"זהו הפיתוח הארכיטקטוני המשמעותי ביותר מזה עשור" כך אמר גרג דיוויס סמנכ"ל ונשיא Tilera, אשר השיקה השבוע את מעבד ה-TILE64, המכיל לא פחות מ-64 ליבות על גבי שבב בודד.
![]() |
מעבד ה-TILE64, יהיה בן ראשון למשפחת מעבדי ה-TILE, משפחת מעבדים זו תעשה שימוש בארכיטקטורה מהפכנית שפותחה על ידי חברת Tilera, כאשר בראש צוות המחקר עמד הפרופסור ענת אגרוול מאוניברסיטת MIT (ר"ת Massachusetts Institute of Technology), אשר בין היתר אחראית לפיתוחים רבים וחשובים בתחום ריבוי הליבות.
הרעיון של מספר ליבות גדול על גבי שבב בודד אינו חדש, אך פריצת הדרך שעשתה Tilera הינה ייחודית בהחלט, כאשר כל ליבה במעבד מתפקדת כיחידה עצמאית לכל דבר, הן מבחינת המשאבים והן מבחינת הוצאה לפועל וחישוב של התוכניות השונות.
לדברי החברה, מעבד TILE64, בעל אותו מספר ליבות כמו כפולי הליבה של אינטל מסדרת זיאון, מהיר פי 10 ויעיל פי 30 כאשר מגיעים לצריכת החשמל. כאשר משווים את ביצועי מעבד ה-TILE64 למעבדי ה-DSP המיועדים בעיקר לעיבוד אותות ספרתי, ומיוצרים על ידי חברת טקסס אינסטרומנטס (Texas Instruments) הפרש הביצועים גדל באופן ניכר, המעבד החדש מהיר פי 40, מה שאומר שבאותה אפליקציה מסוימת, מעבד ה-TILE64 מכפיל את ביצועיו על פני המתחרה.
אך לא הכול וורוד, כדי ליצור מעבד עם מספר ליבות גבוה שכזה נאלצו המהנדסים למצוא פיתרון יצרתי לבעיית התקשורת בין הליבות השונות. תדר התקשורת, המכונה בשפה המקצועית BUS, הינו נתיב התקשורת המרכזי אשר אחראי על העברת הנתונים בין הליבות ומחוצה להן. ככל שהמפתחים ומהנדסי החברה הוסיפו יותר ויותר ליבות על גבי אותו השבב, נוצר "פקק" בתקשורת הנתונים בין הליבות השונות, מה שגרם בסופו של דבר לזרימת מידע איטית וביצועים ירודים. בעזרת טכנולוגיית ה-iMesh (ר"ת Intelligent Mesh) פתרו המהנדסים את הבעיה. טכנולוגיית ה-iMesh היא כינוי לנקודות מידע מרוכזות (צמתים) המקשרות בין מספר מעבדים סמוכים זה לזה, ובמקרה של ה-TILE64 כ-4 מעבדים סמוכים. רוחב הפס בין 4 מעבדים סמוכים מגיע לכ-500 ג'יגה-ביט לשניה (Gbps), נתון המאפשר זרימה חלקה ומהירה של מידע בין הליבות השונות, וזמני גישה נמוכים במיוחד.
![]() |
כך בנוי המעבד |
על מנת לחסוך בעלויות, המעבד מכיל ארבעה בקרי זיכרון המשולבים בתוך המעבד, התומכים בזיכרונות מסוג DDR2. כמו כן, המעבד מכיל על גבי השבב עצמו גם מגוון התקנים קלט-פלט (I/O) משניים, כגון: שני כרטיסי רשת, שני נתיבי PCI Express בעלי רוחב פס גבוה של 10 ג'יגה-ביט לשניה ועוד. מכיוון שכל ליבה מתפקדת כיחידה עצמאית, היא מכילה זיכרון מטמון ברמות השונות – 8 קילו-בייט לרמה הראשונה, 64 קילו-בייט של זיכרון לרמה השניה (L2) ושילוב חדש של זיכרון מרמה שלישית (L3) המשותף לכל הליבות ומתקשר דרך נתיבי ה-iMesh.
כמו כן, תדר הליבות במעבד נע בין 600 מגה-הרץ, 750 מגה-הרץ ומגיע עד ל-900 מגה-הרץ. נתון זה אולי יעלה ספקות בכמה מבינינו, אך כבר הוכח בעבר שהתדר הוא אינו הגורם המרכזי לביצועים, במיוחד לא כשיש במעבד 64 ליבות. עצם העובדה שהשבב מכיל 64 ליבות, אין הדבר מעיד על חוזק הליבות או צריכת חשמל גבוה במיוחד, ההפך הוא הנכון, כל ליבה מסוגל להריץ הפצה של לינוקס, לדוגמא, באופן עצמאי לחלוטין, כאשר ליבות שלא נעשה בהן שימוש עוברות למצב שינה המכבה את הליבה כשאין צורך בעוד כוח עיבוד.
מעבד ה-TILE64 זמין כבר בשוק, כאשר הוא מגיע ב-3 דגמים, המשתנים בהתאם לתדר ולהתקנים השונים. המחיר לדגם הבסיסי של המעבד יתחיל מכ-435$ ליחידה בכמויות של עשרת אלפים יחידות, ומפת הדרכים שפרסמה החברה חושפת כי בעתיד הרחוק החברה מתכוונת לפתח ולייצר בסופו של דבר מעבד בעל 36 ליבות ומעבד בעל לא פחות מ-120 ליבות, וכל זאת על גבי שבב בודד.
המעבד מיועד לשוק הביתי?
לאיזה שוק הוא מיועד? זה מעבד לשרתים?
המעבד טוב למשחקים ובכלל לשוק הביתי? כי הוא לא יקר יחסית…
ואם הוא אכן מיועד לשוק הביתי, כיצד יהיה ניתן לרכוש אותו? הוא יגיע לארץ?
מתחרה חדשה?
האם יש מצב שהיא תתחרה במעבדים של INTEL וAMD?
אם הוא כל כך מקורי, למה התכנון דומה ל…
התכנון מזכיר באופן מחשיד את מעבד הKilocore KC1024, רק שהוא מכיל 1,024 ליבות (או "Tile", או "PE").
ומה עם הKC1025? מדובר במעבד זהה, רק שמכיל בנוסף ליבת PowerPC, והוכח כבר שהחדשים לא רעים בכלל.
ומה הסיפור הגדול?
אין שום נתון אמיתי לגבי כמה MIPS מסוגלת לייצר כל ליבה, גם בFPGA של XILINX אפשר לייצר עשרות של ליבות פרימטיביות של 4 ביט למשל, מה זה יתן? כמה ביט הBUS כמה ביט המעבד?
לא כתוב כלום. "השווה למעבד DSP של TI" יאלללללההה, לאיזה? 8051?
אינטל,קנו אותם!
השאלה היא
על איזה לוח אם אני מלביש את זה?…
voip.vip.rasa.core
go go cores
i hope to feel the magic come throught
ואואואואווו 64 ליבות
תגידו המעבד זה למחשב או למשהו מיוחד?
מה הגודל של היצור הזה?
זה יריץ לי את דייב 1?
וכרגיל אנשים לא טורחים לקרוא את הכתבה
64 ליבות או לא, התדר יחסית נמוך וכנ"ל זכרון המטמון…
הוכח כבר התדר וזכרון המטמון
הוכח כבר שהתדר וזכרון המטמון לא קובעים דבר על מהירות המעבד או איכותו
ל- 4, 8051 הינו מיקרו-בקר
אנטיקה של אינטל ולא של TI והוא נולד עוד לפני שידעו מה מעבד DSP.
לכל השאלות של לאן זה מתאים
זה מתלבש בסלוט PCIE סטנדרתי. וניתן להרחיב לו זכרון ועוד להלביש כמה כרטיסים במחשב יחיד
יש ניידים 4 ליבות כבר?
מעוניין לקנות.
ל-16
יש אבל זה עולה הון, וזה לא ממש נייד כי יש לך משהוא כמו לא יותר מי שעה של סוללה ומשקל של 3.5 קילו
מעבד יחודי ויעודי
בהחלט לא מעבד (כרגע לפחות) ליישומי Desktop או Server-ים במובן הקלאסי של המילה.
מדובר במעבד חזק שאמור להתחרות ב-Cell, או ב-KiloCore שהוזכר כאן, או לצרכים של Router-ים מהירים, או מחשבים יעודיים מהירים אחרים.
הייחודיות היא כנראה בפונקציונאליות של המעבדים, וביכולת הקישור המהירה שלהם, ע"ח גיוון הקישור של כל מעבד לכל מעבד (כפי שקיים ב-Cell, למשל).
יהיה מעניין להשוות כשיצאו מעבדי Cell מרובי ליבות (כפולות של 1+8).
מה שלא מופיע זה איזה Instruction Set המעבדים מריצים – מה שכנראה אומר שמדובר ב-instruction Set ייחודי של החברה, שהוא כרגע חסוי מסיבות מסחריות.
ל 16
אתה אידיוט.
אינטל Q6600
כאן בהולנד מחשבים עם מעבדי 4 ליבות Q6600 של אינטל רצים כבר בשוק חופשי מחיר מחשב כזה כולל
500 GB הרד דיסק
DVDצורב +נגן
WIFI B,G
קורא זיכרונות
כרטיס ווידאו 512 מגה N-Vidia Ge Force 8600 GT
במחיר 4560 שקל