ערכת השבבים Z690. בפועל ההשלכות לגבי ביצועים אומרות שישנו הבדל של כמה ננו-שניות בתקשורת בין המעבד לבין אמצעי האחסון. המהירות הממוצעת עבור כונן אינה שונה משמעותית. בכל זאת, מומלץ להתקין את הכונן שנושא את מערכת ההפעלה על גבי זה שיותקן בממשק העליון.
ממשקי ה-PCI-Express עבור כרטיסי ההרחבה גם הם מחולקים בין ערכת השבבים והמעבד. הממשק הלבן פועל בתקן 5.0 על 16 ערוצים ומחובר ישירות למעבד. תקן 5.0 נחשב לטרי מאוד עד כדי כך שטרם הושקו כרטיסי המסך התומכים בו. יתכן שבשנה הבאה נראה כרטיסי המסך ראשונים המגיעים בתקן PCI-Express 5.0 אך אלו גם כן לא צפויים להפיק מהירויות מיוחדות שתלויות רק בו לעומת שימוש בתקן הקודם.
שני הממשקים התחתונים פועלים ברוחב פס של X4 בלבד ובתקן הותיק של PCI-Express 3.0. פלטפורמת Z690 עושה שימוש בשלושה דורות של PCI-Express בו-זמנית.
נקודת חיוב לטובת דרגת ה-PRO של לוחות האם הללו היא שנראה כי הם לא מדלגים על המינימום של כרטיס קול מובנה. GIGABYTE עושה כאן שימוש בבקר הקול מדגם ALC4080 של Realtek שהוא כשלעצמו לא חדשות מרעישות, אך מגדילה להציב גם מגברים של ESS כדי להתמודד עם התנגדות של אוזניות כאלה ואחרות. הגברה וסינון איכותי הם רכיבים עיקריים בסאונד נקי ובעל טווח בריא, גם בעוצמת שמע גבוהה. לא מדובר כאן בפתרון אודיופילי, שכן לשם כך תמיד נמליץ על כרטיס קול חיצוניים ב-USB שהם מוצרים שזמינים היום עבור מחיר הוגן לאלו שמעריכים אודיו איכותי.
מערך הממשקים האחורי גם מהווה נקודת חוזקה עבור דרגת ה-PRO של מותג AORUS. כאן אנחנו מוצאים 12 יציאות USB במהירויות של 480Mbps (שחור), של 5Gbps (כחול) ושל 10Gbps (אדום). ישנו ממשק בתצורת Type-C שמספק מהירות של 20Gbps כך שהוא יתאים לכונני SSD חיצוניים מהירים במיוחד, לדוגמה.
כניסת הרשת (באדום) מתאימה למהירות של 2.5Gbps (מהירות שכיום כבר זמינה עבור איזורים מסויימים בסיבים אופטיים בארץ, כולל ביתו של עבדכם הנאמן). ממשק זה מגיע לבקר רשת תוצרת אינטל שנמצא בלוח האם.
בחלק זה של לוח האם תמצאו גם תבריגים לאנטנות המשמשות ל-WiFi ו-Bluetooth. על אף שבהשוואה ללוחות אם אחרים שדואגים לציין זאת בשם (על ידי תוספת של שם התקן כמו AC או AX), ה-Z690 AORUS PRO תומך בתקן WiFi 6 המתקדם בטכנולוגיית AX200. לא מדובר בתקן ה-WiFi המתקדם ביותר שיש לאינטל להציע, שכן אנחנו יודעים שגרסאות AX201 ו-AX210 כבר זמינות עבור משתמשים בלוחות אם אחרים. לא מדובר בתקן איטי כלל, שכן הוא תומך ב-Dual Band עם 5Ghz ומהירות מירבית של 2.4Gbps, בכל זאת.
ממשק DisplayPort גלמוד מייצג את ממשקי התצוגה של לוח אם זה עבור שימוש בליבה הגרפית המובנית של מעבדי אינטל. GIGABYTE לא בונה כאן על משתמשים שזקוקים למספר רב של ממשקי תצוגה מובנים, זה לוח אם לגיימינג המיועד לשימוש עם כרטיס מסך מתקדם.
אם בגיימינג ואוברקלוקינג עסקינן, הפינה הימנית תחתונה של לוח אם זה כוללת כפתור ריסט וכפתור צריבת ביוס. לא מדובר במיקום הטוב ביותר לדעתנו. אנחנו חושבים שכפתור צריבת ביוס נח לשימוש בחלק האחורי של לוח האם, וכפתור הריסט בצמוד לכפתור ההדלקה. ארבעה מחברי מאווררים במיקום הזה הם דווקא רעיון נהדר. רוב המארזים היום כוללים פתחים לסידור כבלים בתחתית לוח האם וחיבור של מאווררי המארז לכאן הוא תמיד רעיון טוב.
צג LCD פשוט להצגת נתונים ושגיאות מערכת נמצא בצד הימני עליון של הלוח, ולצידו כפתור ההדלקה. אלו שניים מהכלים השימושיים ביותר לכל אוברקלוקר ושאפתן. למרות שצג מהסוג הזה נחשב לרכיב יחסית זול, נדיר לראות אותו בלוחות אם "זולים". הוא סיבה נהדרת לרצות את ה-PRO על פני דגמים אחרים באיזור המחיר הזה. כאמור, היינו שמחים לראות כאן לצד כפתור ההדלקה גם כפתור ריסט, ולא בחלק אחר של לוח האם.
אם ב-Z690 UD הפשוט עשתה GIGABYTE מעל ומעבר בשביל לדאוג למערכת הספקת כח איכותית למעבד, בדגם ה-PRO היא עקפה את מה שנחשב רק דור אחד אחורה לספינת דגל. מערכת הספקת החשמל למעבד של לוח אם זה מתאימה לקירור אקסטרים מכל סוג.
מערכת זאת בנויה מ-19 שלבים כאשר 16 מהם מיועדים לליבות העיבוד עצמן. כל אחת מדגם ISL99390 של Intersil (היום בבעלות Renesas). מדובר במייצב מתח בעל יכולת זרם מירבית של 90A, עם נצילות חשמלית מאוד גבוהה במצב זה. למעשה, כל עוד לא מותחים מעבד דוגמת Core i9 12900K אל הקצה, אפילו לא מגיעים לשיא הנצילות החשמלית עם המערכת זאת. היא מתאימה ללא ספק לאוברקלוקינג עם קירור דוגמת חנקן נוזלי, בקלות.
מערכת זאת זוכה גם לגופי קירור גדולים במיוחד, אם רק תעז להתחמם. אנחנו כן מרגישים צורך לתת סטירה על היד של GIGABYTE ולבקש בכל לשון של בקשה להשתמש בפדים תרמיים שלא מתקשים ומתפוררים. כל האפור שאתם רואים למעלה באיזור מייצבי המתח הוא החלק הרטוב, השמן של הפדים התרמיים שפשוט ברח החוצה, ולא הרבה ממנו נשאר. כתוצאה מכך, חלק גדול מהפד התרמי התפורר עם הוצאת גוף הקירור מלוח האם ולכן לא ניתן להשתמש בו שנית. GIGABYTE, במטותא, לדאוג להשתמש בפד תרמי רב-פעמי עמיד. חשוב לנו לציין כי כל עוד לא מתעסקים עם גופי הקירור, אין כאן בעיה של התפוררות או התפרקות. לוח האם נבחן לפני שגופי הקירור פורקו בשביל לשמור על אמינות הביצועים.
זה גוף הקירור השני המיועד לחלק הנוסף של מייצבי המתח. גם כאן לצערנו חלק מהפד התרמי התפורר בעת פירוק גוף הקירור. גוף הקירור עצמו גדול למדי ובעל שטח פני מכובד. הוא עשוי אלומיניום גם כן.
עובדים לביוס וכאן הכל כרגיל. למעשה, לא ראינו שינוי מהותי בממשק הגרפי של הביוס של לוחות GIGABYTE מאז דור Z370. מה שאתם רואים בתמונה למעלה הוא מסך הפתיחה הראשי. כאן אפשר לקבוע פרופיל XMP לזיכרון, לראות נתוני טמפרטורה, ולקבל מידע כללי על המערכת כמו נפח הזיכרון, דגם המעבד וגרסת הביוס שנמצאת בשימוש.
לוחות Z690 רבים עברו גרסאות רבות של ביוס מאז שלוחות האם נחתו אצלנו. תדירות עדכון הביוס בהחלט גבוהה משמעותית מזאת שראינו בדור Z590. כאן לוח האם הגיע עם גרסת F1 אלינו, כשיצא לשוק באופן רשמי הוא בא עם F3, וגרסת הביוס כעת היא F6a רק זמן קצר לאחר ההשקה. ניכר כי חבלי הלידה של פלטפורמה זאת מורכבים משמעותית ממה שראינו לפני כן, בהתחשב בארכיטקטורה המיוחדת של מעבדי Alder Lake.
אחד החלקים השימושיים ביותר בביוס של GIGABYTE הוא ה-Smart Fan 6. מערכת כיוונון המאווררים הזאת דואגת לכל מאוורר שמחובר ישירות ללוח האם. ישנן שבע נקודות אותן אפשר למקם בגרף של יחס בין מהירות הסיבוב לבין טמפרטורת רכיבים שונה. אפשר גם לסנכרן את כלל המאווררים על פי טמפרטורת המעבד, למשל. מדובר בכלי מעולה לאופטימיזציה של רמת רעש עבור כל מערכת מחשב.
טמפרטורה וסיכום
התקנו בלוח אם זה מעבד Core i9 12900K ועליו קירור Noctua NH-D15, ונתנו למעבד לרוץ במאמץ מירבי עם טורבו קבוע של 240W. במצב זה על אף שטמפרטורת המעבד הייתה גבוהה מאוד ועמדה על כ-95 מעלות צלזיוס, טמפרטורת מייצבי המתח (חישן VRM MOS) נשארה נמוכה משמעותית ועמדה על 62 מעלות צלזיוס בלבד עם זרימת אוויר מינימלית מצד מאוורר הקירור. זאת, בטמפרטורת סביבה של 25 מעלות צלזיוס.
לצורך העניין גם 15 מעלות יותר למייצבי המתח תהיה טמפרטורת עבודה פנטסטית ולכן הברזלים מוכיחים בפועל את מה שהם מוכיחים על הנייר. מערכת הספקת הכח של ה-Z690 AORUS PRO יכולה לעשות הכל.
בכל הנוגע לסט התכונות שמקבלים עבור המחיר, כ-1,600 שקלים הם לא בדיוק עלות זולה בעבור לוח אם סטנדרטי. מדובר כאן בתוספת של 600 שקלים ויותר על פני דגמים כמו ה-Z690 UD. בתמורה לזאת מקבלים תוספת של ממשק M.2, קירור מתקדם יותר עבור כונני ה-M.2, מערכת הספקת כח משודרגת, סט כפתורים וכלים לאוברקלוקינג על גבי לוח האם וגם כמה יציאות נוספות של USB. זאת, לצד כרטיס קול מובנה משודרג, כמה מחברי מאווררים נוספים ושיפור אסתטי כללי.
האם התוספת שווה את זה? תלוי מאוד בצרכים שלכם. לא מדובר כאן במוצר סופר פרימיום, אך כן באחד יחסית יוקרתי בהשוואה לעלות של רכיבי מערכת נוספים. כמו כן, חשוב שוב לציין כי קיימת גרסה של לוח האם הזה בדיוק אך עם זיכרון DDR4, דבר אשר יפחית משמעותית את עלויות המחשב. אנחנו יודעים כיום כי זיכרון DDR4 איכותי מהיר כמו זיכרון DDR5 הקיים כיום לרוב השימושים, ובעיקר לגיימינג. דבר זה יחסוך לכם בקלות מאות שקלים.
החסרונות הגדולים ביותר שמצאנו בלוח האם הם מיקום כפתור הריסט וצריבת הביוס במיקום המשונה, והמצב של פדים תרמיים שלא נשארים במצב שלם לאחר פירוק, אבל מדובר בחסרון מאוד ספציפי ונישתי שלא ישפיע על משתמשים שאין להם דבר בפירוק גופי הקירור הללו. כמו כן, יתכן ולוח אם זה לא יתאים לאלו שזקוקים לכמות גדולה של כרטיסי הרחבה מעבר לכרטיס המסך, שכן מלבד צמד ממשקי PCI-Express צמודים בתחתית אין הרבה מלבד הממשק הגדול.
מומלץ – GIGABYTE Z690 AORUS PRO
עבורנו, ה-Z690 AORUS PRO ממשיך מסורת של מצויינות עבור דרגת ה-AORUS PRO. ספציפית מאז Z390, לוחות האם הללו מצויינים בהנגשת תכונות שבין לוחות יוקרתיים במיוחד לבין לוחות נגישים. השאלה ששאלנו בכותרת הסקירה היא "מי צריך יותר?" ואנו מתכוונים לכך ברמה הפרקטית. לא קיים כיום לוח Z690 אשר מעניק כמות גבוהה באופן משמעותי של ממשקים ואיכות לוח מעגל מודפס מאשר זה שתמצאו ב-Z690 AORUS PRO.
הפד הטרמי הזה נראה בדיוק כמו המסטיק זבל שהם שמו על ה3080 שלהם שהיה מזעזע בכל צורה.